Moldaviens president vann tack vare utlandsmoldavers röster, och har inte en majoritet bakom sig av de moldaver som faktiskt bor i landet. Foto: Moldaviens parlament

Moldavien: Plötslig vändning i slutet av rösträkningen – igen

UTRIKES
Som Nya Tider nyligen rapporterade om, genomförde Moldavien i oktober en folkomröstning som fått internationell uppmärksamhet. Landet är kandidatland till EU och skulle rösta om att grundlagsfästa strävan efter ett EU-medlemskap. När över 90 procent av rösterna var räknade, ledde nej-sidan stort. Då inträffade något märkligt: ja-sidan gick om och segrade med 50,4 procent. Nu har det märkliga fenomenet upprepats även i landets presidentval, där WEF-kopplade presidenten Maia Sandu gick mot en förlust – men vände och vann i rösträkningens slutskede.

För att Moldaviens EU-inte­gration inte ska avbrytas behövdes ett EU-vänligt utfall i både folkomröst­ningen och presidentvalet. Folkomröstningen slutade med att den EU-vänliga sidan seg­rade med en hårsmån. I presidentva­lets andra omgång, den 3 november, såg det dock ut som att oppositions­ledaren Alexandr Stoianoglo skulle gå vinnande ur striden. Stoianoglo stämplas av västliga medier och etablissemangspolitiker som ”ryss­vänlig”. Stoianoglo, som tidigare fick sparken som riksåklagare av presi­dent Maia Sandu, har avvisat ankla­gelser om att vara ”pro-Kreml”. Han har istället upprepat att han vill att Moldavien ”ska utvecklas i harmoni med både väst och öst”. Han har inte explicit krävt att EU-integrationen ska avbrytas, men säger sig vilja bi­behålla goda relationer även med Ryssland – vilket dock gör det omöj­ligt att bli EU-medlem eftersom EU kräver att nya medlemmar underkastar sig unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.

Maia Sandu (t.h.), här tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, vill föra in Moldavien i EU. En majoritet av invånarna i Moldavien vill inte det och de vill inte ha henne som president, men med stöd av utlandsmoldaver kan hon fortsätta att driva denna agenda. Stillbild: Fox 26

 

När samtliga röster i Moldavien var färdigräknade, stod Stoianoglo som segrare med 51 procent av rös­terna. Sedan, när alla utlandsröster räknats, hade istället Sandu gått om och fått 55,3 procent. Nyhetsbyrån Reuters skriver att valet exponerade hur splittrat landet är och att Sandu ”endast vann tack vare det starka stödet från utlandsmoldaver”.

”Inom landets egna gränser, förlo­rade hon med knapp marginal”, skri­ver nyhetsbyrån vidare.

Sandu själv ansåg dock inte att detta var något att fästa vikt vid.

– Vi delar aldrig in människor i moldaver hemma och utomlands – vi ser moldaver som en familj, sa Sandu.

Hon skröt sedan om att hennes se­ger var ”en lektion i demokrati, vär­dig att skrivas in i historieböckerna”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Georgescu förbjuds att kandidera

Georgescu förbjuds att kandidera

🟠 UTRIKES I förra numret kunde Nya Tider presentera ett omfattande reportage om den politiska turbulens som skakat Rumänien i flera månader, i kölvattnet efter presidentvalet då nationalisten Călin Georgescu fick flest röster i första omgången.

Läs även:

Påve Franciskus har dött

Påve Franciskus har dött

🟠 UTRIKES På morgonen den 21 april avled påve Franciskus. Han blev 88 år och fyra månader. Den 14 februari kom nyheten om att han insjuknat och fram till 23 mars vårdades han för dubbelsidig lunginflammation på Gemellisjukhuset, som ligger i Rom. Efter begravningen inleds konklaven under vilken en ny påve väljs.

DEI och mångfaldspolicy

DEI och mångfaldspolicy

🟠 UTRIKES Efter att Förenta staternas regering vänt sig mot DEI har det spridits stora mängder desinformation i systemmedierna. DEI eller mångfaldspolicy sägs utgöra ”svenska” och ”europeiska” värderingar som nu måste skyddas från amerikansk inblandning.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.