Skip to Content

Förbundskansler Angela Merkel och president Emmanuel Macron presenterar förslaget med coronabonds. Foto: Stillbild ZDF
UTRIKES

Merkel och Macron vill ge bidrag till coronadrabbade ekonomier

Digital utgåva

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, representanter för EU:s största länder (sedan England lämnat) framträdde var för sig den 18 maj med föreslaget att EU skall bevilja ett paket på 500 miljarder euro i bidrag till coronadrabbade sektorer och regioner i EU. Motståndare till planerna är framför allt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Nederländerna, Sverige och Danmark, som föreslår lån istället för bidrag.

Publicerad: 25 maj, 2020, 12:04

 • Svenska

Läs även

EU har ännu tre månader efter att pandemin med full kraft slog till inte presenterat en gemensam strategi, men nu föreslår Merkel och Macron att EU bör låna pengar på den allmänna kapitalmarknaden för att stödja regioner och sektorer i kris.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz uttalade sig snabbt mot förslaget om den föreslagna ”återuppbyggnadsplanen” för EU:s ekonomi. Österrike håller fast vid att EU-länderna även i fortsättningen skall vara solidariska med varandra vid svårigheter. EU bör dock inte ge bidrag till vissa länder utan istället lån med återbetalningskrav. Enligt uppgifter i tyskspråkig media skall Kurz även ha Nederländerna, Sverige och Danmark på sin sida sedan han samrått med regeringarna i dessa länder.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Swatch

  Hoppas verkligen att Österrike, Danmark, Sverige och Holland knäcks ordentligt av detta eller kommande virus och hoppas också att då ska resten av EU minnas hur ”solidariteten” fungerar inom imperiet.
  Att erbjuda drabbade länder av lån är exakt Soros plan, där näst steg är att bestämma vad lånet ska användas till och därmed kan länder köpas upp billigt. Italien ha redan fått besked.
  Italien redan funderar på att lämna och det retar Soros & Co fruktansvärd.
  Med andra ord samma gamla Soros plan som gjorde honom sadistiskt rik.

 • Börje

  Sverige är ett av de länder som drabbats hårdast av Coronan. Ser fram emot att vi får bidrag och att övriga EU länder skickar bidrag, FN, WHO, Kina, USA och Soros. De har förstått hur det står till i Sverige. Sedan kan ju MENA länder sluta att skicka fler bidragsmigranter.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend