Skip to Content

GRUPPEN ENSAMKOMMANDE utgörs till absolut största delen av vuxna män från Afghanistan och Iran. När flera av de som skulle få stanna i Sverige med hjälp av gymnasielagen inte klarar att uppfylla kraven har aktivister övergått till att kräva amnesti för hela gruppen. Foto: Ensamkommandes riksförbund
INRIKES

Miljöpartiet sviker sina väljare i ännu en hjärtefråga

PappersupplaganNya Tider v. 20

Den 29 april röstade riksdagen ned en motion om att ge amnesti för de huvudsakligen afghanska män som ofta kal­las ”ensamkommande”. Motionen fick endast stöd av Vänsterpartiet, och alltså inte av Miljöpartiet, trots att den skrivits av tre miljöpartister. Till Nya Tider säger Jonas Eriksson (MP), en av undertecknarna, att inte heller han räknade med att få bifall från sitt parti, utan att motionen endast ska ses som ett debattinlägg.

Publicerad: 11 maj, 2020, 15:46

 • Svenska

Läs även

En omfattande asylinvandring har länge varit en kärnfråga för Miljöpartiet, och gruppen ”ensamkommande” har varit särskilt viktig för många av partiets sympatisörer. Då dessa huvudsakligen afghanska vuxna män saknar asylskäl, kom en del av dem så småningom att börja få avslag, vilket mötte högljudda protester från de aktivister som engagerat sig för just denna grupp.

För att tillmötesgå dem enades Socialdemokraterna och Miljöpartiet 2018 om den så kal­la­de ”gymnasielagen”, där runt 9 000 av de afghanska männen skulle få stanna enligt kriterier för ålder, ankomstdatum och plats på gymnasium.

Corona dyker upp som det senaste argumentet

Speciallagen inte bara åsidosatte normal asylrätt, utan visade sig snart bli problematisk i praktiken. Bland annat skulle de berörda personerna ha en permanent anställning senast sex månader efter avslutade studier, något som visade sig vara svårt för de allra flesta.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Vad skall man kalla ett land som helt ogenerat kallar vuxna män i 30 års åldern för barn ??
  Vad kallar man ett land som skoningslöst jagar dom som påpekar det orimliga med HMF ??
  Vad kallar man ett lands polis som ” inte ser ” när landets barn används som slagpåsar och tortyrövnings objekt ??
  Vad kallar man ett lands politiker som uppmuntrar ovanstående ??
  Vad är rimliga påföljder för ansvariga & dess kumpaner ??

 • Dacke

  Undrar hur vårt land skulle sett ut om Mp hade egen majoritet i riksdagen? Det går an att viska dåliga råd i örat på okunniga sossepolitiker, eftersom det är dem som bär ansvaret för svensk politik? Det är många som inte har förstått varför sossarna skall ha denna kvarnsten om halsen som Mp har blivit? Mp:s asylpolitik är ensam i sitt slag, inte bara i Sverige, utan i hela världen? Det där med att, ge “uppehållstillstånd för alla som rotat sig i Sverige” betyder även att illegala som rotat sig i landet måste få stanna? Givetvis då med fullständiga rättigheter d.v.s. alla upptänkliga bidrag, för resten av livet? Ingen av afghanerna, afrikanerna och på senare tid araberna kommer att få ett arbete? kanske mest p.g.a. att de inte vill arbeta och dessutom aldrig gjort det tidigare? Nu är det troligt att valet 2022 ställer sker och ting tillrätta och Mp hamnar under spärren på 4% – för gott!

 • Swatch

  De kom ensamma.
  Ingen trodde på att tusentals unga män- -i alla fall under 44 – som kallade sig ensamkommande barn var särskild ensamma eller/och barn. de lurade svenska staten precis som många andra gör.
  De kom ensamma, men de kan gå i sällskap med andra ensamma bedragare hem till Afghanistan.

 • Börje

  Idag så kommer ytterligare ett flyg (lastat med vad vet jag inte) till Landvetter från Teheran.

 • D Kratur

  Måtte vi slippa detta extremistparti i både regering och riksdag efter nästa val…

Medieföretag förbjuder spridning av artikel negativ för Joe Biden

UTRIKESDen 14 oktober blockerade de sociala medieplattformarna Facebook och Twitter möjligheten att sprida en artikel från dagstidningen New York Post om hur sonen till presidentkandidaten Joe Biden använt faderns ställning vid affärer i Ukraina. Förbudet fick dock motsatt verkan, då antalet läsare av artikeln fördubblades när de båda företagen införde blockeringen.

Regeringen skapar grogrund för ny migrantvåg till Sverige

INRIKESRegeringen skickar nu ut ett migrationspolitiskt lagförslag på remiss, som skulle innebära ett antal lättnader i asyllagstiftningen. Enligt bedömare är det uppenbart att Socialdemokraterna har vikit sig för Miljöpartiet, och förslaget får kraftig kritik från de partier som sägs bilda ”det konservativa blocket”. ”Det här betyder krig”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Thoralf Alfsson berättar om sina år i SD – från riksdagsinträde till uteslutning

BOKRECENSIONRECENSION: I boken Mina politiska fighter, med underrubriken ”Jag var inte naiv!”, skriver den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten Thoralf Alfsson om sina erfarenheter av att arbeta för ett parti som alltid motarbetats av olika delar av etablissemanget. Läsaren får också en bild av riksdagens arbete inifrån, liksom av det parti som kom att utesluta honom.

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Förälder misshandlade pedofil – döms till samhällstjänst

INRIKESEn 33-åring sökte upp en pedofil i dennes hem och misshandlade och hotade honom till livet. Pedofilen hade begått övergrepp på den förskola där 33-åringens son gick. För dessa brott döms han till villkorlig dom och samhällstjänst.

Vita bönder i Sydafrika har fått nog – välter polisbil

SYDAFRIKANär ännu en vit farmare blev brutalt mördad samlades upprörda vita bönder utanför domstolen i staden Senekal i delstaten Free State i Sydafrika. De protesterade mot polisens ointresse att utreda farmattackerna och politikernas ovilja att stoppa dessa. Demonstranterna välte en polisbil och jagade bort poliserna. Sydafrika har inte sett så kraftfulla protester från vita på decennier.

Utökade restriktioner

INRIKESUnder dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige kommer införa utökade restriktioner för att bekämpa coronapandemin och den ökade smittspridningen av viruset. En av åtgärderna kan innebära svåra problem för nattklubbarna i landet – en begränsning av antalet gäster till maximalt 50.

Gå till arkivet

Send this to a friend