Skip to Content

Lisa Simonsson knäböjer för en aggressiv mobb och hyllar svart makt. Stillbild: Youtube
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

När statsmakten går ned på knä

PappersupplaganNya Tider v. 25

Mitt under den aggressiva demonstrationen, organiserad av Black Lives Matter (BLM) i Stockholm den 3 juni, utspelades en märklig och häpnadsväckande scen. En nyutexaminerad kvinnlig polis, Lisa Simonsson, gick ur sin polisbil och ställde sig på knä, med uppsträckt knytnäve i en svart makt-hälsning.

Publicerad: 15 juni, 2020, 13:06

  • Svenska

Läs även

Beteendet är alldeles ofattbart från någon som representerar statsmakten, dessutom den organisation som innehar våldsmonopolet. Polisen var naturligtvis på plats för att upprätthålla lag och ordning, som vid andra demonstrationer, men en enskild poliskvinna väljer att visa sympati med en tämligen aggressiv och uttalat polisfientlig rörelse.

Att säga att handlingen undergräver förtroendet och respekten för polisen är närmast en underdrift, då hon bokstavligen knäböjer för människor som uttrycker ett hat mot hennes kår. Dessutom är demonstrationen olaglig då den bryter mot förbudet om folksamlingar större än 50 personer på grund av corona.

Hur tänkte Lisa Simonsson? Om hon kände sig trängd, och hennes omedelbara reaktion då var att visa sympati med de som hotade henne, är hon uppenbarligen olämplig i sin roll. Om hon kände genuin sympati för demonstranterna och bara inväntade ett tillfälle att visa det, är handlingen minst lika klandervärd. Polisen ska vara opartisk inför politiska sammankomster och definitivt inte göra politiska gester eller hålla upp politiska plakat.

På olympiska spel är denna gest förbjuden, just för att man vill hålla spelen opolitiska. När två svarta amerikaner år 1968 stod på prispallen med höjd knuten näve ledde det till att de suspenderades från spelen.

Vi kan föreställa oss hur Lisa Simonssons agerande skulle ha beskrivits i systemmedier om det i stället hade varit en demonstration av någon nationalistisk gruppering. Poliskvinnan skulle då omedelbart ha avlägsnats från sin tjänst och fått löpa gatlopp i medierna om hon visade sympati för dessa, gjorde deras hälsningar eller poserade med deras plakat.

Att falla ned på knä inför en aggressiv mobb är en bild av svensk polis som sannolikt kommer att etsa sig fast och göra våldsamma demonstranter än mer respektlösa. Vad händer nästa gång en våldsam demonstration ska hanteras? Beror det på vem som demonstrerar, eller vilka poliser som råkar vara utkommenderade?

Hur kommer det att gå för Lisa om hon i framtiden hamnar i en konfliktsituation med yrkeskriminella som har ett betydande vålds­kapital? Kommer kriminella våldverkare att känna respekt för henne? Hur kommer Lisa reagera om hon i tjänsten blir attackerad av en galning med kniv? Kommer Lisa klara av att skjuta verkanseld i skarpt läge? Inte så troligt, om man läser vad hon skrev på sin blogg då hon gick på polishögskolan: ”Har sjukt svårt för vapen”. Varför blev du då polis, Lisa?

Hur många av er som läser det här känner förtroende för att Lisa Simonsson kan sköta sitt jobb? Att hon kan upprätthålla lag och ordning? Skydda er mot en argsint mobb, om det skulle behövas?

Poliskvinnan har nu fått skyddade personuppgifter efter all uppmärksamhet. En hjältinna? En feg krake, om ni frågar mig.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Låtsasdemokratin

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETJag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Appell till polis, militär och sjukvårdspersonal

KRÖNIKAAUR (Acción Humanista Revolucionaria / Human Revolution) är en rörelse från Sydamerika som konsekvent arbetar för människans frihet, helt bortom förlegade fixa idéer om vänster och höger. Förra året var de tidigt ute och upplyste om vad nedstängningar och införandet av drakoniska lagar över större delen av världen egentligen handlade om.

Gå till arkivet

Send this to a friend