Skip to Content

Miljöpartiet har hållit kongress, med förnyade löften om höghastighetståg och nattåg ut i Europa. Foto: Nya Tider
POLITIK

Miljöpartiet lovar nattåg till Europa – via Berlins vänsterkvarter

Digital utgåva

Regeringspartiet Miljöpartiet höll kongress i helgen. Med usla opinionssiffror och utlovade höghastighetståg som dröjer till i slutet av århundradet ser det mörkt ut. Men MP lovar istället nattåg till Europa och det fräscha språkröret Isabella Lövin med nära kopplingar till mainstreammedia anses kunna göra under i valrörelsen. Nya Tider har bland annat granskat vilka platser i Berlin som MP särskilt rekommenderar.

Publicerad: 29 maj, 2018, 14:23

  • Svenska

Läs även

Perioden inför Miljöpartiets kongress har de senaste månaderna präglats av kris och motgångar där regeringsansvaret har kostat en hel del. Partiet har mycket dåliga opinionssiffror och kan enligt mätningar hamna under riksdagens fyraprocentsspärr i september. På kongressen hade medlemmarna det enligt uppgift trevligt och uppmuntrade varandra samtidigt som de gav sångerskan och debattören Malena Ernman ”kongresspriset” som tack för värdefulla samhällsinsatser. Förutom i facket ”antirasism”, har Ernman även agerat klimatdebattör och prissumman som utdelades var på 15 000 kronor så att hon kan bygga ett växthus.

Satsning på höghastighetståg har runnit ut i sanden

Miljöpartiets kamp för att rädda klimatet har förbytts till en kamp för att rädda partiet, och partikongressen lyckades också få god medial uppmärksamhet. Flera av partiets profilfrågor har dock åkt på stryk i regeringen, inte minst massinvandringen och höghastighetstågen har tappat intresse hos regeringspartnern Socialdemokraterna, som visserligen gjort förnyade uttalanden till dess favör så sent som i april. Men efter några år av debatt kring en framtida satsning på höghastighetståg i Sverige har projektet runnit ut i sanden, flera av oppositionspartierna har sagt nej till höghastighetståg och även regeringspartiet Socialdemokraterna har visat sig mer skeptiska sedan Thomas Eneroth (S) tillträdde som ny infrastrukturminister. Eneroth har dessutom visat sig vara öppet flygvänlig och bejakar en enorm utökning av flygrörelserna på Arlanda Flygplats och han satte miljöministern Karolina Skog (MP) på plats i frågan.

Den så kallade Sverigeförhandlingen som gick ut på att en samling kommuner presenterade för statens förhandlare hur många tiotusentals lägenheter dessa kommuner skulle bygga i sina stadscentra om staten ordnade en station för höghastighetsbanan (kommunerna avsågs även avtala om medfinansiering), är avslutad och uppfyllelsen av bostadsbyggandet kommer sannolikt inte att ge några nya järnvägar inom överskådlig tid. Åter kan ännu en generation socialdemokratiska kommunalråd i Borås och liknande städer känna sig lurade på konfekten, men mest besvikna är förstås alla de miljöpartipolitiker som kämpat för höghastighetståg som skulle konkurrera ut inrikesflyget och ”rädda klimatet”. För regionala miljöpartikaraktärer som regionrådet Birgitta Losman i Bollebygd, är det dock ett totalt nederlag om höghastighetstågen inte blir realiserade – det måste drivas i valet tillsammans med klimat- och antiflygretoriken.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stefan Löfven får sparken

Efter en misstroendeomröstning på begäran av Sverigedemokraterna med röstsiffrorna 181 för och 109 emot förklarade riksdagen att man inte längre har förtroende för Löfven. Det är första gången i svensk historia som en regering fälls i en misstroendeomröstning. Statsminister Löfven har nu en vecka på sig att antingen utlysa nyval eller avgå, annars entledigas han av talmannen.

Jan Helin flyttar till Husby

SVT:s mediedirektör Jan Helin, tidigare känd som chefredaktör på Aftonbladet, byter det idylliska villalivet i Bromma mot den invandrartäta förorten Husby, där han nyligen bosatt sig med familjen. Medieprofilen säger att han insett att det är hyckleri att ”gilla olika” bara på avstånd och att han hoppas att hans barn kommer att trivas i sin nya skola, där svenskar utgör en liten minoritet.

Jüri Lina: Sverige är Sovjet 2.0

Jüri Lina intervjuas om sina erfarenheter av kommunismen i Estland och hur han idag ser liknande mönster och repression mot oppositionella i Sverige.

Just nu: Massavstängningar på Facebook – vill stoppa kritik mot Black Lives Matter?

Facebook har under natten och förmiddagen den 9 juni stängt av mängder av användare från sina konton för att de har systemkritiska åsikter. Många av de avstängda tycks ha kritiserat svart makt-rörelsen Black Lives Matter, som just nu ställer till kravaller över hela västvärlden och tvingar människor att be om ursäkt för att de är vita.

Ledamot av universitetsstyrelsen vill stoppa Jomshofs föreläsning

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof ska föreläsa på Göteborgs universitet, men ett hundratal akademiker har startat ett upprop för att stoppa det. En av de hårdast drivande är Åsa Arping, som sitter i universitetets högsta beslutande organ, universitetsstyrelsen. Styrelseordföranden Cecilia Schelin Seidegård vill dock inte ta avstånd från Arpings agerande. ”Jag kan inte ha någon åsikt om att hon har åsikter”, säger hon till Nya Tider.

Ulf Kristersson: Invandringskritiker förtjänar en ursäkt

POLITIKModeratledaren medger för första gången att hans eget parti bär ett ansvar för de invandringsproblem som präglar Sverige. Nu ber han om ursäkt till de som länge varnat för problemen.

Åkesson tar avstånd från Alternativ för Sverige

I ett samtal med Navid Modiri får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan vad han tycker om Alternativ för Sverige. Åkesson svarar att partiet är bildat av personer som ville föra Sverigedemokraternas ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än han själv, och att Alternativ för Sverige drar till sig ”knäppgökar”. Själv menar han att han gärna går i en Prideparad.

”Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Gå till arkivet

Send this to a friend