Skip to Content

Alfred Ander och hans offer, Viktoria Hellsten som arbetade på Gerells växelkontor. Hon blev ihjälslagen den femte januari 1910. Foto: Wikipedia
HISTORIA

När Alfred Ander var desperat

Digital utgåva

I januari år 1910 chockerades stockholmarna av ett brutalt rånmord. På växelkontorets golv hittades kassörskan Viktoria Hellsten kraftigt misshandlad. Hon dog kort efteråt och det visade sig att en stor summa pengar saknades i kassan. Alfred Ander infångades mycket snart, dömdes och giljotinerades för brottet.

Publicerad: 3 februari, 2020, 22:06

  • Svenska

Läs även

Vid tiotiden på förmiddagen den femte januari 1910 var en man ute och gick på Stockholms gator. Han var på väg till Gerells växelkontor på Malmtorgsgatan, men när han var på väg att öppna dörren hejdade han sig när han plötsligt hörde en mycket bestämd mansröst ropa att det var stängt. Han gav sig därför iväg, men undrade säkert en hel del då det inte var en man skötte kontoret, utan en kvinna vid namn Viktoria Hellsten. Jan-Öjvind Swahn, som berättar detta i boken Svenska mord: 23 klassiska fall, noterar att denne man senare berättade om den här besynnerliga händelsen för polisen. Han tycks dessutom ha varit den ende som märkte något ovanligt på växlingskontoret den januaridagen.

I brottmålprotokollet (del 1, bilaga 4), som skrevs av Stockholms Rådhusrätt 1910, får man veta att en stund senare hade kolutköraren Hugo Bernhard Jansson ”kommit in i växelkontoret ifråga för att där aflämna koksen”. I Janssons vittnesmål, som återges i bilaga 13, framgår att han ”hade med kokssäcken gått ett par steg rakt fram i lokalen, men hade han icke förmärkt någon uppehålla sig därstädes. Han hade trott, att biträdet möjligen för ett ögonblick lämnat lokalen för att uträtta något uppdrag i närheten. Han hade, då han kommit in i lokalen ropat ’Hallå, koks’, men ingen hade svarat.” Efter en stunds tystnad hade han, enligt bilaga 13, åter ”ropat ’hallå’, men då icke häller nu någon svarat, hade han vändt sig till höger mot disken och gått ett par steg i riktning mot densamma.” Det var då han såg en kvinna ligga framstupa på golvet bakom disken. Enligt både bilaga 13 och 4 gick Jansson då ut med säcken med koks han haft med sig in innan han återvände med arbetskamraten Karl Vilhelm Vallin. Jansson trodde nämligen först att kvinnan var sjuk då han först inte tittat så noga på kroppen, men nu såg både han och Vallin den stora blodpölen kring kvinnans huvud. Jansson sade då åt Vallin, enligt bilaga 13, ”att springa och söka reda på en polisman” medan han själv ”stannat i dörröppningen till lokalen.” I bilaga 4 framgår att det visade sig att kvinnans huvud krossats av kraftiga slag.

Den svårt misshandlade kvinnan var Viktoria Hellsten. Senare samma dag avled hon av skadorna och jakten på rånmördaren var i full gång.

De två männen

Enligt växelkontorets städerska, Maria Lovisa Johansson, vars vittnesmål återges i tredje person i bilaga 52, hade den femte januari 1910 inte varit en helt vanlig dag. Hon hade, som det står i denna bilaga, kommit till växelkontoret mellan klockan halv åtta och åtta på morgonen för städa och när hon, omkring tio i nio, stod i själva affären och skulle ringa ett telefonsamtal hade en man stigit in. Enligt Johansson hade mannen ”vid inträdet i lokalen icke hälsat och icke tagit af sig hatten” och ”i vänstra armvecket” hade han ”haft ett föremål, som hon trodde var en portfölj.” Hon sade till den tyste mannen att kontoret öppnade först klockan nio. Han hade då, under tystnad, lämnat växelkontoret.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Den mångsidiga Hildegard

HISTORIADe som ägnar sig åt örter, kryddväxter och odling har säkert stött på Hildegard av Bingen. Denna mångfacetterade kvinna som levde på 1100-talet är lätt att bli intresserad av. Men örterna utgjorde bara en liten del av hennes omfattande verksamhet. Hennes världsbild grundades i övertygelsen att Gud och skapelsen samverkade i allt, från odling till politik.

Reuterholm mot Armfelt

HISTORIAGustaf Mauritz Armfelt hade lämnat Sverige i juli 1792, men trots det kunde inte Gustaf Adolf Reuterholm känna sig helt lugn och säker. Efter en tid upptäckte han att Armfelt och Magdalena Rudenschöld planerade att, med stöd från Ryssland, avsätta Sveriges förmyndarregering. Detta blev början på en lång process mot rojalisterna.

Reuterholm träder fram

HISTORIAUnder åren 1792-96 styrdes Sverige av en förmyndarregering som leddes av hertig Carl, som var farbror till den omyndige kungen Gustaf IV Adolf. I praktiken var det dock Gustaf Adolf Reuterholm som hade makten. Denna tid i Sveriges historia, som blivit känd som den reuterholmska tiden, kom att till stor del präglas av förföljelser och utrensningarna inleddes kort efter att Reuterholm återkommit Sverige.

Skydd mot djävulen

KULTURDet finns en gammal tradition och föreställning från medeltiden, att det är bra att sätta en hästsko ovanför ytterdörren. Många tror idag att hästskon bringar lycka till hemmet, men på den tiden var syftet att hålla djävulen borta från huset och familjen. Detta går tillbaka till en berättelse i England, där smeden Dunstan från Baltonsborough i mitten på niohundratalet fick ett löfte från djävulen själv.

Ingegerd – Storfurstinna och helgon från Sigtuna

UTRIKESEva har valt blommor med omsorg. Blåklint och gula ringblommor, de svenska färgerna. Andaktsfull går hon in i Sofiakatedralen i Kiev. Detta är en helig plats. Hon niger och gör korstecknet. Sedan går hon fram till den stora sarkofagen i grå marmor. Där vilar helgonet som skall få hennes blommor. Det är Ingegerd Olofsdotter och hennes man Jaroslav den Vise. Hon lägger ner blommorna, ber en bön och går ut i solen igen. Hon sätter sig på en bänk för att vänta på sin man, och där på bänken färdas hon tillbaka i tiden.

Vasakungens skräck

HISTORIANär år 1542 gick mot sitt slut var Gustaf Vasa djupt skakad. Den småländske bondehövdingen Nils Dacke hade vid den tiden nämligen tagit över sydöstra Sverige. Tidigare det året hade det mest omfattande bondeupproret i Sveriges historia utbrutit. Detta uppror är känt som Dackefejden.

Cajsa Warg och hennes hjelpreda

HISTORIALandskamrerdottern och hushållerskan Cajsa Warg trädde i tjänst hos rika familjer i Stockholm. Hennes erfarenheter i kök och hushåll kom sannerligen väl till pass. År 1755 gavs nämligen den första upplagan av hennes kokbok Hjelpreda i Hushållningen För Unga Fruentimber ut. Denna kokbok blev mycket populär redan under Wargs livstid och översattes till tyska, danska och estniska.

Stormaktstidens hovmålare, Om hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl

INRIKESDavid Klöcker Ehrenstrahl var en av den svenska stormaktstidens mest betydelsefulla och framstående målare. Han lyckades med hjälp av färg och penslar fånga allt från kungafamiljens prakt till hundars lekfullhet. Genom sitt måleri kom han att representera barocken i svensk konst och flera av hans verk är berömda och uppskattade än i dag.

Gå till arkivet

Send this to a friend