Skip to Content

Andrija Mandić, en av de främsta oppositionsledarna i Montenegros politiska allians Demokratiska fronten och organisatör av protester mot Nato och regeringen. Foto: Nya Tider/Sergej Belous

”Nato utpressar sig in i Montenegro”

Montenegro är i princip det enda landet längs norra Medelhavskusten som inte är medlem i Nato. Den 19 maj skrev man på anslutningsprotokollet och förväntas bli fullvärdig Nato-medlem våren 2017. Någon folkomröstning har dock inte hållits och mycket tyder på att befolkningen är negativ till att bli medlemmar i en allians som utsatte landet för omfattande bombangrepp för bara 17 år sedan. Oppositionspolitikern och parlamentsledamoten Andrija Mandić, som tidigare varit Jugoslaviens vice ekonomiminister, menar att premiärminister Milo Đukanović blivit utpressad till att föra landet in i Nato genom att västmakterna har hållhakar på honom sedan hans tid som ledare för en smugglarliga på 1990-talet.

Publicerad: 1 juni, 2016, 22:53

  • Svenska
  • English

Läs även

På Natos toppmöte i Bryssel den 19 maj undertecknade Nato-länderna anslutningsprotokollet för Montenegro, som därmed erhöll observatörstatus inom alliansen. Så fort Montenegros samt alla Nato-länders parlament ratificerat protokollet, vilket förväntas ta cirka ett år, blir Montenegro Natos 29:e fullvärdiga medlem. Efter mötet beskrev Jevgenij Lukjanov, vice sekreterare i Rysslands säkerhetsråd, Rysslands inställning så här:
– Det är upp till dem [Montenegro] att besluta om detta. Om de tror att detta gynnar deras nationella säkerhet, så är det så.

Nya Tider träffar oppositionspolitikern Andrija Mandić, som lett Nato-kritiska demonstrationer sedan hösten 2015, på hans kontor i huvudstaden Podgorica. Han är en av grundarna och ledarna av partialliansen Demokratiska fronten, som innehar 20 av parlamentets 81 platser, och vars presidentkandidat fick 48,8 procent av väljarnas röster och besegrades därmed endast med knapp marginal.

NyT: Sverige har ett komplicerat förflutet vad gäller förhållandet till Ryssland med krig och konflikter, men föredrar ändå att vara neutralt. På samma gång är Montenegro, som har en lång historia på över 300 år av vänskapsband med Ryssland, på väg att gå med i Nato. Hur kommer det sig?

– Folket i Montenegro går inte med i Nato, det är bara Montenegros regering som gör det, och vars ledare Milo Đukanović blir utsatt för utpressning av Natoländerna. Detta är ingen hemlighet och jag skulle vilja påminna om att på 1990-talet var Đukanović den yngste premiärministern i Europa, vid 29 års ålder. Under sanktionerna och inbördeskriget organiserade Đukanović smugglarligor som höll på med illegal handel. Dessa ligor bestod av internationellt organiserade brottslingar med band till den italienska maffian, som var aktiv i Montenegro. Nato-ländernas underrättelsetjänster var väl medvetna om detta och samlade en stor mängd bevis mot Đukanović. Förutom det måste privatiseringen av statligt ägda företag läggas till listan av brottsliga handlingar. Dessa bevis har använts för att sätta press på Đukanović, så att han blev tvungen att gå med på Natos krav att verka för deras intressen. Natos intressen kretsar i detta fall kring det faktum att Montenegro är det enda landet på Medelhavets nordkust som inte är med i Nato. Om man färdas från Atlanten längs Medelhavskusten, från Spanien ända till Syrien, så är alla med i Nato utom denna lilla plätt som kallas Montenegro.

 

NATO_affiliations_in_Europe

Montenegro och andra länder på Balkan och deras relation till Nato.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sergej Belous

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Gå till arkivet

Send this to a friend