Skip to Content

KRÖNIKA

Nationalstatens uppgift är att skydda sitt folk

Publicerad: 26 februari, 2017, 18:26

  • Svenska

Läs även

Migrationsstatistiken för 2016 är klar och talar sitt tydliga språk. I veckans nummer sammanställer Dan Malmqvist officiella siffror och jag vill fästa uppmärksamheten på två aspekter: för det första att asylinvandringen visserligen minskat, men att det fortfarande kommer flera tusen varje månad till Sverige. Strömmen går alltså fortsatt åt fel håll.

För det andra har det bevisats att politiska åtgärder faktiskt har en tydlig effekt på migrantströmmarna, tvärt­emot vad som officiellt hävdats. Potentiella migranter är i dag välinformerade om vilket land som är mest fördelaktigt att åka till, människosmugglare har bra koll på vilka rutter som är lukrativa och inte.

Det är dock en omvändelse under galgen från politikernas sida. Liksom Angela Merkel i Tyskland måste regeringen backa från sin politik för att inte reta upp folket alltför mycket. Deras ambition står dock kvar, att göra om Europa till mångkulturella ”regioner”, det är bara takten man slagit av på.

Man använder olika argument för att övertyga de motsträviga befolkningarna om varför de måste ge upp sina länder till förmån för allehanda andra folkslag och kulturer från fjär­ran platser. Flera av argumenten slår Tino Sanandaji effektivt hål på i sin nyutkomna bok Massutmaning, som recenseras i detta nummer: Sverige har aldrig varit mångkulturellt eller haft en stor invandring. Massimport av okvalificerad arbetskraft löser inte problemet med en åldrande befolkning, tvärtom har denna grupp svårt att ens försörja sig själv och belastar därmed ytterligare välfärden.

Sanandaji gjorde en insamling för att bekosta utgivningen av boken och slog svenskt rekord i gräsrotsfinansiering: 400 000 kronor insamlade på tre dagar. Totalt blev det över 600 000 kronor. Det måste dock ha blivit något av en besvikelse när Tino i december förra året ändrade fokus på boken: ”Den är huvudsakligen överspelad sedan Sverige kapitulerade inför verkligheten och började stänga gränserna. Jag har därför ändrat bokens fokus mot nästa stora problem, att integrera alla de invandrare som Sverige redan tagit emot.”

Att Sveriges gränser skulle vara stängda med hundratals nya asyl­sökande varje vecka är helt enkelt inte sant. Och varför är det nödvändigt att integrera de hundratusentals som Sverige tagit emot, när Tino själv konstaterar att de utgör en stor belastning på en redan haltande välfärd? Titta på exempelvis Norge, som inte bara låter migranterna åka hem igen när läget är säkert, utan dessutom ogiltigförklarar permanenta uppehållstillstånd och medborgarskap om man upptäcker att den asylsökande till exempel ljugit om sitt ursprungsland. Av asylsökande i Sverige saknar åtta av tio pass, 20-30 procent vägrar till och med att uppge ursprungsland, de registreras som ”statslösa”.
Inte ens Sanandaji berör nämligen pudelns kärna: vad är en nationalstat bra för? Varför har folk gått samman för att bilda ett land?

Statens viktigaste uppgift är att skydda sin befolkning, det gäller både kortsiktigt – mot krigets fasor, men även långsiktigt – mot att utplånas som folk genom undanträngning eller av andra orsaker. Det är därför ett folk skapar en stat, för att trygga deras intressen och då främst det kollektiva intresset av att få fortsätta att existera som folk, som en av världens unika och oersättliga etniska grupper.

Sanandaji föreslår bland annat att bara kvalificerad arbetskraft ska tillåtas invandra till Sverige, en modell som till exempel Danmark tillämpar. Det kanske kunde lösa den rent arbetsmässiga frågan kring en åldrande befolkning, men skulle i praktiken bara innebära en behagligare död för den befolkning som håller på att bytas ut. Sanandaji kanske inte tycker att det är så viktigt, då han inte själv är europé, men rent moraliskt borde det även för en utomstående betraktare sticka i ögonen att en åldrande europeisk befolkning byts ut mot en ung arabisk dito.

Det finns ju flitiga och arbetsamma invandrargrupper, som till exempel de kristna syrianerna som i Södertälje tagit över i princip alla butiker och friser­salonger. Men på vilket sätt är det bra för svenskarna att det finns en syriansk stad i Sverige? Tvärtom är högutbildad arbetskraftsinvandring ett mera försåtligt sätt att byta ut befolkningen, då det inte utgör ett lika uppenbart problem.

Dessutom finns ju aspekten att de högutbildade migranterna är oumbärliga för att bygga upp sina egna länder. Hur ska dessa någonsin lämna u-landsstadiet annars? Att svenska, tyska och andra europeiska folkslags födelsetal är så låga tyder på att något är galet i samhället och det är detta problem myndigheterna först och främst borde åtgärda.

Erik Almqvist redogör i veckans nummer ingående för hur Ungern tacklat detta problem, något som bevisar att familjepolitiska åtgärder och en positiv familjevänlig atmosfär i ett land kan vända den dystra trenden.
Det står i dag helt klart att alla argument för ett mångkulturellt samhälle bara är bluff. Tvärtom är det i ordets rätta bemärkelse rasistiskt att påstå att ett folk inte klarar sig utan en massiv invandring av andra folkslag. Skulle man våga säga det om något icke-europeiskt folk?

Sverige, ett land berömt för sina uppfinnare, ingenjörer och forskare. Ett land som klarat sig genom tusentals år och vars befolkning uthärdat både krig och hungersnöd, kan nog klara att ta hand om sina gamla själva.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Aroniabär och fläderbär

ANALYSÄn är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Elvis in Vegas av Richard Zoglin (2019)

BOKRECENSIONMånga Elvisfans såg fram emot den här boken. De flesta blev besvikna. Jodå, ikonens namn finns där i titeln, men någon ”Elvisbok” i strikt mening är det inte. Mer intressant för de som vill veta mer om Las Vegas utveckling som underhållningsstad. Stefan Pettersson har läst amerikanen Richard Zoglins bok (som är på engelska) om spelstaden i Nevadaöknen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Gå till arkivet

Send this to a friend