Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Några frågor till krigshetsande journalister

Den 6 april 2017 – på dagen 100 år sedan USA:s inträde i första världskriget – beordrade president Donald Trump ett missilangrepp mot Syrien. Den stora merparten av dem som hittills har stött honom motsätter sig angreppet, medan hans värsta fiender – och Islamiska staten – jublar.

Publicerad: 12 april, 2017, 18:46

 • Svenska

Den 6 april 2017 – på dagen 100 år sedan USA:s inträde i första världskriget – beordrade president Donald Trump ett missilangrepp mot Syrien. Den stora merparten av dem som hittills har stött honom motsätter sig angreppet, medan hans värsta fiender – och Islamiska staten – jublar.

Orsaken till presidentens helomvändning uppges vara att han ändrat inställning efter ett påstått gasangrepp där många civila fick sätta livet till.
Eftersom svenska massmedier låter exakt som sina amerikanska motparter, vänder vi oss till dem. Det här är vad de vill att vi ska tro på:

Den syriska armén har erövrat den ena utposten efter den andra från islamisterna som vill störta landets regering. Syrien och dess allierade Ryssland och Iran befinner sig i en stark position inför de stundande fredsförhandlingarna. USA har under sin nye president förklarat att man är beredd att ge upp sina planer på att avsätta landets folkvalde ledare och inleda samarbete med Ryssland för att utrota terrorismen. President Bashar Assad har segern inom räckhåll.

Det finns bara en enda sak som kan hindra honom, och det är att USA:s neokonservativa krigshetsare får en ursäkt för att pressa fram ett militärt ingripande mot Syrien, trots president Trumps löften om motsatsen.
Bashar Assad – en sekulär, pragmatisk och folkvald president i vad som före kriget var en av arabvärldens mest framskridna nationer – bestämmer sig då för att den rätta stunden är inne för att sätta in kemiska vapen, det enda som över en natt kan ge USA:s neokonservativa krigshetsare den ursäkten.

Nästa dag är hela västvärlden i uppror. Alla som får sin information om världen från systemmedia vet nu att Bashar ”den galne gasmördaren” Assad är i full färd med att gasa ihjäl sitt eget folk, bara för att han är så totalt galen och ond. Till stöd för detta har man värdelösa vittnesmål från ”rebeller” som håller på att förlora kriget och som upprepade gånger avslöjats med att ljuga och själva använda stridsgas.

Expressen hänvisar även till Syrian Observatory for Human Rights, en ”oberoende organisation” bestående av en enda person, en sunnimuslimsk butiksägare bosatt i Storbritannien som till skillnad från den absoluta majoriteten av sina landsmän i exil ogillar Assad.

Att Bashar Assad skulle ha bestämt sig för att använda kemvapen i det rådande läget är nonsens i kubik. Han har inte använt stridsgas mot fienden i situationer där hans armé varit på randen till kollaps, men nu, när han har segern inom räckhåll, tycker han att det är ett bra läge att börja gasa den egna civilbefolkningen, som inte ens utgör något hot.

Jag skulle vilja fråga den svenska journalistkåren: tror ni verkligen på det här själva?
Situationen liknar starkt den som rådde i augusti 2013. Den ”röda linje” som då påstods vara passerad var också en gasattack, i Damaskus förort Ghouta. Även då ylade svensk systemmedia med i krigshetsen. Vi ringde då upp svenska journalister och frågade dem varför de gav utrymme åt anonyma, obekräftade och/eller partiska källor som påstod att Assad låg bakom, men mörkade alla seriösa vittnesmål om motsatsen.

Det fanns nämligen två västerländska journalister som borde utgöra en synnerligen trovärdig och objektiv källa. Belgaren Pierre Piccinin och italienaren Domenico Quirico hade varit fångna hos rebellerna i flera månader och hörde dem diskutera.
– Under Skypekonversationen sade de att gasangreppet på de två bostadsområdena i Damaskus hade genomförts av rebeller som en provokation, för att tvinga fram en militär intervention från Väst, sade Quirico.
– Vi är säkra på det eftersom vi råkade överhöra ett samtal mellan rebellerna. Det plågar mig att säga det eftersom jag varit stark anhängare till Fria Syriska Armén i dess rättmätiga kamp för demokrati sedan 2012, sade Piccinin.
Nyheten återgavs i flera europeiska tidningar, men i Sverige var det bara Nya Tider som skrev om detta som borde ha varit ett jättescoop.

Även FN-diplomaten Carla Del Ponte, som ingick i FN:s oberoende internationella undersökningskommission om Syrien, menade att de vittnesmål man samlat in från offren starkt tydde på att det var rebellerna och inte den Syriska armén som låg bakom gasangreppet. I sin slutrapport om gasattacken i Ghouta avstod FN från att uttala sig om vem som bar ansvaret.

De svenska journalisterna ville förstås inte svara på våra frågor.
Minns ni i systemmedia inte när Irakkriget drog igång? USA:s underrättelsetjänsters och mediers försäkran om att Irak hade massförstörelsevapen? Minns ni inte ”den kuwaitiska sjuksköterskans” påhittade vittnesmål innan dess – hon som visade sig vara den kuwaitiske ambassadörens dotter?

Minns ni inte de neokonservativa krigshetsare som var med den gången? Paul Wolfowitz hävdade att Irak hade massförstörelsevapen och måste invaderas. Efter invasionen visade det sig att det inte fanns några sådana vapen. Vad gör Wolfowitz i dag? Hetsar till krig mot Syrien.

Borde ni kanske påpeka för era läsare att Wolfowitz ljugit förr? Borde ni kanske påpeka att hans och andras lögner orsakade det krig som skördade över en halv miljon dödsoffer och som sedermera gav upphov till inbördeskriget i Syrien, Islamiska statens bildande, flyktingströmmar och terrordåd i Europa?

En annan av krigshetsarna som hävdade att Irak hade massförstörelsevapen var John McCain. I dag hetsar han till krig mot Syrien. I ett gemensamt uttalande med den neokonservative senatorn Lindsey Graham kräver han att USA ska införa en flygförbudzon för att skydda de islamistiska terroristerna (”oskyldiga civila”) från Syriens och Rysslands flygvapen. Tycker ni att McCain är rätt man att lyssna på? Om inte, varför upprepar ni hans budskap likt papegojor?

I förbifarten sagt, tror ni verkligen att det är en ren slump att McCain och Graham båda deltog vid förra årets Bilderbergmöte, medan Wolfowitz tidigare suttit i Bilderberggruppens styrkommitté? Är det inte ens värt att nämna?
Det ni har förtigit har däremot Nya Tiders läsare fått kunskap om. Vi kunde tidigt visa att ”rebellerna” till större delen bestod av västunderstödda islamister, terrorister och legoknektar från utlandet. Ni kallade det konspirationsteorier, men har i dag medgett att det är sant.

Vi berättade att Islamiska staten (IS) fick vapen från väst och att CIA medvetet bidragit till skapandet av IS som vapen mot den syriska regeringen. Även om CIA ännu förnekar att man gett vapen direkt till IS, erkänner man numera att man gett stöd till andra grupper i vetskap om att dessa i sin tur skulle ansluta till IS. Vi berättade om att Turkiet köpte olja från IS långt innan den nyheten äntligen nämndes av ”etablerade” medier. Vi berättade om att israelisk militär gav sjukvård åt sårade jihadister, återigen långt före er.

Det är inte konstigt att svensk systemmedias förtroende sjunkit till nya bottennoteringar. Enligt Medieakademins senaste mätning har bara var tionde svensk förtroende för kvällspressen, bara varannan litar på DN. Ni har blivit ett propagandaorgan för krigshets, och nu gör ni det igen. Skäms ni inte?

Vávra Suk

vavra.suk@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • norrmannen65

  MYCKET BRA SKRIVET!

 • Dacke

  Mellan februari och september 1988 mördades minst 50 000, kanske upp emot 100 000 eller ännu fler, kurder av Saddam Husseins regim i Irak. Offren bodde alla i byar och mindre städer i norra Irak. Den mest välkända platsen som utplånades var staden Halabja, där cirka 5000 människor dog. Det var nästan alla som befann sig i centrala staden då den attackerades med en blandning av senapsgas och saringas..
  Nog hade Saddam tillgång till ”massförstörelsevapen” och han använde även dessa. Innan USA invaderade Irak lär dessa flyttats till Syrien.

  • David Lazar

   Massförstörelsevapen som USA hade skickat till Saddam så att han kunde gasa Iranierna.

 • Valdemar

  Utan krig faller krigsindustrin samman.

 • Plamen Najdenov

  Den svenska högern (som jag också tillhör) har tagit Rysslands sida i konflikten i Syrien och Europa. Det tyder på stor naivitet och politisk okunnighet. Samma naivitet som de svenska kommunisterna visade på 60-70-talet de de var på Sovjets sida. Man förstår sig inte på Kreml i Sverige och den saken är tydlig.

  Man tycker att Vávra Suk, som föddes i Tjeckoslovakien bara 5 år efter sovjetryssarna ockuperade landet med sina pansarvagnar borde veta bättre. Vet Suk inte bättre eller?… Det är samma folk som sitter i Kreml nu som då, eller rättare sagt folk med samma mentalitet, många produkter av det sovjetiska systemet som t ex Putin själv – en före detta KGB-agent.

  Alla vet att Syrien inte har en framtid med Assad vid makten. Det var liksom hans fel att kriget startade till att börja med. Assads regim har stått för det mesta av mördandet under kriget och det fortsätter. De som tror att man kan uppnå fred i Syrien med Assad vid makten tror fel. Putin har satsat på fel häst helt enkelt.

  Den här intervjun med britternas utrikesminister Boris Johnson klargör en del. Rysslands intressen i Syrien kan tillmötesgås men Assad måste bort:

  http://ooyala.news.sky.com/tvOW9xYTE67EsOtUCFF8ptw50kqxoLVT/DOcJ-FxaFrRg4gtDEwOjM3NjowODE7Tz?_=qezl3p

  Kreml vill ha sin militära bas i Syrien och det är det enda de bryr sig om. Utöver det använder de sina ryska sympatisörer i Europa och andra delar av världen till att destabilisera sin (inbillade) fiender. Det här BBC-reportaget ger en ganska bra bild av vad Kreml strävar efter, men inte kommer att lyckas med därför att Ryssland är och tycks förbli ett underutvecklat land sett med moderna ögon:
  https://www.youtube.com/watch?v=jkBlbRh1IsI

  Ryssland kan komma överens med Väst igen men de måste släppa Assad. Dessvärre tror jag inte att det kommer att ske och då blir nästa steg att kicka Putin eller förbli isolerat. Vi får se…

  • David Lazar

   Mycket av det du skriver härstammar från ditt medfödda hat gentemot den stora fienden i öst som ockuperat både ditt och mitt forna hemland både ideologiskt men även i vissa mån militärt. Mitt råd till dig är att se hur rådande världsläget ser ut. Ända sedan kalla krigets slut har den enda kvarvarande supermakten haft en inoficiell roll som världspolis och många länder har accepterat detta. Dock fick denna episod ett abrupt slut iochmed de fatala invasionerna av Afghanistan, Irak och Libyen. Hela världen kunde med egna ögon se att den gamla doktrinen om att med tvång avsätta arabiska ledare för att försöka implementera västerländsk demokrati har visat sig ha extremt katastrofala följder med fler än 1 miljon mördade och flera miljoner flyktingar som Europa varit tvungna att ta hand om. Världen är otroligt trötta på denna doktrinen och Trump gick till val genom att lova både USA och världen att USA skulle sluta lägga sig i konflikter som man inte har något att göra med. Tyvärr klarade inte Trump av att stå emot de neokonservativa hökarna och just nu befinner vi oss i ett extremt farligt läge. Betydligt farligare läge än under kalla kriget då färgnyanserna skiftat väldigt mycket och världen har plötsligt blivit grå istället för svart och vit. Utan Ryssarnba i Syrien hade vi haft ytterliggare en terroriststat vars primära mål är att sätta landet i kaos och implementera ytterliggare ett Shariat/kalifat/teokrati. Att USA samarbetar med världens största terrorexportör (Saudi) gör knappast saken bättre och tills dess att USA avsäger sig det samarbetet kan man ALDRIG lita på att amerikanerna har regionens samt dess civilas bästa i åtagande. Putin och Assad må vara totalitära ledare men bägge har ett enormt stöd på hemmaplan (enligt flera oberoende internationella mätningar) och utan Assads skydd hade kristna varit utplånade för länge sedan.

   Du påstår att Assad startade kriget men detta är en lögn. Det var terrorister som började att skjuta mot poliser under de första demonstrationerna och det var detta som utlöste problemen. Du måste förstå att en extremt stor majoritet av alla syriska flyktingar har flytt till regerinskontrollerade områden och detta vore helt ologsikt omm det hade visat sig att Assad plågar sin egen befolkning. Samma terrirster som krigar mot Assad är samma terrorister som mördade den amerikanska ambassadören i Libyen och samma terrorister som sptränger sig själva i europeiska storstäder. Och dessa vill USA ska styra Syrien. Bizarrt, surrrewalistiskt men tyvärr relativt logiskt sett till jänkarnas tidigare operationer.

 • Tobias Lindberg

  En väldigt bra och informerad text av Vávra Suk! Man häpnar över hur de etablerade medierna förvränger verkligheten och att det faktiskt finns folk som fortfarande tror på vad de skriver.

  Tråkigt att se att även en del av de som kommenterar här på Nya Tider, som Plamen Najdenov, inte verkar förmå att se igenom dimridåer och lögner.

 • Hasse

  Verkligen bra informativt och välgrundat resonemang! Märkligt att övriga medier inte är på tårna! Här hade de ju en chans att kritisera Trump riktigt!

Geert Wilders: ”Vi är under kolonisation”

NEDERLÄNDERNADagens stora invandring från muslimska länder är en islamisk kolonisering av Europa. Det hävdar Geert Wilders i varnande ordalag i en appell till de europeiska folken. Europa står inför ett framtidsscenario där vi kommer att i allt snabbare takt bytas ut mot folk från en främmande kultur med helt andra värderingar än våra egna – en kultur av våld och hat.

Italiensk åklagare: ”NGO:s samarbetar med människosmugglare”

ITALIENPrivat finansierade NGO:s – ickestatliga frivilligorganisationer – samarbetar med kriminella libyska människosmugglare i syfte att föra migranter till Europa, hävdar en italiensk överåklagare, som förbereder en förundersökning mot ett antal organisationer. Åklagaren vill också ta reda på vilka som finansierar hjälpaktionerna, deras dyra skepp och högteknologiska utrustning.

På plats: Antik militaria engagerar

På plats: Antik militaria engagerarLördagen den 8 april var Nya Tider på plats i Solnahallen för att närvara vid Stockholms Militariamässa. Mässan är numera Sveriges största för dem som är intresserade av antika vapen och historisk militär utrustning. Bland utställarna finns folk från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Ryssland och ibland dyker det upp besökare ända från Schweiz och USA.

Bojkottar Bokmässan efter video där Thomas Mattsson besöks – gjorde själv hembesök hos Julia Caesar och hängde ut henne

Annika Hamrud har arbetat på Dagens Nyheter och skrivit artiklar för både Aftonbladet och Expressen. Hon är även en av de författare som bojkottar Bokmässan i protest mot Nya Tider efter ett mediedrev där tidningens viceredaktör påstås ligga bakom en "hatkampanj" där palestinske Bechir Rabani uppmanar fler att söka upp och ställa frågor till offentliga journalister. Nu visar det sig att Hamrud själv har deltagit i hembesök och till och med kontaktat en äldre kvinnas före detta arbetskamrat och grannar för information.

Abdul tvingade 14-åring till sex – frias från våldtäktsåtal i Hovrätten

GÖTEBORGHovrätten för västra Sverige frikänner irakiske Abdul från våldtäkt trots videobevis som visar hur flickan säger "nej" upprepade gånger under samlaget. Hovrätten skriver i sina domskäl att mannen har "misstänkt ADHD-problematik", vilket man påstår ger svårigheter att tolka vad ett ”nej betyder”.

Manifestation med korta kjolar fick ställas in

TENSTADen 22 april var det tänkt att evenemanget” Reclaim the suburbs” skulle hålla en manifestation för ett ”fritt samhälle” i Tensta centrum. Syftet med manifestationen skulle ha varit att motverka den dåliga stämning som sprider sig i många av stadens invandrartäta förorter. Evenemanget, som av artisten Adam Tensta anklagats för att vara rasistiskt, fick dock av okänd anledning ställas in.

Socialdemokraterna i Malmö vill inte ta emot fler nyanlända

MALMÖMalmö kommun ska undantas från anvisningslagen. Det är ett av kraven i brevet som Socialdemokraterna i Malmö ska skicka till regeringen nästa vecka. Malmö ska inte behöva ta emot en enda nyanländ flykting under 2018 om Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö får bestämma.

AfD väljer Nato-vän och f.d. Goldman Sachs-anställd till toppkandidater till Förbundsdagen

KÖLNUnder helgens partikongress i Köln valde de samlade AfD-delegaterna att utse den förre CDU-politikern och Nato-förespråkaren Alexander Gauland och den öppet lesbiska före detta Goldman Sachs-anställda Alice Weidel till partiets toppkandidater till det tyska parlamentet, Förbundsdagen. Valet kan tyckas förvånande när kongressen samtidigt avvisade partiledaren Frauke Petrys föreslagna linje att försöka bredda partiet i en mer kompromissbetonad inriktning.

Bisarr pjäs om jihadister fortsätter spelas i Göteborg trots terrordåd

KULTURMARXISMDen blodiga terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm till trots, vägrar Göteborgs stadsteater att ställa in pjäsen ”Jihadisten” - vars syfte är att förmänskliga och nyansera bilden av svenska jihadresenärer. Den konstnärlige ledaren för Göteborgs stadsteater hävdar nu trots kritik att den bisarra teaterföreställningen på grund av terrorattacken är ännu viktigare än den var innan dådet.

Upplopp i nederländska ”no go-zoner” – marockaner mer brottsbenägna

NEDERLÄNDERNALiksom i övriga delar av Europa finns i Nederländerna ett växande problem med så kallade ”no go-zoner” – områden med stor invandrad befolkning. Självutnämnda shariapoliser patrullerar gatorna och trakasserar hundägare. Samtidigt visar studier på att marockaner dominerar de allt mer våldsamma ungdomsgängen.

Peter Springare tar avstånd från stödgrupp – hoppar av manifestation

INRIKESUnder påskhelgen bytte facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare” namn till ”Stå upp för Sverige. Den 20 april meddelade dessutom Peter Springare och Katerina Janouch att de båda hoppar av en manifestation vars syfte skulle ha varit att uppmärksamma polisens ansträngda situation.

Forskningsstudie: P-piller sänker kvinnors livskvalitet

HÄLSADet vanligaste kombinerade p-pillret i Sverige sänker kvinnors livskvalitet. Det visar en stor studie genomförd av forskare vid Karolinska institutet i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm. Resultatet av studien presenterades i den vetenskapliga tidningen Fertility and Sterility den 18 april.

Tino Sanandaji kritiserade politiker under debatt om integration

INTEGRATIONUnder en debatt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm som hölls den 5 april, påstod nationalekonomen Tino Sanandaji att politiker medvetet ljuger för allmänheten och beskyllde andra debattörer för att försvara hedersförtryck.

Bokmässan har i år tema yttrandefrihet och bildning – men Expo vill inte medverka

Stiftelsen Expo kommer att låta sin monter stå tom vid höstens Bokmässa i Göteborg. Det meddelar stiftelsens vd Daniel Poohl i dag. Orsaken uppges vara att Nya Tider medverkar även i år.

Ryssland hedrar sin franske vän Christophe de Margerie

RYSSLANDChristophe de Margerie, den franske företagsledaren som förolyckades 2014, hedras av Ryssland genom att en stor gastanker uppkallas efter honom.

Trump bryter fem vallöften på ett dygn

UTRIKESEfter att ha chockat världen i allmänhet och sina sympatisörer i synnerhet genom att ge order om attack mot en syrisk flygbas lägger USA:s kontroversielle president in högväxeln för att bryta flera av sina kärnlöften från valkampanjen 2016. Många frågar sig vad som pågår. Får man tro Wiki­Leaks grundare Julian Assange så pågick en intern­konflikt mellan Trump och krafter inom CIA. Efter Trumps kapitulation går nye CIA-chefen i sitt första tal till hårt angrepp mot just Assange.

Globalistisk bankir utformar nu Trumps politik

Gary Cohn från Demokraterna, tidigare Goldman Sachs bankir, styr för närvarande i Vita Huset med Donald Trumps välsignelse, rapporterar Reuters.

Farlig helomvändning

OPINION: MANUEL OCHSENREITERUSA:s president Donald Trump har attackerat Syrien. Vad håller Washington på med? Analytikern Manuel Ochsenreiter, ordförande för German Center for Eurasian Studies, varnar för en farlig utveckling mellan Nato och Ryssland på grund av Syrien.

Nya Tider på plats: Februari blodigaste månaden på flera år i Sydafrika

UTRIKESFebruari månad var en av de blodigaste månaderna på länge för Sydafrikas vita farmare med 26 mord, varav flera var åldringar och kvinnor som torterades till döds. Den vita befolkningen, särskilt på landsbygden, känner oro och rädsla inför framtiden. Nya Tider besökte de norra delarna av Sydafrika där farm­attacker är vanligt förekommande, och pratade med personer som nyligen mist sina anhöriga i brutala attacker.

När minoritetskämparna tar avstånd

vice chefredaktören har ordetNyligen besökte Nya Tider Sydafrika, där den europeiskättade minoriteten blir allt oroligare över sin framtid. Februari var en av de blodigaste månaderna på flera år, och så länge det är tabu att nämna att vita, särskilt på landsbygden, blir attackerade i brutala dåd, ser framtiden inte ljus ut.

Gå till arkivet