Skip to Content

Gustaf III strax innan han begav sig till Artillerigården den 19 augusti 1772. Målning av Pehr Hilleström, daterad 1772. Bi
HISTORIA

När kungen stärkte makten

Digital utgåva

Den 19 augusti 1772 började som helt vanlig dag för de svenska riksråden. När kvällen nalkades hade de arresterats och den unge kungen Gustaf III intagit huvudstaden med hjälp av militären. Två dagar senare infördes en ny regeringsform som innebar att ständerväldet som styrt Sverige sedan 1719 upplöstes och kungens makt stärktes.

Publicerad: 19 augusti, 2019, 20:29

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 19 augusti år 1772 var en vacker sommardag. Den började för de flesta i Stockholm som vilken dag som helst och riksråden begav sig till slottet för ett sammanträde. Mösspartiet hade dock en särskild plan denna dag. Som det står i Göran Norrbys bok Maktens rivaler: Drottning Lovisa, Gustav III, Axel von Fersen och Carl Fredrik Pechlin hade detta parti, tillsammans med ”Rysslands och Englands ministrar”, beslutat att denna dag gripa den tjugosexårige kungen Gustaf III (1746-92), sätta honom i husarrest på Stockholms slott och därefter hålla honom under hård uppsikt. Anledningen till att dessa herrar hade bestämt sig för att göra detta var att de på sista tiden börjat bli alltmer misstänksamma mot kungen och ana att han konspirerade mot dem. De övriga riksråden tycks ha varit helt med på mössornas, ryssarnas och engelsmännens plan.

Vad de inte visste var att Gustaf hade fått veta allt om deras plan och medan riksråden satt i sammanträdet och väntade på ett tillfälle att verkställa planen blev de själva plötsligt inlåsta och arresterade. Därmed var den statskupp Gustaf III planerat i fyra år ett faktum.

Upptakten

Gustaf III iförd uniformen han bar vid sin statskupp. Målning av Alexander Roslin, daterad 1772. Bild: Wikimedia Commons

1772 års statskupp var inget som planerades över en natt. Tvärtom kan man finna ett skissartat utkast till en rojalistisk revolution i Gustaf III:s arkiv på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala, närmare bestämt bland de handlingar och anteckningar som finns arkiverade under signum F 414, ett skissartat utkast till en rojalistisk revolution. Detta utkast skrevs av Gustaf den nionde mars 1768. Åtta månader senare sammanställde han ytterligare ett utkast, denna gång till en ny regeringsform som i korta drag innebar att kungens makt stärktes. I december samma år inträffade decemberkrisen (se eNyT v. 49/2018) när kung Adolf Fredrik (1710-71) abdikerade i protest mot att de fyra ständerna inte gett honom något svar när han krävt att de skulle sammankallas. Det var inte förrän fem dagar senare som riksråden till sist gick med på Adolf Fredriks krav och lät sammankalla riksdagen i Norrköping våren 1769. Kungen intog då åter Sveriges tron. Decemberkrisen genomfördes av Adolf Fredrik, men den hade planerats av Gustaf som på den tiden inte bara var kronprins utan även kungens rådgivare. Samtidigt hade Gustaf, på Frankrikes begäran, smitt planer på en revolution och en regeringsform som skulle stärka kungamakten och försvaga ständernas makt. Det är dock oklart hur insatt Adolf Fredrik egentligen var i dessa planer.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mysteriet i Mörtnäs

HISTORIAFredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Psalmer, dikter och Lina Sandell

HISTORIALina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Reuterholms fall

HISTORIAHösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Karl XV som konstnär och samlare

HISTORIAEn del kungligheter i Sverige har varit konstnärligt intresserade och några har till och med tecknat och målat. En av de mer kända av Sveriges kungliga konstnärer är Karl XV som både samlade på konst och var en mycket hängiven målare med landskapsmotiv som specialitet.

Den mystiske mannen från Bocksten

HISTORIAPå Varbergs fästning kan man se kvarlevorna efter en man som dött och blivit pålspetsad under medeltiden. Kvarlevorna hittades i Bockstens mosse på midsommaraftonen 1936 och därför har den döde fått namnet Bockstensmannen. Han är internationellt känd och fortfarande ett mysterium trots många undersökningar. Den 22 juni i år öppnade en ny utställning om honom på Varbergs fästning.

Skymning för Reuterholm

HISTORIAÅr 1794 pågick rättegångsförhandlingarna mot de gustavianer som varit delaktiga i den Armfeltska konspirationen. Dessa rättegångsförhandlingar väckte starkt missnöje bland folket och kom att bli början på nedgången för Gustaf Adolf Reuterholm.

Den mångsidiga Hildegard

HISTORIADe som ägnar sig åt örter, kryddväxter och odling har säkert stött på Hildegard av Bingen. Denna mångfacetterade kvinna som levde på 1100-talet är lätt att bli intresserad av. Men örterna utgjorde bara en liten del av hennes omfattande verksamhet. Hennes världsbild grundades i övertygelsen att Gud och skapelsen samverkade i allt, från odling till politik.

Reuterholm mot Armfelt

HISTORIAGustaf Mauritz Armfelt hade lämnat Sverige i juli 1792, men trots det kunde inte Gustaf Adolf Reuterholm känna sig helt lugn och säker. Efter en tid upptäckte han att Armfelt och Magdalena Rudenschöld planerade att, med stöd från Ryssland, avsätta Sveriges förmyndarregering. Detta blev början på en lång process mot rojalisterna.

Gå till arkivet

Send this to a friend