Skip to Content

Aleksej Navalnyj klassas inte längre som samvetsfånge av Amnesty på grund av påstådd nationalism. Foto: Wikipedia/ Evgeny Feldman/ Novaya Gazeta
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Navalnyj faller i onåd – stödde nationalism för 14 år sedan

PappersupplaganNya Tider v. 11

Den ryske dissidenten Aleksej Navalnyj har hyllats i väst som en förkämpe för demokratin. Nu tar dock Amnesty bort sin hand från ”samvetsfången”, orsaken är att han för länge sedan sade att illegala invandrare skulle deporteras från Ryssland. Ryska statsmedier slog förstås upp detta stort, men svartmålningen som Europas dissidenter utsätts för är grövre.

Publicerad: 17 mars, 2021, 03:28

  • Svenska

Läs även

Amnesty tar bort Aleksej Navalnyj från sin lista över samvetsfångar. Den 26 februari skriver man så här på sin hemsida:

”Efter noggrann analys kom vi fram till att vi hade begått ett misstag. När vi fattade beslutet att benämna honom som samvetsfånge fokuserade vi enbart på omständigheterna kring gripandet och frihetsberövandet av honom, och lade inte tillräcklig vikt vid hans tidigare uttalanden — uttalanden som han aldrig har tagit offentligt avstånd från.”

Vad är det han har sagt då? Amnesty vill inte fördjupa sig i det, men hänvisar till en video från början av 2000-talet, då Navalnyj började bygga sin politiska karriär. Han liknade då illegala invandrare vid ”kacker­lackor” som skulle ”krossas”. När han kandiderade till Moskvas borgmästare var en del av hans politiska plattform att utvisa alla illegala invandrare från huvudstaden. Många väljare tyckte om idén, men Amnesty betecknar det som ”hatretorik”.

Navalnyj har vid senare tillfällen vägrat ta avstånd ifrån sina uttalanden. Dessa ståndpunkter anses vara viktiga för hans väljarbas. Han ska även ha deltagit i en nationalistisk marsch.

Rysk statlig tv har förstås gjort stor sak av detta och att han dömts för att ha ”förtalat en krigsveteran”. Veteranen hade i en tv-­intervju hyllat Putins grundlagsreform och Navalnyj kallade honom då en förrädare. Snabbt blev Navalnyj ”nynazist” i rysk media.
Som vi så många gånger sett exempel på används samma typ av politiskt motiverade svartmålning i Sverige och Europa. Men jag skulle faktiskt vilja påstå att situationen i Europa är sju resor värre än Ryssland.

Jag tror att det främsta exemplet i närtid är demonstrationer anordnade av gula västarna i Frankrike. Åtskilliga människor skadades allvarligt av polisens granater, över dussinet förlorade ett öga och flera miste livet. Jämför det med protesterna i Ryssland från oppositionen till stöd för Navalnyj. De ryska myndigheterna grep också många och använde batongerna, men i jämförelse var polisen i Paris åtskilligt mer brutal och använde farligare vapen.

I januari fördömde USA:s utrikesdepartement den ryska polisens ”våldsamma taktik” och EU:s utrikesminister sade att medlemsländernas ministrar skulle diskutera Rysslands agerande och ”övervåldet”. Var fanns dessa fördömanden när folk skadades och till och med dödades av polisens vapen i Paris?

Coronapandemin kom som en skänk från ovan för den franska regeringen. I åtskilliga månader hade man försökt kväsa de regimkritiska protesterna från Gula västarna, men med utegångsförbudet blev det lättare. Nu kunde man spöa upp oppositionella för att de inte följde restriktionerna, inte för att de kritiserade regeringen. Media slutade rapportera.

Nu ska smittorisken även motivera att Finland skjuter på sitt kommunval till sommaren. Så lägligt, regeringspartierna har just nu dåliga siffror i opinionen medan Sannfinländarna spås stora framgångar. Hoppas man på att den politiska vinden ska hinna vända om man väntar med valet?

Det finns självklart sätt att genomföra ett val på ett säkert sätt även under en pandemi. Jag har själv varit valobservatör när Ryssland genomförde presidentval under den första coronavågen. Man höll avstånd, valförrättarna hade ordentlig skyddsutrustning, tempen kollades på alla som kom in och lokalen desinficerades regelbundet. För de som inte ville lämna sitt hem ordnades röstning genom att valförrättare åkte hem till den röstande och genomförde proceduren samtidigt som man höll ordentligt avstånd.

Visst är det så att många evenemang har flyttats fram i år, men ni kan ju tänka er vilka rubriker det hade blivit om Putin beslutat att skjuta upp ett val. Eller Trump. Eller någon annan som etablissemanget ogillar. Dubbla måttstockar, som vanligt.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Danmarks initiativ förändrar spelplanen

LEDAREDanmark har tagit ett historiskt steg då man den 3 juni bestämde sig för att flytta hela asylprocessen till Afrika. Inte ens de som får asyl beviljad kommer att tillåtas invandra till Danmark, utan fristad kommer att erbjudas dem i det afrikanska landet. Det innebär noll asylinvandrare till Danmark så snart det nya systemet är på plats – det första av två nödvändiga steg för att göra Danmark danskt igen.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Den mystiska gravhögen Anundshög

KULTURAnundshög i Västerås är Sveriges största gravhög. Här hölls ting under 1300- och 1400-talen. År 1998 undersöktes en mindre del av högen och sedan 2008 har fler arkeologiska undersökningar gjorts på platsen. Trots detta är Anundshög ännu ett mysterium och relativt okänd för allmänheten.

Frankrike i ett tillstånd av la colère – vrede

OPINION: SOPHIE KIELBOWSKAEfter en tid av upprördhet övergick fransmännens känslor i vrede. I Sverige säger vi ”nu går skam på torra land”, i Frankrike agerar man med värdighet och vrede. I slutet av april och början av maj inträffade en rad händelser som fått fransmännen att visa, att nu går skam på torra land. Och mest en colère är polisen och militären. Det skriver Sophie Kielbowska som följt händelserna genom franska medier och ger här en lägesrapport.

Gå till arkivet

Send this to a friend