Skip to Content

Media i danmark är mycket friare, något som troligen haft avgörande påverkan på valet i Skåne. Två rubriker som hade varit omöjliga i svensk systemmedia. Skärmavbild: Berlingske.dk
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Media viktigare än politiken

PappersupplaganNya Tider v. 38

Det har ofta sagts att politikerna sitter i knäet på media, och inget visar detta tydligare än det svenska valet. I vissa kommuner stundar dock SD-styre och partiet får äntligen visa upp sin politik i praktiken.

Publicerad: 20 september, 2018, 13:51

 • Svenska

Läs även

Visst är det många som lärt sig läsa mellan raderna och har lika stor tillförsikt till Dagens Nyheter som sovjetiska medborgare hade till Pravda, men än går tyvärr skrämselpropaganda och desinformation hem hos en stor del av väljarkåren.

Att Miljöpartiet klarade fyraprocentsspärren tillskrivs till stor del en samlad medie­kampanj som veckan innan valet lyfte fram ett globalt klimathot och upplät MP:s språkrör utrymme, samtidigt som man nekade alla kritiker möjlighet att bemöta det.

Kristdemokraternas ökning kan till stor del ses i ljuset av några invandringskritiska utspel, vilka gavs oproportionerligt mycket utrymme i media, precis på samma sätt som när Liberalerna lyckades vända katastrofsiffror på 4,7 procent 1998 till otroliga 13,4 procent 2002 genom krav på språktest för invandrare som ville bli medborgare.

Detta trots att båda partierna i högsta grad är medskyldiga till de mångkulturella problem vi har i Sverige i dag.

Många verkar även ha gått på den falska nyheten att regeringen nu ”tagit sitt ansvar” och stoppat inflödet av asylsökande till Sverige och att många kommer att få åka hem. Sanningen är dock, som vi tidigare i år kunde rapportera, att bara 1 092 personer tvångsutvisats av polisen första kvartalet i år, och att de flesta som fått avslag på sin asylansökan ändå stannar i landet.

Den viktigaste indikationen på medias påverkan – och vad som händer när monopolet bryts – syns dock i Skåne. Att södra Sverige uppvisar ett så stort stöd för Sverigedemokraterna har många anledningar, men en som jag tror är helt avgörande är närheten till Danmark.

Där är debattklimatet mycket friare än i Sverige, mobbningen av oliktänkande existerar inte och till och med landets socialdemokrater föreslår en politik där ingen, inte en enda, ska kunna få asyl i Danmark. I stället ska asylcentra inrättas i norra Afrika, dit även de som tagit sig till Danmark ska forslas. Det är det normala i samtalet i Danmark.

Boende i Skåne har möjlighet att ta del av danska nyhetssändningar och undgår därför i hög grad den i internationell bemärkelse extremistiska konsensus som finns inom den trånga svenska åsiktskorridoren. Som bekant är den sociala stigmatiseringen stark i Sverige, med känslor uppiskade av en hatisk och intolerant systemmedia.

Närheten till Danmark gör att den svenska mobbningen inte har samma effekt. Många pendlar dessutom till Danmark och kan själva ta del av den friare diskussionen bland vanligt folk, där man inte är lika ängslig att säga vad man tycker. Det tar udden av de politiskt korrektas härskarteknik, som är helt beroende av att de inte blir emotsagda.

I Skåne finns nu minst en, kanske flera, kommuner som kommer att ledas av Sverigedemokraterna. Partiet får nu äntligen möjlighet att visa i praktiken hur man tänkt förändra samhället. Även om just invandringen är en riksfråga och mottagandet av asylsökande också pådyvlats kommunerna genom lag, har trots allt varje kommun stort självstyre och omfattande möjligheter att bestämma framtiden.

Det blev lite av ett genombrott för franska Front National när man 1997 lyckades bli störst i Vitrolles, ett samhälle med lite över 30 000 invånare utanför storstaden Marseilles på Frankrikes sydkust. Där kunde man genomföra en del av sitt program, bland annat med effektiva poliser som på grund av sin svarta uniform kallades för ”ninjor”.

Nu hamnar strålkastarljuset på SD lokalt, och här har man stora möjligheter att lägga grunden för partiets fortsatta framgångar i valet 2022. Under tiden kommer vi att fortsätta att bygga ut Nya Tider, eftersom man utan fri media bevisligen inte kan genomföra fria välinformerade val.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Anna Sandgren

  Varför skriver till exempel inte alla AFS-väljare på alla AFD´s youtubekommentarer att det även finns ett svenskt parti som heter Alternativ för Sverige? Även i Danmark som ni pratar om, då kanske de får en annan uppmärksamhet. I svensk media finns de inte, men FI finns i allra högsta grad! De får väl söka sig utomlands då. Här har vi ju bara SVT och TV4. Man har ju även läst om missnöjda reportrar som tvingats “mörka” alla nyheter om SD på order av DN´s chefredaktör. Då styr man ju snarare åsikter än rapporterar om saker som har hänt. Otäckt.

 • Dacke

  Både Wolodarski (DN) och Mattsson (Expressen) sitter som marionetter i Bonniers knä och med ett litet ryck i tråden sprattlar bägge förtjust och de bägge tidningarna skriver det som; “His Masters voice” pläderat – om inte? De båda “hantlangarna” bör då nästkommande dag uppsöka närmaste Arbetsförmedling, då ingen hittills haft mage att gå emot Bonnier-imperiet. Tror alla känner till att Ulf Nilsson försökte med det konststycket flera gånger, som resulterade med sparken varje gång – inalles 4 ggr! Då Ulf gjorde avbön efter sitt “skriveri” var han välkommen tillbaka. Uslingarna Wolodarski och Mattsson är för rädda att gå emot Bonnier av bara en anledning, som är att de får inga andra arbeten i mediebranschen.
  Ja, så här går det till i våra objektiva medier, där sanningen ligger som ett hopknycklat papper på golvet.

 • Anna Sandgren

  Youtube Ultimate TV Mind Control Documentary/ Media Manipulation

 • Anna Sandgren

  Ord som Weapons of mass destruction WMD`S och Terrorist om och om och om igen. Allt är en upprepning, en ren hjärntvätt. Den dokumentären är väldigt rolig.

Hur var det egentligen kring Jan Guillou och spioneridomen?

KRÖNIKAI sin krönika i Nya Tiders nätupplaga presenterade Josef Csiba en händelse som skakade om inte bara Sveriges journalistkretsar, men framför allt det socialdemokratiska partiet. För många yngre läsare som missade viktiga historielektioner i modern politisk historia är detta förtydligande absolut nödvändigt.

Bananrepubliken Sverige

LEDAREDen svenska demokratin är ett skådespel. Det finns i dag inget annat sätt att beskriva det på. Det står helt klart sedan oppositionen gång på gång hindrats att nå ut till allmänheten enligt samma spelregler som maktens egna partier.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

SD får för första gången reellt inflytande

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFörsvarsberedningens rapport som presenterades i förra veckan är inte bara ett trendbrott vad gäller ambitionen att försvara Sverige, det är också första gången som Sverigedemokraterna ger ett avtryck i svensk politik och stakar ut riktningen för de andra partierna.

Lämna EU – stärk det nordiska samarbetet

DEBATTSveriges riksdag består av partier som vill vara kvar i EU. Landsbygdspartiet vill lämna EU och ge svenska medborgare makt över besluten som påverkar deras liv.

I statsfeminismens välde

OPINION

Nya Tider Play – en ny flank i mediakriget

LEDARE

Varför klagar inte feministerna på att ”barn” utnyttjas på HVB-hemmen?

KRÖNIKAI detta nummer skriver Sanna Hill ett ingående reportage om missförhållanden på ett kommunalt HVB-hem, där så kallade ”ensamkommande barn” bor. Något som verkar utbrett är att den kvinnliga personalen har sexuella relationer med ”pojkarna”. Tänk er den omvända situationen, att manliga anställda skulle utnyttja minderåriga flickor sexuellt. Men nu är radikalfeministerna tysta.

Gå till arkivet