Skip to Content

MOSKVA SOMMAREN 2020. Denna bild från en järnvägsstation den 25 juni illustrerar väl huvudstadsbefolkningens avslappnade syn på pandemin och påbudet om ansiktsmasker. Även efter den 13 juli, då ansiktsmask inte är obligatorisk utomhus i Moskva, är det fortfarande krav på det i kollektivtrafiken. Något de flesta inte bryr sig om. Våra ryska källor förklarar att det dels beror på det ryska kynnet där man tar kriser med jämnmod, dels det faktum att rysk media inte piskat upp obefogad rädsla och överdrivit pandemin som västmedia gjort. I väst har även frågan politiserats så till den grad att fakta fått stå tillbaka för hysterisk rapportering, medan ryska myndigheter och media mer baserar sig på vetenskap och statistik. Våra ryska källor har svårt att dölja sitt förakt för västs hantering av pandemin och frågar syrligt hur det kommer sig att till exempel Frankrike först nu beslutat om att införa obligatorisk ansiktsmask… från och med den 1 augusti (!). Våra källor undrar vad som ligger bakom ett sådant beslut. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Moskvas borgmästare gör helt om gällande nedstängningar – Följer Sveriges exempel om flockimmunitet

PappersupplaganNya Tider v. 30

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin införde hårda nedstängningsregler i sin stad och var också en av de främsta förespråkarna av drakoniska nedstängningar i resten av Ryssland. Nu gör han helt om och hyllar Moskvas uppnådda ”flockimmunitet” samtidigt som han kritiserar ”virus-alarmister”, trots att han var en av Rysslands mest högljudda – kanske den främste – nedstängningsförespråkaren för bara en kort tid sedan.

Publicerad: 25 juli, 2020, 16:40

  • Svenska

Läs även

Den 1 juni öppnade Moskva upp efter att president Vladimir Putin meddelat att coronaepidemin hade passerat sin topp i landet. Huvudstadens befolkning på fler än tolv miljoner, som gör Moskva till en av de folkrikaste städerna i Europa, kunde efter två månaders nedstängning återigen besöka köpcentra och parker. Den 24 juni hölls den stora årliga segerparaden exakt 75 år efter den första som hölls 1945. Normalt brukar de annars genomföras den 9 maj, på årsdagen då Tredje Riket kapitulerade och andra världskriget i Europa var över.

Under den ryska nedstängningen som infördes i Moskva den 30 mars och varade i drygt två månader, betydligt kortare än i många andra länder, utmärkte sig Moskva på flera sätt. Det ryska hemvärnet skickade bland annat upp stationära luftballonger som övervakade att Moskvaborna inte bröt mot de strikta karantänsreglerna. Det var förbjudet att lämna hemmet annat än för de nödvändigaste ärendena, till exempel att handla mat eller resa till viktiga jobb med tillstånd.

Att promenera i skogen – även ensam – var förbjudet och för att säkerställa att ingen skulle kunna ta en nypa frisk luft så användes militärens spaningsballonger (se NyT v.22/2020). Drivande bakom de många frihetsberövande åtgärderna var huvudstadens borgmästare Sergej Sobjanin, som utmärkte sig som en av Rysslands främsta förespråkare av strikt nedstängning. Både han och de drakoniska åtgärderna fick mycket kritik från olika håll.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Kyle Rittenhouse frisläppt i väntan på rättegång

USAKyle Rittenhouse, 17-åringen som sköt tre så kal­la­de antifascister i Kenosha, Wisconsin, den 25 augusti, har släppts mot borgen. Hans försvarsadvokater samlade ihop de två miljoner dollar som hade satts som borgenssumma. Rittenhouse står fortfarande anklagad för mord och dråp, men kommer att vara fri i väntan på rättegång.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Gå till arkivet

Send this to a friend