Skip to Content

INRIKES

Moderater: Låt militären upprätthålla ordningen i mångkulturella områden

Tjugo moderata riksdagsledamöter har lämnat in en motion om att militären ska ges uppdraget att utföra vissa polisiära uppgifter i mångkulturella områden. Man pekar på att ”i dessa områden styr kriminella gäng” och att man skulle behöva ”tömma övriga landet på poliser” för att stävja gängen.

Publicerad: 28 oktober, 2017, 18:56

  • Svenska

Läs även

I motionen, som lämnades in den 4 oktober och som undertecknats av poliskommissarie Mikael Cederbratt och 19 andra moderata riksdagsledamöter, skriver man att ”i vissa delar av vårt land gäller inte svensk lag”. Man kallar dem ”områden i utanförskap” och ger sedan exempel på några ökända invandrarområden: ”Södra Rosengård, Tensta, Rinkeby, Husby, Vivalla, Ronna, Araby, Tjärna Ängar, Biskopsgården, Bergsjön, Hallunda/Norsborg, Skäggetorp med flera.”

Lars Beckman (M), vill sätta in militären i problemförorter. Foto: Privat

– I vissa områden i Sverige vill polisen knappt åka in för att det är så otryggt, säger Lars Beckman, en av motionärerna, till SVT.
”I dessa områden styr kriminella gäng”, står det vidare i motionen, en situation som vuxit polisen över huvudet. Man skriver att polisen är underbemannade, mitt uppe i en krävande omorganisation och kåren präglas av ett starkt missnöje. ”Historiskt många har valt att sluta som poliser till följd av deras ansträngda arbetssituation”, skriver moderaterna, och konstaterar att man ”mer eller mindre får tömma övriga landet på poliser” för att samla de resurser som behövs.

Här skulle militär, ledd av polis, kunna göra nytta, menar motionärerna. Såväl militärpolis som FN-utbildad personal är tränade för liknande uppgifter, och erfarenheter från Danmark visar att soldater kan avlasta polisen när det gäller till exempel vissa bevakningsuppgifter. Detta vill de moderata riksdagsledamöterna utöka med att soldaterna till exempel får upprätthålla allmän ordning. På så vis skulle polisen kunna koncentrera sig på att ”lagföra gängens ledare”.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Arne Nilsson

    Det blir som vanligt. När situationen blivit mer akut kommer förorter att förklaras för krigszon och i praktiken kommer (S) och (MP) att införa detta. Men de saknar helt förmågan att förutsäga framtida scenarier, vilket egentligen är politikernas viktigaste uppgift.

  • Moritsaru

    S anger dessa områden enbaart som s.k ”Utmanings”områden så hitintills existerar således ej problem …

    Politikervanskötseln av Sverige är GROTESK

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Liberalerna vill se språkkrav i svenska för anställning inom äldreomsorgen – utesluter inte stöd från SD

INRIKESDen 5 juni kom ett nygammalt utspel från Liberalerna, nämligen att man vill ha krav på god svenska i tal och skrift för dem som vill bli anställda inom äldreomsorgen. I en intervju med Nya Tider säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, att man är beredda att gå långt för att få igenom detta krav, rentav med stöd från SD i riksdagen.

Efter kärnkraftsstängning – oljekraftverk måste användas

INRIKESSatsningen på förnybara energikällor, där Sveriges ökande energibehov till 100 procent skall tillgodoses utan kärnkraft eller fossila bränslen, har gjort att det redan nu råder stor elbrist i södra Sverige. Så omfattande är bristen, trots att det är sommar, att man väljer att starta upp oljekraftverket i Karlshamn för att täcka upp bristerna.

Gå till arkivet

Send this to a friend