Skip to Content

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Miljö- och klimatminister Per Bolund (Mp) presenterar regeringens förslag till lösning av Cementakrisen vid en digital pressträff den 10 augusti. Foto: Stillbild från regeringens pressträff
INRIKES

Miljöpartiet tvingades att acceptera lagändring mot Cementadomen

Digital utgåva

Regeringen har beslutat att föreslå riksdagen att anta en tillfällig lag som ger Cementa rätt att fortsätta driften i Slite under åtta månader, medan rättsprocessen om den fortsatta koncessionen pågår. Vid en pressträff den 10 augusti presenterade näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Miljö- och klimatminister Per Bolund (Mp) regeringsbeslutet att föreslå en lagändring i Miljöbalken, som ger Cementa åtta månaders förlängd koncession för kalkbrytningen i Slite. Det akuta hotet om nedläggning den 31 oktober är därmed borta, men det långsiktiga problemet kvarstår.

Publicerad: 11 augusti, 2021, 18:06

  • Svenska

Läs även

Regeringens pressträff den 10 augusti

Det var två märkbart tagna ministrar som tågade in till podierna i regeringskansliets pressrum för att meddela att Regeringen lägger ett lagförslag om att ändra Miljöbalken så att det blir möjligt för regeringen att besluta om att förlänga Cementas koncession för kalkbrytning på Gotland.

Nya Tider har i två veckor bevakat och rapporterat om den situation som uppstått i och med Mark- och Miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan den 6 juli i år. I veckans papperstidning, och här i nätupplagan, har vi en artikel om flera av de allvarliga konsekvenser som ett stopp av Cementas kalkbrytning skulle kunna medföra. Efter att domen blivit allmänt känd har debatten hårdnat alltmer från snart sagt alla håll i samhället. Regeringen har hamnat i en situation som innebär att man helt enkelt måste agera, på något sätt, för att inte sätta Sverige i en ohållbar situation med massarbetslöshet, kapitalförstöring och ett ekonomiskt bakslag av sällan skådat slag.

Lösningen på den akuta krisen blev alltså att Miljöpartiet fick acceptera att miljöbalken, om än tillfälligt, luckras upp med avseende på hur tillståndsprocessen kan hanteras efter domstolsutslag som ger orimliga konsekvenser. I förslaget, som ännu inte publicerats, ges regeringen, under vissa förutsättningar, rätt att förändra tillstånd enligt miljöbalken under pågående rättsprocesser.

Förslagen innebär i korthet:

  • En ändring i förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter som innebär att vissa åtgärder i täkter kan vidtas efter anmälan istället för att ansöka om tillstånd. Det handlar om åtgärder som ska säkerställa att viss infrastruktur och utrustning inte förstörs av grundvatten i väntan på domstolsutslag om nya eller förlängda tillstånd för täktverksamheten. Ändringen skickades ut på remiss den 4 augusti.
  • En ändring i Miljöbalken som innebär att regeringen kan meddela Cementa ett tillfälligt tillstånd för fortsatt brytning av kalksten under en begränsad period på 8 månader. Brytningen får dock inte överstiga de volymer som nuvarande tillstånd medger. Förslaget beräknas kunna antas av riksdagen innan det nuvarande tillståndet går ut den 31 oktober.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Hanif Bali tillbakavisar anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter med flicka

INRIKESHanif Bali, känd och kontroversiell politiker inom Moderaterna, står anklagad internt inom partiet för påstådda sexuella kontakter med en ung flicka, kontakter som ska ha börjat när flickan var 15 år gammal. I ett längre inlägg på Facebook klargör han att det rör sig om grundlösa anklagelser och kallar det hela för en komplott skapad av hans politiska motståndare.

Svensk man grep afghan som våldtagit barn på öppen gata

INRIKESDen svenske hjälten Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil med sina unga söner när han såg något som inte stod rätt till – det ledde till att han stoppade och grep en afghansk asylsökande pedofil.

Gå till arkivet

Send this to a friend