Skip to Content

GHOLAM HOSSEIN ESMAILI är det iranska justitiedepartementets talesman och ses här på en presskonferens i Teheran den 14 januari framföra Irans planer på att stämma USA och Trump vid Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, Nederländernas huvudstad. Foto: Mizan Online News Agency

Mordet på antiterror-general var ett krigsbrott

PappersupplaganNya Tider v. 5

Teheran har ett ”chockerande starkt” krigsförbrytarmål mot Trump för att ha beordrat det utomrättsliga mordet på den iranske folkhjälten, generalmajor Qassem Soleimani. Detta säger något överraskande en av Natos militärattachéer som tror att det kommer att skada både USA och Nato. Även flera experter, däribland FN:s främsta på människorätt, påpekar att det handlar om ett krigsbrott. Närmare två miljoner irakier demonstrerade på Bagdads gator för att USA ska respektera det irakiska parlamentets beslut och lämna landet. Många tror att detta är början på slutet för USA:s närvaro i Irak och på sikt stora delar av Mellanöstern.

Publicerad: 31 januari, 2020, 19:29

  • Svenska

Talesmannen för Irans justitiedepartement, Gholam Hossein Esmaili, berättade nyligen att Teheran planerar att stämma USA:s president Donald Trump vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. USA och Trump kommer i så fall att prövas för lönnmordet på den iranske generalmajoren Qassem Soleimani, som flera Irankännare har pekat ut som landets näst mäktigaste. I drönarattacken den 3 januari, som riktade sig mot två fordon utanför Bagdads internationella flygplats, mördades hela den besökande iranska delegationen och likaså den irakiska som välkomnat dem. Den sistnämnda leddes av Abu Mahdi al-Muhandis, vice ordförande för de irakiska Folkets mobiliseringsstyrkor, den starkaste komponenten i Iraks reguljära armé. Totalt tio människor dödades, främst höga officerare och några livvakter. Trump beordrade således mordet på två toppmilitärer och två officiella delegationer från två suveräna nationer, varav den ena är värd för amerikanska baser i Irak.

Den 5 januari röstade det irakiska parlamentet med överväl­digande majoritet för en resolution som kräver att alla USA-ledda styr­kor lämnar landet. Trump svarade genom att hota Bagdad med sanktioner ”ännu hårdare än de mot Iran”, vilket än mer retade upp irakierna. USA:s agerande har inte bara fått araberna i Irak att närma sig perserna i Iran, men även irakiska sunnimuslimer att närma sig sina shiitiska landsmän. Ett för USA skräckexempel är den sunnitiska stormuftin Sheikh Mehdi Ahmed al-Sumaidaie, som ilsket gick ut och uppmanade Iraks sunniter att stå med sina ”shiitiska bröder” och kasta ut amerikanerna.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • plexgear

    Intressant! Trump hade ju som vallöfte att lämna Mellanöstern och kanske lyckas han, låt vara ofrivilligt, med sina föresatser! Det kan ju vara så att Trump trodde att mordet på generalen skulle förbättra USA:s redan labila position i Irak men den planen gick uppenbarligen snett! Läste för övrigt att den Iranska missilattacken var betydligt värre för USA än man ville låtsas om och att skadorna var långt värre än man ville medge. Uppenbarligen har inte USA:s luftvärn träffat mer än ett fåtal, kanske ingen, av de iranska missilerna vilket ökar på tvivlen mot Patriot-systemet som nog bara fungerar i USA:s propaganda och säljbroschyrerna. Anfallet visade hur dålig USA:s position är i Irak och också resten av Mellanöstern. Moderna luftvärnssystem gör det svårt att numera bara flyga in över länder USA vill straffa, i många fall rena självmordsuppdragen få piloter är sugna på.

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Gå till arkivet

Send this to a friend