Skip to Content

Den skadade polismannen hjälps från platsen av sina kollegor. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Mordförsök mot polisman i Leipzig – vänsterextremism blir valfråga i borgmästarval

Digital utgåva

En polisman skadades svårt i Leipzig under nyårsnatten av kraftigt våld från vänsterextremister. Flera andra poliser blev också illa tilltygade. Den svårt skadade polismannens öde gav genast upphov till en allvarlig debatt om vänstervåld i Tyskland. Även Berlin och Frankfurt am Main upplevde svåra vänsterkravaller vid nyår. Nu blir vänsterextremismen en valfråga i Leipzigs borgmästarval den 2 februari.

Publicerad: 11 januari, 2020, 18:52

 • Svenska

Läs även

Det var under nyårsnatten som en polisman skadades livshotande under en vänsterkravall i stadsdelen Connewitz i Leipzig. Flera andra poliser skadades också när de angreps inte bara med stenar och flaskor – de besköts också med kraftiga fyrverkeripjäser och polisstyrkan rammades även av en brinnande shoppingvagn med pyroteknikpjäser samtidigt som man massivt besköt dem med fyrverkeripjäser från olika riktningar. Den 38-årige polisen skadades svårt och förlorade medvetandet. Senare utfördes operationer för att rädda hans liv, men uppgifterna om operationer togs sedan tillbaka av media som menar att polisens presstjänst försökte överdriva. Vänsterextremisterna handlande utreds ändå av åklagare som mordförsök.

Sachsens inrikesminister Roland Wöller (CDU) kommenterade: ”Angreppen på poliserna i Connewitz var medvetna och riktade angrepp mot människoliv”.

Överborgmästaren i Leipzig, Burkhard Jung (SPD), fick hård kritik från CDU som kräver konsekvenser för våldsdåden.

– Länge nog har Överborgmästaren och hans vänsterkoalition sett mellan fingrarna och inget gjort mot dessa demokratifientliga strukturer, sade ledaren för Leipzigs CDU, Thomas Feist.

Statsåklagarmyndigheten meddelade att de utreder mordförsök mot polismännen och man har inlett 14 åtal. Häktningsorder mot fyra misstänka i åldrarna 27, 29, 30 och 32 år utfärdades några dagar senare. Flera filmer från händelserna har spridits där man bland annat ser hur poliser i ett ”regn” av fyrverkeri bär bort sin medvetslöse kollega, den 38-åring som vänsterextremisterna enligt åklagarmyndigheten försökte mörda. Efter filmerna började media sprida uppgifter om vittnen som hävdar att polisen använt övervåld, ett försök att skifta fokus från mordförsöket?

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Vänsterextremisterna i den Svenska administrationen läser vi alldeles för lite om, eller den kanske inte finns?

 • Lunkentuss

  Vänsterfolk och andra antirasister, läs: antivita hatare, av de mest skiftande politiska kulörer förnekar sig aldrig.

  Hundar, de är samma slags hundar allihopa.
  De tjänar andra makters strävan efter just makten över vår framtid.

Merkel och Macron vill ge bidrag till coronadrabbade ekonomier

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, representanter för EU:s största länder (sedan England lämnat) framträdde var för sig den 18 maj med föreslaget att EU skall bevilja ett paket på 500 miljarder euro i bidrag till coronadrabbade sektorer och regioner i EU. Motståndare till planerna är framför allt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Nederländerna, Sverige och Danmark, som föreslår lån istället för bidrag.

Ryssland, Frankrike och Tyskland, en vecka i maj 2020

UTRIKESDe svenska medierna förmedlar selektiv information för djupt troende medborgare som ser omvärlden genom decenniers medial och pedagogisk fostran. Tragiskt nog kommer mycket av väsentlig och betydande information aldrig till allmänhetens kännedom.

Flygel-ledaren Andreas Kalbitz utesluten

UTRIKESLedaren för Alternativ för Tysklands partigrupp i lantdagen (delstatsparlamentet) i delstaten Brandenburg, Andreas Kalbitz, uteslöts den 15 maj ur partiet. Kalbitz är en av ledarna för den så kallade ”Flygeln”, en nationaletnisk gruppering som partiet den 20 mars beordrade skulle upplösa sig själv. Kalbitz har meddelat att han inte avser att starta något nytt parti, utan tänker överklaga partiets beslut på rättsliga vägar. Han har två möjligheter: Dels kan han klaga till den interna partidomstolen, dels till allmän statlig domstol.

Demonstrationerna i Tyskland fortsätter – jämförs med de gula västarna

UTRIKESProtesterna i Tyskland mot de coronarelaterade inskränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter avtar inte i styrka, tvärtom. Den 16 maj hölls återigen stora demonstrationer runtom i landet, bland annat i sydtyska Stuttgart. Tidskriften Compact-Magazin jämför den heterogena församlingen av människor med de franska gula västarna.

Ungern säger nej till vänsterliberal genus-konvention från Europarådet

UTRIKESDen 5 maj röstade Ungerns parlament nej till en konvention från Europarådet som officiellt handlade om kvinnovåld, men där en majoritet i parlamentet istället såg det som en smygväg för massinvandring och uppluckrandet av värderingar kring familj och kön.

Tyska författningsdomstolen kör över EU

UTRIKESDen 5 maj beslutade den tyska författningsdomstolen att landets centralbank om tre månader skall upphöra med stödköpen av statsobligationer som ingår i Europeiska centralbankens stimulanspaket. ECB måste inom denna tid visa att åtgärderna är proportionella till de mål man avsett att uppnå för att stödköpen skall kunna fortsätta. EU-anhängare menar att EU-domstolen nu måste agera för att visa vem som bestämmer.

Miljontals skyddsmasker kom med nyinrättade järnvägsbron Eurasia

UTRIKESSedan medeltiden har handelsfolk försökt ordna snabbare och billigare transporter från Kina. Först nu kan man transportera containrar till lands under 14 dagar från olika provinser i Kina till Västeuropa. Under våren inrättades ytterligare direktlinjer mellan Kina och Europa. Huvudaktörerna är DHL, DB Cargo och DB Schenker och kinesiska posten. Förutom coronakrisen finns även strategiska geopolitiska orsaker.

Hackare tog över superdatorer som användes för coronaforskning

UTRIKESEtt flertal superdatorer i Storbritannien, Tyskland och Schweiz som just nu används för forskning på coronaviruset angreps av okända hackare i början av förra veckan. En följd av detta blev att samtliga datorsystem har tvingats stänga ner och coronaforskningen som genomfördes av superdatorerna kan ha lidit skada av angreppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend