Skip to Content

Andrija Mandić, en av de främsta oppositionsledarna i Montenegros politiska allians Demokratiska fronten och organisatör av protester mot Nato och regeringen. Foto: Nya Tider/Sergej Belous

”Nato utpressar sig in i Montenegro”

Montenegro är i princip det enda landet längs norra Medelhavskusten som inte är medlem i Nato. Den 19 maj skrev man på anslutningsprotokollet och förväntas bli fullvärdig Nato-medlem våren 2017. Någon folkomröstning har dock inte hållits och mycket tyder på att befolkningen är negativ till att bli medlemmar i en allians som utsatte landet för omfattande bombangrepp för bara 17 år sedan. Oppositionspolitikern och parlamentsledamoten Andrija Mandić, som tidigare varit Jugoslaviens vice ekonomiminister, menar att premiärminister Milo Đukanović blivit utpressad till att föra landet in i Nato genom att västmakterna har hållhakar på honom sedan hans tid som ledare för en smugglarliga på 1990-talet.

Publicerad: 1 juni, 2016, 22:53

  • Svenska
  • English

Läs även

På Natos toppmöte i Bryssel den 19 maj undertecknade Nato-länderna anslutningsprotokollet för Montenegro, som därmed erhöll observatörstatus inom alliansen. Så fort Montenegros samt alla Nato-länders parlament ratificerat protokollet, vilket förväntas ta cirka ett år, blir Montenegro Natos 29:e fullvärdiga medlem. Efter mötet beskrev Jevgenij Lukjanov, vice sekreterare i Rysslands säkerhetsråd, Rysslands inställning så här:
– Det är upp till dem [Montenegro] att besluta om detta. Om de tror att detta gynnar deras nationella säkerhet, så är det så.

Nya Tider träffar oppositionspolitikern Andrija Mandić, som lett Nato-kritiska demonstrationer sedan hösten 2015, på hans kontor i huvudstaden Podgorica. Han är en av grundarna och ledarna av partialliansen Demokratiska fronten, som innehar 20 av parlamentets 81 platser, och vars presidentkandidat fick 48,8 procent av väljarnas röster och besegrades därmed endast med knapp marginal.

NyT: Sverige har ett komplicerat förflutet vad gäller förhållandet till Ryssland med krig och konflikter, men föredrar ändå att vara neutralt. På samma gång är Montenegro, som har en lång historia på över 300 år av vänskapsband med Ryssland, på väg att gå med i Nato. Hur kommer det sig?

– Folket i Montenegro går inte med i Nato, det är bara Montenegros regering som gör det, och vars ledare Milo Đukanović blir utsatt för utpressning av Natoländerna. Detta är ingen hemlighet och jag skulle vilja påminna om att på 1990-talet var Đukanović den yngste premiärministern i Europa, vid 29 års ålder. Under sanktionerna och inbördeskriget organiserade Đukanović smugglarligor som höll på med illegal handel. Dessa ligor bestod av internationellt organiserade brottslingar med band till den italienska maffian, som var aktiv i Montenegro. Nato-ländernas underrättelsetjänster var väl medvetna om detta och samlade en stor mängd bevis mot Đukanović. Förutom det måste privatiseringen av statligt ägda företag läggas till listan av brottsliga handlingar. Dessa bevis har använts för att sätta press på Đukanović, så att han blev tvungen att gå med på Natos krav att verka för deras intressen. Natos intressen kretsar i detta fall kring det faktum att Montenegro är det enda landet på Medelhavets nordkust som inte är med i Nato. Om man färdas från Atlanten längs Medelhavskusten, från Spanien ända till Syrien, så är alla med i Nato utom denna lilla plätt som kallas Montenegro.

 

NATO_affiliations_in_Europe

Montenegro och andra länder på Balkan och deras relation till Nato.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sergej Belous

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ecuador drar tillbaka Julian Assanges medborgarskap

YTTRANDEFRIHETEcuador har dragit tillbaka Wikileaksgrundaren Julian Assanges medborgarskap, som han fick år 2018. Assanges advokat Carlos Poveda, själv från Ecuador, är besviken och menar att beslutet fattats på ett felaktigt sätt och att Assange själv inte fick komma till tals.

Nederländernas parlament: Premiärminister Mark Rutte ertappas med grov lögn… inför rullande kamera

NEDERLÄNDERNAUnder en frågestund ställs Nederländernas statschef, som tvingat befolkningen till hårda covid-restriktioner, mot väggen av den nationalistiske parlamentarikern Gideon van Meijeren (FvD). Den amerikanska konservativa nyhetssidan Breitbart beskriver i en opinionstext honom som en ”hjältepolitiker” som ”skoningslöst förgör” den nederländske premiärministern. Therry Baudet, partiledaren för FvD, presenterade videon från händelsen med orden ”TITTA! Gideon van Meijeren avslöjar LÖGNAREN Rutte”. Premiärministern, som går under öknamnet ”Teflon-Mark”, förnekar under utfrågningen att han har någon kännedom om globalist­handboken COVID-19: The Great Reset. Detta trots att han är en flitig besökare i globalistsammanhang. Rutte skänker också miljarder av folkets skatte­pengar till den nu mest aktuella delen av globalist­agendan, att få hela världens befolkning injicerad.

Vancouvers flygplats, Rachel Marsden. Foto: Skytrax, privat

Inresande till Kanada tvingas i karantänläger – även om de är immuna

Den som kommer till Kanada ovaccinerad tvingas till en karantänanläggning på egen bekostnad. Detta även om man tidigare varit sjuk i Covid-19 och kan uppvisa att man är immun. Detta hände kolumnisten Rachel Marsden, som tvingades ta första flyget till Europa igen.

Snöplig sorti för biologisk man i kvinnlig OS-tävling

UTRIKESDet blev ett totalt misslyckande för Laurel Hubbard, en manlig tyngdlyftare som tilläts tävla i kvinnlig tyngdlyftning i OS. Men tre misslyckade lyftförsök fick honom dock utslagen ur tävlingen i +87-kiloklassen i tyngdlyftning för kvinnor. Inget hindrar heller andra män från att tävla mot kvinnor – det är upp till de enskilda länderna att bestämma vem man skickar till OS meddelar den internationella olympiska kommittén, IOK.

Islam i Ryssland: Tusen omväxlande år med blodig terror och fredlig renässans

UTRIKESI Europa oroar sig många för islamisering. Vårt grannland Ryssland har en lång historia med olika riktningar inom islam, en historia som paradoxalt nog både varit blodigare och lugnare än den europeiska historien med muslimer. Kan vi lära något av ryssarnas erfarenheter?

Gates Foundations-anställda vill byta jobb

UTRIKESMelinda French Gates talade onsdagen den 28 juli med de anställda på Bill & Melinda Gates Foundation för första gången sedan hon och Bill Gates meddelade sin skilsmässa, eftersom den filantropiska organisationen med 65 miljarder dollar i kassan alltmer ställs inför interna frågor om sin framtid och uppdrag. Parets separation efter 27 års äktenskap och pressrubriker med anklagelser om oegentligheter från Bill Gates sida har orsakat uppenbar oro i organisationens led, enligt tre nuvarande anställda, som talat med nyhetssiten Business Insider på villkor av anonymitet.

”Välkomna, nykomlingar!”

UTRIKESProfessor Alexander Dugin, filosof och geopolitisk expert från Ryssland, ser världen förändras: den gamla liberalismen ersätts av en ny, aggressiv, globalistisk mutation.

Drakoniska regler och lagar drabbar Frankrikes befolkning

UTRIKESDet befästes i det franska parlamentet, l’Assemblée Nationale, under natten till den 26 juli. Med röstsiffrorna 156 för, 60 emot och 14 som avstod inleds nu en ny ordning i den femte franska republiken. I kampen mot Covid-19 antogs nya åtgärder gentemot Frankrikes befolkning. Stora protester betraktas av regeringen som ett oansvarigt beteende från en störande minoritet.

Gå till arkivet

Send this to a friend