Skip to Content

Myndigheten för Skydd och Beredskap ändrar sitt budskap gällande dricksvattentillgången. Foto: Wikipedia/Janee
INRIKES

MSB backar om dricksvattenlarm

Digital utgåva

Den 13 april höll MSB en presskonferens där man meddelade att det på grund av den rådande coronakrisen kunde uppstå brist på rent dricksvatten till följd av leveransproblem av nödvändiga kemikalier. Bara en dag senare var MSB tvungna att pudla och revidera sitt uttalande, nämligen att det i dagsläget inte finns någon anledning till oro. När Nya Tider når Norrvatten, Storstockholms näst största dricksvattenproducent, är budskapet detsamma. Ingen fara på taket – åtminstone just nu.

Publicerad: 16 april, 2020, 15:29

 • Svenska

Läs även

Rent dricksvatten. Det är något vi i Sverige under många decennier har tagit för givet, men på grund av den rådande coronapandemin gick myndigheten MSB den 13 april ut med ett minst sagt alarmerande budskap under den form av presskonferenser som numera har blivit vardag, och där bland annat Folkhälsomyndigheten drar i trådarna. Det MSB meddelade då var att man befarade störningar i leveranskedjan när det gäller alla de nödvändiga kemikalier som behövs för att rena det råvatten som blir till dricksvatten i våra kranar. Man gick till och med så långt att man flaggade för att ransonering av kranvatten kunde komma som ett brev på posten på grund av de försvårade leveranskedjorna.

Tvingades pudla

Nyheten om en möjlig förestående dricksvattenransonering spreds snabbt av alla massmedier, och allmänheten visade tydligt sin oro i bland annat frågor till Aftonbladet om hur man borde bete sig ifall en vattenransonering skulle bli aktuell. Men bara en dag senare hade MSB:s budskap reviderats avsevärt. Enhetschef Maria Bergstrand vid MSB, alltså samma enhetschef som 24 timmar innan hade stått och talat om möjlig vattenransonering meddelade nu att det inte fanns någon anledning till oro över tillgången till dricksvatten – i dagsläget vill det säga.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Swatch

  Effekterna av att terminator Eliasson leder verksamheten börjar synas ordentligt nu.
  Fake News? Eller bara vanlig byråkratisk dumhet? Avgör själv.

 • he adamson

  Kärringar har ju alltid lätt för att låta käften glappa, så detta var ju tyvärr inget undantag från den regeln.
  Nu är det väl omöjligt att hitta en flaska vatten i butikerna.
  Så jävla onödigt av denna kärring som med ännu en lögn, säkert skrämt upp många människor !

Beslutet: Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland

INRIKESNordiska Motståndsrörelsens finska avdelning förbjuds i Finland och måste avveckla all verksamhet. Det är innebörden av ett beslut från Finlands högsta domstol den 22 september.

Socialistiskt julevangelium blir långfilm

INRIKESSF Studios i samproduktion med Film i Väst och SVT och regissören Hannes Holm filmar i höst Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som får biopremiär julen 2021. Man utlovar en stor familjefilm baserad på ”Sveriges folkkäraste julsaga” skriven av Tage Danielsson och mest känd som den tecknade film som visats på julafton under generationer. Den nya filmen blir en film för hela familjen som når över flera generationer, förklarar SF.

Statsbudget med många ändringar

ANALYSDen 21 september klubbades årets sista ändringsbudget för statens finanser för innevarande år. Budgeten för 2020 fastslogs hösten 2019, men mycket har hänt sedan dess som påverkat finanserna. Enligt Riksdagsordningen, en av våra viktigaste lagar, får regeringen lämna två ändrings­budgetar per år, en på våren och en på hösten. Men i år har det blivit totalt tolv ändringsbudgetar, varav tio extra på grund av Covid-19. Detta kan ske om det finns ”särskilda skäl”.

Poliskvinnan knäböjde för extremistmobben – slipper reprimand

INRIKESEfter att poliskvinnan Lisa Simonsson blivit känd internationellt efter att ha knäböjt inför en polishatande mobb av vänsterextrema BLM-demonstranter väcktes stor kritik mot hennes ryggradslösa agerande, både från privatpersoner och från de egna leden bland poliser. Men efter flera anmälningar har internutredningen hos polisen kommit fram till att hennes agerande var olämpligt – men hon slipper reprimand.

Sverigedemokratisk budgetseger i Munkedal

INRIKESKvällen den 28 september skrevs det kommunhistoria i Munkedal i Bohuslän då Sverigedemokraternas förslag till budget vann majoritet efter en lång fullmäktigedebatt och flera voteringsomgångar. När Nya Tider når SD Munkedals gruppledare, Christoffer Wallin, för en kommentar säger han att Munkedalsborna förhoppningsvis kommer att märka av skillnaderna med en SD-budget främst genom att man nu inte bara vill att centralorten skall få ta del av kommunal service, utan att man nu kommer att prioritera kommunens yttre delar mer i kommande investeringar.

Sju vänsterextremister greps av polis

INRIKESDen 12 september, samma dag som Stram Kurs hade ansökt om tillstånd att bränna koranen i flera Stockholmsghetton, greps sju personer för förberedelse till grov misshandel. Enligt medieuppgifter har de gripna koppling till vänsterextrema Antifascistisk Aktion (AFA). Nya Tider har tagit del av polisens anmälan efter tillslaget.

Fotbollssparkade polis i huvudet – dömdes till 18 månader

INRIKESEtt vanligt rutinärende slutade med att två poliser blev misshandlade. Den ena polisen kunde ha fått men för livet. Nya Tider har tittat närmare på ett fall som knappt fått någon uppmärksamhet i media.

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

INRIKESDen 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Gå till arkivet

Send this to a friend