Skip to Content

Peshmerga är en samlingsbeteckning för väpnade kurdiska nationella rörelser. Ursprungligen var det kurdiska soldater från Irak och Iran som 1946 bildade den självständiga Mahabadrepubliken. De leddes av den kurdiske nationalistledaren Mustafa Barzani, far till Massoud Barzani. Republikens existens blev kortvarig och efter våldsamheter flydde Barzani d.ä. med 500 av sina krigare till Sovjetunionen, där de kom att kalla sig Peshmerga (De som möter döden). I dag kan styrkan i mycket betraktas som en professionell armé och med sina cirka 300 000 stridsvilliga soldater är den troligen den starkaste militära kraften som kan sättas in mot IS i Irak. Foto: ZERnews

Mosul: Det dolda politiska spelet

Den utlovade irakiska offensiven mot Mosul har börjat allt annat än bra. De relativt uppenbara militära skälen till detta avhandlade vi i förra veckans nummer. De minst lika viktiga politiska skälen, där kurderna spelar en avgörande roll och Turkiet en undanskymd men viktig dito, är betydligt mindre kända. Nya Tider presenterar här dessa i huvuddrag och påvisar en del för den stora allmänheten okända förhållanden.

Publicerad: 10 maj, 2016, 08:52

  • Svenska

Läs även

För knappt två år sedan, efter bara en veckolång offensiv intog Islamiska staten (IS) med hjälp av lokala supportrar storstaden Mosul den 10 juni 2014. I augusti samma år meddelade irakiska myndigheter att över 2 000 människor dödats i massakrer i Mosul. De över 70 000 assyrier och kristna som bodde i Mosul har sedan dess alla flytt. IS framgångsrika offensiv i norra Irak sommaren 2014 chockade världen. Dagen efter Mosuls fall gick Tikrit, den avrättade Saddam Husseins hemstad, samma öde till mötes. Där intog IS det irakiska flygvapnets militärakademi, där tusentals obeväpnade kadetter genomgick sin utbildning. IS sållade ut alla icke-sunnitiska flygkadetter, främst muslimska shiiter och massakrerade minst 1 500 av dessa.

IS verkade sommaren 2014 ostoppbara och terrorarméns blixtoffensiv, som skulle lägga en tredjedel av Irak under det i juni nyutropade kalifatet, sågs som början på en ny fas i regionen.

Startskottet till flera massakrer

Kurderna gjorde initialt inget för att stoppa IS utan använde kaoset och den plötsligt maktlösa centralregeringen i Bagdad, som sett stora delar av sin nya USA-tränade armé fly hals över huvud och deras moderna tunga vapen falla i IS händer, till att själva ta kontrollen över den omstridda staden Kirkuk och omkringliggande oljerika områden.

På Nineveslätten, hjärtat i det forntida assyriska riket som sträcker sig norr och öster om Mosul, avväpnade Peshmergan kristna assyrier, jezider och andra minoriteter. Kurdistans regionala regering (KRG), som administrerar det autonoma självstyret i Irakiska Kurdistan, även kallat Södra Kurdistan, försäkrade minoriteterna i Nineveprovinsen att Peshmergan skulle skydda dem från det öde som kort innan drabbat Mosul. Assyrier Nya Tider talat med berättar om hur minoriteterna dyrt och heligt utlovades beskydd, men de måste lämna in sina vapen.

Ett par veckor efter att avväpningen av minoriteterna var klar rullade IS in i med sina nyerövrade amerikanska stridsfordon och Peshmergan flydde – utan att varna civilbefolkningen och utan att avfyra ett enda skott mot IS. Skräckslagna och nu helt värnlösa assyrier och jezider tvingades fly för livet i bara kläderna de stod och gick i. Det finns bildmaterial som är lika skamligt för Peshmergan som det är hjärtskärande att se, där panikslagna desperata människor tigger de flyende kurdiska soldaterna om beskydd. Men de ignorerades. Tvåhundratusen assyrier tros ha flytt från sina byar på Nineveslätten. Exakt hur många som dödades på grund av kurdernas svek är oklart. Kurderna skulle dock snart drabbas själva.

Kurderna drabbas och reagerar

Efter att ha tagit absolut kontroll över Mosul gick IS i början av augusti 2014 till attack mot jeziderna i staden Sinjar, som Nya Tiders vice chefredaktör Sanna Hill besökte i början av året (se NyT v 9/2016).

Jezider är etniska kurder som är anhängare av religionen jazdanism. IS dödade och tillfångatog tusentals jezider och tiotusentals tvingades på flykt. Sinjar hamnade under IS välde, vilka ser den lilla bergskedjan norr om jezidernas stad som strategiskt betydelsefull där den ligger mellan Mosul och Syriska gränsen. IS gjorde ingen hemlighet av att de ville etniskt rensa området från kurder för att ersätta dem med lojala sunnimuslimska araber. Kurdistans regionala regering (KRG) chockades över utvecklingen och började planera för ett återtagande av Sinjar. KRG sökte stöd hos konkurrenten Kurdiska arbetarpartiet PKK, som länge visat intresse för jeziderna. PKK är verksamma i främst Turkiet, men också i Irakiska Kurdistan. PKK skickade 500 krigare från sin bas i Kandil-bergen på gränsen mellan Irak och Iran.

Även syriska kurder från Folkets försvarsenheter (YPG) som är den väpnade grenen tillhörande Demokratiska unionspartiet PYD, den syriska sidogrenen av PKK, kom till undsättning på eget initiativ. Delvis beroende på att deras kvinnoförband, som slagits mot IS i Syrien, krävde att få undsätta de jezidiska kvinnorna och barnen vars hemska öde i IS händer då börjat nå ut. Staden befriades av kurderna först i november 2015. PKK lovade att dra tillbaka sin styrka efter Sinjars befrielse, men så blev det inte. KRG/Barzani varnade PKK och krävde att de skulle dra sig tillbaka. PKK svarade med att sätta upp Sinjars motståndsenheter (YBS) bestående av lokala jezider.

Källor nära PKK anger att YBS successivt vuxit till 5 000 man, men uppgifterna kan inte ses som säkra. Många experter förvånades över PKK:s agerande, som riskerar att förvärra splittringen mellan kurder i en tid där de befinner sig i en svår kraftmätning med terrorarmén IS. Frågan var varför PKK, vars främsta operationsområde återfinns i sydöstra Turkiet, som dessutom sedan några månader är indragen i ett lågintensivt krig med Erdogan-regimen, är så intresserade av Mosul. Förklaringen återfinns i betydelsen av Mosul, center för den sunniarabiska nationalismen som såg en misslyckad nationalistisk kupp i staden 1959.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

UTRIKESNazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

AfD kvar i Hamburgs delstatsparlament trots massiv hatkampanj

UTRIKESSöndagen den 23 februari hölls delstatsval i Tysklands näst största stad Hamburg. Både mainstreammedier och politiskt etablissemang hade unisont hoppats på att nationalkonservativa AfD skulle åka ur delstatsparlamentet i skuggan av vansinnesdådet i Hanau tidigare i veckan då elva personer dödades. Trots en massiv hatkampanj från både medier, politiska partier och regelrätta vänsterextremister klarar sig dock AfD med god marginal kvar i Hamburgs delstatsparlament.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Ylva Johansson försvarar asylrätten efter ECHR:s dom

UTRIKESEU-kommissionären för inrikes frågor, Ylva Johansson (S), försvarar rätten för migranter att begära asyl, och även om denna rättighet ”inte kan erbjudas vid varje meter gräns” borde det vara möjligt, hävdade hon.

Italien drabbat av Coronaviruset – 132 smittade

UTRIKESItalien har på kort tid blivit det värst drabbade landet i Europa när det kommer till spridningen av det dödliga coronaviruset Covid-19. Från tre bekräftade fall på fredagsmorgonen har man nu nått 132 bekräftade fall på söndagsmorgonen. Två av patienterna har avlidit. Ett av Vatikanen initierat projekt, att donera hundratusentals ansiktsmasker till Kina, kan samtidigt ha bidragit till smittspridningen i Italien eftersom det nu råder en stor brist på ansiktsmasker för den egna befolkningen.

Delstatsval i Hamburg den 23 februari

UTRIKESEfter tumultet i Thüringen där liberala FDP fick ministerpresidentsposten i delstaten tack vare AfD har den omfattande moralpaniken lett till hets mot liberaler i Hamburg, valplakaten förstörs av vänsterextrema eller förses med dekalen ”Nazis auf dem Maul”. FDP kanske inte väljs in i Hamburgs delstatsparlament den 23 februari.

SYRIEN: Eldväxling mellan syrisk och turkisk militär, Eskalerande situation i Idlib

SYRIENSyriska regeringsstyrkor har säkrat landets viktigaste motorväg mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo. Händelsen är en milstolpe i det nu nio år långa kriget i Syrien. Turkisk militär försökte blockera syrierna och skydda ”rebellerna” vid flera strategiska platser, men turkiska observationsplatser kringgicks och eldgivning bemöttes av syrisk militär. Turkiska soldater dödades vid minst två tillfällen. Ankara utlovar hämnd, men har hitintills nöjt sig med att hitta på hämndattacker som inte ägt rum. Syriska regeringsstyrkor har nu befriat runt halva den tidigare terroristkontrollerade Idlib-provinsen och står nu bara några få kilometer öst om provinshuvudstaden Idlib.

Syriska framgångar hyllas av LNA

Libyska nationella armén (LNA) hyllar i ett unikt uttalande den syriska armén och ger sitt stöd till landets regering under president Bashar Assad. LNA kallar även Turkiets president för ”imbecillen”, efter att syriska regeringsstyrkor med framgång skjutit tillbaka mot turkisk militär som försökte hjälpa terrorgrupper i Idlib-provinsen. För Damaskus innebär det ett kliv framåt på världsarenan.

Gå till arkivet

Send this to a friend