Skip to Content

MIgranter demonstrerar utanför det stora lägret i Mória på den grekiska ön Lesbos. Nu vill EU erbjuda dem 2 000 euro var för att lämna Europa. Foto: greekcitytimes
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Mutor till migranter för att återvända hem: En halvmesyr vi kan vara utan

PappersupplaganNya Tider v. 13

EU ska erbjuda migranter i flyktingläger på de grekiska öarna 2 000 euro, drygt 20 000 kronor, för att återvända till sina hemländer. Det är en patetisk halvmesyr som inte går att motivera vare sig moraliskt eller praktiskt.

Publicerad: 25 mars, 2020, 15:31

  • Svenska

Läs även

Det var den 12 mars som EU gick ut med att man ska försöka minska överbefolkningen i de grekiska migrantlägren genom att erbjuda migranter en engångssumma på 2 000 euro för att återvända hem. Syftet uppgavs vara att ”lätta lite på trycket för öarna och för de andra människor som befinner sig i lägren”.

– Under en månad öppnar vi möjligheten för migranter i de överbefolkade lägren på öarna att lista sig för att frivilligt återvända, sade migrationskommissionär Ylva Johansson (S) vid en presskonferens i Aten.

Erbjudandet utsträcks till dem som anlänt före den 1 januari och Johansson sade att hon hoppas att upp till 5 000 migranter ska anmäla sig för att återvända tack vare mutan från EU. I de aktuella lägren finns omkring 45 000 migranter.

Visst är det bra att vindarna börjat vända. År 2015 var det i Sverige och flera andra västländer ingen hejd på hur ”generösa” och ”välkomnande” vi förväntades vara. Inte sällan påstod man att migranterna skulle bli vinstmaskinerna på längre sikt och att det bara var tillfälligt svårt att sätta detta ”kompetensregn” i arbete eftersom det kom så många samtidigt.

Dessa tongångar hörs visserligen fortfarande men blir allt mer ovanliga. Alla som har förnuftet i behåll inser att utomeuropeisk migration är dålig för mottagarländerna. Problemet nu är snarare att vi inte klarar av att ta de tuffa beslut som krävs eftersom vi fortfarande tillskriver migranterna rättigheter som de egentligen inte har. Det är ingen mänsklig rättighet att bosätta sig i Europa, särskilt inte permanent.

Den nya reträttpunkten för invandringsvurmarna är just ”asylrätten”, som Ylva Johansson klargjorde vid samma presskonferens. I en tydlig känga till det hårt pressade Grekland, som nyligen bestämde sig för att tillfälligt avskaffa asylrätten helt i en månad, sade hon att det är viktigt att hålla på ”våra europeiska värderingar” där asylrätten påstås ingå och att vi ”inte kan” avskaffa den eftersom den skyddas av internationella lagar.

Asylrätten har blivit ett slags myt som det i politiskt korrekta kretsar närmast betraktas som helgerån att ifrågasätta. Problemet är dock inte främst asylrätten i sig utan att den glidit mycket långt ifrån sin ursprungliga innebörd.

Voltaire fick en fristad i England. Descartes höll sig undan inkvisitionen i Nederländerna. Engelska adelsmän fick fristad i Frankrike under inbördeskriget i mitten av 1600-talet, då rojalisterna drabbades av politiska förföljelser efter sitt nederlag. Franska adelsmän flydde till England under revolutionen i slutet av 1700-talet, då adelsmän halshöggs i tusental. Men de flydde inte från krig, något som hade ansetts ovärdigt och omanligt, utan från politiska förföljelser mot den förlorande sidan.

De flesta av dem som i dag anländer till Europa är inte ens krigsflyktingar utan ekonomiska migranter i jakt på ett bättre liv. Men den urgamla sedvänjan att ge asyl har aldrig gällt krigsflyktingar heller förrän sent in på 1900-talet. Och så som den definieras av FN:s flyktingkonventioner handlar asylrätten inte heller om krigsflyktingar utan endast om dem som riskerar förföljelse i sina hemländer. Skulle asylrätten tillämpas restriktivt och endast ges till dem som riskerar sådan förföljelse hade vi inte haft de omfattande samhällsproblem vi ser i dag.

Förutom alla nackdelar för Europa, bygger det rådande systemet även på absurditeten att en asylansökan kräver att man först tar sig in i EU illegalt. Lyckas du med det så kan du plötsligt kräva en massa rättigheter från landet du smugglat dig in i. Men om du misslyckas med att lura landets gränspolis saknar du dessa rättigheter, inklusive rätten att inkassera 2 000 euro från EU för att åka hem igen. Hur kan någon tycka att detta system är logiskt och rättvist?

Vad Europa behöver är inte att ”lätta lite på trycket” i överbefolkade flyktingläger genom att muta illegala migranter med pengar för att de ska återvända hem. Vi behöver avskaffa asylrätten så som den tolkas i dag – inte i en månad utan permanent. Vi behöver vidare skicka hem stora mängder av dem som redan finns här.

Att ge ekonomiskt stöd till återvandrare är ingen dålig idé i sig, faktum är att jag förespråkat det i många år, men då har det handlat om grupper som är problematiska trots att de är rotade i Sverige sedan länge, exempelvis syrianerna i Södertälje. Majoriteten av dem är födda i Sverige och det vore orimligt och rättsvidrigt att ”bara kasta ut dem”, men det är också orimligt att vi restlöst ska acceptera en permanent koloni av syrianer med en stor social friktion med majoritetssamhället.

Då kan generöst tilltagna repat­rieringsbidrag och förhandlingar med deras forna hemland göra det möjligt att få många att återvandra frivilligt. Men där handlar det alltså om en grupp som vi på gott och ont har en relation till och vars närvaro i Sverige inte varit ett ensidigt ont.

Ska man göra en liknelse så vore repat­rieringsbidrag till syrianerna (även betydligt högre än 2 000 euro) som att acceptera vissa kostnader för att avsluta en dålig affärsförbindelse som man ärvt från en tidigare ägare till firman, medan Ylva Johanssons mutor till illegala migranter är som att ge pengar till en inbrottstjuv för att han ska lämna ditt hem. Det är helt enkelt inte rimligt.

De saknar rättigheter här och ska förpassas tillbaka över den gräns de kom ifrån. I de fall där detta inte är möjligt bör de flyttas till flyktingläger i tredje land, så kallade ”safe havens”, varifrån de flesta utan tvivel kommer att återvända till sina hemländer när det står klart att det inte finns någon väg därifrån till bidragsparadisen i norr.

När Jimmie Åkesson konstaterar att ”Sverige är fullt” kan man tillägga att det är Europa också. Det var faktiskt fullt av européer innan en enda asylinvandrare anlänt från tredje världen, och ska så vara även i framtiden.

Etablissemangspolitikerna har nu insett vart vindarna blåser och försöker låtsas om att de tar européernas oro på allvar. Därav mutan på 2 000 euro till hemvändare. Det är bara en positionering från EU:s makthavare utan praktisk betydelse.

Det är bra att vindarna vänt, och de flesta inser i dag att sådana halvmesyrer bara är till för att politikerna fiskar röster, men vad Europa verkligen behöver är att vända migrantströmmarna och påbörja en återvandring.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Kasper K

    Mycket bra läsning rakt igenom kryddat med den så träffande liknelsen; ”som att ge pengar till en inbrottstjuv för att ha ska lämna ditt hem”.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentaliseringsverket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend