Skip to Content

Bild vä: Mark Zuckerberg (t.v.) och två högt uppsatta chefer på Facebook, Dan Rose och Sheryl Sandberg, vid årets möte i Sun Valley. Skärmavbild: NPR News. Bild hö: Deltagarna anländer till Sun Valley Lodge under mötet 2019. Förra året ställdes mötet in på grund av pandemin, men arrangerades i år igen. Foto: Don Day BoiseDev
USA

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

PappersupplaganNya Tider v. 29

Den årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

Publicerad: 21 juli, 2021, 15:03

  • Svenska

Läs även

Sun Valley har kallats ett ”Bilder­bergmöte för medierna” och det är ungefär vad det är fråga om. Konferensen saknar visserligen Bilderberggruppens bakgrund som en genuin hemlig konspiration, men i övrigt finns det tydliga likheter. Enkelt uttryckt: Här träffas de mäktiga medie- och IT-mogulerna med politiker och andra makthavare under en vecka för att göra upp affärer, diskutera hur nyheter ska rapporteras, och tillsammans med CIA och andra representanter för USA:s djupa stat göra upp om hur människor över hela världen ska övervakas via internet.

George Tenet, chef för CIA 1997-2004, numera vd för Allen & Co. Foto: Wikimedia

Mötet uppmärksammades detta år av bland andra New York Times, vars reporter Edmund Lee tillsammans med flera andra mainstreamjournalister mest tycks intresserad av det glamorösa i att journalister tidigare år kunnat frottera sig med ”universums herrar” som han kallar dem, och berätta anekdoter från tidigare år. Han konstaterar att mötet blivit allt mer avskärmat från vanliga journalister, som i år inte ens släpps in i lobbyn på Sun Valley Resort där mötet hållits ända från starten.

Sun Valley-konferensen grundades 1983 av New York-bankiren Herbert Allen Jr och investmentbolaget Allen & Company som ett möte för mediemoguler, och årets möte är inget undantag. Här trängdes Microsofts vd Bill Gates och Facebooks vd Mark Zuckerberg med Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin; Amazons vd Jeff Bezos; Apples vd Tim Cook, finansmannen Warren Buffett; presidentkandidaten och mediemogulen Michael Bloomberg; kabel-tv-giganten John Malone; Netflix-vd:n John Hastings; Disneys styrelseordförande Michael Iger; CNN-ankaret Anderson Cooper; och så vidare. Deltagarlistan är hemlig, men ett urval av stora namn fångas varje år på bild av paparazzifotografer.

Mindre känt, och sällan uppmärksammat av systemmedierna, är att konferensen även regelbundet besöks av före­trädare för USA:s underrättelsetjänster. Det tas där­emot upp av diverse konspirationssajter och opinions­bildare på högerkanten, som länge hävdat att CIA har ett otillbörligt inflytande över massmedierna – en anklagelse som även upprepas av ett fåtal integritetsivrande journalister på vänsterkanten, bland andra den världskände Glenn Greenwald.

David Petraeus, chef för CIA 2011-2012, på väg in till konferensen. Foto: Kevin Dietsch/Getty Images

Vid årets möte i Sun Valley närvarade minst två före detta CIA-chefer, George Tenet och David Petraeus. Det är inte första gången de är med, båda deltog vid mötet första gången medan de fortfarande var i tjänst som just CIA-chefer, 2003 respektive 2012. Tenet jobbar numera som vd på Allen & Co. Flera andra CIA-chefer har deltagit i mötet tidigare år, exempelvis Mike Pompeo som deltog 2017 (då han var chef för CIA), och senare 2019 då han även deltog i Bilderbergmötet.

CIA:s intressen vid konferensen kan man förstås bara spekulera i. Den konservative opinionsbildaren Mark Dice summerar dock i en video på Youtube:

– Men om du känner till Operation Mockingbird, tycker jag att svaret borde vara uppenbart. Det inkluderar förmodligen att förmå IT-jättarna att lägga in bakdörrar i sin mjukvara för att amerikanska underrättelsetjänster ska kunna spionera på deras användare, och att censurera en del av den information som sprids på plattformarna och som antas ha ”betydelse för den nationella säkerheten”, så att myndigheterna kan övervaka och manipulera den data som dessa megaföretag kontrollerar.

Operation Mockingbird var en hemlig CIA-operation under kalla kriget för att infiltrera och påverka massmedierna.

Allen & Company har beskrivits som en ”ljusskygg” bank som inte gör något väsen av sig men samtidigt stått bakom flera stora affärer inom medievärlden, varav flera beslutats vid mötena i Sun Valley. Sammanslagningen av AOL och Time Warner, Microsoft och NBC:s bildande av MSNBC, uppköpen av Whatsapp, Instagram och Linkedin av jättarna Facebook och Microsoft, med flera jätteaffärer, gjordes alla upp i Sun Valley.

Jeff Bezos, vd för Amazon. Foto: Seattle City Council/Wikimedia

Samtidigt har Allen & Company fortsatt att hålla sig utanför offentligheten och hade i många år inte ens någon hemsida. I valet 2020 skänkte deras toppchefer totalt 1,2 miljarder dollar till kampanjer för att stöda Demokraterna. Det kan i sammanhanget noteras att praktiskt taget alla deltagarna i Sun Valley är utpräglade globalister som propagerar för ökad invandring från tredje världen, ”fri rörlighet” för människor och kapital, ökad överstatlighet och så vidare.

Vid årets konferens antar de flesta bedömare att diskussionsämnena kretsat kring hur man hanterar coronarestriktionerna och ställer om till ”det nya normala” där allt fler saker sköts på distans, censur av sociala medier, övervakning via sociala medier, samt de nya antitrustlagar som ett antal politiker från båda partierna i USA:s kongress vill klubba igenom mot IT-jättarna för att minska deras monopolställning.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

UTRIKESÖnationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

UTRIKESOm årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Muhammedtecknaren Kurt Westergaard avliden

UTRIKESIslamkritikern och satirtecknaren Kurt Westergaard har avlidit efter en tids sjukdom. Han levde under ständigt dödshot sedan hans bild av Muhammed publicerats i Jyllands-Posten 2005. Minst fyra angrepp mot hans liv har avvärjts.

Gå till arkivet

Send this to a friend