Skip to Content

BOKRECENSION

När araber tog slavar på Island

PappersupplaganNya Tider v. 11

I romanen Turkräden riktar författaren Mats Röyter ljuset mot sommaren då arabiska pirater landsteg på Island för att där röva bort män, kvinnor och barn som skulle säljas som slavar i Nordafrika. Det är en historia värd att berättas, inte minst i en tid då européer demoniseras och utmålas som de enda som skapat lidande i världen.

Publicerad: 18 mars, 2021, 01:30

  • Svenska

Läs även

Sommaren 1627 anlände tre skepp med nordafrikanska pirater, benämnda ”turkar”, vid den isländska kusten. Under flera veckor gjorde piraterna räder mot kustsamhällen som Grindavík och Hemön. Syftet med attackerna var att fånga in framför allt kvinnor och barn, som sedan skulle föras som slavar tillbaka till Nordafrika. Totalt ska runt 380 islänningar på detta sätt ha förslavats, och många andra dödades direkt på plats.

Av dessa händelser har Mats Röyter skapat en fiktiv berättelse som tar sin början direkt efter att slavskeppen lämnat Island. I centrum står en mor och en dotter som förts bort, och familjefaderns ansträngningar för att lokalisera och befria dem.

Röyter har av allt att döma stor kunskap om detta historiska skeende, och det är troligt att han bland annat tagit del av den isländske prästen Ólafur Egilssons samtida skildring av anfallet och dennes färd på ett av slavskeppen till den nordafrikanska kusten. En av bokens styrkor är att Röyter inte heller väjer för den råhet och det våld som utövades i verkligheten, vilket ger berättelsen en mer autentisk prägel.

Bokens stora bidrag är emellertid att den levandegör ett av de mest okända kapitlen i slavhandelns historia, desto mer viktigt i en tid då européer allt mer utmålas som roten till allt ont som sker och har skett. Den transatlantiska slavhandeln har i västerländsk historieskrivning därför fått långt större uppmärksamhet, eftersom en berättelse med svarta offer och vita förövare passar bättre in i dagens narrativ än historien om europeiska slavar i Nordafrika.

Turkräden på Island 1627 var inte en unik händelse. År 1631 angreps Baltimore på Irlands sydkust, och 130 personer fördes bort till slavmarknaderna i Alger, en stad där det beräknas ha funnits 3 000 slavar bara från Storbritannien. När det i dag görs försök att skapa en svensk roll i den transatlantiska slavhandeln, kan det påpekas att runt 1 000 svenskar tros ha förslavats åren 1500-1800. Under samma period uppskattas det totala antalet européer som hölls som slavar i Nordafrika ha uppgått till en miljon.
Se annons nedan!

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Personlig analys av ett Sverige i kris

BOKRECENSIONProfessor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Sverige sett med finska ögon

BOKRECENSIONVad händer i vårt land? Finns det någon röd tråd bakom de braskande rubrikerna som möter oss varje dag på tidningarnas löpsedlar? Läraren och rektorn Henrik Paetau, bosatt i Finland, har i boken Sverige – Den märkliga grannen i väster gjort ett försök att hitta en sådan. Han observerar och kommenterar olika samhällsområden såsom skolan, politiken, Sverigebilden utomlands och han har även ett kapitel om sina minnen av ett Sverige som var.

Den globala statskuppen

KULTUREn självutnämnd elit av världens allra rikaste har sedan mer än ett århundrade arbetat för att skapa en global planekonomi, som de menar behövs för att rädda oss från oss själva. Med hjälp av coronakrisen har de flyttat fram sina positioner. Jacob Nordangård varnar i sin senaste bok för att en teknokratisk diktatur håller på att ta makten under filantropisk förklädnad. De lovar oss hälsa, rättvisa och att rasism och naturförstörelse får en ände, men till priset av att vi underkastar oss totalitär övervakning.

Thoralf Alfsson berättar om sina år i SD – från riksdagsinträde till uteslutning

BOKRECENSIONRECENSION: I boken Mina politiska fighter, med underrubriken ”Jag var inte naiv!”, skriver den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten Thoralf Alfsson om sina erfarenheter av att arbeta för ett parti som alltid motarbetats av olika delar av etablissemanget. Läsaren får också en bild av riksdagens arbete inifrån, liksom av det parti som kom att utesluta honom.

Runar Søgaard på löpsedlar innan boken ens har släppts

BOKRunar Søgaards självbiografi "Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem" har skapat rubriker och avbildas på Aftonbladets löpsedel. Själv tar han uppståndelsen med ro och säger att det är utmärkt reklam. AlternaMedia är i dagsläget den enda butiken som har den i lager.

Recension: äganderätt eller tjänstemannadespoti i skogen?

RECENSIONBoken Attacken mot äganderätten, med undertiteln Gäller inte grundlagen i skogen? En betraktelse från Bergs­lagen, är författad av kvartetten Karl Hedin, Peter Wigert, Johan Gull och Björn Törnvall, och utgör en stark partsinlaga i en för landet viktig fråga som skarpt delar befolkningen som lever nära skogen från storstädernas mestadels teoretiska miljöaktivister.

Bland kungar och krigare – Fornnordiska sagor om härnadståg och krigaröden runt Östersjön

BOKRECENSIONMöt den fruktade krigarkungen Ragnar Lodbrok, den store Oden och följ krigaren Gånge-Rolf till Gårdarike. Det enda ni behöver göra är att slå upp någon av de tre volymerna av Fornnordiska sagor som har getts ut av AlternaMedia i samarbete med Lars Ulwencreutz. Detta samlingsverk är unikt i avseendet att det är den första kompletta samlingen av de nordiska fornaldarsagorna som getts ut på svenska.

Blodsådd – Att leva i ingenmansland

RECENSIONKaterina Janouchs senaste roman, Blodsådd, är en välskriven och gripande bok om livet i det ingenmansland som dagens Sverige har utvecklats till. Huvudpersonen är journalisten Dea Wilenius som efter ett brutalt våldtäktsförsök inser åt vilket håll det svenska samhället egentligen har utvecklats, men läsaren får även möta and­ra karaktärer som, på olika sätt, präglar berättelsen.

Gå till arkivet

Send this to a friend