Sjolochov dricker vodka. Foto: Okänt

Michail Sjolochov fick Nobelpriset i litteratur 1965 för ett verk han inte skrivit

KRÖNIKA
Det är välkänt att Svenska Akademien låter ideologin styra utdelningen av Nobelpriset i litteratur.

Den amerikanske poeten Ezra Pound avfärdades år 1959 med motiveringen att han ”alltjämt propagerar idéer av en beskaffenhet som avgjort står i strid med Nobelprisets anda”. Med andra ord att han fortfarande var antisemit och fascist. Akademien ansåg att stalinismen och kommunismen inte stod i strid med testamentets ”det utmärktaste i idealisk riktning”. Michail Sjolochov var medlem i kommunistpartiet och dessutom ledamot av centralkommittén. Han var  även en representant för staten. Han var antisemit, alkoholist och saknade förmåga att skriva sina egna tal, ty han hade endast grundutbildning. 1965 fick han Nobelpriset för romanen ”Stilla flyter Don”.

1974 publicerades i Paris en sensationell skrift där Sjolochov anklagades för plagiat. Texten uppgavs vara skriven av en avliden sovjetisk litteraturkritiker, benämnd D. Förordet författades av Alexander Solzjenitsyn, som betonade att merparten av ”Stilla flyter Don” inte har skrivits av Michail Sjolochov utan av en annan kosackförfattare, Fjodor Krjukov.

En grupp svenska och norska lingvister, däribland docenten i slaviska språk Sven Gustavsson, byrådirektören vid FRA och kryptoexperten Bengt Beckman och den norske slavisten Geir Kjetsaa, bestämde sig för att söka sanningen. Två år senare presenterade gruppen en statistisk lingvistisk analys av texter från de båda författarna och kom till slutsatsen att ur språklig synpunkt är det Sjolochov som skrivit ”Stilla flyter Don”.

Men de hade fel, eftersom texten jämfördes med Krjukovs verk, som inte hade med den omstridda romanen att göra.

2005 trycktes i Ryssland en sensationell bok ”Litterär skyttegrav: Projekt författaren Michail Solochov”, skriven av lingvisten Zeev Bar-Cella (Vladimir Nazarov). Med vetenskapliga metoder avslöjade han att Solochov omöjligen kunde ha skapat ”Stilla flyter Don”.

Zeev Bar-Cella. Foto: Privat

 

Bar-Cella förklarade: ”Min uppgift var enbart akademisk. Har man en möjlighet att bevisa att man har plagierat eller inte gjort det utan att ha tillgång till nödvändiga dokument? Med andra ord: kan en litterär text bevisa skriftställarens identitet? Mitt svar är positivt: det är möjligt. Eftersom varje litterärt verk döljer inte bara författarens spår som är oförlikneliga (biografiska omständigheter, hur pass beläst var man, men även vilket tidsspår finns kvar, så att vi kan bestämma den tidsperiod, då texten skrevs).”

Det blev klart att romanens innehåll inte sammanfaller med den påstådda författarens personlighet. Den första delen skrevs före kriget, år 1914, när Sjolochov var nio år gammal.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Presidentvalet i Polen, eller populister kontra globalister

Presidentvalet i Polen, eller populister kontra globalister

🟠 KRÖNIKA Efter den andra valomgången söndagen den 1 juni blev det klart att kandidaten utan partitillhörighet Karol Nawrocki blir republiken Polens näste president. Motkandidaten Rafal Trzaskowski från KO (Medborgarkoalition) och Warszawas borgmästare förlorade med en knapp marginal. Vad som emellertid är av intresse är metoderna för att misskreditera eller gynna kandidaterna. För oss med förflutet i Styrelsen för Psykologiskt Försvar är detta av särskilt intresse.

Läs även:

Presidentvalet i Polen, eller populister kontra globalister

Presidentvalet i Polen, eller populister kontra globalister

🟠 KRÖNIKA Efter den andra valomgången söndagen den 1 juni blev det klart att kandidaten utan partitillhörighet Karol Nawrocki blir republiken Polens näste president. Motkandidaten Rafal Trzaskowski från KO (Medborgarkoalition) och Warszawas borgmästare förlorade med en knapp marginal. Vad som emellertid är av intresse är metoderna för att misskreditera eller gynna kandidaterna. För oss med förflutet i Styrelsen för Psykologiskt Försvar är detta av särskilt intresse.

Hur kan man skända nationaldagen?

Hur kan man skända nationaldagen?

🟠 KRÖNIKA Sedan ett antal år verkar man ha som regel att nationaldagen skall förstöras av vedervärdig musik som definitivt inte hör hemma i vårt land, samt att ifrågasätta dagen och hela vår kultur. Detta är väldigt tydligt i firandet på Skansen som sänds i TV. För några år sedan var det en vulgär så kallad rappare som framförde något som hette ”Nån som e som oss”. Det var även en sångerska som beskyllde svenskar för att vara rasister. ”Den här veckan har varit så sjukt tung. Rasismen och förtryck av svarta existerar inte bara i USA, den finns här också.” Detta angående våldsamma upplopp i USA, och demonstrationer här mot något som inte har med Sverige att göra.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.