Skip to Content

HISTORIA

”Muslimska vikingar” – fornfynd som övertolkas

PappersupplaganNya Tider v. 42

Uppsala universitet anordnar en utställning i Enköping med textilfynd som sägs utgöra bevis för att vikingar hade trosuppfattningar som var starkt influerade av islam. Idén avfärdas av många akademiker som politiserad vetenskap, men nyheten har i media framställts som att vikingar själva anammat mycket från den muslimska världen.

Publicerad: 19 oktober, 2017, 08:23

  • Svenska

Läs även

I vikingatida fynd är arabiska kulturföremål rikligt förekommande, vilket alltid tolkats som ett resultat av vikingarnas långväga handelsförbindelser. I dagarna anordnar dock Uppsala universitet en utställning på Enköpings museum, där man i stället hävdar att mönstren i textilband som pryder vikingatida dräkter utgör ett bevis på att vikingar inte bara fick tag i klädesplagg från arabvärlden, utan dessutom hade trosuppfattningar som var starkt influerade av islam.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Falu rödfärg – ett stycke svensk historia

HISTORIAEn röd stuga med vita knutar. Finns det något mer svenskt? Från början var det emellertid bara de välbärgade som använde sig av den vackra röda färgen till sina hus. På 1500- och 1600-talet var rödfärgade timmerhus ett tecken på rikedom och status.

Kungarnas anfader och Normandies grundare

VIKINGARRichard Lejonhjärta av England, Ludvig XIV av Frankrike och Fredrik den store av Preussen. Dessa härskare har säkert de flesta antingen hört talas om eller läst om vid något tillfälle. Vad som kanske inte är lika känt är att dessa tre olika kungar härstammade från en och samma man, nämligen vikingen Gånge-Rolf, som även är känd under namnet Rollo. Denne viking grundade omkring år 911 det som idag är Normandie i nordvästra Frankrike.

Medeltidens fartyg

HISTORIAI dag finns det med all säkerhet gamla fartyg och skepp som ligger begravda under stenmassorna, i väntan på att bli upptäckta av arkeologerna. De medeltida skepp som har hittats och rekonstruerats ger oss en inblick i såväl krigföring som byggmetoder.

När svenska armén svek Sverige

FINSKA KRIGETFör 210 år sedan, i maj 1808, lät viceamiral Carl Olof Cronstedt den ryska armén få den för Sverige viktiga sjöfästningen Sveaborg. Denna händelse kom att bli betydande för utgången av det finska kriget som utkämpades mellan Sverige och Ryssland 1808-09 efter att tsar Alexander I brutit freden med Sverige genom att sända beväpnade trupper in i Finland. Gustaf IV Adolf hade då tvingats försvara sitt rike, men mötte många svåra motgångar inte minst inom sin egen armé som var mer ryssvänlig än svenskvänlig. Förlusten av Sveaborg ledde till att Sverige förlorade den östra rikshalvan 1808.

Den mångsidige uppfinnaren

INNOVATÖRERCarl Helge Julius Palmcrantz var bara trettioåtta år när han dog den 22 november 1880, men under sitt korta liv var han en mycket flitig och mångsidig uppfinnare. Han konstruerade en räknemaskin, en mer energisnål cykel och hans företag AB Palmcrantz & Co blev under hans livstid Sveriges största industri, men den uppfinning som gjorde honom internationellt känd var hans utveckling av kulsprutan som han fick patent på 1874.

En värmande uppfinning med gedigen historia

HISTORIAPå 1700-talet väcktes oro i Sverige för skogens framtid. Det var nämligen så att väldigt mycket ved gick åt, både till att värma upp hemmen och till järnbrukens ugnar, så att man började frukta att det skulle leda till brist på skog. Arkitekten Carl Johan Cronstedt (1709-77) och generalen Fabian Casimir Wrede (1724-95) fann dock på råd och år 1767 presenterade de sin gemensamma uppfinning: en ny kakelugn.

Mot Miklagård

MEDELTIDENMiklagård – de skandinaviska varjagernas namn på Konstantinopel i Bysantinska riket. På vikingatiden var denna stad en betydande plats för handeln på Svarta havet och Medelhavet. Staden lockade därför de handlande skandinaverna, men flera av dessa kom att värvas till det så kallade väringagardet där de blev kejsarens livvakter och utkämpade flera strider i hans tjänst.

De svenska pionjärerna: Jan Milld ville tidigt se en diskussion om invandringen

I FOKUSJan Milld är en av dem som tidigt förstod invandringens betydelse för Sveriges framtid. Liksom många av de andra som såg att mångkulturen innebär ett dödligt hot för vårt sätt att leva, har han en bakgrund i de internationalistiska rättvisekämparnas led. Hans ärliga försök till debatt bemöttes med smutskastning och mobbing, med bland annat en samordnad uthängning i flera dagstidningar samtidigt.

Gå till arkivet