Skip to Content

De kriminella gängens narkotikahandel är större äv vad man tidigare trott. Foto: Pixabay/Thomas Rüdesheim
INRIKES

Narkotikasmugglingen tio gånger större än vad man trott visar ny rapport

Digital utgåva

Tidigare studier pekade på att ungefär 15 ton narkotika konsumeras i Sverige varje år, men efter att fransk polis kunnat knäcka Encrochat, ett av den organiserade kriminalitetens främsta kommunikationsmedel, har svensk polis kunnat konstatera att man haft fullständigt fel. Siffrorna är många gånger större. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år in i Sverige av de kriminella gängen som samtidigt gör miljardvinster på den illegala verksamheten.

Publicerad: 10 maj, 2021, 22:00

  • Svenska

Läs även

I rapporten Lärdomar av Encrochat - Analysprojekt Robinson, som Underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa) publicerat har polismyndigheten nu gjort en sammanställning av det material man erhållit från den krypterade tjänsten Encrochat som använts av kriminella som har kopplingar till Sverige.

Polistillslag mot kriminella i Storbritannien efter att man lyckats forcera Encrochats kryptering. Foto: NCA

Bland de upptäckter man gjort är den mest anmärkningsvärda inte hur alldagligt kriminella talar om att beställa mord eller hur de stångas med administrativa problem gällande pengatvätt – det är hur gigantisk verksamheten avseende narkotikasmugglingen till Sverige är. Tidigare studier antydde att den låg kring 15 ton årligen men enligt polisens rapport rör det sig snarare om mellan 100 och 150 ton narkotika varje år i en handel som omsätter flera miljarder kronor. Dessutom talar man, oroväckande nog, om en allt mer utbredd infiltration och korruption av allt från advokater och tjänstemän till privata företag som samarbetar med de kriminella organisationerna.

– Mycket av det vi har kunnat utläsa i chattarna har vi känt till sedan tidigare och vi kan konstatera att polisens underrättelsetjänst gör korrekta bedömningar av brottsligheten i Sverige. Men vi kan också konstatera att narkotikahandeln har växt sig betydligt större under senare år, sade Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, till TT i april i år.

Polisen kom åt de kriminellas krypterade chatt

Sedan 2015 kunde kriminella i Europa använda sig av en krypterad kommunikationstjänst som hette Encrochat. Via chatten och dyra ombyggda telefoner och betaltjänster som kostade 15 000 kronor per halvår kunde kriminella agera ostört, skicka krypterade meddelanden till sina kompanjoner och styra upp allt från droghandel till beställningsmord.

Men fransk polis lyckades slutligen knäcka den avancerade krypteringen någon gång under våren 2020 och Europol involverades kort därefter. Tjänsten hade som mest cirka 60 000 abonnenter i Europa, varav majoriteten misstänks ha varit kriminella.

Polis i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Sverige kunde plötsligt få tillgång till omfattande meddelandetrafik mellan olika kriminella individer på alla nivåer i de organiserade nätverken som använde sig av Encrochat och även börja gripa flera av dessa i stora tillslag runt i Europa. Något som inte bara satte hundratals kriminella bakom galler, stoppade smuggling av vapen och droger utan även stoppade planerade mord. Vad polisen även kunde göra var att i stort få en aldrig tidigare skådad överblick över de kriminella nätverken, deras kontaktnät och verksamheter och distributionskedjor.

– Att kunna kliva in på den här arenan, i synnerhet när vi kunde göra det i realtid och i princip läsa över axeln på de kriminella när de kommunicerade om sina brott, så klart att det förändrade spelplanen för svensk brottsbekämpning på ett väldigt positivt sätt. Vi har haft stor fördel av det, sade Linda H Staaf.

Utdrag ur konversation i Encrochat mellan kriminella i Sverige. Bild: Polisen

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Liten hund plågades svårt i flera år – fick avlivas av veterinär

INRIKESEtt fall av grovt djurplågeri har lett till att en 80-årig man nu står åtalad vid Malmö tingsrätt. Mannen hade enligt åtalet tvingat en hund som var sjuk, blind och döv att bo i en liten förvaringslåda i plast under vidriga förhållanden. En veterinär beslutade att avliva hunden omedelbart för att den skulle slippa lida mer. ”Det var ett utav de värsta fall jag någonsin har sett vad gäller djurplågeri och vanvård”, sade veterinären i polisförhör.

Radikalfeministisk mediakändis gör avbön och ångrar manshatande drev på nätet

INRIKESMediaprofilen Cissi Wallin, som ofta gjort sig känd för upptrissade hatdrev mot män, väljer nu att krypa till korset i en avbönskrönika i Expressen den 1 juni. Reaktionerna på hennes ”avbön” har dock inte varit odelat positiva, särskilt att hon inte har bett någon om ursäkt för den skada hennes olika hatdrev orsakat enskilda människor.

Framgångar för SD i Skånes regionstyrelse

INRIKESVid sitt sammanträde den 3 juni fattade regionstyrelsen i Skåne beslut om att bifalla två initiativärenden från Sverigedemokraterna, där de fick igenom att regionstyrelsen ska skicka två skarpa brev till regeringen. Det ena handlar om att man från Skånes sida vill se en omstart av kärnkraftsreaktorn Ringhals 1, samt att Bromma flygplats inte läggs ner. SD:s gruppledare och regionråd Niclas Nilsson säger i en kommentar till Nya Tider att framgången var symboliskt viktig som politisk isbrytare.

Stödet för EU fortsätter att sjunka – SCB: ”Säkerställd minskning”

INRIKESStatistiska centralbyrån presenterade under tisdagen den 8 juni den stora EU-sympatiundersökningen, som kommer ut två gånger per år. Anhängarna till unionen minskar för fjärde mätningen i rad, och är nu nere på 56,4 procent.

Fortsatta bidrag till Ibn Rushd i Huddinge

INRIKESHela sjuklövern, förstärkta av lokalpartierna Huddingepartiet och Drevvikenpartiet, beslutade tisdagen den 7 juni att fortsätta betala bidrag till Muslimska Brödraskapets frontorganisation, studieförbundet Ibn Rushd i Huddinge.

Göteborgskravallerna – fredagen den 15 juni 2001

INRIKESFredagen den 15 juni 2001 utbröt de värsta kravallerna men polisen började också återfå kontrollen genom att släppa låt gå-strategin. Kanske hjälpte det också att göteborgare, främst fotbollssupporters med stort våldskapital, gick till motangrepp mot terroristerna. Under dagen vandaliserades stora delar av Avenyn och på kvällen sköts den livsstilskriminelle vänsterextremisten Hannes Westberg.

Exakt24:s studio vandaliserad efter granskning av extremvänstern

INRIKESEfter Exakt24:s granskning av extremvänstern i Göteborg blev deras studiolokal vandaliserad. Samma systemmedier som gärna pratar om ”hot mot demokratin” när de själva utsätts för så kal­lat näthat har totalt ignorerat den fysiska attacken mot en nyhetsredaktion, liksom de tidigare angreppen mot en reporters hem. När Nya Tider söker svar om varför, väljer man att inte svara eller skylla på att man ”inte känner till det” trots att samtliga alternativmedier skrivit om det.

Tjugo år sedan Göteborgskravallerna

INRIKESDen 14 juni 2001 inleddes Göteborgskravallerna som ett resultat av naiva politikers överseende med terrorister vars budskap de delvis sympatiserade med. Media var redan då på terroristernas sida och nu tävlar de om att relativisera händelserna där egendom för mångmiljonbelopp förstördes. Förevändningen för kravallerna var det EU-toppmöte som Göteborg stod värd för och president George W Bushs statsbesök.

Gå till arkivet

Send this to a friend