Skip to Content

Åsnens nationalpark. Foto: Facebook
INRIKES

Naturvårdsverket redovisade bättre tider för hotade arter och att ytterligare 70 000 hektar skog skyddats

Digital utgåva

Naturvårdsverket redovisade i april till regeringen att det under 2019 säkrades ytterligare 70 000 hektar skog genom främst nya naturreservat. Bland skydd för hotade arter omnämns flerdubbling av antalet humlepälsbin i Skåne. Myndigheten framhåller även att 1 200 arbetstillfällen genereras genom naturskyddet i landet.

Publicerad: 21 april, 2020, 14:14

 • Svenska

Läs även

Sverige fick under 2019 181 nyinrättade naturreservat och den totala ytan av naturreservat ökade genom det med 45 000 hektar. Det innebär att ännu fler värdefulla skogar och vatten, fjäll och myrar, ängar och hagar och all dess mångfald av arter har fått ett skydd för framtiden. Även andra skyddsformer som skötselavtal, nationalparker, naturvårdsområden eller biotopskyddsområden och utökning av befintliga skyddade områden genomfördes.

Miljöbalken anger som skäl till att bilda naturreservat att syftet måste vara att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer, tillgodose behov av områden för friluftslivet, skydda, återställa eller nyskapa värdefulla naturmiljöer samt skydda, återställa eller nyskapa livsmiljöer för skyddsvärda arter.

Cirkeldiagram från Naturvårdsverket över fördelningen av skyddade områden.

 

Naturreservat inrättas på såväl privatägd mark som på statens skogsbestånd. Det innebär starka restriktioner av markanvändningen och uttag av träd och för varje naturreservat upprättas individuella bestämmelser med särskilda föreskrifter eller begränsningar för markägarna. Det finns inga garanterade ekonomiska fördelar eller ersättningar för markägarna. Informationsskyltar eller parkeringar ordnas dock ibland när friluftslivet framhållits särskilt under reservatsbildningen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Markstöld och kränkning av enskilda medborgares rättigheter till Liv och Egendom!!! (Naturrätten)

  Mycket effektivt sätt att fördriva landsbygdsbefolkningen in i betongghetton i stora städer.

 • Dacke

  Tendensen är uppenbar och som på sikt betyder att enskilda skogsägare får svårare att få tillstånd för slutavverkning, eller kraftig gallring av skogen? I slutänden är det egentligen en fråga om att ta ifrån markägaren beslutanderätten över skogsinnehavet, eller om man så vill en – konfiskering. Vi har redan nått dit vad gäller inmutning för gruvdrift och där markägaren får hålla tillgodo med 1.5 promille om en gruvdrift startas. Sedan tidigare har “allemansrätten” gjort det möjligt att bedriva industriell bärplockning på markerna, utan att någon ekonomisk ersättning utgår till markägaren. Denne är däremot skyldig att efter varje bärsäsong plocka upp allt skräp bärplockarna lämnat efter sig. Således väntar skogsägaren nu på om skogen skall bli en naturpark för den “biologiska mångfalden” eller var det enfalden?

  • Knutkalas

   det är bara en förvarning av det som komma skall staten vill konfiskera all privat skog efter coronan kommer det att fattas mycket pengar i skattekistan

 • Knutkalas

  bättre tider för hotade varelser men sämre för skogsägarna

 • burnedout

  Naturvârdsverkets agenda är föreskriven av UNESCO. Precis som BLM (Bureau of Land Mangement) ingâr allt detta i Agenda 2030. Inskränkningar i privatpersonernas ägande, handlingsutrymme och nyttjande leder till ökad statlig (och överstatlig) kontroll av resursrika landomrâden. Oavsett om detta är Amazonas eller det inre av Sverige.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Jan Myrdal, en ”realismens seger”

KULTURJan Myrdal gick ur tiden den 30 oktober 2020, efter nästa ett helt sekels febril verksamhet. Skribenten Mats Loman berättar om Myrdals kaotiska tillvaro, varför vänsterpressen kom att hata honom och hur han så småningom kom att närma sig det traditionella.

Förvirrad man hotade Sverige med inbördeskrig om SD får makten

INRIKESFredagen den 13 november publicerade en arabisk man ett klipp på Youtube, där han hotar svenskarna med inbördeskrig om SD vinner makten efter nästa val. Det är samme man som tidigare drev Arabiska partiet och som Nya Tider kunder berätta har en historia av mental sjukdom. Riksdagsledamoten Roger Richtoff (SD) anser dock att budskapet skall tas på allvar då det kan trigga någon redan radikaliserad våldsverkare.

Sverige slår rekord i kvotflyktingar – tusentals flygs in före årsskiftet

REPORTAGESverige tar emot flest kvotflyktingar i världen, sett till sin befolkning. I absoluta tal är vi fyra i världen. Detta trots att regeringen aviserat en restriktivare invandringspolitik i Migrationsöverenskommelsen (MÖK) som ingicks med de borgerliga partierna år 2015. Antalet kvotflyktingar, som hämtas i läger runt om i världen och har permanent uppehållstillstånd från dag ett, mer än dubblades genom överenskommelsen, från 1 900 till 5 000. Migrationsverket meddelar Nya Tider att det varit svårt under året att flyga hit kvotflyktingarna på grund av restriktionerna, men att man nu gör allt man kan för att flyga in så många afrikaner och araber som möjligt före årsskiftet – och kommunerna är tvungna att ta emot dem.

Åklagare: Inte hets mot folkgrupp att bränna koranen

INRIKESDet är inget brott enligt svensk lag att bränna koranen. Det slår Malmös åklagarkammare fast efter att ha lagt ner den förundersökning om ”hets mot folkgrupp” som inleddes efter att medlemmar ur det danska islamkritiska partiet Stram kurs brände en koran i det invandrartäta Rosengård i Malmö i slutet av augusti.

Gå till arkivet

Send this to a friend