Skip to Content

RECEP TAYYIP ERDOGAN är sedan kuppförsöket ännu sturskare än han var tidigare. Turkiets president har tidigare sagt att ”EU behöver Turkiet mer än Turkiet behöver EU. Låt alla vet att det är så”. Vid 562-årsjubileet den 29 maj 2015 av den muslimska erövringen av det kristna Konstantinopel [Istanbul] 1453 inledde Erdogan sitt tal genom att fråga publiken ”Vad är Erövringen?”. Han svarade på sin egen fråga med orden ”Erövringen är Hirjah [utvidgning av islam genom migration]” och sade senare i samma tal ”Erövringen är att öppna Anatoliens [halvön Turkiet ligger på] dörrar ända upp till Wien för denna välsignade nation”. Här syns Erdogan och hans fru Emine vid 2016 års storslagna firande. Notera den enorma kuliss som byggts som bakgrund, som ska föreställa Konstantinopels murar med en typ av krön som kallas krenelering. Stillbilder: TRT Haber, 29 maj 2016

Misslyckad kupp kan leda till förnyad migrantvåg

Efter det fallerade kuppförsöket i mitten av juli har Ankara inte bara visat ilska mot Washington, som pekats ut som mer eller mindre medskyldiga, utan tonläget har även höjts mot EU. Turkiet kräver att EU istället för att oroa sig över de pågående utrensningarna i Turkiet ska hålla sina löften för att Ankara fortsatt ska stävja migrantströmmen till Europa. Bara i Turkiet finns tre miljoner syriska flyktingar. Samtidigt kokar missnöjet i Europa.

Publicerad: 6 augusti, 2016, 15:36

  • Svenska

Turkiets irritation mot EU har växt sedan den misslyckade statskuppen. Detta efter att Bryssel uttryckt oro för att ”övervåld” används och att utrensningarna är ”rättsvidriga” samt påtalat att ett eventuellt införande av dödsstraff inte är förenligt med EU-medlemskap. EU liksom omvärlden tycks uttrycka sig lika avvaktande och diplomatiskt som Ankara är krävande och högljudda.

Tiotusentals drabbade av utrensningar

Sedan kuppförsöket har minst 18 000 personer arresterats. Fängelserna är överfulla och det har kommit fram rapporter om grava missförhållanden och förhör med tortyrliknande metoder.

Det är inte bara nästan 10 000 poliser och närmare 7 000 militärer, varav drygt hundra generaler och amiraler, som drabbats i de pågående utrensningarna. Mer än 22 000 anställda inom utbildningsväsendet och över 17 000 myndighetspersoner har stängts av, sparkats eller fått sina licenser indragna.

Totalt rör det sig om minst 60 000 människor som drabbats, vissa talar om siffror närmare 100 000. De misstänks ingå i Hizmet-rörelsen som leds av den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som anklagas för att ligga bakom kuppförsöket. Rörelsen är terrorstämplad i Turkiet sedan december förra året.

Nästan varje dag drabbas nya yrkesgrupper, allt ifrån religiösa funktionärer till flyganställda. Kritiker till den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har upprörts över att inte ens gripande av journalister eller avskedandet av fler än 2 700 domare, mer än en tredjedel av den turkiska domarkåren, har fått det så kallade världssamfundet eller för den delen FN att reagera med annat än aktsam uttryckt oro.

Turkiet kräver utlovade 28 miljarder

EU har försiktigt påtalat att det misslyckade kuppförsöket är ”ingen ursäkt för Turkiet att överge rättsstatsprincipen”. Det har gjort Ankara rasande.

ETT SKEPP KOMMER LASTAT med drygt 2 000 migranter till hamnstaden Pireus på grekiska fastlandet. Färjan var en av två som hösten 2015 fraktade tusentals immigranter från ön Lesbos, som var en av flera grekiska öar som flyktingsmugglarna från Turkiet lämpade av sina passagerare på. Varje migrant betalade cirka 10 000 kronor för den cirka halvtimmeslånga båtfärden från Turkiet, som ingen försökte stoppa. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR tog sig över en miljon migranter till Europa sjövägen under 2015. Av dessa tros minst 3 700 ha drunknat. Stillbild: BBC News

ETT SKEPP KOMMER LASTAT med drygt 2 000 migranter till hamnstaden Pireus på grekiska fastlandet. Färjan var en av två som hösten 2015 fraktade tusentals immigranter från ön Lesbos, som var en av flera grekiska öar som flyktingsmugglarna från Turkiet lämpade av sina passagerare på. Varje migrant betalade cirka 10 000 kronor för den cirka halvtimmeslånga båtfärden från Turkiet, som ingen försökte stoppa. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR tog sig över en miljon migranter till Europa sjövägen under 2015. Av dessa tros minst 3 700 ha drunknat. Stillbild: BBC News

Erdogan-administrationen påminner om att EU inte hållit löftena om motsvarande över 28 miljarder kronor och visumfrihet för turkiska medborgare inom Schengenområdet, som utlovats mot att Turkiet ska kontrollera migrantströmmen från Syrien till Europa.

EU har hitintills bara betalat cirka tio miljoner kronor för att Turkiet ska upprätthålla det kvotsystem för migranter som man kommit överens om. Sedan avtalet började gälla i slutet av mars har migrantströmmen till Grekland kraftigt reducerats. Som en jämförelse kom i oktober 2015 över 212 000 migranter till Europa via Turkiet mot cirka 1 500 i juni i år.

Det är dock inte bara Turkiets förtjänst utan bättre nationella gränsskydd mot Balkanländerna och mindre generösa asylregler i mottagarländerna spelar också in, då det påverkar viljan hos syrier och andra i Turkiet att betala stora summor till människosmugglare som investering för en bättre tillvaro i Europa.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Mål för jihadistisk terrorism: En översikt över femton år av angrepp i väst

UTRIKESStadsbussar i London, Boston Marathon, kontoret för den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, Bryssels flygplats och julmarknaden i Berlin. Den skenbara kopplingen mellan dessa platser är att de alla har varit ett mål för jihadistiska terroristattacker. Detta konstaterar det nederländska inrikesministeriets underrättelse- och säkerhetstjänst AIVD i en rapport som konstaterar att 75 procent av dessa dåd har utförts de senaste fem åren.

Tyskarna beväpnar sig

Antalet tyskar med vapenlicens har ökat markant. En av de främsta orsakerna till detta är migrantangreppen i Köln. I en förbundsstat i norr är antalet vapenägare särskilt högt.

Gå till arkivet

Send this to a friend