Skip to Content

ABDIRIZAK ABDIMALEK OSMAN var 16 år när han utförde mordet, vilket gjorde att han endast dömdes till tre års sluten ungdomsvård. I juli beviljades han permission, och de ledsagande behandlingsassistenterna hade varken möjlighet eller instruktioner att avbryta fritagningen. På en övervakningsfilm ses de två personer som med taxi kom för att hämta den nu 18-årige mördaren. Foton: Polisen
INRIKES

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

PappersupplaganNya Tider v. 32

Den 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

Publicerad: 3 augusti, 2020, 16:25

  • Svenska

Läs även

Mördaren befann sig vid en klädaffär i Kungsbacka utanför Göteborg, i sällskap med vårdare, då en taxi dök upp med två män som fritog honom. De båda männen var uppskattningsvis mellan 17 och 20 år gamla. Polisen har gått ut med ett rikslarm och säger sig söka intensivt i Göteborgsområdet efter den fritagne. Man har haft viss framgång med fallet och uppger att åtminstone en person nu är anhållen, misstänkt för grovt främjande av flykt.

Före rymningen befann Osman sig på ett så kal­lat Särskilt ungdomshem. Dit skickas inte bara kriminella, utan även exempelvis minderåriga med bristande hemförhållanden, och säkerheten är jämförelsevis låg. Följaktligen eskorterades Osman under permissionen inte heller av kriminalvårdare, utan av behandlingsassistenter från boendet. De har en viss möjlighet att ingripa vid en avvikning, exempelvis genom kvarhållande, men är instruerade att backa om de hotas eller riskerar att själva skadas.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Dessvärre är det här inte någon engångshändelse. För inte så länge sedan var det en annan fånge som flydde springandes från sina två fångvaktare? För alla som brukar titta på Youtube och se den amerikanska polisens arbete, vet att det är rutin att direkt sätta handfängsel på den misstänkte. Och då är givetvis armarna bak på ryggen för att minska flyktförsök. När en fånge förflyttas utanför fängelset är även fötterna kedjade till handfängslet. Det är praktiskt taget omöjligt att springa ifrån vakterna med dessa fängsel. Men i landet “tvärtom” är det kränkande för en fånga att, “gå omkring så”? Det måste vara något som gått snett när polishundarna går omkring med munkorg? Vem blir rädd för en hund med en munkorg? Det fattas bara att polishunden har specialmadrasserade skor på tassarna, då det annars är risk att skada internen? Ja, man kan inte annat än småle åt eländet, egentligen borde vi gråta över hur vårt land förfallit de senaste 40 åren.

  • Peter Dalin

    Jag tror Han har blivit avrättad av dom som fritog honom varför lägga ner mödan på en obetydlig bi figur som ABDIRIZAK ABDIMALEK OSMAN som bara utförde ärenden

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Gå till arkivet

Send this to a friend