Skip to Content

GHOLAM HOSSEIN ESMAILI är det iranska justitiedepartementets talesman och ses här på en presskonferens i Teheran den 14 januari framföra Irans planer på att stämma USA och Trump vid Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, Nederländernas huvudstad. Foto: Mizan Online News Agency

Mordet på antiterror-general var ett krigsbrott

PappersupplaganNya Tider v. 5

Teheran har ett ”chockerande starkt” krigsförbrytarmål mot Trump för att ha beordrat det utomrättsliga mordet på den iranske folkhjälten, generalmajor Qassem Soleimani. Detta säger något överraskande en av Natos militärattachéer som tror att det kommer att skada både USA och Nato. Även flera experter, däribland FN:s främsta på människorätt, påpekar att det handlar om ett krigsbrott. Närmare två miljoner irakier demonstrerade på Bagdads gator för att USA ska respektera det irakiska parlamentets beslut och lämna landet. Många tror att detta är början på slutet för USA:s närvaro i Irak och på sikt stora delar av Mellanöstern.

Publicerad: 31 januari, 2020, 19:29

  • Svenska

Talesmannen för Irans justitiedepartement, Gholam Hossein Esmaili, berättade nyligen att Teheran planerar att stämma USA:s president Donald Trump vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. USA och Trump kommer i så fall att prövas för lönnmordet på den iranske generalmajoren Qassem Soleimani, som flera Irankännare har pekat ut som landets näst mäktigaste. I drönarattacken den 3 januari, som riktade sig mot två fordon utanför Bagdads internationella flygplats, mördades hela den besökande iranska delegationen och likaså den irakiska som välkomnat dem. Den sistnämnda leddes av Abu Mahdi al-Muhandis, vice ordförande för de irakiska Folkets mobiliseringsstyrkor, den starkaste komponenten i Iraks reguljära armé. Totalt tio människor dödades, främst höga officerare och några livvakter. Trump beordrade således mordet på två toppmilitärer och två officiella delegationer från två suveräna nationer, varav den ena är värd för amerikanska baser i Irak.

Den 5 januari röstade det irakiska parlamentet med överväl­digande majoritet för en resolution som kräver att alla USA-ledda styr­kor lämnar landet. Trump svarade genom att hota Bagdad med sanktioner ”ännu hårdare än de mot Iran”, vilket än mer retade upp irakierna. USA:s agerande har inte bara fått araberna i Irak att närma sig perserna i Iran, men även irakiska sunnimuslimer att närma sig sina shiitiska landsmän. Ett för USA skräckexempel är den sunnitiska stormuftin Sheikh Mehdi Ahmed al-Sumaidaie, som ilsket gick ut och uppmanade Iraks sunniter att stå med sina ”shiitiska bröder” och kasta ut amerikanerna.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • plexgear

    Intressant! Trump hade ju som vallöfte att lämna Mellanöstern och kanske lyckas han, låt vara ofrivilligt, med sina föresatser! Det kan ju vara så att Trump trodde att mordet på generalen skulle förbättra USA:s redan labila position i Irak men den planen gick uppenbarligen snett! Läste för övrigt att den Iranska missilattacken var betydligt värre för USA än man ville låtsas om och att skadorna var långt värre än man ville medge. Uppenbarligen har inte USA:s luftvärn träffat mer än ett fåtal, kanske ingen, av de iranska missilerna vilket ökar på tvivlen mot Patriot-systemet som nog bara fungerar i USA:s propaganda och säljbroschyrerna. Anfallet visade hur dålig USA:s position är i Irak och också resten av Mellanöstern. Moderna luftvärnssystem gör det svårt att numera bara flyga in över länder USA vill straffa, i många fall rena självmordsuppdragen få piloter är sugna på.

Ylva Johansson försvarar asylrätten efter ECHR:s dom

UTRIKESEU-kommissionären för inrikes frågor, Ylva Johansson (S), försvarar rätten för migranter att begära asyl, och även om denna rättighet ”inte kan erbjudas vid varje meter gräns” borde det vara möjligt, hävdade hon.

Italien drabbat av Coronaviruset – 132 smittade

UTRIKESItalien har på kort tid blivit det värst drabbade landet i Europa när det kommer till spridningen av det dödliga coronaviruset Covid-19. Från tre bekräftade fall på fredagsmorgonen har man nu nått 132 bekräftade fall på söndagsmorgonen. Två av patienterna har avlidit. Ett av Vatikanen initierat projekt, att donera hundratusentals ansiktsmasker till Kina, kan samtidigt ha bidragit till smittspridningen i Italien eftersom det nu råder en stor brist på ansiktsmasker för den egna befolkningen.

Delstatsval i Hamburg den 23 februari

UTRIKESEfter tumultet i Thüringen där liberala FDP fick ministerpresidentsposten i delstaten tack vare AfD har den omfattande moralpaniken lett till hets mot liberaler i Hamburg, valplakaten förstörs av vänsterextrema eller förses med dekalen ”Nazis auf dem Maul”. FDP kanske inte väljs in i Hamburgs delstatsparlament den 23 februari.

SYRIEN: Eldväxling mellan syrisk och turkisk militär, Eskalerande situation i Idlib

SYRIENSyriska regeringsstyrkor har säkrat landets viktigaste motorväg mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo. Händelsen är en milstolpe i det nu nio år långa kriget i Syrien. Turkisk militär försökte blockera syrierna och skydda ”rebellerna” vid flera strategiska platser, men turkiska observationsplatser kringgicks och eldgivning bemöttes av syrisk militär. Turkiska soldater dödades vid minst två tillfällen. Ankara utlovar hämnd, men har hitintills nöjt sig med att hitta på hämndattacker som inte ägt rum. Syriska regeringsstyrkor har nu befriat runt halva den tidigare terroristkontrollerade Idlib-provinsen och står nu bara några få kilometer öst om provinshuvudstaden Idlib.

Syriska framgångar hyllas av LNA

Libyska nationella armén (LNA) hyllar i ett unikt uttalande den syriska armén och ger sitt stöd till landets regering under president Bashar Assad. LNA kallar även Turkiets president för ”imbecillen”, efter att syriska regeringsstyrkor med framgång skjutit tillbaka mot turkisk militär som försökte hjälpa terrorgrupper i Idlib-provinsen. För Damaskus innebär det ett kliv framåt på världsarenan.

Politiskt kaos efter att AfD hjälpte fram liberal ministerpresident

TYSKLANDDen 5 februari orsakade AfD i Thüringen politisk turbulens som skakar det politiska Tyskland. Med hjälp av AfD och kristdemokratiska CDU röstades en liberal fram till ministerpresidentposten istället för ex-kommunisten Bodo Rammelow. Liberalen kunde dock inte acceptera AfD-hjälpen och hoppade av redan följande dag. Händelserna har nu även fått följder för CDU på riksplanet, där Angela Merkels kronprinsessa lämnar sina uppdrag.

Macron under press

UTRIKESSkandalerna runt Emmanuel Macrons närmaste krets fortsätter, samtidigt som protesterna mot hans politik fortsätter. Det senaste bakslaget är naturligtvis Benjamin Griveaux avhopp som kandidat till borgmästarposten i Paris med mindre än en månad kvar till valet.

Stadsmuren som skiljer gamla stan från det nya Baku. Foto: Nya Tider

Azerbajdzjan om islamism: Lek inte med elden

INTERVJUTrots att islam är statsreligion och cirka 95 procent av befolkningen bekänner sig till islam är Azerbajdzjan förvånansvärt sekulärt. Antalet slöjor man ser i huvudstaden Baku är färre än på gatorna i Stockholm och man gör tydlig åtskillnad mellan religion och politik. För Nya Tider berättar ansvariga att det gäller att sätta stopp för radikala grupper direkt när de visar sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend