Foto: IDC
Foto: IDC

Mike Pence lovar att hjälpa förföljda kristna genom att skära ned på FN-bistånd

Kristna är för närvarande en av de mest utsatta och förföljda grupperna i världen. Under det internationella toppmötet In Defence of Christians, 24-26 oktober, lovade USA:s vicepresident Mike Pence mer stöd genom att ändra rutinerna så att biståndet inte tar omvägen via FN.

USA:s utrikesdepartement kommer inte längre att finansiera ”ineffektiva FN-bistånd” till förföljda och religiösa minoriteter i Mellanöstern, förklarade Pence för åhörarna under mötet.

Istället kommer finansiering till de kristna att distribueras direkt genom USA:s Agency for International Development (USAID).

USAID har dock fått omfattande internationell kritik för att inte bara syssla med bistånd vad gäller livets nödtorft, utan även syssla med undergrävande verksamhet mot stater som USA inte gillar. Bland annat var USAID verksamma i Ukraina innan Majdankuppen och sponsrade olika oppositionella grupper.

Behoven av hjälp till utsatta kristna är stora. Runt 215 miljoner kristna upplever en ”kraftig, mycket kraftig eller extrem förföljelse” i de 50 länder där det är svårast att utöva sin tro, enligt Open Doors World Watch-lista 2017.

Miljoner kristna i Mellanöstern lever i dag under hot. Foto: IDC
Miljoner kristna i Mellanöstern lever i dag under hot. Foto: IDC

 

Under toppmötet skapades en plattform för att offer, advokater, ledare och opinionsbildare ska kunna komma i kontakt med varandra och tillsammans arbeta för förändringar. Denna plattform är även tänkt att skapa möjligheter till uppmuntran och bön för dem som har drabbats av misshandel, tortyr, fängslande, våldtäkter eller till och med dött för sin kristna tro.

Pence menade att kristenheten var ”under en attack som saknar motstycke, i de forntida länder där den först växte upp”, Irak, Syrien, Egypten och Libanon.

– Vi kommer inte längre att lita bara på Förenta Nationerna när det gäller att bistå förföljda kristna och andra minoriteter, som har drabbats av terroristernas grymheter och som leder till ett folkmord, sade Pence.

Förenta Nationerna har svikit de religiösa minoriteterna, menade han. De låter dem ”lida och kämpa i onödan”.

USA:s utrikesdepartement förnekade emellertid den 26 oktober att finansieringen till FN:s biståndsorganisationer helt skulle upphöra.

Enligt Förenta Nationerna är de fyra stora biståndsorganisationerna: FN:s utvecklingsprogram (UNDP), FN flyktingkommissariat (UNHCR), FN:s barnfond (UNICEF) och Världslivsmedelsprogrammet (WPF). De senaste uppgifterna angående finansiering visar att USA står för runt 4,5 miljarder dollar om året totalt. Detta gör dem till den främste givaren till alla organisationerna förutom till UNDP.

John Eibner, vd för den Zurich-baserade Christian Solidarity International, sade emellertid till Voice of America att betydligt mer åtgärder krävs för att kunna stödja förföljda kristna i Irak och Syrien.

I Syrien levde de kristna i trygghet innan kriget. Foto: IDC
I Syrien levde de kristna i trygghet innan kriget. Foto: IDC

 

– Det är sant att FN är en stor byråkratisk organisation, och en hel del politik är kopplat till hur hjälpen distribueras, men det gäller även för USAID. Men det viktigaste för de kristna i Mellanöstern är inte den humanitära hjälpen, utan säkerheten. Det är utsattheten som har försatt dem i den situation de befinner sig nu och som gör att de behöver humanitär hjälp.

Den syriska staten, som USA försöker störta sedan åtminstone 2014, hade innan kriget utgjort en av de sista frizonerna där kristna och andra religiösa minoriteter kunnat känna sig trygga. Därför är det också så många kristna som stödjer president Bashar Assad.

Assad har mycket stöd av Syriens kristna. Fotot är taget vid en syrisk demonstration utanför Rysslands ambassad i Stockholm, 17 mars 2012. Foto: Nya Tider
Assad har mycket stöd av Syriens kristna. Fotot är taget vid en syrisk demonstration utanför Rysslands ambassad i Stockholm, 17 mars 2012. Foto: Nya Tider

 

Eibner anklagade USA för att den politik de bedrivit i regionen bara skapar mer elände för de kristna.

– Det har förekommit vågor av förföljelser mot de kristna och andra religiösa minoriteter i århundraden, men ingen ifrågasätter instabiliteten som har skapats genom misslyckade maktbyten som inte har producerat vad de lovat, anmärkte Eibner.

I juni beslutade FN:s generalförsamling att skära ner 600 miljoner dollar på den årliga fredsbevarande budgeten på 8 miljarder dollar efter påtryckningar från USA. Trump-administrationen meddelade redan i april att de inte längre skulle finansiera FN:s befolkningsfond.

IDC har en egen hjälporganisation, här under arbete i Libanon. Foto: IDC
IDC har en egen hjälporganisation, här under arbete i Libanon. Foto: IDC
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Svenska kristna tror inte på Gud och Bibeln

Svenska kristna tror inte på Gud och Bibeln

🟠 Sverige är, i jämförelse med många andra europeiska länder, ett sekulärt land där bara 52 procent kallar sig kristna. Men även bland de som kallar sig kristna är det en stor andel som egentligen inte tror på Gud och Bibeln. Det visar en undersökning gjord av Pew research.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

🟠 Internationell demografikonferens hölls i Ungern Den 23-24 september hölls en banbrytande konferens i Ungern som lockade många utländska dignitärer. Politiska och religiösa ledare, vetenskapsmän och representanter för näringsliv och media träffades för att diskutera västerlandets misslyckande med att skapa stabila familjer som håller uppe barnafödandet – och vad som kan göras för att ändra på det. Viktor Orbán förklarade att Ungern kommer att ta kampen mot Bryssel, som vill tvinga alla medlemsländer att ersätta sina befolkningar med invandrare istället för att föda fler barn.

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

🟠 UTRIKES En muslimsk konvertit, Espen Andersen Bråthen, 37, står nu misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare två med en pilbåge som vapen i norska Kongsberg under gårdagen. Nu höjs frågor om den norska polisens agerande under händelsen, den viktigaste av dem alla: Kunde Espen, som konfronterades av polisen innan morden begicks, ha stoppats?

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

🟠 Kallaste vinterhalvåret på Antarktis någonsin. Meteorologer varnar för en extremt kall och snörik vinter. Den globala medeltemperaturen har sjunkit de senaste fem åren och trenden för nederbörd i form av snö är stigande. Energikrisen som drabbat Europa och stora delar av världen hårt riskerar att allvarligt förvärras om det nu dessutom blir en ovanligt kall vinter.

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron har i stort ignorerade honom. Högerpartiledaren Marine Le Pen är nervös. Vem exakt är den märklige ”icke-kandidaten” Éric Zemmour, som stiger i de franska opinionsmätningarna och hotar de etablerade kandidaterna?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.