Skip to Content

Media i danmark är mycket friare, något som troligen haft avgörande påverkan på valet i Skåne. Två rubriker som hade varit omöjliga i svensk systemmedia. Skärmavbild: Berlingske.dk
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Media viktigare än politiken

PappersupplaganNya Tider v. 38

Det har ofta sagts att politikerna sitter i knäet på media, och inget visar detta tydligare än det svenska valet. I vissa kommuner stundar dock SD-styre och partiet får äntligen visa upp sin politik i praktiken.

Publicerad: 20 september, 2018, 13:51

 • Svenska

Läs även

Visst är det många som lärt sig läsa mellan raderna och har lika stor tillförsikt till Dagens Nyheter som sovjetiska medborgare hade till Pravda, men än går tyvärr skrämselpropaganda och desinformation hem hos en stor del av väljarkåren.

Att Miljöpartiet klarade fyraprocentsspärren tillskrivs till stor del en samlad medie­kampanj som veckan innan valet lyfte fram ett globalt klimathot och upplät MP:s språkrör utrymme, samtidigt som man nekade alla kritiker möjlighet att bemöta det.

Kristdemokraternas ökning kan till stor del ses i ljuset av några invandringskritiska utspel, vilka gavs oproportionerligt mycket utrymme i media, precis på samma sätt som när Liberalerna lyckades vända katastrofsiffror på 4,7 procent 1998 till otroliga 13,4 procent 2002 genom krav på språktest för invandrare som ville bli medborgare.

Detta trots att båda partierna i högsta grad är medskyldiga till de mångkulturella problem vi har i Sverige i dag.

Många verkar även ha gått på den falska nyheten att regeringen nu ”tagit sitt ansvar” och stoppat inflödet av asylsökande till Sverige och att många kommer att få åka hem. Sanningen är dock, som vi tidigare i år kunde rapportera, att bara 1 092 personer tvångsutvisats av polisen första kvartalet i år, och att de flesta som fått avslag på sin asylansökan ändå stannar i landet.

Den viktigaste indikationen på medias påverkan – och vad som händer när monopolet bryts – syns dock i Skåne. Att södra Sverige uppvisar ett så stort stöd för Sverigedemokraterna har många anledningar, men en som jag tror är helt avgörande är närheten till Danmark.

Där är debattklimatet mycket friare än i Sverige, mobbningen av oliktänkande existerar inte och till och med landets socialdemokrater föreslår en politik där ingen, inte en enda, ska kunna få asyl i Danmark. I stället ska asylcentra inrättas i norra Afrika, dit även de som tagit sig till Danmark ska forslas. Det är det normala i samtalet i Danmark.

Boende i Skåne har möjlighet att ta del av danska nyhetssändningar och undgår därför i hög grad den i internationell bemärkelse extremistiska konsensus som finns inom den trånga svenska åsiktskorridoren. Som bekant är den sociala stigmatiseringen stark i Sverige, med känslor uppiskade av en hatisk och intolerant systemmedia.

Närheten till Danmark gör att den svenska mobbningen inte har samma effekt. Många pendlar dessutom till Danmark och kan själva ta del av den friare diskussionen bland vanligt folk, där man inte är lika ängslig att säga vad man tycker. Det tar udden av de politiskt korrektas härskarteknik, som är helt beroende av att de inte blir emotsagda.

I Skåne finns nu minst en, kanske flera, kommuner som kommer att ledas av Sverigedemokraterna. Partiet får nu äntligen möjlighet att visa i praktiken hur man tänkt förändra samhället. Även om just invandringen är en riksfråga och mottagandet av asylsökande också pådyvlats kommunerna genom lag, har trots allt varje kommun stort självstyre och omfattande möjligheter att bestämma framtiden.

Det blev lite av ett genombrott för franska Front National när man 1997 lyckades bli störst i Vitrolles, ett samhälle med lite över 30 000 invånare utanför storstaden Marseilles på Frankrikes sydkust. Där kunde man genomföra en del av sitt program, bland annat med effektiva poliser som på grund av sin svarta uniform kallades för ”ninjor”.

Nu hamnar strålkastarljuset på SD lokalt, och här har man stora möjligheter att lägga grunden för partiets fortsatta framgångar i valet 2022. Under tiden kommer vi att fortsätta att bygga ut Nya Tider, eftersom man utan fri media bevisligen inte kan genomföra fria välinformerade val.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Anna Sandgren

  Varför skriver till exempel inte alla AFS-väljare på alla AFD´s youtubekommentarer att det även finns ett svenskt parti som heter Alternativ för Sverige? Även i Danmark som ni pratar om, då kanske de får en annan uppmärksamhet. I svensk media finns de inte, men FI finns i allra högsta grad! De får väl söka sig utomlands då. Här har vi ju bara SVT och TV4. Man har ju även läst om missnöjda reportrar som tvingats “mörka” alla nyheter om SD på order av DN´s chefredaktör. Då styr man ju snarare åsikter än rapporterar om saker som har hänt. Otäckt.

 • Dacke

  Både Wolodarski (DN) och Mattsson (Expressen) sitter som marionetter i Bonniers knä och med ett litet ryck i tråden sprattlar bägge förtjust och de bägge tidningarna skriver det som; “His Masters voice” pläderat – om inte? De båda “hantlangarna” bör då nästkommande dag uppsöka närmaste Arbetsförmedling, då ingen hittills haft mage att gå emot Bonnier-imperiet. Tror alla känner till att Ulf Nilsson försökte med det konststycket flera gånger, som resulterade med sparken varje gång – inalles 4 ggr! Då Ulf gjorde avbön efter sitt “skriveri” var han välkommen tillbaka. Uslingarna Wolodarski och Mattsson är för rädda att gå emot Bonnier av bara en anledning, som är att de får inga andra arbeten i mediebranschen.
  Ja, så här går det till i våra objektiva medier, där sanningen ligger som ett hopknycklat papper på golvet.

 • Anna Sandgren

  Youtube Ultimate TV Mind Control Documentary/ Media Manipulation

 • Anna Sandgren

  Ord som Weapons of mass destruction WMD`S och Terrorist om och om och om igen. Allt är en upprepning, en ren hjärntvätt. Den dokumentären är väldigt rolig.

Fyra frågor kring fallet ASAP Rocky

OPINION: ROLF HILLEGRENFallet med rap-artisten ASAP Rocky har väckt stort intresse och till och med engagerat presidenter och ministrar. Detta trots att fallet är relativt trivialt, enligt veckans debattör, före detta kammaråklagare Rolf Hillegren. Många har velat kommentera rättsprocessen innan saken var avgjord i domstol, men mest visat sin egen okunnighet, menar han.

Invandringens baksmälla

KRÖNIKADe öppna gränsernas apostlar försäkrade oss om att allt skulle bli så bra med migranterna. Vi behövde invandrarna för att klara servicen i den offentliga sektorn, eftersom vi föder för lite barn här hemma, som skall växa upp och ersätta dem som går i pension och skall försörjas. Att vi tog emot 163 000 asylsökande 2015 var inga problem – tvärt om!

Att inte tolerera de intoleranta

KRÖNIKAI Frankrike råder lagen om slöjförbud från förskolan upp till och med studenten sedan 2004. Fransmännen har en känsla för sitt land och framför allt för sin republik. Det är en sammanfattning av de värden man enats om att samhället skall stå för. Grundbultarna för samhället är att skolan skall vara obligatorisk, likvärdig och sekulär. Religionen var ett särintresse som inte skulle färga skolan, särskilt när man insåg att religionen hade en allt starkare politisk koppling. Men det är också en lag som säger nej till kippa och till exempel ett väl synligt katolskt kors.

En falsk bild av Sverige

OPINION: HENRIK PAETAUDen enda åtgärd de styrande och deras rapportörer i de ”etablerade” medierna tills vidare tycks ha enats om i detta skjutningarnas förlovade land är att skjuta budbäraren. Svenska folket har systematiskt och uppsåtligt förts bakom ljuset av dem vars uppgift det är att tjäna medborgarna och förvalta nationens kulturarv, som i dag mer än någonsin behövs som ledstjärna för ett vilselett folk. Det menar veckans debattör, Henrik Paetau.

Mångkultur = konflikter och blodbad

INRIKESSå har det hänt igen. En vit amerikan har skjutit ned ett antal civila, merparten av dem latinamerikaner, för att protestera mot undanträngningen och ersättandet av de vita amerikanerna. Han efterlämnade ett manifest där han skriver att han inspirerats av Brenton Tarrant, som massakrerade ett 50-tal muslimska invandrare i en moské på Nya Zeeland för fem månader sedan.

De skrattar åt svensk ”rättvisa” och svenska ”straff”

LEDAREReportaget i detta nummer handlar om de kriminella gäng som blivit uppmärksammade sedan en av de misstänkta mördarna friats trots omfattande bevisning. Det är inte bara en historia om en glidande bevisvärdering, utan ger en unik inblick i den kriminella världen.

Eliasson enfaldig om mångfald

OPINION: ROLF HILLEGREN

Verkligheten och ansvaret för nästa generation fick mig att bryta med vänstern

OPINION: FREDRIK LARSONMånga känner inte igen sitt land längre. En del flyttar. Andra känner vanmakt och förtvivlan. Att prata fritt är tabu. Rädsla för att yttra sig råder och lagstiftning används för att tysta människor, släcka ned plattformar och kväva debatter. Maktens förevändning är att komma åt hat – men de ser inte sitt eget. Och förtryck är en usel metod. Ordet är vårt viktigaste och mest kraftfulla verktyg och måste alltid skyddas. De kan välta hela civilisationer och få paradigm att skifta. De kan göra oss fria. Öppna våra hjärtan på riktigt, skriver Fredrik Larson, låtskrivare, sångare och bloggare sedan över tjugo år tillbaka.

Gå till arkivet

Send this to a friend