Skip to Content

Alf Ronnby var alert och kritiskt granskande, vilket detta omslag från boken Observation, opposition, opinion väl illustrerar.
MINNESORD

Minnesord över Alf Ronnby

PappersupplaganNya Tider v. 13

För en tid sedan nåddes redaktionen av det tragiska beskedet att Nya Tiders skribent, docent Alf Ronnby i Sölvesborg, försvunnit under en skridskofärd på Levrasjön i Bromölla. Han efterlystes i lokalpressen, men allt eftersom timmarna gick så minskade hoppet. Till slut hittade polisen hans tillhörigheter intill en vak. Nya Tider och Sverige har förlorat en vass penna och en orädd sanningssägare.

Publicerad: 30 mars, 2021, 15:18

  • Svenska

Läs även

Alf Ronnby var en av de allra första att skriva debattartiklar i Nya Tider, efter att tidningen bildades år 2012. Vi har alltid haft som policy att skribenter ska stå med namn och bild för att få sina åsikter publicerade. På den tiden var det inte den kö till debattsidan som vi har idag, etablissemanget hade större makt och risken för utfrysning skrämde många. Men Alf var inte rädd av sig och tyckte att det var viktigare att nå ut med sitt budskap än att oroa sig över hur vissa politiskt korrekta politruker skulle reagera.

När vi fick den första artikeln från Alf var vi ändå lite förvånade. Det hörde inte till vanligheterna att för oss helt okända socionomer eller docenter skickade in krönikor till Nya Tider. Kom ihåg att detta var innan professor Karl-Olov Arnstberg och journalisten Gunnar Sandelin bröt igenom med boken Invandring och mörkläggning, fem år innan Katerina Janouch gjorde sin ”skandalintervju” i tjeckisk tv och blev svensk dissident, och långt före alternativmedier som Swebbtv såg dagens ljus. Vi ringde därför till honom – var det verkligen han som skickat en artikel till oss? Och var han beredd på att det kunde bli konsekvenser?

Alf berättade då att han varit en flitig skribent på olika sydsvenska tidningars debatt- och insändarsidor, men upplevt ett allt större motstånd. Många av hans artiklar refuserades, det gick inte att föra en diskussion i frågor som ansågs känsliga. Han ville inte låta sig tystas.

Vid sidan om krönikor och samtidskommentarer var Alf en flitig författare. Förutom de rent vetenskapliga böckerna var det en rad samhällsbetraktelser och romaner som han gett ut själv, på egen bekostnad. Det var bland annat Smygande islamism, Observation, opposition, opinion, Fördömda stad om Malmö, och en om Iran, Förrådd revolution. Fler var påbörjade, bland annat en roman om livet i ett framtida islamistiskt Sverige.

Alf hade i grunden en positiv människosyn och en tro på individen. Även invandrarförorterna kunde organiseras med socialt ansvar och med goda förebilder, menade han. Han hade spenderat långa tider ”ute på fältet” och bedrivit forskning i olika sociala miljöer, och då vunnit insikter som han gärna delade med sig av till Nya Tiders läsare.

Även om han ofta skrev både insiktsfulla krönikor och längre tänkvärda debatter, är det kanske främst för hans trevliga reseskildringar och historiereportage som våra läsare minns honom. Cykelturer på Sveriges sydkust, Stenåldersbyn i Ljungaviken som ett Pompeji på Lister, utflykt till Bornholm – Östersjöns pärla, svenskättlingar på Dagö … Listan kan göras lång.

Det sista brevet från Alf till redaktionen var i samma anda – nu var det äntligen dags att ge sig ut på skridskofärd på sjöns is. Ända till slutet levde han sitt liv till fullo.

Alf blev 77 år gammal och saknas av mången Sverigevän.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Nationell konsultation” i Ungern om homopropaganda för barn

UNGERNDen ungerska regeringen har utlyst en ny rådgivande folkomröstning, bland annat för att låta ungrarna tycka till om de krav som EU ställer på landet att tillåta homopropaganda riktad till barn. I Ungern pejlar regeringen ofta av läget för att fånga upp önskemål och missnöje bland folket och anpassa sin politik därefter.

Sex års fängelse för Allras vd Alexander Ernstberger

Bolaget Allra var under några år en av de största aktörerna inom premiepensionssystemet (PPM). Allra var tidigt mån om att upprätthålla en fasad utåt som ett trovärdigt bolag, bland annat genom att välja toppsossen och f.d. justitieministern Thomas Bodström som styrelseledamot. På bilder syns också Annika Strandhäll posera med verkställande direktören Alexander Ernstberger. Men bakom den tillrättalagda fasaden förekom grov ekonomisk brottslighet och pensionssparare plundrades på över 100 miljoner kronor. Nu har Ernstberger dömts till sex års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

Tredje, fjärde och femte doserna möjliga – starten på en evig spiral av vaccindoser

INRIKESRedan under hösten kan vissa riskgrupper komma att erbjudas en tredje vaccindos, och under 2022 kommer en större andel också att ges en tredje dos. Men vaccinforskaren Matti Sällberg utesluter inte att det kan bli många fler doser – rent av starten på en evig spiral av vaccindoser.

Ståhl stolt över att vara svensk viking –Svenska Friidrottsförbundet håller med

INRIKESDå Daniel Ståhl vann guldmedalj i diskuskastning den 31 juli och säkrade Sveriges första medalj i Tokyo utbrast han stolt och utan förbehåll i följande citat då han stod på prispallen: ”I’m a Swedish viking”, något som uppmärksammades av såväl inhemska som utländska medier. Denna spontana fosterlandskärlek uppskattades dock inte av alla. En anonym insändarskribent krävde exempelvis att Friidrottsförbundet borde återföra Ståhl till ”rätt värdegrund”. När Nya Tider når förbundets ordförande Johan Storåkers säger han dock att de gläds med Daniel Ståhl och inte kommer att vidta några åtgärder på grund av hans uttalande.

SD näst största parti i ny partisympatiundersökning

INRIKESI den senaste partisympatiundersökningen från SVT/Novus är Sverige­demokraterna näst största parti med 21,6 procent. Moderaterna får nöja sig med en tredje plats, även om skillnaden mellan M och SD är mycket liten.

Beslutet klart – nu kan individer med neuropsykiatriska diagnoser bli poliser

INRIKESPolismyndigheten kommer från och med mitten av augusti att tillåta individer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att antas på polisutbildningen. Detta efter att DO bestämt att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gör sig skyldiga till diskriminering när de utesluter personer med NPF-diagnoser från mönstring. Det öppnar upp för att individer med dålig impulskontroll ges vapen och ansvar över människors liv.

Barnfamilj i bil måltavla för skottlossning – två anhållna

INRIKESKvällen den 2 augusti inträffade en skottlossning i Bro, norr om Stockholm. Målet för attacken var en bil, i vilken det satt en man, kvinna och deras lilla spädbarn. Efter en stor polisinsats i området har nu två män gripits, bland annat misstänkta för mordförsök, bekräftar polisens presstjänst för Nya Tider.

Bard: Övertygad om att ”extremhögern” vinner nästa val i Italien

INRIKESI en intervju i youtubekanalen Dialogiskt berättar debattören Alexander Bard att nya flyktingströmmar kommer att skapa ”ett sånt jävla tryck i Europa” att ”extremhögern” får egen majoritet i Italien och att de europeiska nationalistiska framgångarna kommer att sprida sig även till Sverige, där Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand kommer att ”bli en kraft senare”.

Gå till arkivet

Send this to a friend