Skip to Content

Vi som folk, särskilt i länder som har haft fred under lång tid, har fått oss ett par stora tankeställare de senaste månaderna. Globalismen har sina svagheter. EU ställer inte upp när det krisar. Vi som nation måste värna vår egenproduktion. Att endast importera mat är riskabelt. Försvaret och ett stort beredskapslager är inte bara trams.
VICE chefredaktören har ordet

När svenskarna började uppskatta småpratet

PappersupplaganNya Tider v. 16

Världen har förändrats – förhoppningsvis inte för gott, men visst har den senaste krisen påverkat hela vår vardag och synen på omvärlden och varandra. Viruset, som vissa menar är den nya digerdöden medan andra hävdar inte är mycket värre än en tuff mansförkylning, har fått ett helt samhälle att tänka till och omvärdera.

Publicerad: 15 april, 2020, 18:03

  • Svenska

Läs även

Ska man vara krass märkte man ingen större skillnad i vårt beteende som svenskar i början av virustiderna. Vi svenskar kikar ju alltid ut i trappuppgången innan vi ska ut för att inte riskera att stöta på grannen och tvingas småprata. I bussarna och på pendeltåget satt svenskarna precis som vanligt – så långt borta från varandra som möjligt, och bara i akutfall på platsen bredvid, självklart lite bortvända så den andre inte tror att man på något sätt satte sig där frivilligt.

Istället för kindpussar och kramar som italienarna är så förtjusta i log vi som vanligt lite stelt mot varandra när social konfrontation inte längre gick att undvika. När någon ytligt bekant hoppade in på bussen låtsades man som att man inte märkte det. Egentid är viktigt. Särskilt innan kaffet på morgonkvisten.

Typiskt svenskt, alltså, om man får säga så i dessa tider. Sedan smällde det till och nyheterna om virusets konsekvenser blev allt mer dystra. Myndigheterna rekommenderade oss att undvika folksamlingar, helst inte åka kollektivt och hålla allmänt stort avstånd till våra nära och kära. Många fick sluta tillfälligt på sina arbeten, och restauranger och kaféer började få det tufft.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ovetande miljöekonom

KRÖNIKA”Sanningen är helt enkelt att vi inte vet.” Så sammanfattar den amerikanska miljöekonomen Koko Warner hur påstådd global uppvärmning kan påverka hur människor bor och lever.

Ett brott är begånget mot det svenska folket

DEBATTMassinvandringen från Mellanöstern, Afrika och Centralasien har skett mot det svenska folkets vilja. Genom att mörklägga, desinformera och vinkla har politiker och medier vilselett det svenska folket på ett sätt som bara kan beskrivas som en komplott. Veckans debattör, entreprenören Arne Weinz, menar att det är dags att börja föra en diskussion om hur de som bär ansvaret för vårt samhälles ödeläggelse ska straffas.

Den djupa statens hämnd

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Klimatdebatten

KRÖNIKAVi har nu hört dem i flera år, dessa högljudda människor som säger att vi bara har några år på oss innan klimatet löper amok och leder till en katastrof för mänskligheten.

EU:s stödpaket

KRÖNIKAEU:s så kallade stödpaket på sjuhundrafemtiotusen miljarder euro för att finansiera förlusterna efter Covid-19 epidemin antogs i somras av Europaunionens samtliga ledare, även av vår egen statsminister Stefan Löfven. Men som vi alla vet har EU inga egna pengar att så frikostigt punga ut med som det verkar i EU:s annonser. Därför måste hela, eller åtminstone större delen av, den enorma summan lånas på den internationella marknaden och resten troligtvis, kort och gott, genom att trycka flera sedlar och därmed riskera en rejäl nedskrivning av värdet för euron.

Bulletin – när etablissemanget vill leka alternativmedia

OPINION: MAGNUS STENLUNDDen nystartade nättidningen Bulletin för fram kritik mot etablerade medier om att dessa stoppar samhällsdebatten med genmälen som ”islamofob” och ”högerextrem”, men nämner själva till exempel nästan aldrig känsligare frågor som Sverigedemokraterna. Man vill tävla om samma läsarkrets som alternativmedia, samtidigt som man vill framställa sig som finare än riktiga alternativmedier. Författaren och programledaren Magnus Stenlund granskar Bulletins rapportering om att Youtube släckt ned Swebbtv:s kanal.

Miljardböter pressar biltillverkare

KRÖNIKAEuropeiska biltillverkare får betala höga EU-böter om deras bilar släpper ut koldioxid över vissa gränser. Dessa räknas i gram koldioxid per bil och körd kilometer.

Planeras ett ”falsk flagg-uppror” under svärandet av presidenteden?

KRÖNIKAFrågan i krönikans rubrik är legitim mot bakgrund av det extraordinära och ovanliga brev som undertecknats av alla medlemmar av US Joint Chiefs of Staff, den högsta militärledningen i landet, som anklagar Trumpanhängare för uppror och uppmanar den amerikanska militären att vara redo för ännu ett försök till uppvigling på installationsdagen den 20 januari.

Gå till arkivet

Send this to a friend