Skip to Content

Gustaf III strax innan han begav sig till Artillerigården den 19 augusti 1772. Målning av Pehr Hilleström, daterad 1772. Bi
HISTORIA

När kungen stärkte makten

Digital utgåva

Den 19 augusti 1772 började som helt vanlig dag för de svenska riksråden. När kvällen nalkades hade de arresterats och den unge kungen Gustaf III intagit huvudstaden med hjälp av militären. Två dagar senare infördes en ny regeringsform som innebar att ständerväldet som styrt Sverige sedan 1719 upplöstes och kungens makt stärktes.

Publicerad: 19 augusti, 2019, 20:29

  • Svenska

Läs även

Onsdagen den 19 augusti år 1772 var en vacker sommardag. Den började för de flesta i Stockholm som vilken dag som helst och riksråden begav sig till slottet för ett sammanträde. Mösspartiet hade dock en särskild plan denna dag. Som det står i Göran Norrbys bok Maktens rivaler: Drottning Lovisa, Gustav III, Axel von Fersen och Carl Fredrik Pechlin hade detta parti, tillsammans med ”Rysslands och Englands ministrar”, beslutat att denna dag gripa den tjugosexårige kungen Gustaf III (1746-92), sätta honom i husarrest på Stockholms slott och därefter hålla honom under hård uppsikt. Anledningen till att dessa herrar hade bestämt sig för att göra detta var att de på sista tiden börjat bli alltmer misstänksamma mot kungen och ana att han konspirerade mot dem. De övriga riksråden tycks ha varit helt med på mössornas, ryssarnas och engelsmännens plan.

Vad de inte visste var att Gustaf hade fått veta allt om deras plan och medan riksråden satt i sammanträdet och väntade på ett tillfälle att verkställa planen blev de själva plötsligt inlåsta och arresterade. Därmed var den statskupp Gustaf III planerat i fyra år ett faktum.

Upptakten

Gustaf III iförd uniformen han bar vid sin statskupp. Målning av Alexander Roslin, daterad 1772. Bild: Wikimedia Commons

1772 års statskupp var inget som planerades över en natt. Tvärtom kan man finna ett skissartat utkast till en rojalistisk revolution i Gustaf III:s arkiv på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala, närmare bestämt bland de handlingar och anteckningar som finns arkiverade under signum F 414, ett skissartat utkast till en rojalistisk revolution. Detta utkast skrevs av Gustaf den nionde mars 1768. Åtta månader senare sammanställde han ytterligare ett utkast, denna gång till en ny regeringsform som i korta drag innebar att kungens makt stärktes. I december samma år inträffade decemberkrisen (se eNyT v. 49/2018) när kung Adolf Fredrik (1710-71) abdikerade i protest mot att de fyra ständerna inte gett honom något svar när han krävt att de skulle sammankallas. Det var inte förrän fem dagar senare som riksråden till sist gick med på Adolf Fredriks krav och lät sammankalla riksdagen i Norrköping våren 1769. Kungen intog då åter Sveriges tron. Decemberkrisen genomfördes av Adolf Fredrik, men den hade planerats av Gustaf som på den tiden inte bara var kronprins utan även kungens rådgivare. Samtidigt hade Gustaf, på Frankrikes begäran, smitt planer på en revolution och en regeringsform som skulle stärka kungamakten och försvaga ständernas makt. Det är dock oklart hur insatt Adolf Fredrik egentligen var i dessa planer.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Three Springs

    Gustaf gjorde rätt. Han genomförde den kupp hans far misslyckades med. Då rullade huvuden. De korrumperade riksråden och riksdagsmännen tjänade främmande makt. Känner ni igen det? Det var adeln som tog honom. Vår adel, hela sjuklövern, berikar sig på vår bekostnad. Ingen konung räddar oss.

  • Sverigepartist

    Mer av SOPHIA EKLUNDs artiklar. Mycket intressanta och lärorika

Mord utan motiv

HISTORIADen sjunde mars 1932 hittades politikern Hjalmar von Sydow samt hembiträdena Karolina Herou och Ebba Hamn ihjälslagna i den von Sydowska lägenheten på Norr Mälarstrand i Stockholm. Senare samma dag sköt den sannolike mördaren Fredrik von Sydow först sin fru och sedan sig själv. Motivet är dock okänt än idag och morden kan möjligen ha hjälpt en brutal mördare att undkomma rättvisan.

Konsten att skaffa hustru, Historien om när Gustaf IV Adolf valde hustru

HISTORIAFörr i tiden var arrangerade äktenskap det som gällde, men Sveriges egensinnige kung Gustaf IV Adolf var av en helt annan mening. Efter två uppslagna förlovningar chockerade han inte bara sin familj utan även resten av landet genom att själv välja en brud i hemlighet och sedan låta underrätta om att bröllopet skulle firas redan månaden därpå.

När Augusta Löwenhielm tog tillbaka Gustaf III

HISTORIAI augusti och september 1779 pågick ett svartsjukedrama bakom det dekadenta svenska hovets kulisser. Många anade att något pågick, men få förstod vad det var tills Augusta Löwenhielm öppet gjorde anspråk på Gustaf III och tog tillbaka honom från sin egen syster. Hon gjorde det dessutom på ett sätt som ingen glömde på länge.

Majblommans historia

HISTORIASedan år 1907 har majblomman sålts i Sverige av Förstamajblommans riksförbund, som grundades samma år i Göteborg. Intäkterna går till utsatta barn. Initiativtagaren till majblomman var Beda Hallberg som sedan 1890-talet engagerat sig för de fattiga i Göteborg.

Farsoter som drabbat oss genom historien

HISTORIAVärlden är i chock. Som en löpeld sprids coronaviruset och skapar rädsla hos alla världens befolkningar. Men pest och virus har slagit till långt tillbaka i historien med jämna mellanrum med stor ödeläggelse som följd, så det är inget nytt. Även om coronaviruset kan få förödande konsekvenser, kommer det sannolikt inte att bli som digerdöden, som härjade under medeltiden och i genomsnitt dödade var tredje person i Europa.

Freja – Nordens gudinna

HISTORIATill Frejas boning kommer hälften av de stupade krigarna, hon är sexualitetens och fruktsamhetens gudinna och ”Ynglingasagan” berättar om att hon är sejdkonstens mästarinna. Hon är en av de största nordiska gudinnorna och är långt ifrån glömd.

Historierna om Björn Järnsida

Stalins stora svält

HISTORIAUnder åren 1932–33 svalt mellan tre och tolv miljoner ukrainare ihjäl. Orsaken till denna hungersnöd, som gått till historien under benämningen holodomor, var Josef Stalins strävan att utplåna de mer välbärgade bönderna och kollektivisera jordbruket i kommunistisk anda.

Gå till arkivet

Send this to a friend