Skip to Content

Ajit Pai, myndigheten FCC:s ordförande, vill att internetleverantörerna ska få strypa flödet till och från användare och hemsidor efter behag. Foto: FCC

Nätleverantörer kan ges tillåtelse att censurera internet i USA

Digital utgåva

Myndigheten FCC (Federal Communications Commission), som reglerar USA:s internationella kommunikationer genom radio, television och internet, klargjorde nyligen att man planerar att lägga internetleveranser på enskilda telekomleverantörer. Kritiker fruktar att Obamas så kallade Net Neutrailty kan komma att rivas upp genom att bolagen kan gynna, missgynna och till och med censurera vissa sajter. Förslaget väntas bli antaget den 14 december.

Publicerad: 27 november, 2017, 21:42

  • Svenska

Läs även

Ordföranden för FCC, Ajit Pai, förklarade nyligen att regeringsorganet har planer på att lägga internetleveranser på enskilda telekombolag. Det skulle betyda att förre presidenten Barack Obamas så kallade Net Neutrality i praktiken upphävs. I den statueras att inga aktörer på internet ska utsättas för blockering, strypt uppkoppling (throttling) eller orättvis prioritering framför andra. Förslaget skall tas upp FCC:s styrelse redan den 14 december.

– Vi vill att FCC endast ska kräva att internetleverantörerna ska vara transparenta med hur de gör så att konsumenterna kan köpa det abonnemang som passar dem bäst”, säger han till New York Times.

Eftersom republikanerna dominerar myndighetens styrelse väntas Ajit Pais förslag gå igenom.

Kritiken mot FCC:s nya linje har inte låtit vänta på sig. Många fruktar att enskilda bolag kan komma att gynna sina egna produktioner, men även missgynna aktörer som bolagen av olika anledningar inte vill lyfta fram. Det kan handla om konkurrenter vars egna produktioner ligger nära leverantörens underbolags, men framförallt politisk favorisering och censur av regimkritiker och alternativ media.

Nätneutralitet i USA

Det var president Barack Obama som införde nätneutralitet (Open Internet Order) 2015. Den knöt bredbandsleverantörer till att ingå under lagstöd från Title II – en del av Communications Act från 1934. I korthet går nätneutraliteten ut på garantin att enskilda nätleverantörer inte ska kunna blocka, snabba upp eller sakta ned tillgången till vissa sajter, oavsett innehåll. Lagstadgad nätneutralitet är helt enkelt en garantideklaration på att användarna får tillgång till ett fritt internet. Den statliga organisationen FCC, som är satt att sköta kommunikationer som rör internet ska skötas, vilka som ska sköta dessa och under vilka regelverk, måste följa lagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Klarsyn

    Oligarkstyrda USA allt mindre demokratiskt. Jämfört med Ryska federationen så är USA numera i klart underläge när det gäller demokrati.

Gravid mamma mördad på sin semester

UTRIKESDen unga mamman var gravid med sitt andra barn när hon och hennes make överfölls av knivbeväpnade män i sin hyrda bungalow vid stranden på en semesterort i Sydafrika. Mannen överlevde med livshotande skador medan den unga kvinnan avled tillsammans med fostret på grund av de många knivhuggen mot hennes mage.

Eugenik i Nigeria

UTRIKESEugenik är något som i västerländer är politiskt inkorrekt och ses som avskyvärt och otänkbart. Något oväntat är Nigeria den nation som går längst med eugenik för den egna befolkningen sett internationellt. Statliga initiativ för ökad medvetenhet och till och med lagar som skall stoppa giftermål mellan partners som anses genetiskt inkompatibla är metoder som används i eugenikens tjänst.

Salvini vill genomföra folkomröstning för att stoppa öppnande av hamnar

Inför 80 000-100 000 anhängare krävde senator Matteo Salvini, partiledare för nationalistiska Lega, att en folkomröstning ska hållas i Italien för att stoppa den nya regeringens planer på att öppna landets hamnar för organisationer som transporterar migranter. Nya Tider var på plats under dagen.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Manifestation i Ålborg: Stoppa folkutbytet!

UTRIKESIdentitära aktivister på Nordjylland rivstartade i lördags morse med en manifestation mot befolkningsutbytet mitt på det berömda landmärket Limfjordsbron.

Gambiansk invandrare våldtog 11-årig flicka

UTRIKESDen 31-åriga gambiske invandraren Haji Kaloga våldtog en 11-årig flicka efter att ha brutit sig in i hennes hem. Nu har han dömts till 13 års fängelse för den brutala våldtäkten.

Gå till arkivet

Send this to a friend