Skip to Content

Tusentals migranter satt i början av september fast i Ungerns huvudstad Budapest. De vill inte vara kvar i Ungern, utan ta sig vidare till länder som är mer attraktiva. Myndigheterna har reagerat genom att ställa in alla tåg vidare in i Europa. Foto: atv.hu
Europa

Migrantkaos i Europa

”Människor i Europa är fulla av fruktan”, menar Ungerns premiärminister Viktor Orbán med hänvisning till den akuta och kaotiska migrantsituationen. EU har ingen kontroll, menar han, samtidigt som allt fler ifrågasätter EU:s öppna gränser. I Tyskland, som många migranter har som mål, föreslår partiet Alternativ för Tyskland att asylreglerna efterlevs striktare och att man i stället riktar hjälpen till de stora flyktinglägren i Mellanöstern och Nordafrika med miljoner flyktingar som inte haft råd att betala smugglare för att ta dem till Europa.

Publicerad: 13 september, 2015, 16:48

  • Svenska

Läs även

Vågen av migranter som försöker ta sig in i EU och vidare norrut till de mer attraktiva länderna skapar stark oro. I Ungerns huvudstad Budapest har myndigheterna den senaste veckan hindrat flera tusen migranter från att resa vidare till Tyskland genom att helt sonika ställa in alla tåg i den riktningen. Ungerns premiärminister Viktor Orbán sade den 3 september, efter ett möte med EU-parlamentets talman Martin Schulz i Bryssel, att migrantkaoset inte är EU:s problem, utan ”Tysklands problem”, eftersom ”alla vill till Tyskland”.

Hundratusentals har redan lyckats ta sig vidare till Tyskland, där en del vill stanna medan andra vill vidare till Storbritannien, Sverige eller något annat land som erbjuder goda framtidsmöjligheter. År 2014 kom cirka 200 000 asylsökande till Tyskland, i år kan det bli så många som 800 000. Tillflödet sker i huvudsak dels från Syrien via Grekland, dels från de så kallade västbalkanska länderna Kosovo, Albanien, Makedonien och Serbien.

Vad skall EU göra?

Ungerns premiärminister Orbán sade efter mötet i Bryssel:

– Vi ungrare är fulla av fruktan, människor i Europa är fulla av fruktan, eftersom de ser att europeiska ledare, bland dem premiärministrar, inte har kontroll över situationen.

Ungern har redan börjat bygga ett stängsel vid gränsen mot Serbien, som ännu inte är EU-medlem, och lovar att inom två veckor införa en lagstiftning för att tackla den akuta situationen.

EU-parlamentets talman Schulz, som Orbán träffade, anser tvärtom att det är de östeuropeiska länderna som inte vill ta emot några flyktingar som är ”egoistiska”. Räknat per capita har dock Ungern tagit emot fyra gånger så många invandrare som Tyskland.

Viktor Orbán (t.v.) sade den 3 september att folket i Ungern och Europa är rädda. Europeiska ledare har inte kontroll över situationen. När han yttrade detta reagerade EU-parlamentets talman Martin Schulz (t.h.) förvånat. Stillbild ur RT

Viktor Orbán (t.v.) sade den 3 september att folket i Ungern och Europa är rädda. Europeiska ledare har inte kontroll över situationen. När han yttrade detta reagerade EU-parlamentets talman Martin Schulz (t.h.) förvånat. Stillbild ur RT.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ny demonstration för frihet i Österrike: ”Kurz förvandlar landet till en diktatur!”

UTRIKESUnder lördagen den 10 april demonstrerade cirka 3 000 invånare i Österrikes huvudstad Wien mot landets strikta coronarestriktioner. Många av demonstranterna verkar nu vara allvarligt oroliga för att Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz med coronarestriktionerna som vapen håller på att förvandla landet till en auktoritär diktatur.

Självmordspandemi bland världens unga i spåren av coronarestriktioner

De drakoniska virusrestriktioner som införts på flera håll i världen har resulterat i en extrem självmordspandemi bland unga människor. Anledningarna tycks vara att de inte tillåts umgås med vänner, att de inte får röra på sig i tillräcklig utsträckning och att skolarbetet blivit ohanterligt på distans. Vissa har även tagit sina liv bara av misstanken att de smittats med det fruktade influensaviruset.

Kinas gigantiska fiskeflotta tömmer haven på fisk

UTRIKESI allt fler farvatten över hela världen börjar en gigant att röra på sig och där den drar fram lämnar den ekonomier slagna i spillror och hav tomma på fisk. Det är en växande kinesisk fiskeflotta på hundratusentals skepp som förutom att tjuvfiska och förstöra hela fiskebestånd dessutom används som ett militärt maktmedel – för att expandera Kinas territorium.

Icke-vita tillverkare ska gynnas med ny hyllmärkning – Del av globalistisk agenda där World Economic Forum återigen figurerar i bakgrunden

UTRIKES En stor livsmedelskedja i USA ansluter till Woke-rörelsen, som rullar över den falnande supermakten som en ostoppbar ångvält, och märker nu sina varor som ”svartägda”, ”latinoägda”, ”HBTQ-ägda” och så vidare. Man vill uppmuntra kunderna att köpa dessa på bekostnad av ”vitägda” företag. Nya Tider granskar hur det kommer sig att idéer med mycket lite stöd utanför en liten grupp högljudda miljardärer och vänsteraktivister kan ha sådan enorm framgång i det en gång så konservativa USA och västvärlden i övrigt. Vid granskningen finner vi ett globalistiskt nätverk av mäktiga storföretag, där World Economic Forum (WEF) är spindel i nätet, som ska leda omdaningen av hela den globala arbetsmarknaden och ”utrota rasismen” en gång för alla.

Laschet impopulär – blir Söder kanslerskandidat på lördag?

UTRIKESNär CDU och CSU utser kanslerskandidat vill stor marginal av väljarna helst vill se Markus Söder (CSU) som efterföljare till Angela Merkel. Partiledaren i CDU, Armin Laschet, har lågt stöd bland allmänheten.

Ever Given tagen i pant – får inte lämna Egypten

UTRIKESFartyget Ever Given, som orsakade världshandeln enorm skada när hon på tvären blockerade Suezkanalen under en vecka, får inte lämna Suezkanalen och Egypten. Först måste man utreda ansvarsfrågor, förhöra besättningen och studera färddata. Klart är att kanalmyndigheten kräver miljardersättningar.

Italienska småföretagare protesterar mot coronarestriktionerna

UTRIKES”Vi ber om frihet”, ”Ni tar allt ifrån oss, till och med hoppet”. Entreprenörernas ilska, oavsett om de är krögare eller gymägare, ekade i tisdags i timmar på Piazza Montecitorio, en av de mest kända platserna i Rom, där det italienska parlamentet ligger.

Danmark till syriska invandrare: Återvandra nu – annars blir du tvångsdeporterad i framtiden

DANMARKDanmark har bedömt den syriska huvudstaden Damaskus som säker, och har nu dragit in uppehållstillståndet för över hundra syriska invandrare som varit en ekonomisk börda för danska skattebetalare. Men eftersom den danska regeringen inte vill ha några diplomatiska förbindelser med Assadregeringen, ger man nu invandrarna två val. Återvandra frivilligt i utbyte mot pengar, eller så placeras du i repatrieringscenter i väntan på tvångsdeportation i framtiden.

Gå till arkivet

Send this to a friend