Skip to Content

Andrija Mandić, en av de främsta oppositionsledarna i Montenegros politiska allians Demokratiska fronten och organisatör av protester mot Nato och regeringen. Foto: Nya Tider/Sergej Belous

”Nato utpressar sig in i Montenegro”

Montenegro är i princip det enda landet längs norra Medelhavskusten som inte är medlem i Nato. Den 19 maj skrev man på anslutningsprotokollet och förväntas bli fullvärdig Nato-medlem våren 2017. Någon folkomröstning har dock inte hållits och mycket tyder på att befolkningen är negativ till att bli medlemmar i en allians som utsatte landet för omfattande bombangrepp för bara 17 år sedan. Oppositionspolitikern och parlamentsledamoten Andrija Mandić, som tidigare varit Jugoslaviens vice ekonomiminister, menar att premiärminister Milo Đukanović blivit utpressad till att föra landet in i Nato genom att västmakterna har hållhakar på honom sedan hans tid som ledare för en smugglarliga på 1990-talet.

Publicerad: 1 juni, 2016, 22:53

  • Svenska
  • English

Läs även

På Natos toppmöte i Bryssel den 19 maj undertecknade Nato-länderna anslutningsprotokollet för Montenegro, som därmed erhöll observatörstatus inom alliansen. Så fort Montenegros samt alla Nato-länders parlament ratificerat protokollet, vilket förväntas ta cirka ett år, blir Montenegro Natos 29:e fullvärdiga medlem. Efter mötet beskrev Jevgenij Lukjanov, vice sekreterare i Rysslands säkerhetsråd, Rysslands inställning så här:
– Det är upp till dem [Montenegro] att besluta om detta. Om de tror att detta gynnar deras nationella säkerhet, så är det så.

Nya Tider träffar oppositionspolitikern Andrija Mandić, som lett Nato-kritiska demonstrationer sedan hösten 2015, på hans kontor i huvudstaden Podgorica. Han är en av grundarna och ledarna av partialliansen Demokratiska fronten, som innehar 20 av parlamentets 81 platser, och vars presidentkandidat fick 48,8 procent av väljarnas röster och besegrades därmed endast med knapp marginal.

NyT: Sverige har ett komplicerat förflutet vad gäller förhållandet till Ryssland med krig och konflikter, men föredrar ändå att vara neutralt. På samma gång är Montenegro, som har en lång historia på över 300 år av vänskapsband med Ryssland, på väg att gå med i Nato. Hur kommer det sig?

– Folket i Montenegro går inte med i Nato, det är bara Montenegros regering som gör det, och vars ledare Milo Đukanović blir utsatt för utpressning av Natoländerna. Detta är ingen hemlighet och jag skulle vilja påminna om att på 1990-talet var Đukanović den yngste premiärministern i Europa, vid 29 års ålder. Under sanktionerna och inbördeskriget organiserade Đukanović smugglarligor som höll på med illegal handel. Dessa ligor bestod av internationellt organiserade brottslingar med band till den italienska maffian, som var aktiv i Montenegro. Nato-ländernas underrättelsetjänster var väl medvetna om detta och samlade en stor mängd bevis mot Đukanović. Förutom det måste privatiseringen av statligt ägda företag läggas till listan av brottsliga handlingar. Dessa bevis har använts för att sätta press på Đukanović, så att han blev tvungen att gå med på Natos krav att verka för deras intressen. Natos intressen kretsar i detta fall kring det faktum att Montenegro är det enda landet på Medelhavets nordkust som inte är med i Nato. Om man färdas från Atlanten längs Medelhavskusten, från Spanien ända till Syrien, så är alla med i Nato utom denna lilla plätt som kallas Montenegro.

 

NATO_affiliations_in_Europe

Montenegro och andra länder på Balkan och deras relation till Nato.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sergej Belous

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

UTRIKESNazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

AfD kvar i Hamburgs delstatsparlament trots massiv hatkampanj

UTRIKESSöndagen den 23 februari hölls delstatsval i Tysklands näst största stad Hamburg. Både mainstreammedier och politiskt etablissemang hade unisont hoppats på att nationalkonservativa AfD skulle åka ur delstatsparlamentet i skuggan av vansinnesdådet i Hanau tidigare i veckan då elva personer dödades. Trots en massiv hatkampanj från både medier, politiska partier och regelrätta vänsterextremister klarar sig dock AfD med god marginal kvar i Hamburgs delstatsparlament.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Ylva Johansson försvarar asylrätten efter ECHR:s dom

UTRIKESEU-kommissionären för inrikes frågor, Ylva Johansson (S), försvarar rätten för migranter att begära asyl, och även om denna rättighet ”inte kan erbjudas vid varje meter gräns” borde det vara möjligt, hävdade hon.

Italien drabbat av Coronaviruset – 132 smittade

UTRIKESItalien har på kort tid blivit det värst drabbade landet i Europa när det kommer till spridningen av det dödliga coronaviruset Covid-19. Från tre bekräftade fall på fredagsmorgonen har man nu nått 132 bekräftade fall på söndagsmorgonen. Två av patienterna har avlidit. Ett av Vatikanen initierat projekt, att donera hundratusentals ansiktsmasker till Kina, kan samtidigt ha bidragit till smittspridningen i Italien eftersom det nu råder en stor brist på ansiktsmasker för den egna befolkningen.

Delstatsval i Hamburg den 23 februari

UTRIKESEfter tumultet i Thüringen där liberala FDP fick ministerpresidentsposten i delstaten tack vare AfD har den omfattande moralpaniken lett till hets mot liberaler i Hamburg, valplakaten förstörs av vänsterextrema eller förses med dekalen ”Nazis auf dem Maul”. FDP kanske inte väljs in i Hamburgs delstatsparlament den 23 februari.

SYRIEN: Eldväxling mellan syrisk och turkisk militär, Eskalerande situation i Idlib

SYRIENSyriska regeringsstyrkor har säkrat landets viktigaste motorväg mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo. Händelsen är en milstolpe i det nu nio år långa kriget i Syrien. Turkisk militär försökte blockera syrierna och skydda ”rebellerna” vid flera strategiska platser, men turkiska observationsplatser kringgicks och eldgivning bemöttes av syrisk militär. Turkiska soldater dödades vid minst två tillfällen. Ankara utlovar hämnd, men har hitintills nöjt sig med att hitta på hämndattacker som inte ägt rum. Syriska regeringsstyrkor har nu befriat runt halva den tidigare terroristkontrollerade Idlib-provinsen och står nu bara några få kilometer öst om provinshuvudstaden Idlib.

Syriska framgångar hyllas av LNA

Libyska nationella armén (LNA) hyllar i ett unikt uttalande den syriska armén och ger sitt stöd till landets regering under president Bashar Assad. LNA kallar även Turkiets president för ”imbecillen”, efter att syriska regeringsstyrkor med framgång skjutit tillbaka mot turkisk militär som försökte hjälpa terrorgrupper i Idlib-provinsen. För Damaskus innebär det ett kliv framåt på världsarenan.

Gå till arkivet

Send this to a friend