Skip to Content

Efter tio år med rungande valsegrar i ryggen och en stor majoritet av parlamentet bakom sig beskylls nu Viktor Orbán för att sakna demokratisk legitimitet. Samtidigt kan Stefan Löfvens regering nu fatta beslut på egen hand trots att man bara har en tredjedel av riksdagen bakom sig. Foto: Genevieve Engel, Wikipedia
OPINION: ERIK ALMQVIST

Med de svenska nödlagarna sätts principen om majoritetsstyre på undantag

PappersupplaganNya Tider v. 16

När regeringen Löfven nu tillåts stifta lagar utan att först söka stöd från riksdagen så har Sverige för första gången i modern tid i praktiken övergett den mest grundläggande demokratiska principen: majoritetsstyre. Ändå är det i Ungern – där majoritetsstyret alltjämt är intakt – som demokratiskt underskott råder, om man ska tro de etablerade svenska medierna.

Publicerad: 16 april, 2020, 17:53

 • Svenska

Läs även

För att kunna hantera coronakrisen har många länder infört undantagslagar som ger regeringarna möjlighet att snabbare fatta beslut för att minska smittspridningen. Men medan mycket långtgående ingrepp i demokratin och i de medborgerliga rättigheterna tycks gå förbi utan större protester i liberala länder – till exempel i Frankrike där medborgarna nu måste rapportera till myndigheter varje gång de lämnar sin bostad – så har samtidigt etablerade medier, tillsammans med liberala politiker, drivit ännu en hård kampanj mot Ungern på grund av de ungerska nödlagarna.

”Nödlagarna innebär att regeringen i praktiken kan styra hur länge den vill utan att fråga parlamentet”, påstod nyhetsbyrån TT om Ungern. ”Det är nu upp till Viktor Orbán och Fidesz att ensamt bestämma när detta nödläge ska anses vara över. En del fruktar att den dagen aldrig kommer”, hävdar Expressens krönikör Mats Larsson.

Påståendena är dock inte bara missvisande utan står i direkt motsats till verkligheten. Lagen som har antagits i Ungern innebär att regeringen kan styra med stöd av nödlagarna endast så länge parlamentet vill. Parlamentet kan när som helst kräva en omröstning och inom ett dygn avskaffa nödlagarna.

Mats Larsson bekymras även över att ”journalister” omfattas av lagen precis som alla andra. I detta har han rätt – journalister har ingen gräddfil inom den ungerska rättsstaten.

– Covid-19 ska aldrig få utnyttjas för att införa diktatur, säger den kurdisk-svenska EU-parlamentarikern Evin Incir med anledning av de ungerska lagarna. Hennes liberala kollega Claudia Gamon från Österrike går ett steg längre:
– Ungern är från och med i dag en diktatur.

Den neokonservativa opinionsbildaren Anne Applebaum påstår att en ”kupp” nu har genomförts i och med nödlagarna. Många fler debattörer har använt den uppkomna situationen för att visa vad de i grunden tycker om en stat som styrs av en nationalistisk ledning.

Den ungerska regeringens talesperson Zoltán Kovács är förvånad över reaktionerna. Han undrar varför Viktor Orbáns regering skulle försöka ”kuppa” sig själva, och påpekar att regeringspartiet Fidesz har två tredjedelar av parlamentet och därför kan stifta vilka lagar man vill redan som det är. Han påpekar också att 90 procent av ungrarna stödjer nödlagarna. Eftersom regeringen styr med egen majoritet sedan tio år tillbaka och redan kan fatta vilka beslut den vill, innebär alltså nödlagarna endast att processen att få åtgärder på plats går snabbare.

Men bara dagar efter att drevet mot Ungern rasade som mest kom ett snarlikt förslag från den svenska regeringen. Löfven ville ha en fullmakt att runda riksdagen för att kunna fatta snabbare beslut. Till skillnad mot i Ungern så finns det dock ingen konstitutionsdomstol i Sverige som kan stoppa regeringen om de fattar beslut som inte är förenliga med grundlagen. Och än mer uppseendeväckande är att den svenska regeringen endast har stöd av en tredjedel av riksdagen. Till skillnad från situationen i Ungern måste regeringen alltså kohandla i varje fråga för att finna allierade i riksdagen.

Med andra ord är den enda skillnaden som de ungerska nödlagarna medför att regeringen kan fatta beslut snabbare – att fatta besluten kunde de även innan eftersom de hade parlamentet på sin sida. Så ser det dock inte ut i Sverige där nu en minoritetsregering vars partier bara sitter på en tredjedel av den svenska riksdagen – Miljöpartiet balanserar som bekant på riksdagströskeln – nu kan fatta beslut utan det sedvanliga behovet att söka stöd från andra partier i riksdagen.

Därmed har man i Sverige, för första gången i modern tid, i praktiken övergett den kanske mest grundläggande demokratiska principen om majoritetsstyre. Ändå är det i Ungern som demokratiskt underskott råder, om man ska tro de etablerade svenska medierna.

Erik Almqvist

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Swatch

  Bara det visar vilken lögnare som styr i Sverige.
  Och det gör han för folket låter honom göra det, till och med jo större lögner han kommer med desto större stöd får han…
  Så framtiden är ljus, dock inte för svenskarna eller Sverige, landet av andliga slavar.

 • Dacke

  De flesta har säkert märkt hur globalisterna flyttat fram sina positioner i.o.m. coronakrisen? Oligarker/globalister vädrar morgonluft och där det ena, efter det andra uttalandet kommer från dessa? Alla har samma budskap som är att begränsa den enskildes rättigheter. Det var knappast förvånande att Bill Gates trädde fram och krävde en ”stämpel i pannan” för att ö.h.t. kunna förflytta sig? Även Carl Bildt basunerade ut att, ”vi behöver en auktoritär global institution” som i förtäckta ordalag betyder, mindre makt hos folket – och mer makt till oligarkerna? Det är inte för utan, att Carl Bildt är vice ordförande i Trilaterala Kommissionens europeiska avdelning?

 • RL, Vallentuna

  Jo..MSM ylade som vargar och SVT intervjuade demokratiexperter som Poohl , Jonas Sjöström , Gudrun Schyman , Amanda lind , Juridikfronten , som alla kraftigt fördömde Ungern.
  När sedan Löfven ville ha samma befogenhet var det så tyst att man kunde höra en knappnål falla.

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend