Skip to Content

Aftonbladet påstår att de gillar olika, men demoniserar i själva verket alla som inte tycker precis som de själva. Foto: Nya Tider
OPINION: RUNAR SøGAARD

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

PappersupplaganNya Tider v. 21

Tiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Publicerad: 21 maj, 2020, 15:34

 • Svenska

Läs även

Den största tragedin i dagens samhälle är inte onda människors svek och maktfullkomlighet, utan det är alla goda människors tystnad. Tystnad talar högre än alla rop i hela världen.

Den absoluta majoriteten av svenskarna är goda och förnuftiga människor som försöker navigera sig fram i livet med hjälp av sin moraliska kompass. Det sorgliga är dock att man i Sverige under generationer trummat in budskapet från Vaktsamhetskampanjen 1941 i den svenska folksjälen.

Implikationen av ”en svensk tiger” var att uppmana befolkningen att hålla tyst om svenska angelägenheter.

En implikation som media nu har ockuperat och tagit full kontroll över för att styra opinionen åt det håll de själva anser vara det rätta.
Jag efterlyser därför det utrotningshotade modet och civilkuraget i den offentliga debatten.

Listan över röster som tystnat eller tystats växer sig stadigt längre, och utbudet av färgstarka personligheter med genomtänkta och förnuftiga resonemang är snart lika begränsad som jämlikheten mellan könen i Saudi­arabien.

Aftonbladet lanserade år 2010 kampanjen ”Vi gillar olika”. Denna mynnade ut i något av det mest skrämmande och missledande som igångsatts av en opinionsbildande aktör i modern svensk tid.

Att ”gilla olika” skulle visa sig gälla så länge man inhystes under Aftonbladets toleranstak och ideologiska grotta. De som vågade sig att framföra avvikande reflektioner eller åsikter skulle omedelbart demoniseras, uteslutas och marginaliseras. Och majoriteten av övriga media anslöt sig alltmera villkorslöst och kategoriskt.

Med en närmast fascistoid iver och ett kliniskt aborterande av oliktänkande åsikter, mobiliserades en ideologisk pöbel vars mål har varit att tysta människors röster, strypa deras ekonomiska förutsättningar att framföra sina budskap och övertygelser. Deras interna och självrättfärdiga incitament är att ändamålet alltid helgar medlen.

Vi har alla hamnat i Sverige på olika skepp vid olika tillfällen från olika länder och kulturer, men verkligheten är den att vi i dag sitter i samma båt. En båt som utrymmesmässigt är stor nog för alla, men försörjningen och underhållet är i dag det mest begränsade och reducerade på väldigt länge.

Dels beror detta på att båten har styrts av kaptener och besättningsmän som allvarligt brustit i omdöme och kompetens, och dels på att man under de senaste 20 åren bjudit ombord nära två miljoner människor förutom egna nytillkomna barn.

Under 2000-talet var Irakkriget den största orsaken och under 2010-talet var det migrationskrisen i Europa, främst motiverad av kriget i Syrien, som var upphovet till den galopperande och okontrollerade tillströmningen till M/S Sverige. Och vad som händer när en båt blir överfylld eller fellastad vet alla.

Det är viktigt att aldrig döma tankesystem utifrån missbruk av dessa. Missbruk har alltid förekommit och utövats av såväl högerextremister som vänsterradikala genom historien. Fortfarande leder vänstersidan med hästlängder när det gäller folkmord, tortyr och utrotning av befolkningar.

All debatt, oavsett på vilket område och utifrån vilka värderingar, löper alltid en risk att urarta och dras ner i något dike. Antingen ett högerdike eller ett vänsterdike.

Men mellan två diken finns det alltid en väg. Och den vägen måste alltid få vara bred, rymlig, mångsidig och vittomfattande.
Ingen person, inget system, inga politiska eller religiösa ideologier innehar rätten att utkräva underkastelse eller kapitulation av individers egna tankar, personliga frihet, privata övertygelser, moraliska uppfattningar, tro och livsinställningar.

När detta genom historien har inträffat har det alltid resulterat i nöd, krig och blodiga fejder. Såväl personer som hela länder har blod på sina händer som resultat av detta.

Människan har en obehaglig förmåga och en otäck benägenhet att inte förmå lära sig av historien. Åsiktsrestriktioner och inskränkning av oliktänkande personer pop­par upp regelbundet i dagens samhällsdebatt.

Den senaste i raden av häpnadsväckande och horribla utlåtanden kommer från Carl Bildt. Han exponerar en illa dold nedlåtenhet mot människor som uppvisar och står för sina egna ståndpunkter och åsikter som krockar med hans elitistiska världsbild. Hans egen och hans likasinnades pennalism och åsikts­tyranni försöker med oförminskad styrka att utöva kontroll över omgivningens ideologiska utspel.

Kina är inte längre ensamma om att försöka kontrollera folkets åsikter. Europa med EU i spetsen seglar upp som en allt mera jämlik utmanare om titeln som världsledande förtryckare av yttrandefriheten.

Lägg därtill världens styrande finanselit som vill avveckla kontantsamhället för att lättare kunna kontrollera enskilda människor, och de sociala jättarna Facebook, You­tube och Google som under det senaste året börjat förbjuda, censurera och bestraffa de användare som uttrycker åsikter och övertygelser som inte stämmer överens med deras företagsledare.

Världen år 2020 har blivit så sofistikerad att det inte längre är blod som i första hand kommer att rinna på gatorna som ett resultat av det nya förtrycket som i dag växer fram.

I dagens moderna samhälle har folkmord ersatts av förintelse av människors dyrbara samvete. Blod har ersatts med själslig smärta och utsatthet, och tortyr har ersatts av ideologisk och ekonomisk kontroll. Koncentrationsläger och fångläger har ersatts av social avstängning och åsiktsdiskriminering. Fysisk bestraffning har numera bytts ut mot ekonomiska repressalier och juridiskt förtryck.

Martin Luther King Jr. sade ofta att ”Den hetaste platsen i helvetet är reserverad för dem som förblir neutrala i tider av stora moraliska konflikter”. Våra liv börjar gå mot sitt slut när vi blir tysta om saker som verkligen betyder något. Vi föddes alla som original, men många dör tyvärr som bleka kopior.

Den stora frågan som snart kommer att kräva sitt svar, är vilka som är beredda att betala ett pris för att behålla sin egen frihet och sin personliga integritet.

Jag har ofta sagt att det kommer en tid då vi måste inta en ståndpunkt som vare sig är trygg, politiskt korrekt eller populär. Men den måste intas för att ens samvete säger att det är rätt. Frågan är om den tiden inte redan nu är här.

Det är tid att våga tycka, tordas säga och framför allt ha modet att debattera utan hat, förakt eller överlägsenhet.

Den offentliga debatten måste börja innefatta respekt för olikheter, förståelse för oliktänkande och intellektuell ärlighet i sakfrågor.
Då, och bara då, kan åsikterna få nödvändigt utrymme, demokratins skönhet innerligt uppskattas och de personliga övertygelserna få berika mångfalden.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Runar Søgaard

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Förnuftiga tankar bakom Runars krönika. Det är ingen tvekan om att han har rätt i alla sina iakttagelser om den
  åsiktstyranni som vi dagligen utsätts för? Den är lättare att förstå då vi vet vem/vilka och de intressen som står bakom dessa? Vad gäller Carl Bildt har han varit D. Rockefellers påläggskalv under minst 30 år och det börjar slå igenom och Carl Bildt har avancerat till vice ordförande Rockefellers egen Trilaterala Kommissionen europeiska avdelning. Kan tillägga att även Jacob Wallenberg är medlem i T. K.. Vår svenska press har sprungit elitisternas ärenden under minst 50 år och den som har en avvikande åsikt än dem – är ute i kylan. Bonnier-koncernen äger omk. 85% av svensk media och styr vad som skall tyckas om ditten och datten i dagens Sverige. Sedan följer SVT och Schibsted upp med resten och har s.a.s. monopol på vad som är “rätt eller fel” i den dagliga debatten. De senaste åren har de alternativa medierna fått en allt starkare ställning i Sverige och maktcentra förflyttas om än skata bort från Bonnier-huset och SVT börjar skaka i sin grundvalar. Vi är på rätt väg!

  • Swatch

   Må det vara så…
   Men samtidigt just Sverige anklagar andra länder för ofri press (85% Bonniers) begränsad yttrandefrihet (du kan förlora allt om du har fel åsikter i Sverige) och mycket annat som just Sverige är värst på.
   Och detta är också en medveten strategi.
   “Fånga tjuven ropar tjuven och pekar med hela handen på den oskyldiga.”

 • bellanote

  Helt rett Runar.Sverigr er ødelagt av media politikere og venstre siden.jeg er norsk har bodd 12 år i Sverige ,men det var nok.flyttar aldri dit igjen.
  Vi har også det med rasisme det er vel i hvert fall rasisme voldta l
  Mørda och råna Svensker ,och kalla dom jekla horor och mer.
  Samme i Norge hvorfor heter et program vite gutter er ikke det rasisme.?
  Det er ingen som hater mer en utlendinger som kommer til Sverige og Europa ,så fort dom kommer inn så drives det med vold .
  Jeg er skremt av utviklingen i Europa . Mine synspunkter har rett og krav på og bli sett og hørt.gamle blir ranet og slått
  Våre nordiske politikere driver med landsvik. Burde stilles for retten. Vi bør alle lytte til Victor Orban fornuftig mann.

 • bellanote

  Rart at dere tok bort mitt innlegg når jeg kommer med fakta .Sverige er ødelagt .
  Svensker er fega tørrs inte ta tag i løgner och svik.
  Politikerne er lands svikære mot sitt eget folk media og venstre er på Pk sidan .
  Aldri mer Sverige
  Støtter Runar helt.
  Svenske poikar er blitt feminister och tørrs inte slå tilbake. Går rundt som zombier.

Svart magi

KRÖNIKAMellanskiktarnas eget bidrag till politiken är en sorts svart magi, nämligen föreställningen att man kan bli ”vad man vill”. Den här tanken är oerhört fascinerande och förförisk, men den är bara en fantasi. Och den har klara gränser. Verklighet och sanning, till exempel.

Regeringens inbördeskrig

KRÖNIKA

Black Lives Matter – redskap för att införa socialism i USA

OPINION: DAN AHLMARKBlack Lives Matter har på ytan attraktiva och rent av självklara budskap om rättvisa och kritik mot polisens övervåld – ett övervåld som också andra grupper än svarta kritiserat. Rörelsens manifestationer, som ofta urartar i kravaller, har dock delat USA, då det blir allt mer uppenbart att BLM inte nöjer sig med mindre än att införa marxism i Förenta staterna. Den slutsatsen drar veckans debattör, författaren Dan Ahlmark.

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Gå till arkivet

Send this to a friend