Skip to Content

INRIKES

Moderater: Låt militären upprätthålla ordningen i mångkulturella områden

Tjugo moderata riksdagsledamöter har lämnat in en motion om att militären ska ges uppdraget att utföra vissa polisiära uppgifter i mångkulturella områden. Man pekar på att ”i dessa områden styr kriminella gäng” och att man skulle behöva ”tömma övriga landet på poliser” för att stävja gängen.

Publicerad: 28 oktober, 2017, 18:56

  • Svenska

Läs även

I motionen, som lämnades in den 4 oktober och som undertecknats av poliskommissarie Mikael Cederbratt och 19 andra moderata riksdagsledamöter, skriver man att ”i vissa delar av vårt land gäller inte svensk lag”. Man kallar dem ”områden i utanförskap” och ger sedan exempel på några ökända invandrarområden: ”Södra Rosengård, Tensta, Rinkeby, Husby, Vivalla, Ronna, Araby, Tjärna Ängar, Biskopsgården, Bergsjön, Hallunda/Norsborg, Skäggetorp med flera.”

Lars Beckman (M), vill sätta in militären i problemförorter. Foto: Privat

– I vissa områden i Sverige vill polisen knappt åka in för att det är så otryggt, säger Lars Beckman, en av motionärerna, till SVT.
”I dessa områden styr kriminella gäng”, står det vidare i motionen, en situation som vuxit polisen över huvudet. Man skriver att polisen är underbemannade, mitt uppe i en krävande omorganisation och kåren präglas av ett starkt missnöje. ”Historiskt många har valt att sluta som poliser till följd av deras ansträngda arbetssituation”, skriver moderaterna, och konstaterar att man ”mer eller mindre får tömma övriga landet på poliser” för att samla de resurser som behövs.

Här skulle militär, ledd av polis, kunna göra nytta, menar motionärerna. Såväl militärpolis som FN-utbildad personal är tränade för liknande uppgifter, och erfarenheter från Danmark visar att soldater kan avlasta polisen när det gäller till exempel vissa bevakningsuppgifter. Detta vill de moderata riksdagsledamöterna utöka med att soldaterna till exempel får upprätthålla allmän ordning. På så vis skulle polisen kunna koncentrera sig på att ”lagföra gängens ledare”.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Arne Nilsson

    Det blir som vanligt. När situationen blivit mer akut kommer förorter att förklaras för krigszon och i praktiken kommer (S) och (MP) att införa detta. Men de saknar helt förmågan att förutsäga framtida scenarier, vilket egentligen är politikernas viktigaste uppgift.

  • Moritsaru

    S anger dessa områden enbaart som s.k “Utmanings”områden så hitintills existerar således ej problem …

    Politikervanskötseln av Sverige är GROTESK

Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider

Journalistförbundet agerar polis – försvarar nedstängning av medborgarjournalister

Journalistförbundet har svarat på Nya Tiders uppföljningsfrågor efter den uppmärksammade intervjun på Bokmässan. Förbundets vice ordförande Tomas Backlund menar bland annat att det krävs en ansvarig person för att medier ska kunna upprätthålla en vidsträckt yttrandefrihet.

”Skampatrullen” vill slå ett slag för traditionella värderingar – skapar debatt på Twitter

KULTURKRIGPå det sociala nätverket Twitter har en intensiv debatt dragit igång om hur kvinnor bör framställa sig på sociala medier och vilka ideal de därigenom framhåller. Den ena sidan menar att kvinnor som lägger upp exempelvis lättklädda bilder främjar en osund kultur, som bygger på att endast söka bekräftelse genom den egna kroppen, medan motståndarna anser att det är upp till var och en hur de väljer att synas.

Konstnärernas organisation blundar för att terrornätverk vill misshandla gatukonstnär

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) är den organisation som säger sig företräda bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten. Men när det kommer till gatukonstnären Dan Park, så vägrar organisationen att uppmärksamma att han misshandlats blodig, att ett terrornätverk utlyst en tävling om att ”kränka” honom, samt att han dömts till fängelse för sin konst.

Alexander Bard lämnar MED

INRIKESDen frispråkige liberalkonservative debattören lämnade Medborgerlig Samling efter att under en tid ha upplevt att MED blivit allt ängsligare. Bards kritik går bland annat ut på att hanteringen av Katerina Janouch och utvecklandet av en ekonomisk politik präglats av ängslighet.

Ordkrig inför EU:s budgetbeslut – Kommissionen tonar ned avgiftshöjningarnas betydelse

ANALYSEU:s budget är en snårig historia, som växer snabbare än inflationen i takt med EU:s ökande ambitioner. Utgiftsbudgeten för EU ökar mellan 2019 och 2020 med nästan två gånger mer än inflationen. Samtidigt genomför Kommissionen en aggressiv kampanj kring bilden av medlemsländernas nytta med EU:s inre marknad. Syftet är att motivera högre medlemsavgifter. Sveriges avgift föreslås öka med 48,5 procent mellan 2018 och 2021.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Paneldebatt om alternativmedia

Paneldiskussion om alternativmedia och dess roll i Sverige. Medverkande: Torbjörn Sassersson (Newsvoice), Jonas Nilsson (Palaestra media), Mikael Willgert (Swebbtv), Lennart Matikainen (debattör) och Vávra Suk (Nya Tider).

Mördade Emilia Lundberg var prostituerad man

Emilia Lundberg, 20, som varit försvunnen i en vecka och hittades död igår, var egentligen en transsexuell man som tidigare hette Emil Lundberg och var prostituerad. Nu har en jämnårig man på sannolika skäl misstänkt för mordet. Inte ens polisen har velat använda sig av offrets juridiska kön i sina pressmeddelanden och blir besvärade när vi ställer frågor till dem om detta.

Gå till arkivet

Send this to a friend