Skip to Content

Den skadade polismannen hjälps från platsen av sina kollegor. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Mordförsök mot polisman i Leipzig – vänsterextremism blir valfråga i borgmästarval

Digital utgåva

En polisman skadades svårt i Leipzig under nyårsnatten av kraftigt våld från vänsterextremister. Flera andra poliser blev också illa tilltygade. Den svårt skadade polismannens öde gav genast upphov till en allvarlig debatt om vänstervåld i Tyskland. Även Berlin och Frankfurt am Main upplevde svåra vänsterkravaller vid nyår. Nu blir vänsterextremismen en valfråga i Leipzigs borgmästarval den 2 februari.

Publicerad: 11 januari, 2020, 18:52

 • Svenska

Läs även

Det var under nyårsnatten som en polisman skadades livshotande under en vänsterkravall i stadsdelen Connewitz i Leipzig. Flera andra poliser skadades också när de angreps inte bara med stenar och flaskor – de besköts också med kraftiga fyrverkeripjäser och polisstyrkan rammades även av en brinnande shoppingvagn med pyroteknikpjäser samtidigt som man massivt besköt dem med fyrverkeripjäser från olika riktningar. Den 38-årige polisen skadades svårt och förlorade medvetandet. Senare utfördes operationer för att rädda hans liv, men uppgifterna om operationer togs sedan tillbaka av media som menar att polisens presstjänst försökte överdriva. Vänsterextremisterna handlande utreds ändå av åklagare som mordförsök.

Sachsens inrikesminister Roland Wöller (CDU) kommenterade: ”Angreppen på poliserna i Connewitz var medvetna och riktade angrepp mot människoliv”.

Överborgmästaren i Leipzig, Burkhard Jung (SPD), fick hård kritik från CDU som kräver konsekvenser för våldsdåden.

– Länge nog har Överborgmästaren och hans vänsterkoalition sett mellan fingrarna och inget gjort mot dessa demokratifientliga strukturer, sade ledaren för Leipzigs CDU, Thomas Feist.

Statsåklagarmyndigheten meddelade att de utreder mordförsök mot polismännen och man har inlett 14 åtal. Häktningsorder mot fyra misstänka i åldrarna 27, 29, 30 och 32 år utfärdades några dagar senare. Flera filmer från händelserna har spridits där man bland annat ser hur poliser i ett ”regn” av fyrverkeri bär bort sin medvetslöse kollega, den 38-åring som vänsterextremisterna enligt åklagarmyndigheten försökte mörda. Efter filmerna började media sprida uppgifter om vittnen som hävdar att polisen använt övervåld, ett försök att skifta fokus från mordförsöket?

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Vänsterextremisterna i den Svenska administrationen läser vi alldeles för lite om, eller den kanske inte finns?

 • Lunkentuss

  Vänsterfolk och andra antirasister, läs: antivita hatare, av de mest skiftande politiska kulörer förnekar sig aldrig.

  Hundar, de är samma slags hundar allihopa.
  De tjänar andra makters strävan efter just makten över vår framtid.

Tysklands författningsdomstol behandlar anmälan från Föreningen för frihetsrättigheter

UTRIKESTisdagen den 14 januari samlades den tyska författningsdomstolen, Bundesverfassungsgericht, för sin första sittning i ett ärende som berör många och som har väckt stort intresse bland media. Målet gäller avlyssningsrutiner och har som anklagad BND, Bundesnachrichtendienst, det vill säga Förbundsrepubliken Tysklands underrättelsetjänst.

Attentatet mot Soleimani kan fördjupa Indiens och Rysslands energisamarbete

UTRIKESFörra året tecknade Indien och Ryssland ett femårigt energiavtal som inkluderar gemensam utveckling av olje- och gasfält i Ryssland och Indien. Det spända läget i Persiska viken och runt Kashmir gör att Indien måste luta sig mot Ryssland för sin energiförsörjning, rapporterar The Hindu.

Bannon råder Trump att hålla sitt State of the Union-tal efter riksrätten

UTRIKESDen förre chefsstrategen i Vita huset, Steve Bannon, uppmanar presidenten att vänta med sitt State of the Union-tal tills efter att han frikänts av senaten i sin kommande riksrätt. Bannon intervjuades av Maria Bartiromo i Fox News i programmet Sunday Morning Futures.

WikiLeaks grundare Assange behöver mer tid för att tala med sin advokat

Enligt Reuters får WikiLeaks grundare Julian Assange inte den tid han behöver med sina juridiska rådgivare för att diskutera sin kamp mot att bli utlämnad till USA, vilket försenar fallet, sade hans advokat i en brittisk domstol i måndags.

Borgerliga ÖVP och de gröna bildar regering i Österrike

ÖSTERRIKEEfter nästan tre månaders intensiva förhandlingar presenterades Österrikes nya regering i form av en koalition mellan borgerliga ÖVP och det gröna partiet, Die Grünen. Förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) kal­lar den nya regeringen för det ”bästa från två världar”. Samtidigt som man lovar att den restriktiva migrationspolitiken skall stå fast säger sig den nya regeringen vilja motarbeta så kal­lad ”högerextremism” och ”främlingsfientlighet”.

IS jublar över den iranske generalens död

UTRIKESAP rapporterar att den Islamiska staten är lyriska över det amerikanska attentatet mot den höge iranske general som gjorde sig ett namn genom att stödja de styrkor som bekämpar IS-extremisterna.

Brittisk terroristpolis listar Extinction Rebellion som extremistisk ideologi

UTRIKESBrittiska polisen har nu återkallat sin rekommendation till lärare och myndigheter att jämställa klimataktivisterna med högerextremistiska och islamistiska grupper.

Siemens erbjöd Greta Thunbergs sidekick en plats i styrelsen

UTRIKESSiemens VD Joe Kaeser har erbjudit Fridays for Futures språkrör Luisa Neubauer en plats i styrelsen för det nya företaget Siemens Energy.

Gå till arkivet

Send this to a friend