Skip to Content

RECEP TAYYIP ERDOGAN är sedan kuppförsöket ännu sturskare än han var tidigare. Turkiets president har tidigare sagt att ”EU behöver Turkiet mer än Turkiet behöver EU. Låt alla vet att det är så”. Vid 562-årsjubileet den 29 maj 2015 av den muslimska erövringen av det kristna Konstantinopel [Istanbul] 1453 inledde Erdogan sitt tal genom att fråga publiken ”Vad är Erövringen?”. Han svarade på sin egen fråga med orden ”Erövringen är Hirjah [utvidgning av islam genom migration]” och sade senare i samma tal ”Erövringen är att öppna Anatoliens [halvön Turkiet ligger på] dörrar ända upp till Wien för denna välsignade nation”. Här syns Erdogan och hans fru Emine vid 2016 års storslagna firande. Notera den enorma kuliss som byggts som bakgrund, som ska föreställa Konstantinopels murar med en typ av krön som kallas krenelering. Stillbilder: TRT Haber, 29 maj 2016

Misslyckad kupp kan leda till förnyad migrantvåg

Efter det fallerade kuppförsöket i mitten av juli har Ankara inte bara visat ilska mot Washington, som pekats ut som mer eller mindre medskyldiga, utan tonläget har även höjts mot EU. Turkiet kräver att EU istället för att oroa sig över de pågående utrensningarna i Turkiet ska hålla sina löften för att Ankara fortsatt ska stävja migrantströmmen till Europa. Bara i Turkiet finns tre miljoner syriska flyktingar. Samtidigt kokar missnöjet i Europa.

Publicerad: 6 augusti, 2016, 15:36

  • Svenska

Turkiets irritation mot EU har växt sedan den misslyckade statskuppen. Detta efter att Bryssel uttryckt oro för att ”övervåld” används och att utrensningarna är ”rättsvidriga” samt påtalat att ett eventuellt införande av dödsstraff inte är förenligt med EU-medlemskap. EU liksom omvärlden tycks uttrycka sig lika avvaktande och diplomatiskt som Ankara är krävande och högljudda.

Tiotusentals drabbade av utrensningar

Sedan kuppförsöket har minst 18 000 personer arresterats. Fängelserna är överfulla och det har kommit fram rapporter om grava missförhållanden och förhör med tortyrliknande metoder.

Det är inte bara nästan 10 000 poliser och närmare 7 000 militärer, varav drygt hundra generaler och amiraler, som drabbats i de pågående utrensningarna. Mer än 22 000 anställda inom utbildningsväsendet och över 17 000 myndighetspersoner har stängts av, sparkats eller fått sina licenser indragna.

Totalt rör det sig om minst 60 000 människor som drabbats, vissa talar om siffror närmare 100 000. De misstänks ingå i Hizmet-rörelsen som leds av den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som anklagas för att ligga bakom kuppförsöket. Rörelsen är terrorstämplad i Turkiet sedan december förra året.

Nästan varje dag drabbas nya yrkesgrupper, allt ifrån religiösa funktionärer till flyganställda. Kritiker till den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har upprörts över att inte ens gripande av journalister eller avskedandet av fler än 2 700 domare, mer än en tredjedel av den turkiska domarkåren, har fått det så kallade världssamfundet eller för den delen FN att reagera med annat än aktsam uttryckt oro.

Turkiet kräver utlovade 28 miljarder

EU har försiktigt påtalat att det misslyckade kuppförsöket är ”ingen ursäkt för Turkiet att överge rättsstatsprincipen”. Det har gjort Ankara rasande.

ETT SKEPP KOMMER LASTAT med drygt 2 000 migranter till hamnstaden Pireus på grekiska fastlandet. Färjan var en av två som hösten 2015 fraktade tusentals immigranter från ön Lesbos, som var en av flera grekiska öar som flyktingsmugglarna från Turkiet lämpade av sina passagerare på. Varje migrant betalade cirka 10 000 kronor för den cirka halvtimmeslånga båtfärden från Turkiet, som ingen försökte stoppa. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR tog sig över en miljon migranter till Europa sjövägen under 2015. Av dessa tros minst 3 700 ha drunknat. Stillbild: BBC News

ETT SKEPP KOMMER LASTAT med drygt 2 000 migranter till hamnstaden Pireus på grekiska fastlandet. Färjan var en av två som hösten 2015 fraktade tusentals immigranter från ön Lesbos, som var en av flera grekiska öar som flyktingsmugglarna från Turkiet lämpade av sina passagerare på. Varje migrant betalade cirka 10 000 kronor för den cirka halvtimmeslånga båtfärden från Turkiet, som ingen försökte stoppa. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR tog sig över en miljon migranter till Europa sjövägen under 2015. Av dessa tros minst 3 700 ha drunknat. Stillbild: BBC News

Erdogan-administrationen påminner om att EU inte hållit löftena om motsvarande över 28 miljarder kronor och visumfrihet för turkiska medborgare inom Schengenområdet, som utlovats mot att Turkiet ska kontrollera migrantströmmen från Syrien till Europa.

EU har hitintills bara betalat cirka tio miljoner kronor för att Turkiet ska upprätthålla det kvotsystem för migranter som man kommit överens om. Sedan avtalet började gälla i slutet av mars har migrantströmmen till Grekland kraftigt reducerats. Som en jämförelse kom i oktober 2015 över 212 000 migranter till Europa via Turkiet mot cirka 1 500 i juni i år.

Det är dock inte bara Turkiets förtjänst utan bättre nationella gränsskydd mot Balkanländerna och mindre generösa asylregler i mottagarländerna spelar också in, då det påverkar viljan hos syrier och andra i Turkiet att betala stora summor till människosmugglare som investering för en bättre tillvaro i Europa.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nigerianer terroriserar italiensk stad

UTRIKESDen nigerianska maffian har jobbat hårt i den italienska staden Padua. På mindre än 24 timmar skedde två uppmärksammade brott i stadens centrum.

Bidragsfusket och slappheten i stats­förvaltningen kan leda till regeringskris

ANALYSBidragsbrotten ökade med 467 procent mellan 2009 och 2018. Det framgår av statistik som publicerats på Åklagarmyndighetens hemsida. Enligt vissa källor uppgår de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen till cirka 17 miljarder kronor per år. En grund­läggande förutsättning för att det skall kunna ske är allvarliga brister i och kring befolkningsregistret. Regeringen har blundat för problemet i många år och nu hotar en regeringskris.

Coronaviruset misstänks ha nått Europa – 26 döda

UTRIKESDet nya kinesiska coronaviruset, vilket bekräftats ha smittat 850 och dödat 26 personer, kan ha nått Europa. I Finland har man två möjliga fall och i Storbritannien har man 14 misstänkta fall. Ett flertal länder, främst i Sydostasien, har bekräftade fall av virussmittade. Samtidigt har kinesiska staten kallat in armen och stängt av 14 städer, den kinesiska muren, samt ställt in flera officiella firanden av det kinesiska nyåret. Bilder från kinesiska medborgare på sociala medier visar samtidigt skräckscener från de drabbade städerna. Det har även förekommit en handfull fall av misstänkt sjuka i Sverige.

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Gå till arkivet

Send this to a friend