Skip to Content

Larache i Marocko är ny destination för människosmugglarna när Covid-19 härjar i Europa.Foto: Wikimedia/ Dans
UTRIKES

Migranter betalar nu för att smugglas ut ur Europa

PappersupplaganNya Tider v. 19

I spåren av coronapandemin verkar vissa migrantsmugglare nu ha startat verksamhet i den motsatta riktningen. Sedan Marocko stängt sina gränser har marockaner betalat stora summor för att smugglas tillbaka från Spanien till sitt hemland, ett fenomen som setts även i grannlandet Algeriet.

Publicerad: 4 maj, 2020, 17:32

 • Svenska

Läs även

Enligt lokala medier ska runt ett hundra marockaner ha klivit ombord på två gummi­båtar vid Spaniens södra kust i slutet av mars för att ta sig till staden Larache i Marocko. Var och en av passagerarna betalade nästan 60 000 svenska kronor för färden, och sedan ytterligare 3 000 för att hjälpas i land av en lokal guide på andra sidan.

Väl där skingrades resenärerna snabbt, vilket ledde till att marockansk polis startade ett stort pådrag och sökte personerna från hus till hus. En man ska ha hittats då han gömde sig i en stor traditionell ugn utomhus.

Skälet till denna omvända migrantström är svårigheter att resa och hitta försörjning i ett EU som till stor del stängt ned och infört kraftiga restriktioner.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • LookMoo

  Det är rätt rejäla summor de betalar ??? Normalt åker man väl till lokala polisen och ber att bli utvisad på skattebetalarnas bekostnad.. om man nu inte är efterlyst för ett mycket grovt brott.?

 • Dacke

  Då det inte finns några bidrag i Spanien och gränsen mot norr är stängd för att komma till Bidragsland, ja, då återstår det bara att pallra sig tillbaka till Marocko?

 • Börje

  Detta gäller inte Sverige enligt statistiken för April där asyl, anhörig och arbetskraft står dörren vidöppen trots att arbetslösheten är ca 500 000. Danmark har minskat alla bidragen till migranter och man har inte hellre tagit emot några kvotflyktigar sedan 2015. Sverige har tagit emot ca 5000 kvotflyktigar per år sedan 2016, signalerna är glasklara. Danmark hade en nettoutflyttning 2019 på 730 av migranter från MENA länderna medan Sverige har haft ett netto per år på ca 100 000 de senaste 10 åren.

  • Swatch

   Det är allmänt känd sedan länge: danskarna har kloka ledare, svenskarna har ingen ledare, bara en massa kommunister vars största bekymmer hur de ska hamna i Bryssel i en fet stol, med ännu fetare förmåner.

 • Swatch

  Eftersom möjligheten att höra folkets röst begränsas för varje dag måste man tex. här skriva ner sina tankar om andra händelser också.
  Heder åt Nya Tider för det.
  “Corona kan ha varit i Sverige redan i november, men det gör inget- Tegnell”
  Nehej, vi förstår, några hundra döda till hit och dit – vad gör det? Tack Dr Tegnele.

  “Migranter smugglas ut ur Europa pga. Coronan.”
  Det betyder två saker;
  det är säkrare i länder därifrån MENA folket kom – och då hade hela den svenska migrationsindustrin hade fel i decennier.
  det är så dålig nivå på sjukvård i Europa att det är lika bra att sticka.
  Jag undrar när Eu lagstiftar för bidrag till utsmuggling… Visst ja, det finns redan ett sådant.
  Tegnell och Löfven och deras ökande popularitet.
  Jag anade att svenskarna är inte är den vassate kniven i lådan, men det här är bara lite för mycket.
  Tegnell får kändis och hjältestatus. Och jag som trodde att Greta var det värsta sortens bedragerska.
  I dem flesta civiliserade länderna är straffbart det som Löfven och Tegnell gör med svenskarna. Titta på Finland, Norge, osv, osv,
  Löfven hålls gömd för media, till och med PK media, för att undvika hans katastrofala uttalanden i Coronatider

 • Swatch

  Jag menar detta på fullt allvar: ett folk, ett land som var drabbad av krig tänker, agerar, resonerar annorlunda än ett annat land som är i princip fredsskadade. Krig förändrar folkpsyket.
  Krig – oavsett hur sorgligt det är – -har an betydelsefull roll i utvecklingen.
  Titta på Danmark, danskarna, deras kärlek till sitt land, deras stolthet över sitt land, och titta på Sverige.
  Vi slickade röv till vänster och höger, blev rika på utdragna guldtänder bla. och dunkade oss på bröstet – -fan va bra vi är.
  Nu vill vi lära hela världen , världen som är nyktrare mer ödmjuk än vi.

Soros ger 52 miljoner dollar för att påverka USA-valet

USAFinansmiljardären George Soros, 89, skänker rekordsumman 52 miljoner dollar, motsvarande nästan en halv miljard svenska kronor, till verksamheter knutna till Demokratiska partiet inför presidentvalet. Samtidigt stöder Soros även kampanjer för poströstning, något som anses gynna Demokraterna och som republikaner fruktar kommer att leda till omfattande valfusk, samt kampanjer för att få fler icke-vita väljare till valurnorna vilket även det gynnar Demokraterna.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

UTRIKESEnligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Halv delstat blir indianskt territorium

USAHögsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Gå till arkivet

Send this to a friend