Skip to Content

Ajit Pai, myndigheten FCC:s ordförande, vill att internetleverantörerna ska få strypa flödet till och från användare och hemsidor efter behag. Foto: FCC

Nätleverantörer kan ges tillåtelse att censurera internet i USA

Digital utgåva

Myndigheten FCC (Federal Communications Commission), som reglerar USA:s internationella kommunikationer genom radio, television och internet, klargjorde nyligen att man planerar att lägga internetleveranser på enskilda telekomleverantörer. Kritiker fruktar att Obamas så kallade Net Neutrailty kan komma att rivas upp genom att bolagen kan gynna, missgynna och till och med censurera vissa sajter. Förslaget väntas bli antaget den 14 december.

Publicerad: 27 november, 2017, 21:42

  • Svenska

Läs även

Ordföranden för FCC, Ajit Pai, förklarade nyligen att regeringsorganet har planer på att lägga internetleveranser på enskilda telekombolag. Det skulle betyda att förre presidenten Barack Obamas så kallade Net Neutrality i praktiken upphävs. I den statueras att inga aktörer på internet ska utsättas för blockering, strypt uppkoppling (throttling) eller orättvis prioritering framför andra. Förslaget skall tas upp FCC:s styrelse redan den 14 december.

– Vi vill att FCC endast ska kräva att internetleverantörerna ska vara transparenta med hur de gör så att konsumenterna kan köpa det abonnemang som passar dem bäst”, säger han till New York Times.

Eftersom republikanerna dominerar myndighetens styrelse väntas Ajit Pais förslag gå igenom.

Kritiken mot FCC:s nya linje har inte låtit vänta på sig. Många fruktar att enskilda bolag kan komma att gynna sina egna produktioner, men även missgynna aktörer som bolagen av olika anledningar inte vill lyfta fram. Det kan handla om konkurrenter vars egna produktioner ligger nära leverantörens underbolags, men framförallt politisk favorisering och censur av regimkritiker och alternativ media.

Nätneutralitet i USA

Det var president Barack Obama som införde nätneutralitet (Open Internet Order) 2015. Den knöt bredbandsleverantörer till att ingå under lagstöd från Title II – en del av Communications Act från 1934. I korthet går nätneutraliteten ut på garantin att enskilda nätleverantörer inte ska kunna blocka, snabba upp eller sakta ned tillgången till vissa sajter, oavsett innehåll. Lagstadgad nätneutralitet är helt enkelt en garantideklaration på att användarna får tillgång till ett fritt internet. Den statliga organisationen FCC, som är satt att sköta kommunikationer som rör internet ska skötas, vilka som ska sköta dessa och under vilka regelverk, måste följa lagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Klarsyn

    Oligarkstyrda USA allt mindre demokratiskt. Jämfört med Ryska federationen så är USA numera i klart underläge när det gäller demokrati.

FN varnar: Coronavirusåtgärder kan orsaka global matbrist

UTRIKESFN varnar för en snart förestående global matbrist om inte regeringar agerar. Länder som stänger ned för att bromsa spridningen av Covid-19 skapar allvarliga störningar av både distributionskedjan och själva matproduktionen. Arbetare kan inte längre ta sig till jordbruken som varken kan så eller skörda. Länder tvingas införa exportförbud som förvärrar situationen än mer. Nya Tiders källor uppmärksammar oss också på för matförsörjningen än mer allvarliga bakomliggande orsaker, vilka sammantaget med långtgående pandemiåtgärder riskerar att skapa en katastrofal matsituation.

Covid-19 dödar fler män än kvinnor

HÄLSAForskare kan inte säga säkert varför coronapandemin gör skillnad på kön, men det beror sannolikt på biologi, livsstil och beteende.

Salvini om EU: ”Ett näste för ormar och sjakaler – vid behov säger vi adjö”

UTRIKESSprickan mellan Italien och EU växer. Italien får ingen hjälp, trots över 11 000 döda i coronaepidemin. I stället bötfällde EU-domstolen landet med över 7,5 miljoner euro mitt under pågående coronakris för att landet givit subventioner till hotellnäringen på Sardinien för 20 år sedan. Nu har konflikten förvärrats ytterligare sedan Italiens förslag om coronaobligationer avvisats. Nationalistledaren Matteo Salvini kallar EU ”ett näste för ormar och sjakaler” och hotar med att Italien kan komma att lämna unionen.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Huawei varnar för att Kina kommer att slå tillbaka mot nya amerikanska restriktioner

UTRIKESHuawei varnade på tisdagen den 31 mars för att 2020 skulle bli deras svåraste år hittills på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna och förutspådde att den kinesiska regeringen skulle slå tillbaka mot USA.

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Gå till arkivet

Send this to a friend