Bönder och engagerade protesterade i Stockholm mot den jordbrukspolitik som förts av både nuvarande regering och den förra. Foto: Nya Tider

Mjölkuppror i Stockholm

Måndag 21 september, samtidigt som Magdalena Andersson tågade in till Riksdagen med budgetpropositionen, skallade en talkör från Mynttorget hundra meter bort: ”Vad vill vi ha? Svensk mjölk!”. Bönderna menar att med regeringens politik har Sverige snart inga mjölkbönder kvar och krävde bland annat sänkt dieselskatt.
”Kust till kust för mjölken”. Mjölkbönder demonstrerar på Mynttorget, Stockholm. Foto: Nya Tider
”Kust till kust för mjölken”. Mjölkbönder demonstrerar på Mynttorget, Stockholm. Foto: Nya Tider

Ett tusen bönder protesterade i Stockholm mot den jordbrukspolitik som förts av både nuvarande regering och den förra. Demonstrationen var mycket välordnad. De flesta deltagarna var klädda i vita tröjor och gröna LRF-kepsar. Tolv traktorer stod parkerade under Lejonbacken.

Arrangör var Landsbygdsupproret, samma grupp som demonstrerade i april, men då var de bara något 50-tal. Nu har man spridit budskapet på Facebook och fått med sig LRF.

Bönderna uttrycker den största oro över hur man alls ska kunna driva sina företag vidare. Fem jordbruk om dagen läggs ned. Det är i synnerhet mjölkbönderna som har det svårt. ”Vi behöver 1 krona mer per liter mjölk för att gå runt”, menar de.

– Vi har världens bästa djurskydd. Vi har världens mest klimatsmarta djurhållning. Vi har Europas lägsta antibiotikaanvändning. Vi är mycket stolta över det, men det kostar också. Ändå måste vi konkurrera med lågprisprodukter från världsmarknaden. Att låta det fortsätta så här kommer att utplåna svenskt jordbruk. Vi måste ha kompensation för våra kostnader om vi ska kunna fortsätta med kvalitet, sade Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, från podiet.

Bondens pris för mjölken har enligt Jordbruksverkets siffror legat ganska stadigt kring 3 kronor litern de senaste 30 åren, samtidigt har konsumentpriset nästan fördubblats. I dag har priset till och med gått ned på grund av konkurrensen från utlandet och bonden får bara 2,80 kronor litern. Samtidigt är kostnaderna väsentligt högre än 1985.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) fick ta emot en bit över 167 000 namnunderskrifter.

Ministern försökte lugna församlingen.

– Jag känner oerhört starkt för Sveriges bönder. Självklart ska vi se till att det finns svensk mjölk också i framtiden.

Diesel. I macken kostar en liter diesel ca 12:50, mer än hälften av priset utgörs av skatter (7:35). Leverantörens pålägg är ca 10%. Jordbruksföretag får göra avdrag i deklarationen för en del av dieselskatten, vilket ger ett realpris på ca 11:50 kr litern.  Källa: Svenska Petrolium & Biodrivmedelsinstititutet Grafik: NyaTider
Diesel. I macken kostar en liter diesel ca 12:50, mer än hälften av priset utgörs av skatter (7:35). Leverantörens pålägg är ca 10%. Jordbruksföretag får göra avdrag i deklarationen för en del av dieselskatten, vilket ger ett realpris på ca 11:50 kr litern.
Källa: Svenska Petrolium & Biodrivmedelsinstititutet
Grafik: NyaTider

Bucht försökte förklara hur mycket regeringen nu gör för bönderna, men när han kom in på dieselskatterna möttes han av burop. Det kan låta egendomligt eftersom man faktiskt sänker dieselskatten med 29 öre litern, men bönderna menar att det är alldeles för lite och det ska ses mot bakgrund av att både denna och förra regeringen höjt drivmedelsskatterna flera gånger. Senaste höjningen gjordes i mars i år. I Sverige kommer bonden nu att betala 386 öre i skatt per liter diesel. Det ska jämföras med att dieselskatten i Danmark är 60 öre och i Finland 180 öre per liter. Det är ett avgörande hinder för rättvis konkurrens, pekar bönderna på.

Sven-Erik Bucht fick höra att bönder inte kan leva av löften som ska infrias ”på lång sikt”.

– Vi har enorma problem med att klara kostnaderna dag för dag, sade en bonde.

– Jag har investerat 27 miljoner i min gård, och nu värderar banken den till 11 miljoner, förklarar han.

Sven-Erik Bucht har en lugn stil och lät sig inte rubbas så lätt. Han pratade om att det kan vara svårt för en regering också, särskilt om man ärvt stora skulder från den förra.

– Ingen politiker har förbjudit mejerierna att betala bättre för mjölken, sade han.

Han bekräftade att det finns problem med bankernas lånevillkor ”ibland”, men ansåg samtidigt att handlingsutrymmet är begränsat.

– Vi kan inte belasta skattebetalarna med mer …

Slutsatsen blev att budskapet gått fram och att regeringen ska försöka bättre. Kampen lär gå vidare så länge det finns svenska bönder kvar.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht fick ta emot en bit över 167 000 namnunderskrifter. Bredvid honom står LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson. Foto: Nya Tider
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht fick ta emot en bit över 167 000 namnunderskrifter. Bredvid honom står LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson. Foto: Nya Tider
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Araberna döms för gruppvåldtäkten – men straffen blir låga

Araberna döms för gruppvåldtäkten – men straffen blir låga

🟠 BROTT OCH STRAFF De fem araberna lurade med sig en ung svensk kvinna till en avskild plats i Kungsparken i Malmö innan de inledde en brutal gruppvåldtäkt där de våldtog henne oralt, vaginalt och analt. Nu har domen kommit – men straffen blir låga. En av gruppvåldtäktsmännen åläggs ”straffet” att han inte får festa kvällstid på helger – i ett års tid.

Kurt Atterberg och den blåbruna musikteorin

Kurt Atterberg och den blåbruna musikteorin

🟠 Enligt värdegrundstrogna auktoriteter är vissa människor ständiga problem. Inte ens att de är döda gör saken bättre. Bäst då att låtsas att de inte funnits alls. Det anser opartiska Sveriges Radio, som genom politiska påtryckningar fått regeringen att radera en kompositör från det svenska musikarvet.

Läs även:

Centern leds nu av turkisk muslim

Centern leds nu av turkisk muslim

🟠 INRIKES Nu står det klart att Muharrem Demirok, 46, blir ny partiledare för Centerpartiet. Den tvåfaldigt misshandelsdömda muslimen har ännu inte avsagt sig sitt turkiska medborgarskap och skapar redan vid tillträdet som partiledare stor splittring inom Centern.

DFS tar sig an lokal trygghet när polisen sviker

DFS tar sig an lokal trygghet när polisen sviker

🟠 INRIKES De etniska svenskarnas intresseförening, Det fria Sverige (DFS) har sedan den 30 januari genomfört frivilliga trygghetsvandringar såväl dag- som nattetid i västgötska Älgarås. Bakgrunden är att personer med missbruksproblem börjat sprida otrygghet bland de boende i form av stölder och nedskräpning i området. Samtidigt har polisens insatser hittills varit tämligen verkningslösa, säger Magnus Söderman, en av DFS:s styrelseledamöter i en kommentar till Nya Tider.

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

🟠 INRIKES Den kände YouTube-profilen, tillika programledaren på SwebbTV, Lennart Matikainen, ställs den 13 februari inför rätta i Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Bakgrunden är en förtalsanmälan gjord av Tomas Åberg, frontfigur för angivarorganisationen Näthatsgranskaren. Lennart Matikainen säger i en telefonintervju med Nya Tider att eftersom det inte finns någon som helst substans i grunden för åtalet tror han att det hela är politiskt motiverat.

Nyhetsdygnet

Nordangård: Världshjärnan och den ultimata planekonomin

🟠 Strax före jul i fjol släppte Jacob Nordangård sin senaste bok, Den digitala världshjärnan. Där fortsätter han granskningen från sina tidigare böcker, Rockefeller – en klimatsmart historia och Den globala statskuppen, av hur de allra rikaste och mäktigaste, aldrig valda, styr världssamfundet mot ett teknokratiskt elitstyre som de själva kontrollerar. Det hela sker med föregivet goda föresatser att rädda världsbefolkningen från sjukdomar, utrota fattigdom och rädda planetens livsuppehållande natursystem. Metoden är genomgående att övervaka, beräkna och styra allt i detalj med hjälp av artificiella intelligenser.

Avatars förtrollande katarsis

🟠 Filmrecension. Avatar: The Way of Water, som hade premiär i december, har dragit stor biopublik, medan mottagandet bland kulturkritikerna varit svalt. En som höjer filmen till skyarna är Jüri Lina, själv filmregissör. I denna recension menar han att Avatar förmedlar avgörande vishet på ett fulländat sätt och jämför med andra storverk ur filmhistorien.

När Sverige faller

🟠 Intervju. Under hösten träffade Nya Tider en av grundarna av författarkollektivet Laegrimal. Namnet är en blinkning till den nordiska gudasagan Hávamál som betyder ”den höges sång”. Men novellerna som återkommande publiceras på kollektivets domän handlar inte om höga gudar, utan om oss – de lägre stående jordvarelserna. Laegrimal blir alltså ”den låges sång”. I det framtida Sverige väntar oss ett blodigt kaos framfött ur decennier av tanklös massinvandring och kulturellt självhat, enligt dessa författare.

Dumpen hänger ut pedofiler

🟠 De trålar och konfronterar fula fiskar för att skydda barn. Att hänga ut pedofiler på nätet har blivit Dumpens allmänna kännetecken. Själva ser de sig som barnrättsaktivister och de enda som egentligen arbetar förebyggande. Nya Tider har träffat grundarna Sara Nilsson och Patrik Sjöberg som har många års erfarenhet på området.

En svensk prins i exil

🟠 HISTORIA Gustaf skulle ha blivit kung av Sverige, men efter att hans far, Gustaf IV Adolf, blivit avsatt år 1809 miste han rätten till tronen. Sveriges forna kungafamilj drevs i exil. Gustaf var betydelsefull bland gustavianerna i Sverige och Danmark, men även i Frankrike sågs han som en potentiellt viktig spelbricka.

Två professorer om Sveriges stormaktstid

🟠 Bokrecension. Dick Harrison är aktuell med en bok som tar sig an Sveriges stormaktstid. Historieprofessorn lyckas få med många av de nyanser som nyare forskning kastar över denna period, även om han också tvingas sålla mycket. Tio år tidigare hade finlandssvenske professorn i nordisk historia, Nils Erik Villstrand, givit ut sin version av Sveriges stormaktstid. Båda har sina förtjänster och beskriver delvis olika aspekter av denna för Sverige så intressanta tid.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Senaste numret

NyT05web-thumbnail
Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.