Skip to Content

Alfred Ander och hans offer, Viktoria Hellsten som arbetade på Gerells växelkontor. Hon blev ihjälslagen den femte januari 1910. Foto: Wikipedia
HISTORIA

När Alfred Ander var desperat

Digital utgåva

I januari år 1910 chockerades stockholmarna av ett brutalt rånmord. På växelkontorets golv hittades kassörskan Viktoria Hellsten kraftigt misshandlad. Hon dog kort efteråt och det visade sig att en stor summa pengar saknades i kassan. Alfred Ander infångades mycket snart, dömdes och giljotinerades för brottet.

Publicerad: 3 februari, 2020, 22:06

  • Svenska

Läs även

Vid tiotiden på förmiddagen den femte januari 1910 var en man ute och gick på Stockholms gator. Han var på väg till Gerells växelkontor på Malmtorgsgatan, men när han var på väg att öppna dörren hejdade han sig när han plötsligt hörde en mycket bestämd mansröst ropa att det var stängt. Han gav sig därför iväg, men undrade säkert en hel del då det inte var en man skötte kontoret, utan en kvinna vid namn Viktoria Hellsten. Jan-Öjvind Swahn, som berättar detta i boken Svenska mord: 23 klassiska fall, noterar att denne man senare berättade om den här besynnerliga händelsen för polisen. Han tycks dessutom ha varit den ende som märkte något ovanligt på växlingskontoret den januaridagen.

I brottmålprotokollet (del 1, bilaga 4), som skrevs av Stockholms Rådhusrätt 1910, får man veta att en stund senare hade kolutköraren Hugo Bernhard Jansson ”kommit in i växelkontoret ifråga för att där aflämna koksen”. I Janssons vittnesmål, som återges i bilaga 13, framgår att han ”hade med kokssäcken gått ett par steg rakt fram i lokalen, men hade han icke förmärkt någon uppehålla sig därstädes. Han hade trott, att biträdet möjligen för ett ögonblick lämnat lokalen för att uträtta något uppdrag i närheten. Han hade, då han kommit in i lokalen ropat ’Hallå, koks’, men ingen hade svarat.” Efter en stunds tystnad hade han, enligt bilaga 13, åter ”ropat ’hallå’, men då icke häller nu någon svarat, hade han vändt sig till höger mot disken och gått ett par steg i riktning mot densamma.” Det var då han såg en kvinna ligga framstupa på golvet bakom disken. Enligt både bilaga 13 och 4 gick Jansson då ut med säcken med koks han haft med sig in innan han återvände med arbetskamraten Karl Vilhelm Vallin. Jansson trodde nämligen först att kvinnan var sjuk då han först inte tittat så noga på kroppen, men nu såg både han och Vallin den stora blodpölen kring kvinnans huvud. Jansson sade då åt Vallin, enligt bilaga 13, ”att springa och söka reda på en polisman” medan han själv ”stannat i dörröppningen till lokalen.” I bilaga 4 framgår att det visade sig att kvinnans huvud krossats av kraftiga slag.

Den svårt misshandlade kvinnan var Viktoria Hellsten. Senare samma dag avled hon av skadorna och jakten på rånmördaren var i full gång.

De två männen

Enligt växelkontorets städerska, Maria Lovisa Johansson, vars vittnesmål återges i tredje person i bilaga 52, hade den femte januari 1910 inte varit en helt vanlig dag. Hon hade, som det står i denna bilaga, kommit till växelkontoret mellan klockan halv åtta och åtta på morgonen för städa och när hon, omkring tio i nio, stod i själva affären och skulle ringa ett telefonsamtal hade en man stigit in. Enligt Johansson hade mannen ”vid inträdet i lokalen icke hälsat och icke tagit af sig hatten” och ”i vänstra armvecket” hade han ”haft ett föremål, som hon trodde var en portfölj.” Hon sade till den tyste mannen att kontoret öppnade först klockan nio. Han hade då, under tystnad, lämnat växelkontoret.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Att mörda en krigarkung – Recension av Upprättelsen – Olof Dagström och motivet bakom mordet på Karl XII

HISTORIADen 30 november 1718 stupade Karl XII vid Fredrikstens fästning i Norge. Överstelöjtnant Olof Dagström inledde därefter en omfattande utredning av kungens död och upptäckte att Karl mördats av fransmannen André Sicre på order av Ulrika Eleonora den yngres make, Fredrik av Hessen-Kassel. Denna utredning och dess följder tas upp av Bo G Lind i boken Upprättelsen – Olof Dagström och motivet bakom mordet på Karl XII. Boken väcker dock frågor.

Livets, dödens och kungens skald

HISTORIACarl Michael Bellmans sånger och epistlar har sjungits, studerats och älskats länge. Dock har upphovsmannen och hans karriär, samt de verkliga personerna bakom gestalterna Fredman och Movitz, kommit att överskuggas av verken. Bellman blev, tack vare den kulturella guldåldern under Gustaf III:s regeringstid, en allmänt berömd skald redan under sin livstid. Dock dog han utfattig och skuldsatt år 1795.

Jüri Lina: Sverige är Sovjet 2.0

Jüri Lina intervjuas om sina erfarenheter av kommunismen i Estland och hur han idag ser liknande mönster och repression mot oppositionella i Sverige.

Upptäcktsresa i runornas tecken

KULTURI Sverige finns över 2 000 runstenar. Hur många som ännu inte har kommit i dagen vet man inte. Nya fynd görs. Runstenarna lyser som fyrtorn i mörkret. Med sina olika meddelanden har de en fantastisk historia att berätta. Följ med på en upptäcktsresa i runornas tecken!

Kulla-Gulla: En älskad hjältinna

HISTORIAFör 75 år sedan gavs Martha Sandwall-Bergströms bok om torparflickan Kulla-Gulla ut för allra första gången. Detta blev början på en serie på sju böcker som senare utökades till tolv och i år har de tre första böckerna getts ut i nyutgåva.

Sveriges ö i Västindien, Historien om Saint-Barthélemy

HISTORIABedrev Sverige slavhandel? Ja, faktiskt! År 1784 gjordes en affärs­överenskommelse i Paris. Frankrike skulle få lagerplats i Göteborg medan Sverige fick en västindisk ö som koloni. Denna ö var Saint-Barthélemy och härifrån bedrev Sverige under några år slavhandel.

Frimurarnas dolde mästare

HISTORIATill följd av den skeva, okritiska historieskrivningen är knappt något om den verklige Gustaf III allmänt känt. Bland det allra minst kända om honom är att han var en av de tre mästarna inom frimurarorden i 1700-talets Stockholm. Han var den mest världslige och kritiske av de tre, men var inte desto mindre en aktiv frimurare tills han fick mäktiga fiender inom orden.

Den svenske lord Byron

HISTORIALöjtnant Gustaf Lorentz Sommelius, som även är känd under sin pseudonym Beppo, hör inte till Sveriges mer kända diktare, men hans intensiva, mörka och dramatiska poesi överlevde honom och är värd att läsas och uppmärksammas. Hans diktarstil gjorde att han kom att betraktas som en svensk lord Byron.

Gå till arkivet

Send this to a friend