Skip to Content

KRÖNIKA

Medborgarlön istället för enkla jobb

Nya Tiders krönikör Stefan Torssell resonerar i detta nummer kring medborgarlön, som han ser som ett sätt att ge den enskilda människan frihet, att minska onödig byråkrati och erbjuda kreativa människor utrymme för sitt skapande. Ett system som dessutom har potential att bli ytterst lönsamt både för den enskilde och för samhället.

Publicerad: 25 november, 2016, 10:36

  • Svenska

De flesta känner nog till Charles Darwin (1809-1882). Han räknas som en av vetenskapens största genom sin teori om arternas uppkomst. Matematikern Isaac Newton (1642-1727) kanske kan göra honom platsen stridig om tronen. Newtons arbete kring gravitationslagen samt hans tre rörelselagar tillhör hans mest kända verk. Men få vet att såväl Charles Darwin som Isaac Newton utvecklade sina teorier utanför universitetsvärlden. Vad ännu färre vet är att Charles Darwin var en av Englands allra rikaste personer. Han disponerade över en gigantisk förmögenhet. Isaac Newton var från födseln mycket välbärgad. Båda kunde dra sig tillbaka till sina stora egendomar och under decennier oförtröttligt ägna sig åt sin vetenskapliga passion.

Mycket av den värld vi får oss beskriven kommer oftast från de besuttna klasserna. Om Darwin och Newton hade varit födda i rännstenen hade deras snillen troligen gått förlorade. När industrialiseringen kom igång under 1800-talet för att under 1900-talet ge arbetarklassen bättre villkor blev lönearbetet en möjlighet för den fattige att förbättra den egna sociala situationen. Arbetarklassens och böndernas barn kunde ta kortare påhugg för att tjäna ihop en slant för att ha råd med annat. Författarna Harry Martinson och Eyvind Johnson kom från enkla förhållanden, men arbetade hårt och skrev. Före dem fanns få författare sprungna ur de djupa folklagren.

I dag vill politikerna skapa enkla jobb. De tiderna är dock över. Marknaden för tillfälliga jobb har upphört. Den som vill ha en slant för att få tid att tänka, skriva, skapa eller utveckla en idé måste antingen ta ett lån, ha en partner, förälder eller mecenat som försörjer dem. Om man lät varje människa ha en grundtrygghet med en ytterst modest medborgarlön, skulle man slippa diskussionen om enkla jobb. En medborgarlön kan dessutom ersätta försörjningsstöd (hette tidigare socialbidrag), pensioner, arbetslöshetsunderstöd, föräldrapenning och studielån.

I dag har vi två miljoner pensionärer och omkring en halv miljon som är arbetslösa eller som deltar i olika kostsamma arbetsmarknadsåtgärder. Några hundratusen studerar på universitet och högskolor. Lika många har försörjningsstöd och föräldrapenning. Alla i dessa grupper skulle kunna få en medborgarlön. Den som vill ha en högre A-kassa, sjukpenning, föräldrapenning eller pension kan avtalsvägen genom arbetsmarknadens parter ordna bättre villkor. En rimlig medborgarlön kan ligga kring 8 000 kronor i månaden.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Är det antalet posthumanister i Jägarförbundet som räknas?

OPINION: MAGNUS STENLUNDÅtalet och den segdragna processen mot skogsägaren Karl Hedin är bara toppen på ett isberg. Det menar veckans debattör, författaren och programledaren Magnus Stenlund, som ger exempel på flera absurda insatser mot just jägare. Det han finner mest motbjudande är dock att politisk korrekthet nästlat sig in i ledning på själva den organisation som ska företräda Sveriges jägare, som tycks agera i någon form av feg förhoppning att de ska kunna blidka sina mobbare.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Gå till arkivet

Send this to a friend