Skip to Content

”THE DEPLORABLES”. Hillary Clinton kallade Trumps anhängare för ”a basket of deplorables” (ung: en samling beklagliga typer), ett mem som Trumpanhängarna vände till något positivt. Ovanstående variant – som Trump själv vidarebefordrade på Twitter – är en modifierad reklambild för actionfilmen The Expendables, där filmstjärnornas ansikten ersatts med personer från den politiskt inkorrekta koalition som stödde Trump.

Memetisk krigföring – propaganda för sociala medier

PappersupplaganNya Tider v. 32

En bild åtföljd av några korta ord, oftast med en dos humor, ironi eller sarkasm, inte sällan också med ett politiskt budskap. Det är vad de flesta tänker på när de hör det engelska ordet meme, på svenska mem. Vad som inte är lika känt är att det i dag publiceras artiklar och forskning om ”memetisk krigföring” i ansedda militärstrategiska tidskrifter, på grund av dess stora påverkan på opinionen.

Publicerad: 13 augusti, 2017, 08:42

  • Svenska

Läs även

Alla som använder sociala medier och behärskar engelska har förmodligen sett en eller flera av de mest kända bilderna som används till internetmem: ”dramatiska jordekorren”, Boromir med texten ”You can’t just…”, Morpheus med texten ”What if I told you…” eller diverse olika varianter på ”roliga katter”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

dan.malmqvist@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Terrorattack i Barcelona

En vit skåpbil har kört upp på en välbesökt gata för turister och kört på flera människor med ett dussintal skadade som följd. Den misstänkta terroristen är ännu på fri fot.

Chefsingenjör på Google sparkad när han ifrågasatte mångfaldspolicy

USAChefsingenjören James Damore på Google fick sparken när han kritiserade företagets mångfaldspolicy. Bland annat skrev han att orsaken till att inte lika många kvinnor är ingenjörer eller har chefspositioner inte beror på diskriminering, som Google uppger i sin policy, utan på biologiska faktorer. Han ville i stället att Google skulle införa ”ideologisk mångfald”, då han anser att företaget tystar konservativt tänkande anställda.

Journalist som avslöjade statlig snedvridning i medierapportering attackeras

SYSTEMMEDIADen tysk-nederländska reportern Claudia Zimmermann stötte på ett antal problem efter att ha avslöjat att hennes arbetsgivare, den tyska statliga medieorganisationen WDR, tillämpat sovjetliknande censur under migrantkrisen. Zimmermann fick se sina alster avvisade, rop på bojkott av henne och rentav ett öppet brev som förkastade hennes rapportering, som hon själv menar var helt saklig.

”Feta studier” vid Oregon State University

FETMADen konservativa nätsidan för studenter Campus Reform rapporterar att Oregon State University (OSU) kommer att erbjuda en vårterminskurs om "feta studier", eftersom det är "en fråga om social rättvisa".

Vita uppfinnare raderas från Googles sökresultat

GOOGLEGoogle censurerar träffar på framträdande västerländska skapare från sina sökresultat. Det avslöjas av twitter-kontot News Forever. Användaren googlade begreppet ”amerikanska uppfinnare” och noterade att nästan bara svarta syntes i Googles sökresultat.

Boxarlegenden Mike Tyson: De som migrerar till Europa är fegisar

MIGRATION”Jag skulle ha stannat kvar och slåss”, säger den berömde före detta boxare Mike Tyson. Han tillhör den växande skaran som förundras varför det bara är unga starka friska män som tar sig till Europa, och lämnar kvinnor och barn i det land de anser är för farligt för dem.

NGO borta från Medelhavet

Desperata flyktingar som trotsar risken med gummibåtar för att undkomma kriget? Inte riktigt. Sedan Italien satte stopp för NGO:er som Rädda barnen och Läkare utan gränser att agera taxitjänst över Medelhavet har antalet migranter som försöker ta sig in i Europa den vägen nästan helt upphört. Mer desperat var inte ”flykten” än att den slutade i samma stund som taxitjänsten försvann.

Knivvåld ökar i London i takt med migrantinflödet

LONDONDen brittiska tidningen The Weekly Standard (WS) rapporterar att ett inflöde av afrikanska migranter, från framför allt Somalia och Kongo, har lett till en ökning av knivrelaterade brott.

Gå till arkivet