Skip to Content

Bechir Rabani utanför Expressen-reportern Diamant Salihus bostad. Rabani hittades död i sitt hem den 15 december. Foto: Nya Tider
INRIKES

Medborgarjournalisten Bechir Rabani hittad avliden

PappersupplaganNya Tider v. 51-52

Medborgarjournalisten Bechir Rabani, med palestinsk bakgrund, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen den 15 december. Han blev 33 år gammal. I skrivande stund är dödsorsaken oklar.

Publicerad: 20 december, 2017, 16:51

  • Svenska

Läs även

Bechir hade under de senaste åren gjort sig känd som en orädd medborgarjournalist och debattör som stod upp för det han trodde på. Han var en av de ledande bakom journalistkollektivet Megafonerna som granskade makthavarna och avslöjade lögner som spreds i massmedia. Nya Tider har ett par gånger haft möjlighet att publicera debattartiklar av Bechir, och även haft glädjen att kunna samarbetat med honom när tillfälle getts.

I våras följde Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill med Bechir då han knackade på hemma hos Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och reportern Diamant Salihu för att ställa frågor om deras egen metod att konfrontera människor i deras hem.

Sanna Hill minns detta första möte med Bechir: ”Första gången vi träffades på tu man hand besökte vi Expressens reportrar och chefredaktör tillsammans. Skojade, pratade allvar, bestämde oss för att bli de personerna som tar stötarna i media så att andra kanske kan få det lite lättare.”

Besöket hos systemjournalisterna ledde till månader av smutskastning mot både Bechir och Nya Tider då det ljögs ihop en historia om ”hot mot journalister”.

När Sanna Hill mordhotades inför Bokmässan åkte Bechir 70 mil för att agera livvakt och se till att ingen verkställde sina hot. Det fanns planer på att han skulle följa med Nya Tider till Syrien för att göra ett reportage, men det hann inte bli av innan hans förtida bortgång.

Vid sin död var Bechir mitt uppe i en granskning av medieprofilen Robert Aschberg, som legat bakom ett antal konfrontativa ”hembesök” hos regimkritiker. Bechir hade redan försökt konfrontera Aschberg i dennes hem och publicerat en video där han tog upp dennes förehavanden i viss detalj. Hans sista uppdatering på Facebook på torsdagskvällen löd: ”Kommer en update ang Aschberg. Han har sett videon och mailat. micket qul som vi säger på SFI! Den kommer upp senare idag. Sprid ordet på Facebook.”

Några dagar tidigare hade han skrivit på VK att han var på väg att göra ett avslöjande om Facebooks anställda i Sverige: ”Jag släpper en nyhetsbomb för er! Jag lyckades få en lista på Facebooks anställda och jag har granskat alla anställda. Många av dom har relation till politik och samarbetar med vänsterfolk och Socialdemokraterna. En av dom har jobbat på Aftonbladet, andra har varit med i EU-parlament och en tredje är med i Expo osv…. Ingen av dom stödjer M eller SD dvs högerfolk.”

Bechir Rabani vacklade aldrig, han tog striden när andra inte vågade. Han ville se människor för vilka de var, inte vilka de påstods vara av förljugna medier, och han tog aldrig avstånd från någon annan än de globalister och medlöpare som han höll ansvariga för orättvisorna i världen.

Nya Tider fick vetskap om Bechir Rabanis död strax före vår pressläggning. Vi ber att få återkomma när vi har mer information.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu utvisas våldtäktsinvandraren som fick asyl för att han var rädd för att bli våldtagen

Den ensamkommande afghanen fick asyl i Sverige. Som flyktingskäl hade han uppgivit att han är rädd för att bli utsatt för sexuella övergrepp i sitt hemland Afghanistan. Det dröjde dock inte ens ett år förrän han själv deltog i en gruppvåldtäkt mot en 15-årig svenska. Han dömdes för gruppvåldtäkten men slapp först utvisning eftersom han påstod att han riskerade att våldtas i Afghanistan. Men nu blir den ensamkommande gruppvåldtäktsmannen slutligen utvisad trots allt.

Kalmar tingsrätt avgör två fall av arabiskt familjekaos på en dag

Den 22 mars 2019 avgjorde Kalmar tingsrätt två mål avseende misshandel inom familjen. I det ena fallet har Mohammed, statslös person, dömts för misshandel, och i det andra har Shadi, medborgare i Syrien, dömts för misshandel och olaga hot. I båda fallen befinner sig fruarna och tre respektive två barn nu på skyddat boende. De arabiska papporna slapp undan med villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Granskande Youtube-kanal stängs av – minister jublar

INRIKESMedborgarjournalisterna i Granskning Sverige har sedan starten 2014 ringt upp politiker, systemmedier och andra delar av maktapparaten för att ställa dem mot väggen i olika frågor. Under mars månad har Granskning Sverige och flera liknande initiativ stängts av från Youtube, där de har lagt upp sina intervjuer. Nedsläckningen av Feministinspektionen, efter påtryckningar från systemmedier, hyllades omedelbart av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Nikola Ristic – utvisningskaos för två grova våldtäkter och grov misshandel

Den 15-17 april 2019 kommer en nagelbitare att gå av stapeln i Göta hovrätt. Enligt hovrättsassessor Emma Widman har kammaråklagare Eva Kokkonen begärt att Ristic skall få mer än åtta år i fängelse, men något yrkande om utvisning finns inte. Rätten är förtegen om man ändå kommer att avhandla utvisningsfrågan ”ex officio”.

Svensk pappa fixade jobb åt dottern – hon och två kompisar blev sexuellt ofredade

En person från Kurdistan som driver två restauranger i Umeå-trakten fick under 2018 hjälp av en svensk pappa att iordningsställa verksamheterna och i samband med detta sökte han jobb för dottern. Även två av dotterns tjejkompisar drogs in i restaurangens verksamhet och alla blev sexuellt ofredade.

Medicinera eller inte medicinera – det är frågan

HÄLSAPeter Gøtzsche, den obekväme sanningssägaren, visselblåsaren, professorn och specialistläkaren, fortsätter att trampa på ömma tår i den medicinska världen. Hans ibland bergsäkra och ofta kontroversiella påståenden om medicin kan överraska, men hans råd, att alltid själv läsa på och ta reda på fakta om mediciner och behandlingar, är väl värt att begrunda.

Känd homolobbyist till Sveriges Radio: Nationell sammanhållning gör finska folket till världens lyckligaste

Den 20 mars släpptes FN-rapporten World Happiness Report, där man utifrån många olika faktorer och omständigheter rankar och gallrar ut de länder där folk är mest lyckliga respektive motsatsen. För andra gången i rad hamnar Finland på en solklar förstaplats där folket överlag är mest lyckliga. Nu säger den kände homolobbyisten Mark Levengood, finlandssvensk, i en intervju med Sveriges Radio att en viktig orsak till finländarnas topplacering beror på bland annat en nationell sammanhållning, gemensam identitet och ett nära förhållande till naturen.

Juridikfronten försöker hitta ny väg att angripa nationalistiska poddar – opolitiska poddar kan drabbas

Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv som tidigare tillsammans drev den omtyckta nationalistiska podcasten ”Ingrid och Conrad” stod inför rätten i Helsingborgs tingsrätt under torsdagseftermiddagen. Deras ”brott” skulle vara att de i egenskap av att ha en schemalagd pod skulle tvingas ha en ansvarig utgivare som om de drev journalistisk verksamhet eller radio. Detta efter en anmälan från det vänsterextrema nätverket Juridikfronten som vill försöka pröva om nationalistiska poddar skall anses omfattas av grundlagens bestämmelse om att utse ansvarig utgivare.

Gå till arkivet