Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

När den svenska polisen viker sig för våldsamma muslimer

PappersupplaganNya Tider v. 34

När svensk polis säger nej till ett religionskritiskt möte på svensk mark, med hänvisning till att man inte kan garantera säkerheten, innebär det att de i praktiken överlåter lag och ordning till områdets våldsbenägna element. I fallet Rosengård, där gatukonstnären Dan Park och den danske politikern Rasmus Paludan skulle ha genomfört en manifestation, blir följden att yttrandefrihetens gränser inte sätts av svensk lag, utan av islamiska uppfattningar och aktörer.

Publicerad: 18 augusti, 2020, 17:07

  • Svenska

Läs även

Fredagen den 28 augusti skulle Rasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram Kurs, tillsammans med gatukonstnären Dan Park genomföra ett möte i den etniska enklaven Rosengård i Malmö. De båda hade planerat att där framföra kritik mot bland annat islam och islamisering, och Paludan hade i förväg låtit veta att han också hade för avsikt att bränna ett exemplar av Koranen.

Den 11 augusti meddelade polisen att sammankomsten inte skulle få mötestillstånd, med hänvisning till den allmänna säkerheten. I klartext betyder motiveringen förstås att områdets invånare förväntas bete sig våldsamt, och att polisen inte förmår eller vill hantera sådana våldsamheter.

Även om det nu handlar om en enskild manifestation på en viss plats, blir de principiella konsekvenserna oroväckande. Till att börja med visar det nekade tillståndet och dess motivering att polismakten i praktiken har överlämnat vissa områden till annan makt. Det innebär i sin tur att det så kal­la­de våldsmonopolet, som traditionellt sett endast ska tillhöra just polisen, i dessa områden tillhör någon annan.

I de etniskt besvärliga områden som numera kantar varje större stad i Sverige, avgörs alltså vad som kan sägas och visas inte av svensk lag, utan av de boendes kulturella tillhörighet. I fallet Paludans stoppade besök i Rosengård sätter islamister, eller åtminstone våldsbenägna muslimer, yttrandefrihetens gränser.

En intressant aspekt av detta fall är också att Paludan har hållit ett stort antal möten i sitt eget land, där han även bränt Koranen, vilket väcker frågan om Sverige är farligare än Danmark. Med vår extrema invandringspolitik är så troligen fallet, men en viktigare faktor är sannolikt att svenska myndigheter är betydligt mer villiga att tillmötesgå kulturella och religiösa krav från våldsbenägna grupper. Ett litet exempel på denna undfallenhet är att den svenska polisen rentav har kompletterat uniformen med en islamisk slöja för den som så önskar, den enda tillåtna anpassningen av denna uniform.

Att många förorter i hög grad styrs av klaner, kriminella gäng och religiösa auktoriteter har varit känt länge, och förefaller allt mer accepteras av svenska makthavare. När dessutom polisen retirerar från sin uppgift, i en mängd områden med en stor utomeuropeisk befolkning, blir det svenska samhällets svaghet än tydligare.

Det finns i närtid för övrigt många fler exempel på denna undfallenhet, som när en kvinnlig polis valde att gå ned på knä och upprepa slagord från Black Lives Matter, i stället för att avhysa en otillåten demonstration. Ett annat exempel, som vi tar upp i veckans nummer, är att poliser behöver eskort för att ta sig till och från arbetet i mångetniska Rinkeby.

Enligt Dan Park ska den polis som meddelade honom om det nekade demonstrationstillståndet ha sagt att brännande av Koranen under vissa omständigheter kan ses som hets mot folkgrupp. Då börjar vi i Sverige närma oss en lag mot hädelse, där religioner och deras uttryck helt ska fredas från eventuell kritik, en inte alls otänkbar utveckling. Europeiska befolkningar i Europa, och svenskar i Sverige, kastas alltså plötsligt tillbaka ett antal århundraden för att nyligen anlända grupper kolonisatörer kräver det.

För européer är det självklart att tankar, åsikter, ideologier och religioner kan kritiseras, men uppenbarligen räcker det numera med ett antal aggressiva förortsbor för att svenska myndigheter snabbt ska tumma på grundläggande rättigheter.

Också många svenskar lär tycka att koranbränning är en onödig och föga konstruktiv provokation, men även sådana ska skyddas av svensk lagstiftning. Rättigheter som vunnits genom historien ska vi inte lättvindigt kasta över bord, framför allt inte som en eftergift till människor som inte hör hemma i vårt land.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Hur många dör ”med” vaccin?

LEDAREÄven i systemmedia får vi allt oftare läsa om friska medelålders människor som dör efter att ha tagit vaccin, ofta i hemska plågor. EU har en officiell databas där misstänkta biverkningar rapporteras, och enligt den har hittills (26 juni) 16 535 européer avlidit ”med” vaccin, medan hundratusentals fått svåra komplikationer.

De asylsökande i Litauen – är verkligen Vitryssland den skyldige?

KRÖNIKAMan har slagit på stora trumman gällande Vitrysslands roll i den senaste strömmen av migranter och asylsökande. Den av media förmedlade bilden tecknar Vitrysslands ondskefulla bidrag till den uppkomna situationen. Sanningen har dock längre rötter och mycelier.

PK-viruset angriper allt det kommer åt

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSport har länge betraktats som en arena fri från politiska dragkamper och internationella konflikter, vilket också slagits fast i internationella regler. Nu har dock det politiskt korrekta viruset börjat angripa även denna fredade värld, när Väst­europas politiker vill markera för sexuella avarter och uttrycker stöd för den amerikanska svart-makt-rörelsen. Professor emeritus Karl-Olov Arnstberg skriver i veckans debattartikel om hur Ungern blivit måltavla för de politiskt korrekta, sedan landet lanserat en lag som ska skydda minderåriga mot propaganda som skapar förvirring om könsidentitet och kan leda till så kal­lad könsdysfori.

Gå till arkivet

Send this to a friend