Skip to Content

Bechir Rabani utanför Expressen-reportern Diamant Salihus bostad. Rabani hittades död i sitt hem den 15 december. Foto: Nya Tider
INRIKES

Medborgarjournalisten Bechir Rabani hittad avliden

PappersupplaganNya Tider v. 51-52

Medborgarjournalisten Bechir Rabani, med palestinsk bakgrund, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen den 15 december. Han blev 33 år gammal. I skrivande stund är dödsorsaken oklar.

Publicerad: 20 december, 2017, 16:51

  • Svenska

Läs även

Bechir hade under de senaste åren gjort sig känd som en orädd medborgarjournalist och debattör som stod upp för det han trodde på. Han var en av de ledande bakom journalistkollektivet Megafonerna som granskade makthavarna och avslöjade lögner som spreds i massmedia. Nya Tider har ett par gånger haft möjlighet att publicera debattartiklar av Bechir, och även haft glädjen att kunna samarbetat med honom när tillfälle getts.

I våras följde Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill med Bechir då han knackade på hemma hos Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och reportern Diamant Salihu för att ställa frågor om deras egen metod att konfrontera människor i deras hem.

Sanna Hill minns detta första möte med Bechir: ”Första gången vi träffades på tu man hand besökte vi Expressens reportrar och chefredaktör tillsammans. Skojade, pratade allvar, bestämde oss för att bli de personerna som tar stötarna i media så att andra kanske kan få det lite lättare.”

Besöket hos systemjournalisterna ledde till månader av smutskastning mot både Bechir och Nya Tider då det ljögs ihop en historia om ”hot mot journalister”.

När Sanna Hill mordhotades inför Bokmässan åkte Bechir 70 mil för att agera livvakt och se till att ingen verkställde sina hot. Det fanns planer på att han skulle följa med Nya Tider till Syrien för att göra ett reportage, men det hann inte bli av innan hans förtida bortgång.

Vid sin död var Bechir mitt uppe i en granskning av medieprofilen Robert Aschberg, som legat bakom ett antal konfrontativa ”hembesök” hos regimkritiker. Bechir hade redan försökt konfrontera Aschberg i dennes hem och publicerat en video där han tog upp dennes förehavanden i viss detalj. Hans sista uppdatering på Facebook på torsdagskvällen löd: ”Kommer en update ang Aschberg. Han har sett videon och mailat. micket qul som vi säger på SFI! Den kommer upp senare idag. Sprid ordet på Facebook.”

Några dagar tidigare hade han skrivit på VK att han var på väg att göra ett avslöjande om Facebooks anställda i Sverige: ”Jag släpper en nyhetsbomb för er! Jag lyckades få en lista på Facebooks anställda och jag har granskat alla anställda. Många av dom har relation till politik och samarbetar med vänsterfolk och Socialdemokraterna. En av dom har jobbat på Aftonbladet, andra har varit med i EU-parlament och en tredje är med i Expo osv…. Ingen av dom stödjer M eller SD dvs högerfolk.”

Bechir Rabani vacklade aldrig, han tog striden när andra inte vågade. Han ville se människor för vilka de var, inte vilka de påstods vara av förljugna medier, och han tog aldrig avstånd från någon annan än de globalister och medlöpare som han höll ansvariga för orättvisorna i världen.

Nya Tider fick vetskap om Bechir Rabanis död strax före vår pressläggning. Vi ber att få återkomma när vi har mer information.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Södertälje hårt drabbat av socialbidragsfusk – man med Ferrari ville få socialbidrag

INRIKESSödertälje, en kommun där de etniska svenskarna numera är i minoritet, är även en kommun med stora problem med bidragsberoende. 200 miljoner kronor om året betalar Södertälje ut i försörjningsstöd. Men en stor del av detta kan vara rent bidragsfusk.

Gå till arkivet