Skip to Content

MOSKVA SOMMAREN 2020. Denna bild från en järnvägsstation den 25 juni illustrerar väl huvudstadsbefolkningens avslappnade syn på pandemin och påbudet om ansiktsmasker. Även efter den 13 juli, då ansiktsmask inte är obligatorisk utomhus i Moskva, är det fortfarande krav på det i kollektivtrafiken. Något de flesta inte bryr sig om. Våra ryska källor förklarar att det dels beror på det ryska kynnet där man tar kriser med jämnmod, dels det faktum att rysk media inte piskat upp obefogad rädsla och överdrivit pandemin som västmedia gjort. I väst har även frågan politiserats så till den grad att fakta fått stå tillbaka för hysterisk rapportering, medan ryska myndigheter och media mer baserar sig på vetenskap och statistik. Våra ryska källor har svårt att dölja sitt förakt för västs hantering av pandemin och frågar syrligt hur det kommer sig att till exempel Frankrike först nu beslutat om att införa obligatorisk ansiktsmask… från och med den 1 augusti (!). Våra källor undrar vad som ligger bakom ett sådant beslut. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Moskvas borgmästare gör helt om gällande nedstängningar – Följer Sveriges exempel om flockimmunitet

PappersupplaganNya Tider v. 30

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin införde hårda nedstängningsregler i sin stad och var också en av de främsta förespråkarna av drakoniska nedstängningar i resten av Ryssland. Nu gör han helt om och hyllar Moskvas uppnådda ”flockimmunitet” samtidigt som han kritiserar ”virus-alarmister”, trots att han var en av Rysslands mest högljudda – kanske den främste – nedstängningsförespråkaren för bara en kort tid sedan.

Publicerad: 25 juli, 2020, 16:40

  • Svenska

Läs även

Den 1 juni öppnade Moskva upp efter att president Vladimir Putin meddelat att coronaepidemin hade passerat sin topp i landet. Huvudstadens befolkning på fler än tolv miljoner, som gör Moskva till en av de folkrikaste städerna i Europa, kunde efter två månaders nedstängning återigen besöka köpcentra och parker. Den 24 juni hölls den stora årliga segerparaden exakt 75 år efter den första som hölls 1945. Normalt brukar de annars genomföras den 9 maj, på årsdagen då Tredje Riket kapitulerade och andra världskriget i Europa var över.

Under den ryska nedstängningen som infördes i Moskva den 30 mars och varade i drygt två månader, betydligt kortare än i många andra länder, utmärkte sig Moskva på flera sätt. Det ryska hemvärnet skickade bland annat upp stationära luftballonger som övervakade att Moskvaborna inte bröt mot de strikta karantänsreglerna. Det var förbjudet att lämna hemmet annat än för de nödvändigaste ärendena, till exempel att handla mat eller resa till viktiga jobb med tillstånd.

Att promenera i skogen – även ensam – var förbjudet och för att säkerställa att ingen skulle kunna ta en nypa frisk luft så användes militärens spaningsballonger (se NyT v.22/2020). Drivande bakom de många frihetsberövande åtgärderna var huvudstadens borgmästare Sergej Sobjanin, som utmärkte sig som en av Rysslands främsta förespråkare av strikt nedstängning. Både han och de drakoniska åtgärderna fick mycket kritik från olika håll.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

christe[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

IMF kräver nedstängning av Vitryssland för att bevilja lån

VITRYSSLANDVitryssland och dess president Aleksandr Lukasjenko har valt att gå sin egen väg och ignorerat krav från omvärlden att införa olika drakoniska åtgärder mot coronapandemin. Presidenten avslöjar att även Internationella valutafonden (IMF) ställt sådana villkor för att bevilja lån. Protester mot regeringen utbröt kort efter att presidenten avslagit IMF:s krav på nedstängning av landet och de övergick i mitten av juli till att bli våldsamma. Minsk har sedan start motstått flera liknande påtryckningar från Världshälsoorganisationen (WHO).

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

UTRIKESDen 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

Medier, artister, politiker och företagare viker sig för Black Lives Matter

OPINION: DAN ROODTVänsterideologer och Black Lives Matter (BLM) kal­lar etnisk diskriminering ”strukturell” när de inte konkret kan bevisa den. Den måste ”synliggöras” för att någon över huvud taget ska märka den. Ändå får BLM stöd av stora företag, den akademiska världen och kulturpersoner för sina allt mer verklighetsfrånvända krav.

Par skyddade sitt hus – blev av med sina vapen

UTRIKESParet Mark och Patricia McCloskey skyddade sin villa mot svarta BLM-aktivister som brutit sig in på deras tomt. Paret visade att de var beväpnade och fick till slut de aggressiva aktivisterna att ge sig av. Nu har dock polisen konfiskerat parets vapen och utreder deras agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend