Skip to Content

Gustaf III strax innan han begav sig till Artillerigården den 19 augusti 1772. Målning av Pehr Hilleström, daterad 1772. Bi
HISTORIA

När kungen stärkte makten

Digital utgåva

Den 19 augusti 1772 började som helt vanlig dag för de svenska riksråden. När kvällen nalkades hade de arresterats och den unge kungen Gustaf III intagit huvudstaden med hjälp av militären. Två dagar senare infördes en ny regeringsform som innebar att ständerväldet som styrt Sverige sedan 1719 upplöstes och kungens makt stärktes.

Publicerad: 19 augusti, 2019, 20:29

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 19 augusti år 1772 var en vacker sommardag. Den började för de flesta i Stockholm som vilken dag som helst och riksråden begav sig till slottet för ett sammanträde. Mösspartiet hade dock en särskild plan denna dag. Som det står i Göran Norrbys bok Maktens rivaler: Drottning Lovisa, Gustav III, Axel von Fersen och Carl Fredrik Pechlin hade detta parti, tillsammans med ”Rysslands och Englands ministrar”, beslutat att denna dag gripa den tjugosexårige kungen Gustaf III (1746-92), sätta honom i husarrest på Stockholms slott och därefter hålla honom under hård uppsikt. Anledningen till att dessa herrar hade bestämt sig för att göra detta var att de på sista tiden börjat bli alltmer misstänksamma mot kungen och ana att han konspirerade mot dem. De övriga riksråden tycks ha varit helt med på mössornas, ryssarnas och engelsmännens plan.

Vad de inte visste var att Gustaf hade fått veta allt om deras plan och medan riksråden satt i sammanträdet och väntade på ett tillfälle att verkställa planen blev de själva plötsligt inlåsta och arresterade. Därmed var den statskupp Gustaf III planerat i fyra år ett faktum.

Upptakten

Gustaf III iförd uniformen han bar vid sin statskupp. Målning av Alexander Roslin, daterad 1772. Bild: Wikimedia Commons

1772 års statskupp var inget som planerades över en natt. Tvärtom kan man finna ett skissartat utkast till en rojalistisk revolution i Gustaf III:s arkiv på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala, närmare bestämt bland de handlingar och anteckningar som finns arkiverade under signum F 414, ett skissartat utkast till en rojalistisk revolution. Detta utkast skrevs av Gustaf den nionde mars 1768. Åtta månader senare sammanställde han ytterligare ett utkast, denna gång till en ny regeringsform som i korta drag innebar att kungens makt stärktes. I december samma år inträffade decemberkrisen (se eNyT v. 49/2018) när kung Adolf Fredrik (1710-71) abdikerade i protest mot att de fyra ständerna inte gett honom något svar när han krävt att de skulle sammankallas. Det var inte förrän fem dagar senare som riksråden till sist gick med på Adolf Fredriks krav och lät sammankalla riksdagen i Norrköping våren 1769. Kungen intog då åter Sveriges tron. Decemberkrisen genomfördes av Adolf Fredrik, men den hade planerats av Gustaf som på den tiden inte bara var kronprins utan även kungens rådgivare. Samtidigt hade Gustaf, på Frankrikes begäran, smitt planer på en revolution och en regeringsform som skulle stärka kungamakten och försvaga ständernas makt. Det är dock oklart hur insatt Adolf Fredrik egentligen var i dessa planer.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Three Springs

    Gustaf gjorde rätt. Han genomförde den kupp hans far misslyckades med. Då rullade huvuden. De korrumperade riksråden och riksdagsmännen tjänade främmande makt. Känner ni igen det? Det var adeln som tog honom. Vår adel, hela sjuklövern, berikar sig på vår bekostnad. Ingen konung räddar oss.

  • Sverigepartist

    Mer av SOPHIA EKLUNDs artiklar. Mycket intressanta och lärorika

Den störste guden i Norden

HISTORIAHan är känd under namnen Allfadern, Enöga Julfader och Jolner, men det namn han är mest känd under är Oden. Enligt den nordiska religionen skapade han Jorden samt de första människorna tillsammans med sina bröder Vile och Ve. Han offrade sitt ena öga i utbyte mot visdom och julen var hans högtid.

Reuterholm och sökandet efter ljuset

HISTORIAGustaf Adolf Reuterholm är kanske en av Sveriges mest kända frimurare. Han var mycket hängiven ordensverksamheten, experimenterade med olika former av magi och sökte vägledning om inte bara framtiden utan även om hur han skulle förhålla sig till människorna i sin närhet.

De underjordiska i Norrland

HISTORIAI de norrländska landskapen lever, enligt den svenska folktron, det underjordiska väsendet vittra. De lever oftast under jorden, men kan även bo under golven till människornas hem. Vittrorna har även egna vägar som man måste respektera annars kan det gå illa.

När Ryssland anföll svenska östkusten

HISTORIAFör trehundra år sedan i år gick den ryska flottan till brutalt anfall mot Sveriges östkust och civilbefolkningen som bodde där. Städer, byar och gårdar brändes och ödelades. Den främsta orsaken till dessa anfall var att Ryssland ville tvinga fram ett slut på stora nordiska kriget. Trehundra år har gått sedan dess, men dessa anfall har inte glömts bort.

De blonda ”barbarerna”

HISTORIAFolkvandringstiden (cirka 375-cirka 568) var en föga lugn tid i Europa som inleddes i samband med hunnernas anfall mot ostrogoternas rike norr om Svarta havet. Under denna epok begav sig germanska folkstammar västerut och söderut. De kom att bilda egna riken, men även att bidra till romarrikets nedgång.

Gotik och renässans på slottet

HISTORIASlottet Buda i Budapest är ett mycket populärt besöksmål. Mängder av turister lockas dit för att beundra interiören, exteriören och de olika statyerna. Vad alla kanske inte tänker på är att slottets yttre har förändrats påtagligt genom årens gång, inte minst under medeltiden innan ottomanerna intog staden år 1526.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

Orden som vill(e) ta över världen

HISTORIAIlluminatorden grundades den första maj år 1776 av professorn Adam Weishaupt. Orden strävade efter världsherravälde och infiltrerade frimurarna. Bara nio år senare förbjöds orden, men redan vid den tiden fanns det individer som inte trodde att illuminaterna verkligen hade försvunnit då det efter att Illuminatorden förbjöds fanns hemliga sällskap som definierade sig som illuminater.

Gå till arkivet

Send this to a friend