Skip to Content

Terroristen avrättar en skadeskjuten man. Foto: Twitter
UTRIKES

Muslimsk terrorist dödade fyra och skadade 22

Digital utgåva

Fyra oskyldiga har än så länge dött till följd av de skador de fått under gårdagens blodiga terrordåd i Wien. Den muslimske terroristen Kujtim Fejzulai ,20, hade fängslats tidigare efter att ha försökt resa till Syrien för att ansluta sig till terrorsekten IS, men släpptes fri i december efter att man bedömt att han inte längre utgjorde ett hot. Under attacken under måndagskvällen skadades 22 människor, varav sju har livshotande skador. En av dessa är en polisman som opereras för sina skador.

Publicerad: 3 november, 2020, 18:34

  • Svenska

Läs även

Det var under måndagskvällen vid 20-tiden som skottsalvor började eka över den österrikiska huvudstaden Wien. Beväpnad med en automatkarbin, en pistol och en machete sprang den 20-åriga muslimske terroristen Kujtim Fejzulai runt i de centrala delarna av staden och sköt ner människor. Totalt har 22 människor har rapporterats skadade och 4 personer har dödats, utöver terroristen själv som sköts ihjäl av poliser. Sju av de skadade uppgavs under tisdagseftermiddagen ha livshotande skador, varav en är en polisman som skadades i en eldstrid med terroristen. Tidigare uppgifter om ett bombdåd och flera terrorister har under tisdagen dementerats av österrikisk polis, men samtidigt har ett flertal misstänkta involverade gripits.

Terrordådet i Wien, med ett par av de bekräftade brottsplatserna utmarkerade. Foto: Google Maps

Sköt mot uteserveringar med 100 skott

Terrorattacken i Wien inleddes i närheten av synagogan vid Schwedenplatz i centrala Wien vid 20-tiden. Synagogan var vid tillfället tom och tycks inte heller varit målet för attacken, trots att initiala rapporter talade om att den utsatts för ett bombattentat, vilket senare visat sig vara felaktigt. Trots spekulationer om att flera terrorister varit aktiva i attacken pekar allt mer nu åt att det kan ha varit en ensam gärningsman, som identifierats av österrikiska myndigheter som den 20-åriga Kujtim Fejzulai.

Efter att ha skjutit mot flera personer vid en uteservering, i en attack som lämnade flera allvarligt skadade, hamnade terroristen i en kortare eldstrid med en polisman som sköts ner. Polismannen i fråga har livshotande skador och genomgår långa operationer i ett försök att rädda hans liv när denna artikel skrevs under tisdagseftermiddagen.

– Alla barer här har uteserveringar. Det här var den sista kvällen före lockdown. Människor ville nog passa på att gå ut under kvällen, säger Schlomo Hofmeister som är rabbin i den stora synagoga som ligger i närheten av den första attacken, enligt The Guardian.

Rabbinen blev själv vittne till attacken.

– De sköt mot folk som satt vid barerna, säger han till nyhetsbyrån ORF.

Människor fick panik och sprang in i lokalerna för att söka skydd.

– Plötsligt var polisens specialenheter vid alla husens portar. Polisen frågade efter skadade och jag hörde skrik från barerna: ”Ja, det finns två skadade här! Och här är en också”, säger Hofmeister.

Avrättade dödligt sårad man

I cirka tio minuter sprang terroristen runt på ett flertal av de mindre gatorna i området kring Schwedenplatz och sköt mot alla människor han träffade på. I ett klipp som fångats på film skjuter han ner en kvinna som flyr från platsen med ett flertal skott i ryggen, samtidigt trycker sig en man upp mot ett skyltfönster, utan möjlighet att fly från terroristen.

Terroristen skjuter en obeväpnad man som ber om nåd. Foto: Twitter

 

I en obehaglig scen sträcker han ut en hand mot terroristen och ber om nåd, bara för att bli nerskjuten med automateld innan terroristen joggar förbi för att skjuta mot andra människor. Mannen, som är en av de som avled under terrorattacken, beskrivs bara som ”en ung förbipasserande”, ses på en övervakningsfilm ligga och åla på marken i smärta när terroristen lugnt kommer gående tillbaka, innan han drar en pistol och avrättar mannen med ett skott för att sedan gå vidare.

Slutligen kunde poliser som kommit till platsen skjuta ihjäl terroristen i en eldstrid och avsluta det pågående terrordådet. Då hade totalt 22 människor skadats, varav sju allvarligt. Än så länge har fyra personer avlidit. Enligt förbundskansler Sebastian Kurz var de fyra civila dödsoffren ”en äldre man och en äldre kvinna, en ung förbipasserande och en servitris”. Några ytterligare uppgifter om dem har inte offentliggjorts ännu. Sju av de skadade uppgavs under tisdagseftermiddagen ha livshotande skador, varav tre befann sig i ”ett kritiskt läge” rapporterade polisen under eftermiddagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Gå till arkivet

Send this to a friend