Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

När den svenska polisen viker sig för våldsamma muslimer

PappersupplaganNya Tider v. 34

När svensk polis säger nej till ett religionskritiskt möte på svensk mark, med hänvisning till att man inte kan garantera säkerheten, innebär det att de i praktiken överlåter lag och ordning till områdets våldsbenägna element. I fallet Rosengård, där gatukonstnären Dan Park och den danske politikern Rasmus Paludan skulle ha genomfört en manifestation, blir följden att yttrandefrihetens gränser inte sätts av svensk lag, utan av islamiska uppfattningar och aktörer.

Publicerad: 18 augusti, 2020, 17:07

  • Svenska

Läs även

Fredagen den 28 augusti skulle Rasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram Kurs, tillsammans med gatukonstnären Dan Park genomföra ett möte i den etniska enklaven Rosengård i Malmö. De båda hade planerat att där framföra kritik mot bland annat islam och islamisering, och Paludan hade i förväg låtit veta att han också hade för avsikt att bränna ett exemplar av Koranen.

Den 11 augusti meddelade polisen att sammankomsten inte skulle få mötestillstånd, med hänvisning till den allmänna säkerheten. I klartext betyder motiveringen förstås att områdets invånare förväntas bete sig våldsamt, och att polisen inte förmår eller vill hantera sådana våldsamheter.

Även om det nu handlar om en enskild manifestation på en viss plats, blir de principiella konsekvenserna oroväckande. Till att börja med visar det nekade tillståndet och dess motivering att polismakten i praktiken har överlämnat vissa områden till annan makt. Det innebär i sin tur att det så kal­la­de våldsmonopolet, som traditionellt sett endast ska tillhöra just polisen, i dessa områden tillhör någon annan.

I de etniskt besvärliga områden som numera kantar varje större stad i Sverige, avgörs alltså vad som kan sägas och visas inte av svensk lag, utan av de boendes kulturella tillhörighet. I fallet Paludans stoppade besök i Rosengård sätter islamister, eller åtminstone våldsbenägna muslimer, yttrandefrihetens gränser.

En intressant aspekt av detta fall är också att Paludan har hållit ett stort antal möten i sitt eget land, där han även bränt Koranen, vilket väcker frågan om Sverige är farligare än Danmark. Med vår extrema invandringspolitik är så troligen fallet, men en viktigare faktor är sannolikt att svenska myndigheter är betydligt mer villiga att tillmötesgå kulturella och religiösa krav från våldsbenägna grupper. Ett litet exempel på denna undfallenhet är att den svenska polisen rentav har kompletterat uniformen med en islamisk slöja för den som så önskar, den enda tillåtna anpassningen av denna uniform.

Att många förorter i hög grad styrs av klaner, kriminella gäng och religiösa auktoriteter har varit känt länge, och förefaller allt mer accepteras av svenska makthavare. När dessutom polisen retirerar från sin uppgift, i en mängd områden med en stor utomeuropeisk befolkning, blir det svenska samhällets svaghet än tydligare.

Det finns i närtid för övrigt många fler exempel på denna undfallenhet, som när en kvinnlig polis valde att gå ned på knä och upprepa slagord från Black Lives Matter, i stället för att avhysa en otillåten demonstration. Ett annat exempel, som vi tar upp i veckans nummer, är att poliser behöver eskort för att ta sig till och från arbetet i mångetniska Rinkeby.

Enligt Dan Park ska den polis som meddelade honom om det nekade demonstrationstillståndet ha sagt att brännande av Koranen under vissa omständigheter kan ses som hets mot folkgrupp. Då börjar vi i Sverige närma oss en lag mot hädelse, där religioner och deras uttryck helt ska fredas från eventuell kritik, en inte alls otänkbar utveckling. Europeiska befolkningar i Europa, och svenskar i Sverige, kastas alltså plötsligt tillbaka ett antal århundraden för att nyligen anlända grupper kolonisatörer kräver det.

För européer är det självklart att tankar, åsikter, ideologier och religioner kan kritiseras, men uppenbarligen räcker det numera med ett antal aggressiva förortsbor för att svenska myndigheter snabbt ska tumma på grundläggande rättigheter.

Också många svenskar lär tycka att koranbränning är en onödig och föga konstruktiv provokation, men även sådana ska skyddas av svensk lagstiftning. Rättigheter som vunnits genom historien ska vi inte lättvindigt kasta över bord, framför allt inte som en eftergift till människor som inte hör hemma i vårt land.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Den djupa statens hämnd

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Klimatdebatten

KRÖNIKAVi har nu hört dem i flera år, dessa högljudda människor som säger att vi bara har några år på oss innan klimatet löper amok och leder till en katastrof för mänskligheten.

EU:s stödpaket

KRÖNIKAEU:s så kallade stödpaket på sjuhundrafemtiotusen miljarder euro för att finansiera förlusterna efter Covid-19 epidemin antogs i somras av Europaunionens samtliga ledare, även av vår egen statsminister Stefan Löfven. Men som vi alla vet har EU inga egna pengar att så frikostigt punga ut med som det verkar i EU:s annonser. Därför måste hela, eller åtminstone större delen av, den enorma summan lånas på den internationella marknaden och resten troligtvis, kort och gott, genom att trycka flera sedlar och därmed riskera en rejäl nedskrivning av värdet för euron.

Bulletin – när etablissemanget vill leka alternativmedia

OPINION: MAGNUS STENLUNDDen nystartade nättidningen Bulletin för fram kritik mot etablerade medier om att dessa stoppar samhällsdebatten med genmälen som ”islamofob” och ”högerextrem”, men nämner själva till exempel nästan aldrig känsligare frågor som Sverigedemokraterna. Man vill tävla om samma läsarkrets som alternativmedia, samtidigt som man vill framställa sig som finare än riktiga alternativmedier. Författaren och programledaren Magnus Stenlund granskar Bulletins rapportering om att Youtube släckt ned Swebbtv:s kanal.

Miljardböter pressar biltillverkare

KRÖNIKAEuropeiska biltillverkare får betala höga EU-böter om deras bilar släpper ut koldioxid över vissa gränser. Dessa räknas i gram koldioxid per bil och körd kilometer.

Planeras ett ”falsk flagg-uppror” under svärandet av presidenteden?

KRÖNIKAFrågan i krönikans rubrik är legitim mot bakgrund av det extraordinära och ovanliga brev som undertecknats av alla medlemmar av US Joint Chiefs of Staff, den högsta militärledningen i landet, som anklagar Trumpanhängare för uppror och uppmanar den amerikanska militären att vara redo för ännu ett försök till uppvigling på installationsdagen den 20 januari.

Nu händer det saker runt Estonia

KRÖNIKADen uppmärksammade dokumentärfilmen om Estonia som visar vad som verkar vara oförklarliga skador på skrovet har väckt internationell uppmärksamhet. Nu höjs röster för att verkligen undersöka vad som egentligen hände den ödesdigra septembernatten 1994.

”Bullerbyn brinner”

KRÖNIKASvenska Sanna Hill har just fått in en artikel i tyska Compact Magazin. Hill försöker där skildra det svenska nödläget. Eder utsände gör den förmodan, att tyskarna just nu är bättre i stånd att förstå att grannen befinner sig i ett nationellt nödläge än de varit på mycket länge. Kanske bättre än vi svenskar, bland annat därför att de själva håller på att resa sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend