Skip to Content

VISSA SKÄRPNINGAR I MIGRATIONSPOLITIKEN infördes 2016, efter den enorma migrantvågen 2015, och gäller fortfarande. Förra året skapades Migrationskommittén, vars uppgift var att enas om en ”långsiktigt hållbar migrationspolitik” som ska gälla när den tillfälliga lagen om skärpningar löper ut 2021. Foto: Nya Tider
INRIKES

Migrationssamtal havererade – ”ny humanitär skyddsgrund” ställdes mot volymmål

PappersupplaganNya Tider v. 35

Det blev inget av ”en långsiktigt hållbar” migrationspolitik som skulle ersätta den tillfälliga lagen om begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, som antogs under migrationskaoset i januari 2016 och som löper ut i juli nästa år. En kommitté med alla riksdagspartier representerade har i ett års tid diskuterat, men resultatet är ”förvånansvärt uselt”, som SD:s migrationspolitiske talesman kommenterade det till Nya Tider. Medan flera partier ville göra det lättare att få permanenta uppehållstillstånd och avskaffa försörjningskravet för anhöriga, krävde M och SD volymmål för asylmottagandet – ett mål som i SD:s fall är noll.

Publicerad: 24 augusti, 2020, 16:51

  • Svenska

Läs även

Efter att ha arbetat med uppgiften i drygt ett år, stod det efter migrationskommitténs sista möte den 7 augusti klart att partierna inte kunnat enas kring ett gemensamt slutförslag. I juli meddelade Moderaterna att förhandlingarna brutit samman, vilket fick Socialdemokraterna och Centerpartiet att lägga skulden för sammanbrottet på Moderaterna själva. I en debattartikel skriver Sverigedemokraternas parti­ledare Jimmie Åkesson och den migrationspolitiske talesmannen Jonas Andersson att övriga partiers förslag varit ”tandlösa och urvattnade”.

Överraskande uselt slutresultat

För Nya Tider beskriver Jonas Andersson kommitténs verksamhet:

− Vi hade möten ungefär en gång i månaden, där kommitténs sekretariat inför varje möte tagit fram ett gediget material inom varje ämnesområde. Partierna fick även komma med helt egna förslag, som exempelvis Moderaternas ”volymmål”. Sedan fick alla partier säga vad man tyckte i respektive fråga, komma med inspel och ha synpunkter. Utifrån detta reviderade sekretariatet materialet till nästa möte, enligt vad man tyckte det verkade finnas majoritet för.

Jonas Andersson (SD) säger till Nya Tider att resultatet av kommitténs arbete är överraskande uselt. Foto: Privat

När alla områden sedan diskuterats krävdes en majoritet för helheten, vilket visade sig vara besvärligt. Förhandlingar inleddes och havererade, varpå sekretariatet rensade bort allt material och alla frågor som inte direkt ingick i kommitténs direktiv, alltså det uppdrag man fått av regeringen. Ledamöterna röstade sedan på de förslag som kvarstod, och dessa fastställdes genom hoppande majoriteter. Jonas Andersson beskriver processen som långsam, men att den fick mer fart under de sista månaderna:

− När det blev uppenbart att Socialdemokraterna inte hade mandat att förhandla som regeringsparti, och i stället försökte haka av MP, det var stunden det äntligen började lossna. Att slutresultatet skulle bli en halvmesyr tror jag att de flesta anade redan från start. Att det skulle bli så här uselt var dock kanske en liten överraskning. Den tillfälliga lagen går ut om mindre än ett år, och det är val om två år. Den här frågan kommer definitivt inte att försvinna nu.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Liten hund plågades svårt i flera år – fick avlivas av veterinär

INRIKESEtt fall av grovt djurplågeri har lett till att en 80-årig man nu står åtalad vid Malmö tingsrätt. Mannen hade enligt åtalet tvingat en hund som var sjuk, blind och döv att bo i en liten förvaringslåda i plast under vidriga förhållanden. En veterinär beslutade att avliva hunden omedelbart för att den skulle slippa lida mer. ”Det var ett utav de värsta fall jag någonsin har sett vad gäller djurplågeri och vanvård”, sade veterinären i polisförhör.

Radikalfeministisk mediakändis gör avbön och ångrar manshatande drev på nätet

INRIKESMediaprofilen Cissi Wallin, som ofta gjort sig känd för upptrissade hatdrev mot män, väljer nu att krypa till korset i en avbönskrönika i Expressen den 1 juni. Reaktionerna på hennes ”avbön” har dock inte varit odelat positiva, särskilt att hon inte har bett någon om ursäkt för den skada hennes olika hatdrev orsakat enskilda människor.

Framgångar för SD i Skånes regionstyrelse

INRIKESVid sitt sammanträde den 3 juni fattade regionstyrelsen i Skåne beslut om att bifalla två initiativärenden från Sverigedemokraterna, där de fick igenom att regionstyrelsen ska skicka två skarpa brev till regeringen. Det ena handlar om att man från Skånes sida vill se en omstart av kärnkraftsreaktorn Ringhals 1, samt att Bromma flygplats inte läggs ner. SD:s gruppledare och regionråd Niclas Nilsson säger i en kommentar till Nya Tider att framgången var symboliskt viktig som politisk isbrytare.

Stödet för EU fortsätter att sjunka – SCB: ”Säkerställd minskning”

INRIKESStatistiska centralbyrån presenterade under tisdagen den 8 juni den stora EU-sympatiundersökningen, som kommer ut två gånger per år. Anhängarna till unionen minskar för fjärde mätningen i rad, och är nu nere på 56,4 procent.

Fortsatta bidrag till Ibn Rushd i Huddinge

INRIKESHela sjuklövern, förstärkta av lokalpartierna Huddingepartiet och Drevvikenpartiet, beslutade tisdagen den 7 juni att fortsätta betala bidrag till Muslimska Brödraskapets frontorganisation, studieförbundet Ibn Rushd i Huddinge.

Göteborgskravallerna – fredagen den 15 juni 2001

INRIKESFredagen den 15 juni 2001 utbröt de värsta kravallerna men polisen började också återfå kontrollen genom att släppa låt gå-strategin. Kanske hjälpte det också att göteborgare, främst fotbollssupporters med stort våldskapital, gick till motangrepp mot terroristerna. Under dagen vandaliserades stora delar av Avenyn och på kvällen sköts den livsstilskriminelle vänsterextremisten Hannes Westberg.

Exakt24:s studio vandaliserad efter granskning av extremvänstern

INRIKESEfter Exakt24:s granskning av extremvänstern i Göteborg blev deras studiolokal vandaliserad. Samma systemmedier som gärna pratar om ”hot mot demokratin” när de själva utsätts för så kal­lat näthat har totalt ignorerat den fysiska attacken mot en nyhetsredaktion, liksom de tidigare angreppen mot en reporters hem. När Nya Tider söker svar om varför, väljer man att inte svara eller skylla på att man ”inte känner till det” trots att samtliga alternativmedier skrivit om det.

Tjugo år sedan Göteborgskravallerna

INRIKESDen 14 juni 2001 inleddes Göteborgskravallerna som ett resultat av naiva politikers överseende med terrorister vars budskap de delvis sympatiserade med. Media var redan då på terroristernas sida och nu tävlar de om att relativisera händelserna där egendom för mångmiljonbelopp förstördes. Förevändningen för kravallerna var det EU-toppmöte som Göteborg stod värd för och president George W Bushs statsbesök.

Gå till arkivet

Send this to a friend