Skip to Content

Terroristen avrättar en skadeskjuten man. Foto: Twitter
UTRIKES

Muslimsk terrorist dödade fyra och skadade 22

Digital utgåva

Fyra oskyldiga har än så länge dött till följd av de skador de fått under gårdagens blodiga terrordåd i Wien. Den muslimske terroristen Kujtim Fejzulai ,20, hade fängslats tidigare efter att ha försökt resa till Syrien för att ansluta sig till terrorsekten IS, men släpptes fri i december efter att man bedömt att han inte längre utgjorde ett hot. Under attacken under måndagskvällen skadades 22 människor, varav sju har livshotande skador. En av dessa är en polisman som opereras för sina skador.

Publicerad: 3 november, 2020, 18:34

  • Svenska

Läs även

Det var under måndagskvällen vid 20-tiden som skottsalvor började eka över den österrikiska huvudstaden Wien. Beväpnad med en automatkarbin, en pistol och en machete sprang den 20-åriga muslimske terroristen Kujtim Fejzulai runt i de centrala delarna av staden och sköt ner människor. Totalt har 22 människor har rapporterats skadade och 4 personer har dödats, utöver terroristen själv som sköts ihjäl av poliser. Sju av de skadade uppgavs under tisdagseftermiddagen ha livshotande skador, varav en är en polisman som skadades i en eldstrid med terroristen. Tidigare uppgifter om ett bombdåd och flera terrorister har under tisdagen dementerats av österrikisk polis, men samtidigt har ett flertal misstänkta involverade gripits.

Terrordådet i Wien, med ett par av de bekräftade brottsplatserna utmarkerade. Foto: Google Maps

Sköt mot uteserveringar med 100 skott

Terrorattacken i Wien inleddes i närheten av synagogan vid Schwedenplatz i centrala Wien vid 20-tiden. Synagogan var vid tillfället tom och tycks inte heller varit målet för attacken, trots att initiala rapporter talade om att den utsatts för ett bombattentat, vilket senare visat sig vara felaktigt. Trots spekulationer om att flera terrorister varit aktiva i attacken pekar allt mer nu åt att det kan ha varit en ensam gärningsman, som identifierats av österrikiska myndigheter som den 20-åriga Kujtim Fejzulai.

Efter att ha skjutit mot flera personer vid en uteservering, i en attack som lämnade flera allvarligt skadade, hamnade terroristen i en kortare eldstrid med en polisman som sköts ner. Polismannen i fråga har livshotande skador och genomgår långa operationer i ett försök att rädda hans liv när denna artikel skrevs under tisdagseftermiddagen.

– Alla barer här har uteserveringar. Det här var den sista kvällen före lockdown. Människor ville nog passa på att gå ut under kvällen, säger Schlomo Hofmeister som är rabbin i den stora synagoga som ligger i närheten av den första attacken, enligt The Guardian.

Rabbinen blev själv vittne till attacken.

– De sköt mot folk som satt vid barerna, säger han till nyhetsbyrån ORF.

Människor fick panik och sprang in i lokalerna för att söka skydd.

– Plötsligt var polisens specialenheter vid alla husens portar. Polisen frågade efter skadade och jag hörde skrik från barerna: ”Ja, det finns två skadade här! Och här är en också”, säger Hofmeister.

Avrättade dödligt sårad man

I cirka tio minuter sprang terroristen runt på ett flertal av de mindre gatorna i området kring Schwedenplatz och sköt mot alla människor han träffade på. I ett klipp som fångats på film skjuter han ner en kvinna som flyr från platsen med ett flertal skott i ryggen, samtidigt trycker sig en man upp mot ett skyltfönster, utan möjlighet att fly från terroristen.

Terroristen skjuter en obeväpnad man som ber om nåd. Foto: Twitter

 

I en obehaglig scen sträcker han ut en hand mot terroristen och ber om nåd, bara för att bli nerskjuten med automateld innan terroristen joggar förbi för att skjuta mot andra människor. Mannen, som är en av de som avled under terrorattacken, beskrivs bara som ”en ung förbipasserande”, ses på en övervakningsfilm ligga och åla på marken i smärta när terroristen lugnt kommer gående tillbaka, innan han drar en pistol och avrättar mannen med ett skott för att sedan gå vidare.

Slutligen kunde poliser som kommit till platsen skjuta ihjäl terroristen i en eldstrid och avsluta det pågående terrordådet. Då hade totalt 22 människor skadats, varav sju allvarligt. Än så länge har fyra personer avlidit. Enligt förbundskansler Sebastian Kurz var de fyra civila dödsoffren ”en äldre man och en äldre kvinna, en ung förbipasserande och en servitris”. Några ytterligare uppgifter om dem har inte offentliggjorts ännu. Sju av de skadade uppgavs under tisdagseftermiddagen ha livshotande skador, varav tre befann sig i ”ett kritiskt läge” rapporterade polisen under eftermiddagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    En tidsfråga innan vi har liknande terrordåd i Sverige! Antar att Stefan Löfven kommer att säga – oacceptabelt? Efter det så kniper han käft då det annars är risk att han stöter sig mot den muslimska valboskapen. Vad säger då Svenska kyrkan? Som vanligt inget, då svenskar offras på det muslimska offeraltaret? Islam hör hemma i muslimska länder, inte i Europa! Botemedlet är att riva alla svenska moskéer och att inga ny byggs.

Snörekord sätts över hela världen

KLIMATETMassiva och avvikande snöfall har i november drabbat flera länder i bland annat Centralasien och Nordamerika. På norra halvklotet uppges den totala snömassan vara ofattbara 400 miljarder ton över genomsnittet och den växer nu också snabbare än vanligt. I Kanada slås alla tiders snörekord och även så på olika platser i USA.

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Mazowiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

Brittiska armén förklarar krig mot vaccinmotståndare – skall övervakas och bekämpas

UTRIKESEnligt tidningen Sunday Times så har den brittiska armén valt att gå i ”krig” mot motståndare till de stundande massvaccineringarna som planeras. Det är den 77:e brigaden, den så kallade DCSU, eller ”Defence Cultural Specialist Unit” som skall övervaka och motverka ”nätpropaganda mot vacciner”.

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Kyle Rittenhouse frisläppt i väntan på rättegång

USAKyle Rittenhouse, 17-åringen som sköt tre så kal­la­de antifascister i Kenosha, Wisconsin, den 25 augusti, har släppts mot borgen. Hans försvarsadvokater samlade ihop de två miljoner dollar som hade satts som borgenssumma. Rittenhouse står fortfarande anklagad för mord och dråp, men kommer att vara fri i väntan på rättegång.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Gå till arkivet

Send this to a friend