Det har varit val i Estland idag. Foto: Stillbild Youtube

Nationalkonservativt parti spås göra succéval i Estland på söndag

Den 3 mars är det parlamentsval i ett av våra minsta grannländer, nämligen Estland. Mot bakgrund av att den ekonomiska samt politiska situationen i landet är överlag stabil har valrörelsen hittills inte blivit någon tuppfäktning om stora vallöften. Snarare kommer valet på söndag att innebära en värderingarnas kamp, och i denna väntas det nationalkonservativa partiet EKRE; Eesti Konservatiivne Rahvaerakond göra ett mycket bra val och landa på cirka 20 procent. Partiet har framför allt fångat upp många esters motstånd mot vad de anser vara en anpassning till vänsterliberala värderingar.

Ett värderingarnas val. Så kan det estniska parlamentsvalet utan tvivel beskrivas. Någon större strid om ekonomisk politik råder inte, och befolkningen i stort har hittills visat sig förhållandevis nöjd med de sociala reformer som den centerpartiledda regeringen genomfört under de senaste två åren. Centerpartiet tog nämligen över regeringsmakten efter att den nyliberala regeringen tvingats avgå i årsskiftet kring 2015 – 2016.

Vänstersväng med estniska mått mätt

Estland har sedan början av 2000-talet dominerats av det nyliberala Reformpartiet, och under många år var dess ledare Andrus Antsip landets premiärminister. Under denna tid präglades landet av en närmast extremistisk nyliberal politik som gjorde livet svårt för många ester. Men i och med regeringsskiftet i årsskiftet 2015 – 2016 tog Centerpartiet över regeringstaburetterna. Detta parti har tidigare främst setts som den ryskspråkiga minoritetens intresseparti, men detta har den nuvarande partiledaren tillika premiärministern, Jüri Ratas ändrat. Efter estniska förhållanden betraktas Centerpartiets övertagande av regeringsmakten som en stor vänstersväng, eftersom den delvis innebär ett brott med den starkt libertianska och nyliberala politik som hittills varit Estlands signum.

Sociala reformer och delvis förändrad befolkningstrend

Det som fram tills nu har gjort Jüri Ratas populär bland stora väljargrupper är att han har förbättrat socialförsäkringssystemet med estniska mått mätt. Bland annat har grundavdraget höjts för barnfamiljer, vilket har förbättrat den ekonomiska situationen för många. Barnbidragen har också höjts, men även pensionärerna, som efter Sovjetunionens upplösning har haft en mycket tuff levnadssituation i Estland, har börjat se vissa ekonomiska ljuspunkter.

Även befolkningsstatistiken har sakta börjat visa förändringar i en positiv riktning. Fram tills nyligen har Estland, liksom de övriga baltiska staterna, dragits med en vikande befolkningstrend ända sedan Sovjetunionen och de baltiska staterna gick skilda vägar. Nu visar åtminstone Estland svaga tendenser till att något fler ester börjar flytta hem igen. Detsamma börjar man för övrigt se i exempelvis Polen.

Nationalkonservativa på frammarsch

Helt utan dramatik är dock inte den estniska politiken. Även Estland har påverkats av EU:s krav på att dra sitt strå till stacken för att ta emot invandrare från Mellanöstern och Afrika. Estland har dock, liksom sina baltiska grannar, bjudit motstånd men Estland har dock visat sig mer anpassningsbenäget än exempelvis Lettland eller Litauen. Värt att nämna är ändå att Estland liksom Lettland inte har skrivit på FN:s deklaration om migration.

Den värderingsförskjutning som en liten klick av en vänsterliberal kultur- och mediaelit i Estland har stått för har nu ändå bidragit till att det nationalkonservativa partiet EKRE; Eesti Konservatiivne Rahvaerakond har fått ett tydligt uppsving. Partiet, som på svenska ungefärligen betyder Estniska Konservativa Folkpartiet, tog sig in i det estniska parlamentet vid valet år 2015. Detta var dock ett drygt halvår innan den stora massinvandringsvågen svepte över Europa vilket också påverkade Estland samt övriga baltiska länder. Även om invandringen från MENA-länderna till Baltikum var blygsam med europeiska mått mätt, var detta ändå något oerhört och smärtsamt för många invånare i dessa länder. Detta bidrog till att det nu ibland annat Estland kan bli mycket spännande vid valet på söndag, där EKRE kan nå dryga 20 procent.

Vill motverka homolobbying samt befolkningsutbyte

Partiledare för det estniska, konservativa folkpartiet är den karismatiska Martin Helme. Han är åtminstone klar över vad som är prioriterat i fall hans parti når inflytande vid valet den 3 mars. Han vill höja familjestimulerande bidrag än mer, vilket ligger i linje med vad Ungern gör just nu, samt att han på sikt vill lämna det överstatliga EU. Dessutom har han lovat dyrt och heligt att gå än mer i klinch mot vad han anser vara västliga influenser i form av vänsterliberal propaganda. Dit räknar han bland annat den vänsterliberala kulturelitens nyväckta vurmande för homolobbying samt krav från samma kretsar på att Estland skall öka invandringen från icke-europeiska länder vilket skulle innebära ett kraftigt befolkningsutbyte.

Om EKRE lyckas ta sig så långt som till regeringsmakten är så mycket osäkert, men många bedömare menar att partiet däremot kan bli det största oppositionspartiet i Estland, vilket innebär att de ändå kan piska opinionen framför sig.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

🟠 UTRIKES Tidskriften The Intercept har kommit över Facebooks lista över det som bolaget klassar som farliga individer och organisationer. Listan, som varit hemlig tills nu, är uppdelad i olika segment som terror, brott och hat. Många sedan länge avlidna dyker upp, som till exempel Adolf Hitler och Benito Mussolini. Flera svenskar, företrädesvis musiker, finns där också, framförallt på grund av deras ”hat” – men inga aktuella Sverigebaserade kriminella gäng eller klaner återfinns.

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.