Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Några frågor till krigshetsande journalister

Den 6 april 2017 – på dagen 100 år sedan USA:s inträde i första världskriget – beordrade president Donald Trump ett missilangrepp mot Syrien. Den stora merparten av dem som hittills har stött honom motsätter sig angreppet, medan hans värsta fiender – och Islamiska staten – jublar.

Publicerad: 12 april, 2017, 18:46

 • Svenska

Läs även

Den 6 april 2017 – på dagen 100 år sedan USA:s inträde i första världskriget – beordrade president Donald Trump ett missilangrepp mot Syrien. Den stora merparten av dem som hittills har stött honom motsätter sig angreppet, medan hans värsta fiender – och Islamiska staten – jublar.

Orsaken till presidentens helomvändning uppges vara att han ändrat inställning efter ett påstått gasangrepp där många civila fick sätta livet till.
Eftersom svenska massmedier låter exakt som sina amerikanska motparter, vänder vi oss till dem. Det här är vad de vill att vi ska tro på:

Den syriska armén har erövrat den ena utposten efter den andra från islamisterna som vill störta landets regering. Syrien och dess allierade Ryssland och Iran befinner sig i en stark position inför de stundande fredsförhandlingarna. USA har under sin nye president förklarat att man är beredd att ge upp sina planer på att avsätta landets folkvalde ledare och inleda samarbete med Ryssland för att utrota terrorismen. President Bashar Assad har segern inom räckhåll.

Det finns bara en enda sak som kan hindra honom, och det är att USA:s neokonservativa krigshetsare får en ursäkt för att pressa fram ett militärt ingripande mot Syrien, trots president Trumps löften om motsatsen.
Bashar Assad – en sekulär, pragmatisk och folkvald president i vad som före kriget var en av arabvärldens mest framskridna nationer – bestämmer sig då för att den rätta stunden är inne för att sätta in kemiska vapen, det enda som över en natt kan ge USA:s neokonservativa krigshetsare den ursäkten.

Nästa dag är hela västvärlden i uppror. Alla som får sin information om världen från systemmedia vet nu att Bashar ”den galne gasmördaren” Assad är i full färd med att gasa ihjäl sitt eget folk, bara för att han är så totalt galen och ond. Till stöd för detta har man värdelösa vittnesmål från ”rebeller” som håller på att förlora kriget och som upprepade gånger avslöjats med att ljuga och själva använda stridsgas.

Expressen hänvisar även till Syrian Observatory for Human Rights, en ”oberoende organisation” bestående av en enda person, en sunnimuslimsk butiksägare bosatt i Storbritannien som till skillnad från den absoluta majoriteten av sina landsmän i exil ogillar Assad.

Att Bashar Assad skulle ha bestämt sig för att använda kemvapen i det rådande läget är nonsens i kubik. Han har inte använt stridsgas mot fienden i situationer där hans armé varit på randen till kollaps, men nu, när han har segern inom räckhåll, tycker han att det är ett bra läge att börja gasa den egna civilbefolkningen, som inte ens utgör något hot.

Jag skulle vilja fråga den svenska journalistkåren: tror ni verkligen på det här själva?
Situationen liknar starkt den som rådde i augusti 2013. Den ”röda linje” som då påstods vara passerad var också en gasattack, i Damaskus förort Ghouta. Även då ylade svensk systemmedia med i krigshetsen. Vi ringde då upp svenska journalister och frågade dem varför de gav utrymme åt anonyma, obekräftade och/eller partiska källor som påstod att Assad låg bakom, men mörkade alla seriösa vittnesmål om motsatsen.

Det fanns nämligen två västerländska journalister som borde utgöra en synnerligen trovärdig och objektiv källa. Belgaren Pierre Piccinin och italienaren Domenico Quirico hade varit fångna hos rebellerna i flera månader och hörde dem diskutera.
– Under Skypekonversationen sade de att gasangreppet på de två bostadsområdena i Damaskus hade genomförts av rebeller som en provokation, för att tvinga fram en militär intervention från Väst, sade Quirico.
– Vi är säkra på det eftersom vi råkade överhöra ett samtal mellan rebellerna. Det plågar mig att säga det eftersom jag varit stark anhängare till Fria Syriska Armén i dess rättmätiga kamp för demokrati sedan 2012, sade Piccinin.
Nyheten återgavs i flera europeiska tidningar, men i Sverige var det bara Nya Tider som skrev om detta som borde ha varit ett jättescoop.

Även FN-diplomaten Carla Del Ponte, som ingick i FN:s oberoende internationella undersökningskommission om Syrien, menade att de vittnesmål man samlat in från offren starkt tydde på att det var rebellerna och inte den Syriska armén som låg bakom gasangreppet. I sin slutrapport om gasattacken i Ghouta avstod FN från att uttala sig om vem som bar ansvaret.

De svenska journalisterna ville förstås inte svara på våra frågor.
Minns ni i systemmedia inte när Irakkriget drog igång? USA:s underrättelsetjänsters och mediers försäkran om att Irak hade massförstörelsevapen? Minns ni inte ”den kuwaitiska sjuksköterskans” påhittade vittnesmål innan dess – hon som visade sig vara den kuwaitiske ambassadörens dotter?

Minns ni inte de neokonservativa krigshetsare som var med den gången? Paul Wolfowitz hävdade att Irak hade massförstörelsevapen och måste invaderas. Efter invasionen visade det sig att det inte fanns några sådana vapen. Vad gör Wolfowitz i dag? Hetsar till krig mot Syrien.

Borde ni kanske påpeka för era läsare att Wolfowitz ljugit förr? Borde ni kanske påpeka att hans och andras lögner orsakade det krig som skördade över en halv miljon dödsoffer och som sedermera gav upphov till inbördeskriget i Syrien, Islamiska statens bildande, flyktingströmmar och terrordåd i Europa?

En annan av krigshetsarna som hävdade att Irak hade massförstörelsevapen var John McCain. I dag hetsar han till krig mot Syrien. I ett gemensamt uttalande med den neokonservative senatorn Lindsey Graham kräver han att USA ska införa en flygförbudzon för att skydda de islamistiska terroristerna (”oskyldiga civila”) från Syriens och Rysslands flygvapen. Tycker ni att McCain är rätt man att lyssna på? Om inte, varför upprepar ni hans budskap likt papegojor?

I förbifarten sagt, tror ni verkligen att det är en ren slump att McCain och Graham båda deltog vid förra årets Bilderbergmöte, medan Wolfowitz tidigare suttit i Bilderberggruppens styrkommitté? Är det inte ens värt att nämna?
Det ni har förtigit har däremot Nya Tiders läsare fått kunskap om. Vi kunde tidigt visa att ”rebellerna” till större delen bestod av västunderstödda islamister, terrorister och legoknektar från utlandet. Ni kallade det konspirationsteorier, men har i dag medgett att det är sant.

Vi berättade att Islamiska staten (IS) fick vapen från väst och att CIA medvetet bidragit till skapandet av IS som vapen mot den syriska regeringen. Även om CIA ännu förnekar att man gett vapen direkt till IS, erkänner man numera att man gett stöd till andra grupper i vetskap om att dessa i sin tur skulle ansluta till IS. Vi berättade om att Turkiet köpte olja från IS långt innan den nyheten äntligen nämndes av ”etablerade” medier. Vi berättade om att israelisk militär gav sjukvård åt sårade jihadister, återigen långt före er.

Det är inte konstigt att svensk systemmedias förtroende sjunkit till nya bottennoteringar. Enligt Medieakademins senaste mätning har bara var tionde svensk förtroende för kvällspressen, bara varannan litar på DN. Ni har blivit ett propagandaorgan för krigshets, och nu gör ni det igen. Skäms ni inte?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • norrmannen65

  MYCKET BRA SKRIVET!

 • Dacke

  Mellan februari och september 1988 mördades minst 50 000, kanske upp emot 100 000 eller ännu fler, kurder av Saddam Husseins regim i Irak. Offren bodde alla i byar och mindre städer i norra Irak. Den mest välkända platsen som utplånades var staden Halabja, där cirka 5000 människor dog. Det var nästan alla som befann sig i centrala staden då den attackerades med en blandning av senapsgas och saringas..
  Nog hade Saddam tillgång till “massförstörelsevapen” och han använde även dessa. Innan USA invaderade Irak lär dessa flyttats till Syrien.

  • David Lazar

   Massförstörelsevapen som USA hade skickat till Saddam så att han kunde gasa Iranierna.

 • Valdemar

  Utan krig faller krigsindustrin samman.

 • Plamen Najdenov

  Den svenska högern (som jag också tillhör) har tagit Rysslands sida i konflikten i Syrien och Europa. Det tyder på stor naivitet och politisk okunnighet. Samma naivitet som de svenska kommunisterna visade på 60-70-talet de de var på Sovjets sida. Man förstår sig inte på Kreml i Sverige och den saken är tydlig.

  Man tycker att Vávra Suk, som föddes i Tjeckoslovakien bara 5 år efter sovjetryssarna ockuperade landet med sina pansarvagnar borde veta bättre. Vet Suk inte bättre eller?… Det är samma folk som sitter i Kreml nu som då, eller rättare sagt folk med samma mentalitet, många produkter av det sovjetiska systemet som t ex Putin själv – en före detta KGB-agent.

  Alla vet att Syrien inte har en framtid med Assad vid makten. Det var liksom hans fel att kriget startade till att börja med. Assads regim har stått för det mesta av mördandet under kriget och det fortsätter. De som tror att man kan uppnå fred i Syrien med Assad vid makten tror fel. Putin har satsat på fel häst helt enkelt.

  Den här intervjun med britternas utrikesminister Boris Johnson klargör en del. Rysslands intressen i Syrien kan tillmötesgås men Assad måste bort:

  http://ooyala.news.sky.com/tvOW9xYTE67EsOtUCFF8ptw50kqxoLVT/DOcJ-FxaFrRg4gtDEwOjM3NjowODE7Tz?_=qezl3p

  Kreml vill ha sin militära bas i Syrien och det är det enda de bryr sig om. Utöver det använder de sina ryska sympatisörer i Europa och andra delar av världen till att destabilisera sin (inbillade) fiender. Det här BBC-reportaget ger en ganska bra bild av vad Kreml strävar efter, men inte kommer att lyckas med därför att Ryssland är och tycks förbli ett underutvecklat land sett med moderna ögon:
  https://www.youtube.com/watch?v=jkBlbRh1IsI

  Ryssland kan komma överens med Väst igen men de måste släppa Assad. Dessvärre tror jag inte att det kommer att ske och då blir nästa steg att kicka Putin eller förbli isolerat. Vi får se…

  • David Lazar

   Mycket av det du skriver härstammar från ditt medfödda hat gentemot den stora fienden i öst som ockuperat både ditt och mitt forna hemland både ideologiskt men även i vissa mån militärt. Mitt råd till dig är att se hur rådande världsläget ser ut. Ända sedan kalla krigets slut har den enda kvarvarande supermakten haft en inoficiell roll som världspolis och många länder har accepterat detta. Dock fick denna episod ett abrupt slut iochmed de fatala invasionerna av Afghanistan, Irak och Libyen. Hela världen kunde med egna ögon se att den gamla doktrinen om att med tvång avsätta arabiska ledare för att försöka implementera västerländsk demokrati har visat sig ha extremt katastrofala följder med fler än 1 miljon mördade och flera miljoner flyktingar som Europa varit tvungna att ta hand om. Världen är otroligt trötta på denna doktrinen och Trump gick till val genom att lova både USA och världen att USA skulle sluta lägga sig i konflikter som man inte har något att göra med. Tyvärr klarade inte Trump av att stå emot de neokonservativa hökarna och just nu befinner vi oss i ett extremt farligt läge. Betydligt farligare läge än under kalla kriget då färgnyanserna skiftat väldigt mycket och världen har plötsligt blivit grå istället för svart och vit. Utan Ryssarnba i Syrien hade vi haft ytterliggare en terroriststat vars primära mål är att sätta landet i kaos och implementera ytterliggare ett Shariat/kalifat/teokrati. Att USA samarbetar med världens största terrorexportör (Saudi) gör knappast saken bättre och tills dess att USA avsäger sig det samarbetet kan man ALDRIG lita på att amerikanerna har regionens samt dess civilas bästa i åtagande. Putin och Assad må vara totalitära ledare men bägge har ett enormt stöd på hemmaplan (enligt flera oberoende internationella mätningar) och utan Assads skydd hade kristna varit utplånade för länge sedan.

   Du påstår att Assad startade kriget men detta är en lögn. Det var terrorister som började att skjuta mot poliser under de första demonstrationerna och det var detta som utlöste problemen. Du måste förstå att en extremt stor majoritet av alla syriska flyktingar har flytt till regerinskontrollerade områden och detta vore helt ologsikt omm det hade visat sig att Assad plågar sin egen befolkning. Samma terrirster som krigar mot Assad är samma terrorister som mördade den amerikanska ambassadören i Libyen och samma terrorister som sptränger sig själva i europeiska storstäder. Och dessa vill USA ska styra Syrien. Bizarrt, surrrewalistiskt men tyvärr relativt logiskt sett till jänkarnas tidigare operationer.

 • Tobias Lindberg

  En väldigt bra och informerad text av Vávra Suk! Man häpnar över hur de etablerade medierna förvränger verkligheten och att det faktiskt finns folk som fortfarande tror på vad de skriver.

  Tråkigt att se att även en del av de som kommenterar här på Nya Tider, som Plamen Najdenov, inte verkar förmå att se igenom dimridåer och lögner.

 • Hasse

  Verkligen bra informativt och välgrundat resonemang! Märkligt att övriga medier inte är på tårna! Här hade de ju en chans att kritisera Trump riktigt!

Brott, skvaller och anklagelser

KRÖNIKA

Medietystnad när vit amerikan dödats av polis

UTRIKESDaniel Shaver, 26, har inte gjort något olagligt men står nu på knä i en hotellkorridor med mynningarna från polisens automatkarbiner riktade mot sig. När han kort därefter beordras att krypa mot poliserna råkar han föra ned sin hand mot midjan, och blir ihjälskjuten med fem skott.

Litet är vackert: Chris Poll om robotar och kapitalismens framtid

REPORTAGEVi måste vara beredda på en omfattande förändring när robotarna ersätter människan i tillverkningsindustrin, men den kan vara väldigt positiv för människan, menar den brittiske finansmannen Chris Poll. Under den antiglobalistiska konferensen i Chisinau argumenterade han för att automatiseringen kommer att göra tillverkningen mer lokal, då priset på arbetskraft inte kommer att spela någon roll längre.

Antiglobalistisk konferens i Moldavien

REPORTAGEPolitiker, företagare och inflytelserika tänkare från en rad länder deltog på den internationella konferensen, som vissa betecknar ”anti-Davos” med anspelning på det liberala Världsekonomiforumet. Olika sätt att stärka lokala ekonomier och regionalt oberoende diskuterades under konferensen, som bar en tydlig prägel av europeisk lokalpatriotism.

Nej, Aftonbladet, Hennix nya namn fanns inte på Wikipedia ‒ förrän ni redigerade dit det

INRIKES‒ Googlar man på det namn som han har nu så kommer man ju till den Wikipediasidan där det står hans gamla namn också, sade AB-”journalisten” Josefin Silverberg anklagande till socialchefen på Varbergs kommun. Samtalet var ett led i en uthängning av Nils-Eric Hennix, 73, med avsikten att få honom sparkad från sitt ideella uppdrag med att underhålla äldre i Varbergs kommun. Nya Tiders granskning visar emellertid att Silverberg själv tycks ha sett till att uppgifterna om Hennix nya namn gjordes tillgängliga på Wikipedia så sent som kvällen före samtalet. Innan dess fanns uppgifterna endast publicerade i en liten obskyr tidskrift utgiven av Juridikfronten, vars ordförande uppges ha förföljt Hennix under tio års tid.

Kina spänner musklerna med ny sidenväg

UTRIKESKinas president Xi Jinping har tagit initiativet till ett ekonomiskt projekt som går under namnet One Belt one Road och jämförs med den gamla Sidenvägen. Projektet offentliggjordes redan 2013, men är okänt för den breda allmänheten. Märkligt kan tyckas, när projektet ska knyta ihop 60 länder och är beräknat kosta åtta biljoner dollar eller 8 000 000 000 000 dollar. Ja, du såg rätt, tolv nollor.

Faran med att lägga sig i andra länders angelägenheter

DEBATTDen senaste händelseutvecklingen i Iran visar att många inom den invandringskritiska scenen helt saknar förståelse för termen ”suveränitet”. Att lägga sig i andra länders angelägenheter för att man vill pådyvla ett land sina egna idéer gynnar sällan eller aldrig våra europeiska intressen, menar den tyske chefredaktören Manuel Ochsenreiter.

Dan Roodt: ”Vi är endast ett av andra förtryckta europeiska folk”

UTRIKESDen afrikandiske författaren och aktivisten Dan Roodt besökte nyligen Tyskland, Nederländerna och Belgien, där han hade diskussioner med patriotiska partier. Han ser allt fler paralleller mellan hur européer behandlas av sina styrande eliter i sina egna länder och den diskriminering och långsamma folkmord som Sydafrikas vita befolkning utsätts för. Nya Tider följde med Dan Roodt på resan genom Nederländerna och Belgien och gjorde en intervju med den sydafrikanske författaren.

Gå till arkivet