Skip to Content

Efter tio år med rungande valsegrar i ryggen och en stor majoritet av parlamentet bakom sig beskylls nu Viktor Orbán för att sakna demokratisk legitimitet. Samtidigt kan Stefan Löfvens regering nu fatta beslut på egen hand trots att man bara har en tredjedel av riksdagen bakom sig. Foto: Genevieve Engel, Wikipedia
OPINION: ERIK ALMQVIST

Med de svenska nödlagarna sätts principen om majoritetsstyre på undantag

PappersupplaganNya Tider v. 16

När regeringen Löfven nu tillåts stifta lagar utan att först söka stöd från riksdagen så har Sverige för första gången i modern tid i praktiken övergett den mest grundläggande demokratiska principen: majoritetsstyre. Ändå är det i Ungern – där majoritetsstyret alltjämt är intakt – som demokratiskt underskott råder, om man ska tro de etablerade svenska medierna.

Publicerad: 16 april, 2020, 17:53

  • Svenska

Läs även

För att kunna hantera coronakrisen har många länder infört undantagslagar som ger regeringarna möjlighet att snabbare fatta beslut för att minska smittspridningen. Men medan mycket långtgående ingrepp i demokratin och i de medborgerliga rättigheterna tycks gå förbi utan större protester i liberala länder – till exempel i Frankrike där medborgarna nu måste rapportera till myndigheter varje gång de lämnar sin bostad – så har samtidigt etablerade medier, tillsammans med liberala politiker, drivit ännu en hård kampanj mot Ungern på grund av de ungerska nödlagarna.

”Nödlagarna innebär att regeringen i praktiken kan styra hur länge den vill utan att fråga parlamentet”, påstod nyhetsbyrån TT om Ungern. ”Det är nu upp till Viktor Orbán och Fidesz att ensamt bestämma när detta nödläge ska anses vara över. En del fruktar att den dagen aldrig kommer”, hävdar Expressens krönikör Mats Larsson.

Påståendena är dock inte bara missvisande utan står i direkt motsats till verkligheten. Lagen som har antagits i Ungern innebär att regeringen kan styra med stöd av nödlagarna endast så länge parlamentet vill. Parlamentet kan när som helst kräva en omröstning och inom ett dygn avskaffa nödlagarna.

Mats Larsson bekymras även över att ”journalister” omfattas av lagen precis som alla andra. I detta har han rätt – journalister har ingen gräddfil inom den ungerska rättsstaten.

– Covid-19 ska aldrig få utnyttjas för att införa diktatur, säger den kurdisk-svenska EU-parlamentarikern Evin Incir med anledning av de ungerska lagarna. Hennes liberala kollega Claudia Gamon från Österrike går ett steg längre:
– Ungern är från och med i dag en diktatur.

Den neokonservativa opinionsbildaren Anne Applebaum påstår att en ”kupp” nu har genomförts i och med nödlagarna. Många fler debattörer har använt den uppkomna situationen för att visa vad de i grunden tycker om en stat som styrs av en nationalistisk ledning.

Den ungerska regeringens talesperson Zoltán Kovács är förvånad över reaktionerna. Han undrar varför Viktor Orbáns regering skulle försöka ”kuppa” sig själva, och påpekar att regeringspartiet Fidesz har två tredjedelar av parlamentet och därför kan stifta vilka lagar man vill redan som det är. Han påpekar också att 90 procent av ungrarna stödjer nödlagarna. Eftersom regeringen styr med egen majoritet sedan tio år tillbaka och redan kan fatta vilka beslut den vill, innebär alltså nödlagarna endast att processen att få åtgärder på plats går snabbare.

Men bara dagar efter att drevet mot Ungern rasade som mest kom ett snarlikt förslag från den svenska regeringen. Löfven ville ha en fullmakt att runda riksdagen för att kunna fatta snabbare beslut. Till skillnad mot i Ungern så finns det dock ingen konstitutionsdomstol i Sverige som kan stoppa regeringen om de fattar beslut som inte är förenliga med grundlagen. Och än mer uppseendeväckande är att den svenska regeringen endast har stöd av en tredjedel av riksdagen. Till skillnad från situationen i Ungern måste regeringen alltså kohandla i varje fråga för att finna allierade i riksdagen.

Med andra ord är den enda skillnaden som de ungerska nödlagarna medför att regeringen kan fatta beslut snabbare – att fatta besluten kunde de även innan eftersom de hade parlamentet på sin sida. Så ser det dock inte ut i Sverige där nu en minoritetsregering vars partier bara sitter på en tredjedel av den svenska riksdagen – Miljöpartiet balanserar som bekant på riksdagströskeln – nu kan fatta beslut utan det sedvanliga behovet att söka stöd från andra partier i riksdagen.

Därmed har man i Sverige, för första gången i modern tid, i praktiken övergett den kanske mest grundläggande demokratiska principen om majoritetsstyre. Ändå är det i Ungern som demokratiskt underskott råder, om man ska tro de etablerade svenska medierna.

Erik Almqvist

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Överdrivna klimathot skrämmer i onödan – den stora faran är kallare klimat

KRÖNIKATällberg Forums grundare Bo Ekman varnar i DN 20 april för att haven kan stiga upp till sex meter om isar i Arktis och på Grönland skulle smälta. Han menar att mer koldioxid skulle värma atmosfären så att havs- och landisar smälter.

Youtube får yttrandefrihetspris – som man själv sponsrar

LEDARE

GP-skribenter utanför åsiktskorridoren – ifrågasätter corona-statsmakten

KRÖNIKABjörn Werner på GP gör liknelser mellan Corona-Sverige och DDR – invånarna är medlöpare som tycker att inskränkningar av medborgliga friheter kan tolereras eftersom staten ger materiell välfärd, de har jobb, bostad och kan köpa saker. ”Vi kan aldrig ta för givet att statsmakten garanterat kommer att återbörda våra friheter”. Permanenta skador på demokratin blir arvet, enligt GP:s kulturchef.

Varför försöker Bidens regering få Ukraina att anfalla Ryssland?

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend