Skip to Content

Terroristen avrättar en skadeskjuten man. Foto: Twitter
UTRIKES

Muslimsk terrorist dödade fyra och skadade 22

Digital utgåva

Fyra oskyldiga har än så länge dött till följd av de skador de fått under gårdagens blodiga terrordåd i Wien. Den muslimske terroristen Kujtim Fejzulai ,20, hade fängslats tidigare efter att ha försökt resa till Syrien för att ansluta sig till terrorsekten IS, men släpptes fri i december efter att man bedömt att han inte längre utgjorde ett hot. Under attacken under måndagskvällen skadades 22 människor, varav sju har livshotande skador. En av dessa är en polisman som opereras för sina skador.

Publicerad: 3 november, 2020, 18:34

  • Svenska

Läs även

Det var under måndagskvällen vid 20-tiden som skottsalvor började eka över den österrikiska huvudstaden Wien. Beväpnad med en automatkarbin, en pistol och en machete sprang den 20-åriga muslimske terroristen Kujtim Fejzulai runt i de centrala delarna av staden och sköt ner människor. Totalt har 22 människor har rapporterats skadade och 4 personer har dödats, utöver terroristen själv som sköts ihjäl av poliser. Sju av de skadade uppgavs under tisdagseftermiddagen ha livshotande skador, varav en är en polisman som skadades i en eldstrid med terroristen. Tidigare uppgifter om ett bombdåd och flera terrorister har under tisdagen dementerats av österrikisk polis, men samtidigt har ett flertal misstänkta involverade gripits.

Terrordådet i Wien, med ett par av de bekräftade brottsplatserna utmarkerade. Foto: Google Maps

Sköt mot uteserveringar med 100 skott

Terrorattacken i Wien inleddes i närheten av synagogan vid Schwedenplatz i centrala Wien vid 20-tiden. Synagogan var vid tillfället tom och tycks inte heller varit målet för attacken, trots att initiala rapporter talade om att den utsatts för ett bombattentat, vilket senare visat sig vara felaktigt. Trots spekulationer om att flera terrorister varit aktiva i attacken pekar allt mer nu åt att det kan ha varit en ensam gärningsman, som identifierats av österrikiska myndigheter som den 20-åriga Kujtim Fejzulai.

Efter att ha skjutit mot flera personer vid en uteservering, i en attack som lämnade flera allvarligt skadade, hamnade terroristen i en kortare eldstrid med en polisman som sköts ner. Polismannen i fråga har livshotande skador och genomgår långa operationer i ett försök att rädda hans liv när denna artikel skrevs under tisdagseftermiddagen.

– Alla barer här har uteserveringar. Det här var den sista kvällen före lockdown. Människor ville nog passa på att gå ut under kvällen, säger Schlomo Hofmeister som är rabbin i den stora synagoga som ligger i närheten av den första attacken, enligt The Guardian.

Rabbinen blev själv vittne till attacken.

– De sköt mot folk som satt vid barerna, säger han till nyhetsbyrån ORF.

Människor fick panik och sprang in i lokalerna för att söka skydd.

– Plötsligt var polisens specialenheter vid alla husens portar. Polisen frågade efter skadade och jag hörde skrik från barerna: ”Ja, det finns två skadade här! Och här är en också”, säger Hofmeister.

Avrättade dödligt sårad man

I cirka tio minuter sprang terroristen runt på ett flertal av de mindre gatorna i området kring Schwedenplatz och sköt mot alla människor han träffade på. I ett klipp som fångats på film skjuter han ner en kvinna som flyr från platsen med ett flertal skott i ryggen, samtidigt trycker sig en man upp mot ett skyltfönster, utan möjlighet att fly från terroristen.

Terroristen skjuter en obeväpnad man som ber om nåd. Foto: Twitter

 

I en obehaglig scen sträcker han ut en hand mot terroristen och ber om nåd, bara för att bli nerskjuten med automateld innan terroristen joggar förbi för att skjuta mot andra människor. Mannen, som är en av de som avled under terrorattacken, beskrivs bara som ”en ung förbipasserande”, ses på en övervakningsfilm ligga och åla på marken i smärta när terroristen lugnt kommer gående tillbaka, innan han drar en pistol och avrättar mannen med ett skott för att sedan gå vidare.

Slutligen kunde poliser som kommit till platsen skjuta ihjäl terroristen i en eldstrid och avsluta det pågående terrordådet. Då hade totalt 22 människor skadats, varav sju allvarligt. Än så länge har fyra personer avlidit. Enligt förbundskansler Sebastian Kurz var de fyra civila dödsoffren ”en äldre man och en äldre kvinna, en ung förbipasserande och en servitris”. Några ytterligare uppgifter om dem har inte offentliggjorts ännu. Sju av de skadade uppgavs under tisdagseftermiddagen ha livshotande skador, varav tre befann sig i ”ett kritiskt läge” rapporterade polisen under eftermiddagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Bank of America gav kunders privata bankdata till FBI

UTRIKESDen 5:e februari gick den politiske kommentatorn Tucker Carlson ut på Fox News med att Bank of America delat ej brottsmisstänkta bankkunders transaktioner och finansinformation med FBI. Det skall ha skett i anslutning till kravallerna vid Capitolium i Washington. Nu väljer många Trumpanhängare att bojkotta banken, och flera lagkunniga menar att banken kan ha brutit mot USA:s konstitution.

Yngling kramade sina vänner i en stadspark – utlöste jakt med polisbil

UTRIKESFör knappt en vecka sedan hade en stor mängd ungdomar samlats i en stadspark i Tysklands näst största stad Hamburg för att festa i det vårlika vädret. När polisen kom till platsen såg de en kille i 17-årsåldern som kramade om sina vänner, något som ledde till att ordningsmaktens representanter ville kontrollera hans identitet. När han istället flydde från platsen uppstod en våldsam biljakt genom stadsparken. Efteråt har polisens agerande kritiserats hårt i sociala medier.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Borgerlig opposition tog strid för lättade coronarestriktioner i Danmark

UTRIKESSedan förra veckan har de borgerliga oppositionspartierna i Danmark tagit tydlig strid för att lätta avsevärt på de mycket strikta coronarestriktioner som präglat landet under flera månader. Det rapporterar bland annat SvD. Nu väljer den socialdemokratiskt ledda regeringen att göra små eftergifter, men det allt högre tonläget visar att det inte längre är full politisk enighet i hur strikta restriktionerna skall vara.

Greta Thunberg tweetar av misstag den påverkansmanual hon följer

UTRIKESKlimataktivisten Greta Thunberg skickade en märklig tweet som fick internationell uppmärksamhet. Meddelandet, som raderades strax efter att Greta skickat det till sina 4,8 miljoner följare, innehåller instruktioner för att påverka opinionen i Indien angående bondeprotesterna och verkar vara skrivet av hennes handledare. Nu har polisen börjat utreda kampanjen för misstänkt uppvigling.

Stjärna i The Mandalorian sparkad efter att ha kritiserat politiska förföljelser

UTRIKESMMA-fightern och skådespelerskan Gina Carano spelade fram tills helt nyligen karaktären Cara Dune i Star Wars-serien ”The Mandalorian” som sänds på Disney+. Nu har Carano fått sparken av Disney då hon i sociala medier kritiserat de tilltagande politiska förföljelserna i USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend