Skip to Content

KRÖNIKA

Medborgarlön istället för enkla jobb

Nya Tiders krönikör Stefan Torssell resonerar i detta nummer kring medborgarlön, som han ser som ett sätt att ge den enskilda människan frihet, att minska onödig byråkrati och erbjuda kreativa människor utrymme för sitt skapande. Ett system som dessutom har potential att bli ytterst lönsamt både för den enskilde och för samhället.

Publicerad: 25 november, 2016, 10:36

 • Svenska

De flesta känner nog till Charles Darwin (1809-1882). Han räknas som en av vetenskapens största genom sin teori om arternas uppkomst. Matematikern Isaac Newton (1642-1727) kanske kan göra honom platsen stridig om tronen. Newtons arbete kring gravitationslagen samt hans tre rörelselagar tillhör hans mest kända verk. Men få vet att såväl Charles Darwin som Isaac Newton utvecklade sina teorier utanför universitetsvärlden. Vad ännu färre vet är att Charles Darwin var en av Englands allra rikaste personer. Han disponerade över en gigantisk förmögenhet. Isaac Newton var från födseln mycket välbärgad. Båda kunde dra sig tillbaka till sina stora egendomar och under decennier oförtröttligt ägna sig åt sin vetenskapliga passion.

Mycket av den värld vi får oss beskriven kommer oftast från de besuttna klasserna. Om Darwin och Newton hade varit födda i rännstenen hade deras snillen troligen gått förlorade. När industrialiseringen kom igång under 1800-talet för att under 1900-talet ge arbetarklassen bättre villkor blev lönearbetet en möjlighet för den fattige att förbättra den egna sociala situationen. Arbetarklassens och böndernas barn kunde ta kortare påhugg för att tjäna ihop en slant för att ha råd med annat. Författarna Harry Martinson och Eyvind Johnson kom från enkla förhållanden, men arbetade hårt och skrev. Före dem fanns få författare sprungna ur de djupa folklagren.

I dag vill politikerna skapa enkla jobb. De tiderna är dock över. Marknaden för tillfälliga jobb har upphört. Den som vill ha en slant för att få tid att tänka, skriva, skapa eller utveckla en idé måste antingen ta ett lån, ha en partner, förälder eller mecenat som försörjer dem. Om man lät varje människa ha en grundtrygghet med en ytterst modest medborgarlön, skulle man slippa diskussionen om enkla jobb. En medborgarlön kan dessutom ersätta försörjningsstöd (hette tidigare socialbidrag), pensioner, arbetslöshetsunderstöd, föräldrapenning och studielån.

I dag har vi två miljoner pensionärer och omkring en halv miljon som är arbetslösa eller som deltar i olika kostsamma arbetsmarknadsåtgärder. Några hundratusen studerar på universitet och högskolor. Lika många har försörjningsstöd och föräldrapenning. Alla i dessa grupper skulle kunna få en medborgarlön. Den som vill ha en högre A-kassa, sjukpenning, föräldrapenning eller pension kan avtalsvägen genom arbetsmarknadens parter ordna bättre villkor. En rimlig medborgarlön kan ligga kring 8 000 kronor i månaden.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Ishockey&Fotboll

  Undrar hur Stefan kommit fram till siffran 8000 kr. Ska alla grupper inkluderas?

 • pappa sven

  8 000 kr/månad 96 000kr/år för cirka 6 miljoner i landet….knappt 600 miljarder
  FK 200 miljarder
  AF 80 miljarder
  Borttaget jobbskatteavdrag 100 miljarder
  Asylindustrin 300 miljarder

  Hur svårt kan det vara…….
  men de välavlönade i de olika områdena får naturligtvis avstå en del . .
  MEN vilken härlig signalpolitik!

 • SvenneiLund

  Glöm inte 1300 kr i löneskatt (Tabell 32) och 32% i sociala avgifter, 12276 kr brutto/månad.
  Denna ”fina” idé kommer att få till följd att alla som kan men inte har lust att bidra lämnar landet och ersätts av dem som kommer hit för att slippa arbeta.
  De som ändå stannar kan se fram emot Skattetabell 50.

 • birger birgersson

  Om vi slår ihop alla kostnader som har med arbetslöshet att göra inklusive subventioner till anställning – detta förslag så lär kostnaderna stiga betydligt från nuvarande system. Än värre är att det kan bli ett bekvämt sätt att inrama ett liv efter meborgarlönen och med lite kreativitet kommer de ej arbetande upp i en normalinkomst.

  Visst är en förutsättning för vetenskapsmän att de har en försörjning för att hålla på med sina undersökningar, där finns ju forskningsanslag och speciella forskningstjänster. Sedan har vi ju ”garageforskare” och att den gruppen skulle bli fler med denna modell är jag tveksam till. Utan att ha forskningsresultat runt detta så tror jag att bland patentsökare så är nästan alla förvärvsarbetare/företagare och jag tror knappast att de blir fler patentansökningar utifrån denna modell.

  Systemet kommer att bli mycket populärt bland låginkomsttagare på landsbyggden och i småsamhällena, där levnadskostnaderna är små. Den lilla skillnaderna som en 40 timmars arbetsvecka innebär kompenseras lätt med andra ekonomiska aktiviteter. Visst kanske en viss ökning av nyföretagande men det blir nog mer svarta aktiviteter från jakt, spritsmuggling o.s.v.

  En annan grupp som skulle gynnas av detta är nyanlända och då speciellt kvinnorna. De slipper kraven att springa på SFI och kan ägna mer tid till sin familj, vilket sannoligt skulle leda till än högre barnafödande i denna grupp.

  Jag har erfarenhet från Australien där de hade ett klart slappare arbetslöshetssystem än oss men med lägre ersättning än A-kassan (dole). Fördelen var att inte folk blev ”nollade” och trycket på socialarbetarna blev mindre. Nackdelen var att du fick en massa ”slashasar” som ägnade sina dagar år surfing och dyligt. Inkomsten förstärkte de ofta med lite svartjobb. Det är detta som jag tror blir resultatet.

  I praktiken blir väl försörjningsstödet i nivå med dessa 8000 SEK (antgligen mer) för de som är utförsäkrade från A-kassan. Nu är det många som inte arbetar men samtidigt inte belastar de sociala systemen. Denna grupp blir dock allt mindre. För hade vi mång hemmafruar och visst tycker jag att det är OK att stanna hemma med sina barn mot att de får en viss ersättning (kanske 8000 SEK/månad). Detta skall dock inte vara kravlöst och definitivt tidsbegränsat.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

KÅSERIFör tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Omvärlden är mer rädd för svenska smittan än för Covid-19

OPINION: KATERINA JANOUCHSverige behandlas som pestsmittat inte bara på grund av den ofantligt större spridningen av Covid-19, utan även på grund av alla samhällssjukdomar som grasserar: kriminalitet, bidragsberoende, terrorismexport, kvävd yttrandefrihet etc. Veckans debattör, Katerina Janouch, menar att ”den svenska smittan” av grannländerna faktiskt uppfattas som ännu värre än coronaviruset.

De låga förväntningarnas rasism, ny kulturrevolution och framtiden för Trump

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUpploppen i Förenta staterna växer sig allt större, men vad vill egentligen Black Lives Matter? Som vår reporter Dan Malmqvist redogör för i detta nummer så är det en omfattande kravlista som rörelsen presenterat, en lista på olika förmåner som man kräver åt alla svarta. Allt fler påpekar nu att kvotering, öronmärkta bidrag och andra etniska förmåner inte är annat än rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend