Skip to Content

MOSKVA SOMMAREN 2020. Denna bild från en järnvägsstation den 25 juni illustrerar väl huvudstadsbefolkningens avslappnade syn på pandemin och påbudet om ansiktsmasker. Även efter den 13 juli, då ansiktsmask inte är obligatorisk utomhus i Moskva, är det fortfarande krav på det i kollektivtrafiken. Något de flesta inte bryr sig om. Våra ryska källor förklarar att det dels beror på det ryska kynnet där man tar kriser med jämnmod, dels det faktum att rysk media inte piskat upp obefogad rädsla och överdrivit pandemin som västmedia gjort. I väst har även frågan politiserats så till den grad att fakta fått stå tillbaka för hysterisk rapportering, medan ryska myndigheter och media mer baserar sig på vetenskap och statistik. Våra ryska källor har svårt att dölja sitt förakt för västs hantering av pandemin och frågar syrligt hur det kommer sig att till exempel Frankrike först nu beslutat om att införa obligatorisk ansiktsmask… från och med den 1 augusti (!). Våra källor undrar vad som ligger bakom ett sådant beslut. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Moskvas borgmästare gör helt om gällande nedstängningar – Följer Sveriges exempel om flockimmunitet

PappersupplaganNya Tider v. 30

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin införde hårda nedstängningsregler i sin stad och var också en av de främsta förespråkarna av drakoniska nedstängningar i resten av Ryssland. Nu gör han helt om och hyllar Moskvas uppnådda ”flockimmunitet” samtidigt som han kritiserar ”virus-alarmister”, trots att han var en av Rysslands mest högljudda – kanske den främste – nedstängningsförespråkaren för bara en kort tid sedan.

Publicerad: 25 juli, 2020, 16:40

  • Svenska

Läs även

Den 1 juni öppnade Moskva upp efter att president Vladimir Putin meddelat att coronaepidemin hade passerat sin topp i landet. Huvudstadens befolkning på fler än tolv miljoner, som gör Moskva till en av de folkrikaste städerna i Europa, kunde efter två månaders nedstängning återigen besöka köpcentra och parker. Den 24 juni hölls den stora årliga segerparaden exakt 75 år efter den första som hölls 1945. Normalt brukar de annars genomföras den 9 maj, på årsdagen då Tredje Riket kapitulerade och andra världskriget i Europa var över.

Under den ryska nedstängningen som infördes i Moskva den 30 mars och varade i drygt två månader, betydligt kortare än i många andra länder, utmärkte sig Moskva på flera sätt. Det ryska hemvärnet skickade bland annat upp stationära luftballonger som övervakade att Moskvaborna inte bröt mot de strikta karantänsreglerna. Det var förbjudet att lämna hemmet annat än för de nödvändigaste ärendena, till exempel att handla mat eller resa till viktiga jobb med tillstånd.

Att promenera i skogen – även ensam – var förbjudet och för att säkerställa att ingen skulle kunna ta en nypa frisk luft så användes militärens spaningsballonger (se NyT v.22/2020). Drivande bakom de många frihetsberövande åtgärderna var huvudstadens borgmästare Sergej Sobjanin, som utmärkte sig som en av Rysslands främsta förespråkare av strikt nedstängning. Både han och de drakoniska åtgärderna fick mycket kritik från olika håll.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Big Tech konsoliderar sin makt genom att angripa motståndare

UTRIKESFlera av de största internetföretagen har gått samman för att försöka krossa en snabbväxande konkurrent till dem under förespeglingen att man motverkar ”uppmaningar till våld”. Det rör sig om den sociala medieplattformen Parler. Medan Amazon stängde ner deras servrar plockade Google och Apple bort appen från sina tjänster. Kritiker till agerandet menar att det sker för att behålla en monopolställning bland sociala medier, som alla gör stora inskränkningar av yttrandefriheten baserat på användarens politiska åsikter. Parler tar däremot tydlig ställning för yttrandefrihet och används främst av konservativa i USA.

Tyskland fortsatt nedstängt

UTRIKESFörbundskansler Angela Merkel beslutade häromdagen att utvidga och förlänga nedstängningen av det tyska samhället, då regeringens test-strategi visat att coronaviruset, trots den stränga restriktionspolitiken, fortsatt breder ut sig.

Läraren som skal­la­de och ströp elev jobbar som lärare igen

INRIKESLäraren och Mp-politikern Pascal Fall flög på en elev, skal­la­de honom i ansiktet och tog stryptag på honom när han låg ner. Straffet blev anmärkningsvärt lågt med hänvisning till bland annat att gärningsmannen fått lämna sitt jobb vid Samskolan i Saltsjöbaden. Men Pascal Fall har redan nytt jobb som lärare på Kunskapsskolan i Tumba. Systemmedia har fortfarande inte skrivit en rad om domen, som nu har överklagats av båda sidor.

Zimbabwe vill betala kompensation till fördrivna vita farmare

UTRIKESZimbabwes regering säger sig nu vilja kompensera de vita farmare som fördrevs från sina ägor under den förre presidenten Robert Mugabes styre. Landet har dock inte råd att betala utan kommer att vända sig till internationella finansiärer för att få ihop pengarna.

Påven: Rätten att äga privat egendom saknar stöd i kristen tradition, WEF: ”Du kommer ingenting äga och du kommer att vara lycklig”

UTRIKESI månadsskiftet november-december gjorde påven ett utspel som beskrivits som chockerande av många. Han hävdade att kristendomen inte stödjer rätten till att äga ett eget hem. Det ledde till förvånade och upprörda reaktioner, där flera påtalade att den som tvingas hyra eller tigga tak över huvudet aldrig kan vara fri. Nya Tider kan här avslöja att påvens uttalande ligger i linje med de planer globalisteliten sedan länge diskuterat och även mer eller mindre tydligt kommunicerat med allmänheten, något som gått de flesta förbi. Vi presenterar bland annat World Economic Forums 8-punktsvison för 2030. Dessa världsomvälvande planer börjar på olika sätt materialisera sig nu, bland annat i Kina.

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

CENSURFöretaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Gå till arkivet

Send this to a friend