Skip to Content

Den skadade polismannen hjälps från platsen av sina kollegor. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Mordförsök mot polisman i Leipzig – vänsterextremism blir valfråga i borgmästarval

Digital utgåva

En polisman skadades svårt i Leipzig under nyårsnatten av kraftigt våld från vänsterextremister. Flera andra poliser blev också illa tilltygade. Den svårt skadade polismannens öde gav genast upphov till en allvarlig debatt om vänstervåld i Tyskland. Även Berlin och Frankfurt am Main upplevde svåra vänsterkravaller vid nyår. Nu blir vänsterextremismen en valfråga i Leipzigs borgmästarval den 2 februari.

Publicerad: 11 januari, 2020, 18:52

 • Svenska

Läs även

Det var under nyårsnatten som en polisman skadades livshotande under en vänsterkravall i stadsdelen Connewitz i Leipzig. Flera andra poliser skadades också när de angreps inte bara med stenar och flaskor – de besköts också med kraftiga fyrverkeripjäser och polisstyrkan rammades även av en brinnande shoppingvagn med pyroteknikpjäser samtidigt som man massivt besköt dem med fyrverkeripjäser från olika riktningar. Den 38-årige polisen skadades svårt och förlorade medvetandet. Senare utfördes operationer för att rädda hans liv, men uppgifterna om operationer togs sedan tillbaka av media som menar att polisens presstjänst försökte överdriva. Vänsterextremisterna handlande utreds ändå av åklagare som mordförsök.

Sachsens inrikesminister Roland Wöller (CDU) kommenterade: ”Angreppen på poliserna i Connewitz var medvetna och riktade angrepp mot människoliv”.

Överborgmästaren i Leipzig, Burkhard Jung (SPD), fick hård kritik från CDU som kräver konsekvenser för våldsdåden.

– Länge nog har Överborgmästaren och hans vänsterkoalition sett mellan fingrarna och inget gjort mot dessa demokratifientliga strukturer, sade ledaren för Leipzigs CDU, Thomas Feist.

Statsåklagarmyndigheten meddelade att de utreder mordförsök mot polismännen och man har inlett 14 åtal. Häktningsorder mot fyra misstänka i åldrarna 27, 29, 30 och 32 år utfärdades några dagar senare. Flera filmer från händelserna har spridits där man bland annat ser hur poliser i ett ”regn” av fyrverkeri bär bort sin medvetslöse kollega, den 38-åring som vänsterextremisterna enligt åklagarmyndigheten försökte mörda. Efter filmerna började media sprida uppgifter om vittnen som hävdar att polisen använt övervåld, ett försök att skifta fokus från mordförsöket?

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Vänsterextremisterna i den Svenska administrationen läser vi alldeles för lite om, eller den kanske inte finns?

 • Lunkentuss

  Vänsterfolk och andra antirasister, läs: antivita hatare, av de mest skiftande politiska kulörer förnekar sig aldrig.

  Hundar, de är samma slags hundar allihopa.
  De tjänar andra makters strävan efter just makten över vår framtid.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Gå till arkivet

Send this to a friend