Skip to Content

LANDSKRONA KOMMUN har redan fattat beslut om att göra hela kommunen till ett undantagsområde, vilket ska få färre asylsökande att bosätta sig där, då de enligt ny lagstiftning blir av med den dagersättning de annars har rätt till. På fotot Landskrona kommunhus. Foto: Wikipedia/MrKommun
INRIKES

Med hjälp av nytt undantag vill kommuner slippa asylsökande

PappersupplaganNya Tider v. 6

Flera kommuner öppnar nu för att klassa hela kommunen som ”utsatt område”, som ett sätt att motverka inflyttning av asylsökande. Landskrona i Skåne har redan fattat ett sådant beslut, och kommunalstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) förklarar för Nya Tider att problemen som asylsökande medför drabbar hela kommunen, och säger sig själv vara anhängare av volymmål för att begränsa inflödet till Sverige.

Publicerad: 3 februari, 2020, 09:32

  • Svenska

Läs även

Enligt EBO, Lagen om eget boende, får asylsökande bosätta sig var de vill med fortsatt rätt till dagersättning eller särskilt bidrag. Från och med den 1 januari i år har dock 32 kommuner fått möjlighet att göra undantag för vissa områden, som redan anses ha för många invand­rare. Några av dem har dock aviserat att de tänker undanta hela kommunen. Detta med förhoppningen att asylsökande söker sig till and­ra kommuner om de riskerar att förlorar sina bidrag.

Bland kommunerna som planerar att göra på detta sätt återfinns bland and­ra Katrineholm, Kristianstad och Helsingborg. I Landskrona, som styrs av Liberalerna, Moderaterna och Miljö­partiet, har man redan fattat ett sådant beslut, och skriver i en framställan till Migrationsverket om bakgrunden:

”Landskrona stad har under många år haft ett högt mottagande av asylsökande och är den kommun i Skåne som tillsammans med Malmö, Helsingborg och Burlöv har flest asylsökande boende enligt EBO-lagen i förhållande till sin folkmängd.”

I slutsatsen förklaras varför hela kommunen bör undantas: ”Landskrona stad gör bedömningen att det utifrån stadens övergripande socioekonomiska struktur inte är rimligt att avgränsa EBO-områdena till vissa utvalda bostadsområden. Landskrona stad är en kommun som i sin helhet fortsatt har stora utmaningar utifrån utbildningsnivå, arbetslöshet och bidragsberoende varför hela stadens samlade geografiska område ska betraktas som ett område med socioekonomiska utmaningar och därmed inte tillämpligt för boende enligt EBO.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polen vill bötfälla sociala mediejättar som censurerar befolkningen

UTRIKESI Sverige har ofta Polen stämplats som ett land som inte respekterar demokratins grundvalar. Men det är just Polen som nu går i bräschen för yttrandefriheten på sociala medier. Enligt ett lagförslag i Polen ska sociala medier som censurerar användare tvingas böta mångmiljonbelopp. Det rapporterar RT.

Endast 17 procent av äldre som dött ”med” Covid-19 dog ”av” Covid-19

COVID-19Av 228 avlidna äldre på Stockholms regions Särskilda boenden för äldre (SÄBO) avled endast 36 stycken, eller 17 procent, med Covid-19 som ”dominerande dödsorsak”. För 159 av fallen, 75 procent, anges Covid-19 vara ”bidragande dödsorsak”, tillsammans med skörhet och multisjuklighet. För 17 personer, motsvarande 8 procent av fallen, anges ”sannolikt annan dödsorsak”.

Mitt i coronakrisen – politikerna höjer sina egna löner

INRIKESIgår kom det väntade beslutet: Statsråden ser sina löner höjda mitt under pågående coronakris. Stefan Löfven kan se fram emot en ny lön på 180 000 kronor i månaden, en löneökning på 4 000 kronor i månaden sedan den förra löneökningen.

Dan Eliassons nya toppjobb ger fortsatt 162 500 kronor i lön

INRIKESDan Eliasson, som avgick som generaldirektör för MSB efter avslöjandet om hans resa till Gran Canaria för att gå på gayklubb, har nu fått en ny tjänst. Han får behålla både sin titel som generaldirektör och sin svulstiga lön på 162 500 kronor i månaden. Hans arbetsområde? Samordning av samhällets krisberedskap.

Håller du upp skylten blir det en allmän sammankomst – och det är förbjudet

VIDEOPå Odenplan i Stockholm demonstrerade den 16 januari ett antal personer mot pandemilagen, som de anser begränsar medborgarnas friheter på ett sätt som strider mot grundlagen. Polisens insatschef Johan Lundström berättar vad som gäller.

Privat skönhetsklinik erbjöd oskuldsoperationer – slutar med ingreppen efter kritik

INRIKESDen privata specialistmottagningen NabKliniken i Stockholm erbjöd fram till idag kvinnor att utföra ett kirurgiskt ingrepp som skulle kunna återställa den så kallade mödomshinnan. Detta övergrepp mot kvinnor avslöjades dock av tidningen Ottar, men idag kan Nya Tider komma med ännu ett för kvinnor glädjande avslöjande, nämligen att kliniken slutar med det kritiserade underlivsingreppet. I en kommentar till Nya Tider säger en receptionist på kliniken att man gör det för att slippa ”allt tjafs”.

Utvärderingen av regeringens näringspolitik sågas i en rapport från Riksrevisionen

ANALYSRegeringens politiska beslut skall bygga på saklig grund och ge så mycket nytta som möjligt för insatta resurser. I Riksrevisionens granskning av utvärderingen av effekten av regeringens näringspolitik, konstaterar man att den är helt undermålig. Bara 2 av 37 granskade utvärderingar får godkänt av Riksrevisionen . Risken för att en stor majoritet av näringspolitiken inte ger tillräcklig valuta för pengarna är uppenbar. Det är därmed högst oklart om de cirka 70 miljarder kronor som årligen satsas på näringspolitiken får önskad effekt.

Alternativ för Sverige polisanmäler polisen

INRIKESEfter att poliser gjort bedömningen att en banderoll med texten ”Återvandring nu!” skulle vara hets mot folkgrupp och anmält två medlemmar i partiet Alternativ för Sverige har partiledaren Gustav Kasselstrand beslutat sig för att göra en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.

Gå till arkivet

Send this to a friend