Miljöpartiet har hållit kongress, med förnyade löften om höghastighetståg och nattåg ut i Europa. Foto: Nya Tider

Miljöpartiet lovar nattåg till Europa – via Berlins vänsterkvarter

Regeringspartiet Miljöpartiet höll kongress i helgen. Med usla opinionssiffror och utlovade höghastighetståg som dröjer till i slutet av århundradet ser det mörkt ut. Men MP lovar istället nattåg till Europa och det fräscha språkröret Isabella Lövin med nära kopplingar till mainstreammedia anses kunna göra under i valrörelsen. Nya Tider har bland annat granskat vilka platser i Berlin som MP särskilt rekommenderar.

Perioden inför Miljöpartiets kongress har de senaste månaderna präglats av kris och motgångar där regeringsansvaret har kostat en hel del. Partiet har mycket dåliga opinionssiffror och kan enligt mätningar hamna under riksdagens fyraprocentsspärr i september. På kongressen hade medlemmarna det enligt uppgift trevligt och uppmuntrade varandra samtidigt som de gav sångerskan och debattören Malena Ernman ”kongresspriset” som tack för värdefulla samhällsinsatser. Förutom i facket ”antirasism”, har Ernman även agerat klimatdebattör och prissumman som utdelades var på 15 000 kronor så att hon kan bygga ett växthus.

Satsning på höghastighetståg har runnit ut i sanden

Miljöpartiets kamp för att rädda klimatet har förbytts till en kamp för att rädda partiet, och partikongressen lyckades också få god medial uppmärksamhet. Flera av partiets profilfrågor har dock åkt på stryk i regeringen, inte minst massinvandringen och höghastighetstågen har tappat intresse hos regeringspartnern Socialdemokraterna, som visserligen gjort förnyade uttalanden till dess favör så sent som i april. Men efter några år av debatt kring en framtida satsning på höghastighetståg i Sverige har projektet runnit ut i sanden, flera av oppositionspartierna har sagt nej till höghastighetståg och även regeringspartiet Socialdemokraterna har visat sig mer skeptiska sedan Thomas Eneroth (S) tillträdde som ny infrastrukturminister. Eneroth har dessutom visat sig vara öppet flygvänlig och bejakar en enorm utökning av flygrörelserna på Arlanda Flygplats och han satte miljöministern Karolina Skog (MP) på plats i frågan.

Den så kallade Sverigeförhandlingen som gick ut på att en samling kommuner presenterade för statens förhandlare hur många tiotusentals lägenheter dessa kommuner skulle bygga i sina stadscentra om staten ordnade en station för höghastighetsbanan (kommunerna avsågs även avtala om medfinansiering), är avslutad och uppfyllelsen av bostadsbyggandet kommer sannolikt inte att ge några nya järnvägar inom överskådlig tid. Åter kan ännu en generation socialdemokratiska kommunalråd i Borås och liknande städer känna sig lurade på konfekten, men mest besvikna är förstås alla de miljöpartipolitiker som kämpat för höghastighetståg som skulle konkurrera ut inrikesflyget och ”rädda klimatet”. För regionala miljöpartikaraktärer som regionrådet Birgitta Losman i Bollebygd, är det dock ett totalt nederlag om höghastighetstågen inte blir realiserade – det måste drivas i valet tillsammans med klimat- och antiflygretoriken.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Invandrargrupper ska rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen

Invandrargrupper ska rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen

🟠 Intervju med fd språkrör Marianne Samuelsson. Höstens val har beskrivits som ett ödesval för Miljöpartiet, som nu kämpar för sin fortsatta existens i riksdagen. Förra valet, 2018, lyckades man med knapp marginal komma över fyraprocentsspärren. Sedan dess har väljarflykten fortsatt, och i opinionsmätningar får man bara runt 2,9 procent. Nu ska invandrargrupper ersätta de trendkänsliga vita storstadsbor som lämnat partiet. I Nya Tiders andra partireportage inför riksdagsvalet skildrar vi hur två parallella partier växer fram under samma etikett: ett för vita liberaler i etniskt homogena områden, och ett för utomeuropeiska invandrare i mångkulturella kommuner. I reportaget medverkar det före detta språkröret Marianne Samuelsson från sin villaidyll utanför Alingsås, och muslimen Ali Khan i mångkulturella Botkyrka som värvar väljare i Fittja moské och invandrarföreningar.

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.