Skip to Content

Lisa Simonsson knäböjer för en aggressiv mobb och hyllar svart makt. Stillbild: Youtube
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

När statsmakten går ned på knä

PappersupplaganNya Tider v. 25

Mitt under den aggressiva demonstrationen, organiserad av Black Lives Matter (BLM) i Stockholm den 3 juni, utspelades en märklig och häpnadsväckande scen. En nyutexaminerad kvinnlig polis, Lisa Simonsson, gick ur sin polisbil och ställde sig på knä, med uppsträckt knytnäve i en svart makt-hälsning.

Publicerad: 15 juni, 2020, 13:06

 • Svenska

Läs även

Beteendet är alldeles ofattbart från någon som representerar statsmakten, dessutom den organisation som innehar våldsmonopolet. Polisen var naturligtvis på plats för att upprätthålla lag och ordning, som vid andra demonstrationer, men en enskild poliskvinna väljer att visa sympati med en tämligen aggressiv och uttalat polisfientlig rörelse.

Att säga att handlingen undergräver förtroendet och respekten för polisen är närmast en underdrift, då hon bokstavligen knäböjer för människor som uttrycker ett hat mot hennes kår. Dessutom är demonstrationen olaglig då den bryter mot förbudet om folksamlingar större än 50 personer på grund av corona.

Hur tänkte Lisa Simonsson? Om hon kände sig trängd, och hennes omedelbara reaktion då var att visa sympati med de som hotade henne, är hon uppenbarligen olämplig i sin roll. Om hon kände genuin sympati för demonstranterna och bara inväntade ett tillfälle att visa det, är handlingen minst lika klandervärd. Polisen ska vara opartisk inför politiska sammankomster och definitivt inte göra politiska gester eller hålla upp politiska plakat.

På olympiska spel är denna gest förbjuden, just för att man vill hålla spelen opolitiska. När två svarta amerikaner år 1968 stod på prispallen med höjd knuten näve ledde det till att de suspenderades från spelen.

Vi kan föreställa oss hur Lisa Simonssons agerande skulle ha beskrivits i systemmedier om det i stället hade varit en demonstration av någon nationalistisk gruppering. Poliskvinnan skulle då omedelbart ha avlägsnats från sin tjänst och fått löpa gatlopp i medierna om hon visade sympati för dessa, gjorde deras hälsningar eller poserade med deras plakat.

Att falla ned på knä inför en aggressiv mobb är en bild av svensk polis som sannolikt kommer att etsa sig fast och göra våldsamma demonstranter än mer respektlösa. Vad händer nästa gång en våldsam demonstration ska hanteras? Beror det på vem som demonstrerar, eller vilka poliser som råkar vara utkommenderade?

Hur kommer det att gå för Lisa om hon i framtiden hamnar i en konfliktsituation med yrkeskriminella som har ett betydande vålds­kapital? Kommer kriminella våldverkare att känna respekt för henne? Hur kommer Lisa reagera om hon i tjänsten blir attackerad av en galning med kniv? Kommer Lisa klara av att skjuta verkanseld i skarpt läge? Inte så troligt, om man läser vad hon skrev på sin blogg då hon gick på polishögskolan: ”Har sjukt svårt för vapen”. Varför blev du då polis, Lisa?

Hur många av er som läser det här känner förtroende för att Lisa Simonsson kan sköta sitt jobb? Att hon kan upprätthålla lag och ordning? Skydda er mot en argsint mobb, om det skulle behövas?

Poliskvinnan har nu fått skyddade personuppgifter efter all uppmärksamhet. En hjältinna? En feg krake, om ni frågar mig.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Håller med till hundra procent! Varför blev denna kvinna Polis? Eller ännu hellre, hur kan hon ö.h.t.. bli antagen till en polisutbildning? Antar att det hängde ihop med bristen på sökande till utbildningen? Någon annan förklaring är svår att finna? Ja, man kan fråga sig om det uppkommer ett trängt läge, där ett avgörande hänger på denna kvinnliga polis? Hon säger själv att; ”Har sjukt svårt för vapen”? Offrar hon sina kollegor i kritiska situationer och springer storgråtande därifrån? Lisa Samuelsson passar bättre på att vara dagisfröken, än att försöka upprätthålla lag och ordning i vårt samhälle. Ta ditt ansvar för dina kollegors skull, lämna in polisbrickan och förstås den, ”sjukt svåra pistolen”?

  • Sophia Eklund

   Det finns en polisutbildning på Södertörns högskola. Jag vet inte om hon gick där, men just den högskolan är väldigt politiskt korrekt.

  • birgerr

   samma partiskhet inom polisen som msm å svt

 • plexgear

  Helt klart olämplig som polis! Med största säkerhet inkvoterad trots att hon inte klarade de fysiska och psykiska testerna..Svensk Kling o Klang-polis numera med ”lilla Annika” i släptåg! Var ska detta sluta…Det blir väl som med det svenska försvaret där en militär uttryckte det träffande att vårt enda hopp, om Ryssland av någon outgrundlig anledning skulle invadera, var att de skulle skratta ihjäl sig är de såg den dåligt utrustade svenska militären dyka upp på slagfältet..Jo, de kriminella skrattar åt den svenska polisen och kallar dem nedvärderande för ”Aina”…Så illa är det!

  • RL, Vallentuna

   Att Ryssland skulle invadera Sverige är bara något hjärnspöke hos vissa politiker. Här finns inget av värde. Skog har ryssarna själva. Industrierna är sålda till utländska intressen.

 • RollingHand

  Kanske dags för en T-shirt med bilden på den knäböjande polisan och texten:
  ”Är detta vad jag får för pengarna”?

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentaliseringsverket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend