Skip to Content

Andrija Mandić, en av de främsta oppositionsledarna i Montenegros politiska allians Demokratiska fronten och organisatör av protester mot Nato och regeringen. Foto: Nya Tider/Sergej Belous

”Nato utpressar sig in i Montenegro”

Montenegro är i princip det enda landet längs norra Medelhavskusten som inte är medlem i Nato. Den 19 maj skrev man på anslutningsprotokollet och förväntas bli fullvärdig Nato-medlem våren 2017. Någon folkomröstning har dock inte hållits och mycket tyder på att befolkningen är negativ till att bli medlemmar i en allians som utsatte landet för omfattande bombangrepp för bara 17 år sedan. Oppositionspolitikern och parlamentsledamoten Andrija Mandić, som tidigare varit Jugoslaviens vice ekonomiminister, menar att premiärminister Milo Đukanović blivit utpressad till att föra landet in i Nato genom att västmakterna har hållhakar på honom sedan hans tid som ledare för en smugglarliga på 1990-talet.

Publicerad: 1 juni, 2016, 22:53

  • Svenska
  • English

Läs även

På Natos toppmöte i Bryssel den 19 maj undertecknade Nato-länderna anslutningsprotokollet för Montenegro, som därmed erhöll observatörstatus inom alliansen. Så fort Montenegros samt alla Nato-länders parlament ratificerat protokollet, vilket förväntas ta cirka ett år, blir Montenegro Natos 29:e fullvärdiga medlem. Efter mötet beskrev Jevgenij Lukjanov, vice sekreterare i Rysslands säkerhetsråd, Rysslands inställning så här:
– Det är upp till dem [Montenegro] att besluta om detta. Om de tror att detta gynnar deras nationella säkerhet, så är det så.

Nya Tider träffar oppositionspolitikern Andrija Mandić, som lett Nato-kritiska demonstrationer sedan hösten 2015, på hans kontor i huvudstaden Podgorica. Han är en av grundarna och ledarna av partialliansen Demokratiska fronten, som innehar 20 av parlamentets 81 platser, och vars presidentkandidat fick 48,8 procent av väljarnas röster och besegrades därmed endast med knapp marginal.

NyT: Sverige har ett komplicerat förflutet vad gäller förhållandet till Ryssland med krig och konflikter, men föredrar ändå att vara neutralt. På samma gång är Montenegro, som har en lång historia på över 300 år av vänskapsband med Ryssland, på väg att gå med i Nato. Hur kommer det sig?

– Folket i Montenegro går inte med i Nato, det är bara Montenegros regering som gör det, och vars ledare Milo Đukanović blir utsatt för utpressning av Natoländerna. Detta är ingen hemlighet och jag skulle vilja påminna om att på 1990-talet var Đukanović den yngste premiärministern i Europa, vid 29 års ålder. Under sanktionerna och inbördeskriget organiserade Đukanović smugglarligor som höll på med illegal handel. Dessa ligor bestod av internationellt organiserade brottslingar med band till den italienska maffian, som var aktiv i Montenegro. Nato-ländernas underrättelsetjänster var väl medvetna om detta och samlade en stor mängd bevis mot Đukanović. Förutom det måste privatiseringen av statligt ägda företag läggas till listan av brottsliga handlingar. Dessa bevis har använts för att sätta press på Đukanović, så att han blev tvungen att gå med på Natos krav att verka för deras intressen. Natos intressen kretsar i detta fall kring det faktum att Montenegro är det enda landet på Medelhavets nordkust som inte är med i Nato. Om man färdas från Atlanten längs Medelhavskusten, från Spanien ända till Syrien, så är alla med i Nato utom denna lilla plätt som kallas Montenegro.

 

NATO_affiliations_in_Europe

Montenegro och andra länder på Balkan och deras relation till Nato.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sergej Belous

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend