Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
27 miljarder kronor per år, så mycket är svinnet i de svenska bidragssystemen. Foto: Pixabay/Christoph Meinersmann
INRIKES

Miljarder försvinner i felaktiga bidrag

Digital utgåva

Uppåt 27 miljarder kronor utbetalas felaktigt varje år och en stor del av detta beror på omfattande fusk i välfärdssystemen visar en ny rapport. En stor andel av de felaktiga utbetalningarna kommer från tillfällig föräldrapenning, lönebidrag, nystartsjobb, sjukersättning, sjukpenning och assistansersättning. Samtidigt försvinner 285 miljoner kronor per år utomlands till personer som inte har rätt till ersättningar.

Publicerad: 24 oktober, 2019, 20:01

  • Svenska

Läs även

Enligt en ny rapport från Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen betalas mellan 11 och 27 miljarder kronor ut varje år i felaktiga utbetalningar från välfärden. Baserat på deras estimering hamnar medelvärdet på 18 miljarder kronor årligen.

– Att miljarder betalas ut felaktigt varje år undergräver förtroendet för välfärdssystemen. Det är därför viktigt att hela tiden utveckla kunskapen om felens omfattning och orsaker så att arbetet med att säkerställa korrekta utbetalningar kan stärkas, säger delegationens ordförande Sven-Erik Österberg.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Igor Danowitz

    Reinfeldt ensam tömde sjukförsäkringen på 70 miljarder. Jobbskatteavdraget finansierades. Bara i ett perspektiv! Var det 253 miljarder ordförande Persson stal från pensionärerna? Biståndet till exempelvis Tanzania var totalt verkningslöst. Ytterligare 63 miljarder. Etc, etc.

  • Nallen

    Måtte dom som tömt hela svenska folkets skattemedel för sin egna intressen dömas och sättas i fängelse resten av livet. Jag bara väntar till valet 2022 för om det finns en GUD så kommer han se till att det blir ett regerings skifte och det är då man kan hoppas att den nya regeringen gör en omfattande utredning av vem som ligger bakom till att svenska folket skattemedel tömts och stulits och då är jag säker på att svettpärlorna kommer rinna på många här i Sverige.

Högerextrema bakom sprängningarna?

INRIKESI ett märkligt påstående utan bevis lägger kriminologen Leif GW Persson fram teorin att de många sprängningarna, nästan 200 än så länge i år, skulle kunna bero på ”högerextremister”. Att samtliga av de som gripits och misstänkts för sprängningarna har varit invandrare talar dock emot teorin som nu sprids av massmedierna. Samtidigt menare forskare på Försvarshögskolan att kopplingen snarare går till massinvandringen och islamister.

Kritiserat lagförslag om vapenmagasin drivs vidare av regeringen

INRIKESRegeringen lade den 7 november fram ett förslag om reglering av vapenmagasin i det uppgivna syftet att ”komma åt gängvåldet”. Sakkunniga pekar på att förslaget tvärtom endast kommer att drabba laglydiga jägare och sportskyttar. Regeringen ger sig dock inte utan har lämnat vidare förslaget till lagrådet.

”Våra bostäder är ingen gräddfil för nyanlända!”

INRIKESHur kommunerna i Stockholmsregionen väljer att göra när det kommer till att låta nyanlända migranter få bo kvar i kommunala hyresrätter, trots att de tillfälliga bostadskontrakten under den så kallade etableringsperioden löpt ut skiljer sig avsevärt. En del kommuner låter invandrarna bo kvar år efter år, medan andra kommuner inte gör det.

Utnyttjade hund sexuellt – flera djur riskerar fortsatta övergrepp

INRIKESEfter att det framkommit att en ung man i norra Skaraborg begått tidelag med en hund upprepade gånger, alltså förgripit sig sexuellt på djuret, är upprördheten stor hos djurvänner. Trots filmbevis och att mannen har erkänt har varken polisen eller länsstyrelsen omhändertagit hundarna som nu står under konstant hot att utsättas igen.

Misshandlad kvinna på bättringsvägen

INRIKESKvinnan som överfölls och misshandlades grovt i Malmö av en invandrare befinner sig inte längre i ett livshotande läge. Ibrahim Ramadan som är född 1998 är fortfarande häktad på sannolika skäl för mordförsök och har erkänt brottet i polisförhör.

Glömde förnya licens – nu utreds Sören, 79, för vapenbrott

INRIKESSören Sundqvist, 79, kommunjägare i Ockelbo kommun, glömde att förnya licensen på en av sina ljuddämpare. Polisen agerade snabbt och kraftfullt – Sören utreds nu för vapenbrott.

Fick stanna genom gymnasielagen – våldtog 16-åring på Sveriges nationaldag

INRIKESZia Ahmedi fick stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som regeringen klubbade igenom förra året. Han har nu dömts för att ha våldtagit en 16-årig flicka som han lärt känna i Sverige. Våldtäkten skedde hemma hos flickan den 6 juni medan hennes mamma var borta.

Samverkan mellan jihadister och yrkeskriminella – en av förklaringarna till ökat antal sprängdåd

INRIKESEn tätare samverkan mellan grovt kriminella och islamistiska jihadister är en av orsakerna till ökat antal sprängningar i Sverige. Grupperingarna överlappar ofta varandra och det blir allt svårare att skilja dem åt. Det menar analytiker vid Försvarshögskolan. Till Nya Tider säger Försvarshögskolans expert på terrorism och islamistiskt våld att vi närmar oss en gråzon mellan fred och krig.

Gå till arkivet

Send this to a friend