Skip to Content

LANDSKRONA KOMMUN har redan fattat beslut om att göra hela kommunen till ett undantagsområde, vilket ska få färre asylsökande att bosätta sig där, då de enligt ny lagstiftning blir av med den dagersättning de annars har rätt till. På fotot Landskrona kommunhus. Foto: Wikipedia/MrKommun
INRIKES

Med hjälp av nytt undantag vill kommuner slippa asylsökande

PappersupplaganNya Tider v. 6

Flera kommuner öppnar nu för att klassa hela kommunen som ”utsatt område”, som ett sätt att motverka inflyttning av asylsökande. Landskrona i Skåne har redan fattat ett sådant beslut, och kommunalstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) förklarar för Nya Tider att problemen som asylsökande medför drabbar hela kommunen, och säger sig själv vara anhängare av volymmål för att begränsa inflödet till Sverige.

Publicerad: 3 februari, 2020, 09:32

  • Svenska

Läs även

Enligt EBO, Lagen om eget boende, får asylsökande bosätta sig var de vill med fortsatt rätt till dagersättning eller särskilt bidrag. Från och med den 1 januari i år har dock 32 kommuner fått möjlighet att göra undantag för vissa områden, som redan anses ha för många invand­rare. Några av dem har dock aviserat att de tänker undanta hela kommunen. Detta med förhoppningen att asylsökande söker sig till and­ra kommuner om de riskerar att förlorar sina bidrag.

Bland kommunerna som planerar att göra på detta sätt återfinns bland and­ra Katrineholm, Kristianstad och Helsingborg. I Landskrona, som styrs av Liberalerna, Moderaterna och Miljö­partiet, har man redan fattat ett sådant beslut, och skriver i en framställan till Migrationsverket om bakgrunden:

”Landskrona stad har under många år haft ett högt mottagande av asylsökande och är den kommun i Skåne som tillsammans med Malmö, Helsingborg och Burlöv har flest asylsökande boende enligt EBO-lagen i förhållande till sin folkmängd.”

I slutsatsen förklaras varför hela kommunen bör undantas: ”Landskrona stad gör bedömningen att det utifrån stadens övergripande socioekonomiska struktur inte är rimligt att avgränsa EBO-områdena till vissa utvalda bostadsområden. Landskrona stad är en kommun som i sin helhet fortsatt har stora utmaningar utifrån utbildningsnivå, arbetslöshet och bidragsberoende varför hela stadens samlade geografiska område ska betraktas som ett område med socioekonomiska utmaningar och därmed inte tillämpligt för boende enligt EBO.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Samtal med kommunisten Joe Nilsson: ”Invandringen slår sönder samhällskontraktet”

INTERVJUJoe Nilsson ser sig fortfarande som kommunist, men menar att vänstern allt mer kommit att präglas av sekterism och identitetspolitik med fokus på ras och kön. Framför allt anser han att denna vänster har varit helt oförmögen att hantera migrationsfrågan, vilket blev den utlösande faktorn som fick honom att lämna Kommunistiska partiet. Till Nya Tider säger han att vänstern har blivit ”globalisternas lydiga och omedvetna springpojkar”.

Etablissemangets angrepp på svenskt nationaldagsfirande får folkligt mothugg

INRIKESInför den 6 juni, Sveriges nationaldag, brukar det ofta komma opinionsmässiga angrepp på firandet från vänsterliberala proffstyckare. 2021 blev inget undantag. Nya Tider gör här ett kort sammandrag av svenskfientliga tweets och debattartiklar, men också det folkliga motstånd som blev resultatet.

Språktest införs för att få jobb inom Ronneby kommun

INRIKESDet är Sverigedemokraterna och Liberalerna som var för sig inkommit med förslag om att invandrare måste kunna visa att de kan svenska om de vill jobba inom äldrevården eller skolan. Den 27 maj klubbades förslaget igenom av kommunfullmäktige med knapp majoritet.

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

VIDEOUnder parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Brutal misshandel på skola i Skövde – Vittne: Konflikt mellan svenskar och invandrare

INRIKESDen 10 maj rapporterade flera tidningar i Skaraborg, bland annat Skövde Nyheter, Mariestadstidningen och Skaraborgs allehanda, att en elev blivit brutalt misshandlad av sju till åtta andra elever på Vasa­skolan i Skara. Nu kan Nya Tider avslöja att det rör sig om en pågående konflikt mellan svenska elever och invandrarelever från Skövdes ghetto Södra Ryd.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

FBI lurade kriminella att använda ”säker” chatt – 150 gripna bara i Sverige

Krypterings-appen anom.io för säker kommunikation var i själva verket ett lockbete från amerikanska FBI. Flera hundra kriminella nätverk har lurats att använda den ”säkra” kommunikationen, och i natt gjordes hundratals razzior och gripanden runt om i världen, varav cirka 150 i Sverige. Stora mängder narkotika, vapen och sedlar beslagtogs.

Gå till arkivet

Send this to a friend