Chihab Lamouri, 33, ledare för Vårbynätverket. Foto: Polisen

Mutor till migranter för att återvända hem: En halvmesyr vi kan vara utan

EU ska erbjuda migranter i flyktingläger på de grekiska öarna 2 000 euro, drygt 20 000 kronor, för att återvända till sina hemländer. Det är en patetisk halvmesyr som inte går att motivera vare sig moraliskt eller praktiskt.

Det var den 12 mars som EU gick ut med att man ska försöka minska överbefolkningen i de grekiska migrantlägren genom att erbjuda migranter en engångssumma på 2 000 euro för att återvända hem. Syftet uppgavs vara att ”lätta lite på trycket för öarna och för de andra människor som befinner sig i lägren”.

– Under en månad öppnar vi möjligheten för migranter i de överbefolkade lägren på öarna att lista sig för att frivilligt återvända, sade migrationskommissionär Ylva Johansson (S) vid en presskonferens i Aten.

Erbjudandet utsträcks till dem som anlänt före den 1 januari och Johansson sade att hon hoppas att upp till 5 000 migranter ska anmäla sig för att återvända tack vare mutan från EU. I de aktuella lägren finns omkring 45 000 migranter.

Visst är det bra att vindarna börjat vända. År 2015 var det i Sverige och flera andra västländer ingen hejd på hur ”generösa” och ”välkomnande” vi förväntades vara. Inte sällan påstod man att migranterna skulle bli vinstmaskinerna på längre sikt och att det bara var tillfälligt svårt att sätta detta ”kompetensregn” i arbete eftersom det kom så många samtidigt.

Dessa tongångar hörs visserligen fortfarande men blir allt mer ovanliga. Alla som har förnuftet i behåll inser att utomeuropeisk migration är dålig för mottagarländerna. Problemet nu är snarare att vi inte klarar av att ta de tuffa beslut som krävs eftersom vi fortfarande tillskriver migranterna rättigheter som de egentligen inte har. Det är ingen mänsklig rättighet att bosätta sig i Europa, särskilt inte permanent.

Den nya reträttpunkten för invandringsvurmarna är just ”asylrätten”, som Ylva Johansson klargjorde vid samma presskonferens. I en tydlig känga till det hårt pressade Grekland, som nyligen bestämde sig för att tillfälligt avskaffa asylrätten helt i en månad, sade hon att det är viktigt att hålla på ”våra europeiska värderingar” där asylrätten påstås ingå och att vi ”inte kan” avskaffa den eftersom den skyddas av internationella lagar.

Asylrätten har blivit ett slags myt som det i politiskt korrekta kretsar närmast betraktas som helgerån att ifrågasätta. Problemet är dock inte främst asylrätten i sig utan att den glidit mycket långt ifrån sin ursprungliga innebörd.

Voltaire fick en fristad i England. Descartes höll sig undan inkvisitionen i Nederländerna. Engelska adelsmän fick fristad i Frankrike under inbördeskriget i mitten av 1600-talet, då rojalisterna drabbades av politiska förföljelser efter sitt nederlag. Franska adelsmän flydde till England under revolutionen i slutet av 1700-talet, då adelsmän halshöggs i tusental. Men de flydde inte från krig, något som hade ansetts ovärdigt och omanligt, utan från politiska förföljelser mot den förlorande sidan.

De flesta av dem som i dag anländer till Europa är inte ens krigsflyktingar utan ekonomiska migranter i jakt på ett bättre liv. Men den urgamla sedvänjan att ge asyl har aldrig gällt krigsflyktingar heller förrän sent in på 1900-talet. Och så som den definieras av FN:s flyktingkonventioner handlar asylrätten inte heller om krigsflyktingar utan endast om dem som riskerar förföljelse i sina hemländer. Skulle asylrätten tillämpas restriktivt och endast ges till dem som riskerar sådan förföljelse hade vi inte haft de omfattande samhällsproblem vi ser i dag.

Förutom alla nackdelar för Europa, bygger det rådande systemet även på absurditeten att en asylansökan kräver att man först tar sig in i EU illegalt. Lyckas du med det så kan du plötsligt kräva en massa rättigheter från landet du smugglat dig in i. Men om du misslyckas med att lura landets gränspolis saknar du dessa rättigheter, inklusive rätten att inkassera 2 000 euro från EU för att åka hem igen. Hur kan någon tycka att detta system är logiskt och rättvist?

Vad Europa behöver är inte att ”lätta lite på trycket” i överbefolkade flyktingläger genom att muta illegala migranter med pengar för att de ska återvända hem. Vi behöver avskaffa asylrätten så som den tolkas i dag – inte i en månad utan permanent. Vi behöver vidare skicka hem stora mängder av dem som redan finns här.

Att ge ekonomiskt stöd till återvandrare är ingen dålig idé i sig, faktum är att jag förespråkat det i många år, men då har det handlat om grupper som är problematiska trots att de är rotade i Sverige sedan länge, exempelvis syrianerna i Södertälje. Majoriteten av dem är födda i Sverige och det vore orimligt och rättsvidrigt att ”bara kasta ut dem”, men det är också orimligt att vi restlöst ska acceptera en permanent koloni av syrianer med en stor social friktion med majoritetssamhället.

Då kan generöst tilltagna repat­rieringsbidrag och förhandlingar med deras forna hemland göra det möjligt att få många att återvandra frivilligt. Men där handlar det alltså om en grupp som vi på gott och ont har en relation till och vars närvaro i Sverige inte varit ett ensidigt ont.

Ska man göra en liknelse så vore repat­rieringsbidrag till syrianerna (även betydligt högre än 2 000 euro) som att acceptera vissa kostnader för att avsluta en dålig affärsförbindelse som man ärvt från en tidigare ägare till firman, medan Ylva Johanssons mutor till illegala migranter är som att ge pengar till en inbrottstjuv för att han ska lämna ditt hem. Det är helt enkelt inte rimligt.

De saknar rättigheter här och ska förpassas tillbaka över den gräns de kom ifrån. I de fall där detta inte är möjligt bör de flyttas till flyktingläger i tredje land, så kallade ”safe havens”, varifrån de flesta utan tvivel kommer att återvända till sina hemländer när det står klart att det inte finns någon väg därifrån till bidragsparadisen i norr.

När Jimmie Åkesson konstaterar att ”Sverige är fullt” kan man tillägga att det är Europa också. Det var faktiskt fullt av européer innan en enda asylinvandrare anlänt från tredje världen, och ska så vara även i framtiden.

Etablissemangspolitikerna har nu insett vart vindarna blåser och försöker låtsas om att de tar européernas oro på allvar. Därav mutan på 2 000 euro till hemvändare. Det är bara en positionering från EU:s makthavare utan praktisk betydelse.

Det är bra att vindarna vänt, och de flesta inser i dag att sådana halvmesyrer bara är till för att politikerna fiskar röster, men vad Europa verkligen behöver är att vända migrantströmmarna och påbörja en återvandring.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

🟠 OPINION: Susanne Nyman Furugård Många har reagerat emot att Folkhälsomyndigheten nu tillåter att barn från tolv års ålder injiceras med de experimentella covidsprutorna utan föräldrarnas samtycke. Men få har upprörts över det nya S-förslaget om att barn från två års ålder automatiskt ska skrivas in i förskolan utan föräldrarnas samtycke. Tystnaden i det senare fallet beror på att de flesta föräldrar sedan länge har accepterat en familjepolitik som går ut på att de ska lämna ifrån sig makten över och ansvaret för sina barn från cirka ett års ålder. Detta har banat väg för de senaste två framryckningarna mot ett totalt omyndigförklarande av alla föräldrar.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

🟠 OPINION: Susanne Nyman Furugård Många har reagerat emot att Folkhälsomyndigheten nu tillåter att barn från tolv års ålder injiceras med de experimentella covidsprutorna utan föräldrarnas samtycke. Men få har upprörts över det nya S-förslaget om att barn från två års ålder automatiskt ska skrivas in i förskolan utan föräldrarnas samtycke. Tystnaden i det senare fallet beror på att de flesta föräldrar sedan länge har accepterat en familjepolitik som går ut på att de ska lämna ifrån sig makten över och ansvaret för sina barn från cirka ett års ålder. Detta har banat väg för de senaste två framryckningarna mot ett totalt omyndigförklarande av alla föräldrar.

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

🟠 KRÖNIKA Europeiska kommissionens gigantiska byggnad i Bryssel frontar med en lika gigantisk bild föreställande en ung kvinna på språng. Texten lyder Next generation EU. Det är den nya, plausibelt nog gröna generationen som ska ta över. Politiska debatter och demonstrationer avlöser varandra och ministerrockader äger förvånansvärt rum samtidigt.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.