Skip to Content

Aftonbladet påstår att de gillar olika, men demoniserar i själva verket alla som inte tycker precis som de själva. Foto: Nya Tider
OPINION: RUNAR SøGAARD

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

PappersupplaganNya Tider v. 21

Tiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Publicerad: 21 maj, 2020, 15:34

  • Svenska

Läs även

Den största tragedin i dagens samhälle är inte onda människors svek och maktfullkomlighet, utan det är alla goda människors tystnad. Tystnad talar högre än alla rop i hela världen.

Den absoluta majoriteten av svenskarna är goda och förnuftiga människor som försöker navigera sig fram i livet med hjälp av sin moraliska kompass. Det sorgliga är dock att man i Sverige under generationer trummat in budskapet från Vaktsamhetskampanjen 1941 i den svenska folksjälen.

Implikationen av ”en svensk tiger” var att uppmana befolkningen att hålla tyst om svenska angelägenheter.

En implikation som media nu har ockuperat och tagit full kontroll över för att styra opinionen åt det håll de själva anser vara det rätta.
Jag efterlyser därför det utrotningshotade modet och civilkuraget i den offentliga debatten.

Listan över röster som tystnat eller tystats växer sig stadigt längre, och utbudet av färgstarka personligheter med genomtänkta och förnuftiga resonemang är snart lika begränsad som jämlikheten mellan könen i Saudi­arabien.

Aftonbladet lanserade år 2010 kampanjen ”Vi gillar olika”. Denna mynnade ut i något av det mest skrämmande och missledande som igångsatts av en opinionsbildande aktör i modern svensk tid.

Att ”gilla olika” skulle visa sig gälla så länge man inhystes under Aftonbladets toleranstak och ideologiska grotta. De som vågade sig att framföra avvikande reflektioner eller åsikter skulle omedelbart demoniseras, uteslutas och marginaliseras. Och majoriteten av övriga media anslöt sig alltmera villkorslöst och kategoriskt.

Med en närmast fascistoid iver och ett kliniskt aborterande av oliktänkande åsikter, mobiliserades en ideologisk pöbel vars mål har varit att tysta människors röster, strypa deras ekonomiska förutsättningar att framföra sina budskap och övertygelser. Deras interna och självrättfärdiga incitament är att ändamålet alltid helgar medlen.

Vi har alla hamnat i Sverige på olika skepp vid olika tillfällen från olika länder och kulturer, men verkligheten är den att vi i dag sitter i samma båt. En båt som utrymmesmässigt är stor nog för alla, men försörjningen och underhållet är i dag det mest begränsade och reducerade på väldigt länge.

Dels beror detta på att båten har styrts av kaptener och besättningsmän som allvarligt brustit i omdöme och kompetens, och dels på att man under de senaste 20 åren bjudit ombord nära två miljoner människor förutom egna nytillkomna barn.

Under 2000-talet var Irakkriget den största orsaken och under 2010-talet var det migrationskrisen i Europa, främst motiverad av kriget i Syrien, som var upphovet till den galopperande och okontrollerade tillströmningen till M/S Sverige. Och vad som händer när en båt blir överfylld eller fellastad vet alla.

Det är viktigt att aldrig döma tankesystem utifrån missbruk av dessa. Missbruk har alltid förekommit och utövats av såväl högerextremister som vänsterradikala genom historien. Fortfarande leder vänstersidan med hästlängder när det gäller folkmord, tortyr och utrotning av befolkningar.

All debatt, oavsett på vilket område och utifrån vilka värderingar, löper alltid en risk att urarta och dras ner i något dike. Antingen ett högerdike eller ett vänsterdike.

Men mellan två diken finns det alltid en väg. Och den vägen måste alltid få vara bred, rymlig, mångsidig och vittomfattande.
Ingen person, inget system, inga politiska eller religiösa ideologier innehar rätten att utkräva underkastelse eller kapitulation av individers egna tankar, personliga frihet, privata övertygelser, moraliska uppfattningar, tro och livsinställningar.

När detta genom historien har inträffat har det alltid resulterat i nöd, krig och blodiga fejder. Såväl personer som hela länder har blod på sina händer som resultat av detta.

Människan har en obehaglig förmåga och en otäck benägenhet att inte förmå lära sig av historien. Åsiktsrestriktioner och inskränkning av oliktänkande personer pop­par upp regelbundet i dagens samhällsdebatt.

Den senaste i raden av häpnadsväckande och horribla utlåtanden kommer från Carl Bildt. Han exponerar en illa dold nedlåtenhet mot människor som uppvisar och står för sina egna ståndpunkter och åsikter som krockar med hans elitistiska världsbild. Hans egen och hans likasinnades pennalism och åsikts­tyranni försöker med oförminskad styrka att utöva kontroll över omgivningens ideologiska utspel.

Kina är inte längre ensamma om att försöka kontrollera folkets åsikter. Europa med EU i spetsen seglar upp som en allt mera jämlik utmanare om titeln som världsledande förtryckare av yttrandefriheten.

Lägg därtill världens styrande finanselit som vill avveckla kontantsamhället för att lättare kunna kontrollera enskilda människor, och de sociala jättarna Facebook, You­tube och Google som under det senaste året börjat förbjuda, censurera och bestraffa de användare som uttrycker åsikter och övertygelser som inte stämmer överens med deras företagsledare.

Världen år 2020 har blivit så sofistikerad att det inte längre är blod som i första hand kommer att rinna på gatorna som ett resultat av det nya förtrycket som i dag växer fram.

I dagens moderna samhälle har folkmord ersatts av förintelse av människors dyrbara samvete. Blod har ersatts med själslig smärta och utsatthet, och tortyr har ersatts av ideologisk och ekonomisk kontroll. Koncentrationsläger och fångläger har ersatts av social avstängning och åsiktsdiskriminering. Fysisk bestraffning har numera bytts ut mot ekonomiska repressalier och juridiskt förtryck.

Martin Luther King Jr. sade ofta att ”Den hetaste platsen i helvetet är reserverad för dem som förblir neutrala i tider av stora moraliska konflikter”. Våra liv börjar gå mot sitt slut när vi blir tysta om saker som verkligen betyder något. Vi föddes alla som original, men många dör tyvärr som bleka kopior.

Den stora frågan som snart kommer att kräva sitt svar, är vilka som är beredda att betala ett pris för att behålla sin egen frihet och sin personliga integritet.

Jag har ofta sagt att det kommer en tid då vi måste inta en ståndpunkt som vare sig är trygg, politiskt korrekt eller populär. Men den måste intas för att ens samvete säger att det är rätt. Frågan är om den tiden inte redan nu är här.

Det är tid att våga tycka, tordas säga och framför allt ha modet att debattera utan hat, förakt eller överlägsenhet.

Den offentliga debatten måste börja innefatta respekt för olikheter, förståelse för oliktänkande och intellektuell ärlighet i sakfrågor.
Då, och bara då, kan åsikterna få nödvändigt utrymme, demokratins skönhet innerligt uppskattas och de personliga övertygelserna få berika mångfalden.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Runar Søgaard

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Muslimer i Österrike anmäler ”islamkarta”

ÖSTERRIKEDen muslimska ungdomsorganisationen MJÖ ska lämna in en stämningsansökan mot den ”Karta över politisk islam” som togs fram av universitetet i Wien och Dokumentationscentrum för politisk islam och publicerades den 27 maj. Kartan visar namn och adresser på över 600 moskéer och föreningar i Österrike, samt vilka utländska kopplingar de eventuellt har.

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Gå till arkivet

Send this to a friend