Moskva hyllar Kim Philby och The Magnificent Five

I Moskva hyllas sovjettidens agenter. En utställning handlar om en av de viktigaste agenterna, Kim Philby, som var anställd av brittiska MI 6 men som i hemlighet samarbetade med Sovjet, vilket ledde till hundratal västerländska spioners död. Tidigare hemlighetsstämplat material presenterades och hans änka skrev autografer.

En intensiv verksamhet vad gäller den sovjetiska underrättelsetjänstens historia pågår just nu i Ryssland. Ämnets kärna är naturligtvis revolutionens hundraårsjubileum. Man avslöjar och presenterar tidigare hemligstämplade dokument i samband med olika utställningar. Den 15 september invigdes i Moskva en mycket speciell sådan, ägnad den störste av alla spioner i modern tid, nämligen Harold Adrian Russel Philby, mest känd som Kim. Utställningen varade till den 5 oktober. Philbys änka, den sista av hans fruar, Rufina Puchova signerade minnesskrifter. Vänliga välkomstord kom från direktören för SVR (Slusba Vneschnej Razvedki = Tjänst för utrikesinhämtning), Sergej Naryshkin.

Sergej Naryshkin, direktören för SVR (Tjänst för utrikesinhämtning) hälsar alla välkomna till utställningen och en minnesstund över mästerspionen Kim Philby. Foto: Rossija24
Sergej Naryshkin, direktören för SVR (Tjänst för utrikesinhämtning) hälsar alla välkomna till utställningen och en minnesstund över mästerspionen Kim Philby. Stillbild: Rossija24

Såväl Philby som hans engelska kollegor var i Sovjetunionens tjänst; numera talar man tydligt om sovjetskaja razvedka, alltså sovjetiskt spionage, underförstått till skillnad från ryskt. De var kommunister med början av sitt förrädiska arbete redan på 1930-talet, således också för Komintern. Trots detta har Philby och andra agenter en upphöjd plats hos de ryska säkerhetstjänsterna än i dag.

Huvudmålet för Komintern var Storbritannien. Kim Philby, född 1912, hade kommit till Cambridge 1929. Guy Burgess och Donald MacLean, de två andra i spionringen, ett år senare, 1930. En fjärde medlem, Anthony Blunt började sina studier där redan 1926. Medan andra studenter manifesterade sina sympatier för kommunismen ganska öppet, höll de fyra vännerna en ganska låg politisk profil. Deras diskreta kontakter med sovjetiska kontaktpersoner var dock redan etablerade.

Under sin vistelse i Wien under åren 1933-34 gifte sig Philby med en judisk kommunist. Man antar att det är efter hans hemkomst till Storbritannien som Kim blev en fullfjädrad agent och en av Cambridge five. Som redaktör för den brittiska tidskriften Review of Reviews deltog Philby som journalist i spanska inbördeskriget som brutit ut i juli 1936, officiellt med rapportering från Francos sida, men i verkligheten med uppdrag för sina sovjetiska vänner. Inom ett år anlände ryska trupper för att stärka Moskvas kommunistiska mål och den internationella brigaden hade underordnats de sovjetiska generalerna.

Khilbys ryska änka Rufina Puchova Rufina Puchova signerar. Stillbild: Rossija24
Khilbys ryska änka Rufina Puchova Rufina Puchova signerar. Stillbild: Rossija24
Sergej Naryshkin samtalar med Puchova. Stillbild: Rossija24
Sergej Naryshkin samtalar med Puchova. Stillbild: Rossija24

 

Efter tiden hos falangisterna under februari 1937 – augusti 1939 blev det korrespondentuppdrag från den franska fronten mellan oktober 1939 och juli 1940. Sommaren 1940, på rekommendation av sin studiekamrat och vän, den öppet homosexuelle Guy Burgess, påbörjade Philby sin karriär inom MI 6, där han samarbetade med avdelning D, som står för Destruction och har koppling till SOE (sabotage- och understödsverksamhet). Inom MI 6 gick karriären vidare till Sektion V, det vill säga kontraspionage med iberiska halvön som målområde. Slutligen 1944/45 kom utnämningen till ledare för sektionen IX inom MI 6, som omfattade spionage och kontraspionage riktad mot av Sovjet ockuperade områden samt de berörda ländernas antikommunistiska verksamheter. Från augusti 1949 utgjorde Kim Philby förbindelsen mellan de brittiska och amerikanska säkerhetstjänsterna med elegant placering i Washington. Med sig hade han sin andra hustru Aileen och deras gemensamma barn.

Viktig kommunikation vidarebefordrades till Moskva. Stillbild: Rossija24
Viktig kommunikation vidarebefordrades till Moskva. Stillbild: Rossija24

 

Först år 1951 inträffade katastrofen för Philby. Genom det amerikanska Venona-projektet kunde delar av den sovjetiska trafiken mellan ambassaden i Washington och Centret i Moskva dechiffreras till vanlig text. Man fick då vetskap om att i Förenta staterna arbetar en mullvad. Misstankar föll på Donald MacLean, som varnades genom Philby och Burgess om den annalkande faran. Tillsammans med Guy Burgess flydde MacLean den 24 maj 1951 till Sovjetunionen. När det uppdagades att två brittiska toppdiplomater avvikit till Sovjet blev skandalen total och följaktligen började jakten på den tredje mannen, det vill säga den som förvarnade. Egentligen var det tänkt att även Anthony Blunt skulle följa med, men han trivdes alltför bra med sin tillvaro i Storbritannien som konstexpert och skötte sina kort väl och förblev tills vidare oupptäckt.

Kim Philby under den berömda pressträffen i sin mors våning i London, där han blånekar till att vara sovjetisk spion. Stillbild: Rossija24
Kim Philby under den berömda pressträffen i sin mors våning i London, där han blånekar till att vara sovjetisk spion. Stillbild: Rossija24

Den som ansattes hårdast var naturligtvis Kim Philby själv. Följden blev avsked från MI 6, men utan konkreta bevis om kopplingar till de två avhopparnas verksamhet. Philby hävdade hela tiden att han var oskyldig. Den mycket berömda bilden med en leende Kim som officiellt rentvådd svarar på journalisternas frågor och ljuger i ögonen på alla där församlade, är förmodligen känd över hela världen. Mötet med pressen ägde rum i hans mors våning i London. Den som möjligen trodde mest på Philby var hans gode vän från MI 6 Nicholas Elliott.

Efter ett par trista år i London blir Philby sommaren 1956 ånyo kopplad till MI 6, den här gången som journalist för The Observer och The Economist med placering i Beirut. Här bör nämnas att hans far, den legendariske upptäcktsresanden och rådgivaren till saudiske kungen, St John Philby var då bosatt i Libanon där han senare avled. I Beirut träffade Kim sin tredje hustru, en gift amerikanska som för hans skull skiljde sig och, efter att Philbys engelska hustru dött i England, äktade den charmige engelsmannen som nu allt oftare visade oroande tecken på alkoholmissbruk.

I januari 1963 anlände Nicholas Elliott från MI 6 till Beirut; nu fanns det nämligen mycket tunga antaganden om att Philby är den tredje mannen. Såväl MI 6 som MI 5 var nu på alerten. I december 1961, via CIA:s station i Helsingfors, hoppade Anatolij Michajlovitj Golitsyn av till Väst, en i Ukraina född major i KGB. Och han visste mycket om många, däribland om Olof Palme.

Mästerspionenens tekopp förevisades på utställningen. Stillbild: Rossija24
Mästerspionenens tekopp förevisades på utställningen. Stillbild: Rossija24

 

Kim Philby drack te med sin gamle vän från MI 6, de bestämde ett nytt möte.

Onsdagen den 23 januari skulle Kim och Eleanor gå på middag hos goda vänner. Det regnade förfärligt den dagen i Beirut. På eftermiddagen tog Philby sin regnrock och lovade komma hem i tid innan middagen. Han kom aldrig tillbaka till lägenheten i Beirut.

I dag vet man att han så småningom ankom till hamnen i Odessa.

En undersökningskommission tillsattes i London den 1 juli 1963; minister Edward Heath meddelade House of Lords att Philby var den ”tredje mannen” som varnat MacLean och Burgess.

Kims amerikanska hustru flyttade till honom i Moskva, men paret hade svårt att finna varandra under så nya livsvillkor, trots att de sovjetiska värdarna försökte att på alla sätt vara behjälpliga. Vid ett tillfälle hörde Eleanor Philby en sovjetisk medarbetare på besök i deras stora lägenhet säga till Kim: ”Vi kan aldrig återgälda dig för vad du har gjort för oss”.

Stillbild: Rossija24
Stillbild: Rossija24

Utställningen visade inte bara Kims favoritpipa och tekopp, eller Guy Burgess plommonfärgade fåtölj som paret fick överta när Guy gick bort i Moskva, utan även brittiska dokument med sekretesstämplar som Philby kopierade för vidare leverans till sina sovjetiska kontaktmän. Synnerligen intressanta är rapporter från den japanska ambassaden i Berlin till utrikesministeriet i Tokyo som britterna uppsnappade och Philby vidarebefordrade till Moskva. Tidpunkten – år 1944 – är av allra största vikt då ryssarna behövde varje man på västfronten och sökte vetskap om Japans planer i öster. Deras agent i Japan – Richard Sorge – var redan avrättad.

Kim Philby belönades med en generals rank samt flera utmärkelser, däribland Röda Fanans Order.

Han saboterade bland annat alla brittiska spionnätverk i Östeuropa (till exempel Skogsbröderna) och en brittisk-amerikansk operation mot Albanien 1949, vilket kostade 300 spioner livet. Han utlämnade även väsentliga uppgifter om den amerikanska kärnvapenarsenalen till Sovjetunionen 1949, vilket bidrog till att Sovjetunionen vågade inleda Berlinblockaden och upprusta Nordkorea.

Kim Philbys sovjetiska medaljer; notera Leninordern. Philby fick även utmärkelsen Sovjetunionens hjälte. I dag omnämns han som "legendarisk spion" av rysk tv. Stillbild: Rossija24
Kim Philbys sovjetiska medaljer; notera Leninordern. Philby fick även utmärkelsen Sovjetunionens hjälte. I dag omnämns han som ”legendarisk spion” av rysk tv. Stillbild: Rossija24

 

Philbys avhopp ledde till avslöjande av den fjärde mannen: Anthony Blunt, den kände och något excentriske konsthistorikern. Som intendent för drottningens konstsamling i Buckingham Palace och chef för Courtauld Institute erbjöds han åtalsimmunitet. Margaret Thatcher blev rasande; samtidigt letade man efter den femte mannen som saknades. Misstankar föll på lord Rothschild, men 1986 sade dåvarande premiärminister Thatcher, att den brittiska regeringen inte hade bevis för att Rothschild varit sovjetisk agent. En annan Cambridgestudent identifierades som ”femte mannen” – diplomaten John Cairncross, under kriget verksam inom MI 6.

Att SVR så storslaget hedrar Kim Philby och hans insatser har att göra med Sovjets mycket utsatta läge under andra världskriget och hans absoluta lojalitet. Philby gjorde det inte för pengarna utan för ideologin. Tillfrågad av sin amerikanska hustru: ”Vilket är viktigast för dig, jag, barnen eller kommunistpartiet? Utan ett ögonblicks tvekan svarade han bestämt: Partiet så klart.”

Vid ett annat tillfälle sade han med stolthet: ”Jag har arbetat för ryssarna i trettio år, inte bara sju”.

Samtidigt som Philby-utställningen avslutades öppnade Leninutställningen, som varar till den 7 november.

The Magnificent Five. Stillbild: Rossija24
The Magnificent Five. Stillbild: Rossija24

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Bombdåd mot restaurang i Märsta

Moskva hyllar Kim Philby och The Magnificent Five

🟠 I Moskva hyllas sovjettidens agenter. En utställning handlar om en av de viktigaste agenterna, Kim Philby, som var anställd av brittiska MI 6 men som i hemlighet samarbetade med Sovjet, vilket ledde till hundratal västerländska spioners död. Tidigare hemlighetsstämplat material presenterades och hans änka skrev autografer.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Psalmer, dikter och Lina Sandell

🟠 Lina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Karl XV som konstnär och samlare

Karl XV som konstnär och samlare

🟠 En del kungligheter i Sverige har varit konstnärligt intresserade och några har till och med tecknat och målat. En av de mer kända av Sveriges kungliga konstnärer är Karl XV som både samlade på konst och var en mycket hängiven målare med landskapsmotiv som specialitet.

Den mystiske mannen från Bocksten

🟠 På Varbergs fästning kan man se kvarlevorna efter en man som dött och blivit pålspetsad under medeltiden. Kvarlevorna hittades i Bockstens mosse på midsommaraftonen 1936 och därför har den döde fått namnet Bockstensmannen. Han är internationellt känd och fortfarande ett mysterium trots många undersökningar. Den 22 juni i år öppnade en ny utställning om honom på Varbergs fästning.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.