Skip to Content

Nederländerna återinför ”partiell lockdown”

Publicerad: 15 oktober, 2020, 15:19

  • Svenska

Läs även

Från och med onsdagen den 14 oktober kommer en ”partiell lockdown” gälla i Nederländerna. Vid en presskonferens dagen innan förklarade premiärminister Mark Rutte att ”nya och kraftfulla åtgärder” införs, vilket bland annat innebär att sammankomster med över fyra personer förbjuds, liksom alkoholförsäljning kvällstid, och restauranger och barer stängs. Affärer får hålla öppet till 20.00, med undantag för matvarubutiker, som får hålla öppet längre under förutsättning att de inte ”rör till det”.

De som inte har ett samhällsviktigt arbete uppmanas att arbeta hemifrån, och avstå från resor. Utövande av sport får inte ske med fler än fyra, men professionell sport utan publik förblir tillåtet. Till skillnad från den partiella nedstängningen i våras, kommer dock skolor och kollektivtrafik att hållas öppna. Bärande av skyddsmask blir obligatorisk i allmänna utrymmen inomhus.

Åtgärderna kommer i första hand att gälla i fyra veckor, med en utvärdering efter två veckor. Om de inte anses ha varit tillräckliga, kommer hårdare restriktioner införas.

Vid presskonferensen sade Rutte också:
– Hammaren som vi ska slå ned viruset med måste vara tillräckligt stor för att uppnå det. Det är en totalsumma och inte en meny. Det är ett hårt budskap och åtgärderna kommer att göra ont, men det är enda sättet. Vi måste vara strängare mot oss själva och vårt beteende.

Han menade vidare att befolkningen inte fullt ut hade respekterat tidigare regler:
– Vi har tillsammans inte gjort det tillräckligt väl. Det är upp till oss, oss allihop. Var inte den envise personen som försöker hitta luckor i reglerna. Var den realistiske nederländaren som ställer sig upp och tar sitt ansvar när det gäller. Och det är nu.

Källor:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5190052/persconferentie-maatregelen-mark-rutte-hugo-de-jonge

https://nltimes.nl/2020/10/13/rutte-partial-lockdown-mandatory-masks-soften-second-wave-covid

https://www.france24.com/en/20201013-dutch-pm-rutte-imposes-partial-lockdown-to-contain-coronavirus

 

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Singapore stoppar vaccinationer efter 48 dödsfall i Sydkorea

Publicerad: 29 oktober, 2020, 11:06

Singapore inför ett tillfälligt stopp för två typer av influensavaccin, efter att 48 personer i Sydkorea avlidit efter att ha tilldelats dem. I Singapore har inga dödsfall kopplade till influensavaccin rapporterats, men landets hälsomyndigheter ser beslutet som en försiktighetsåtgärd.

Trots dödsfallen fortsätter Sydkorea med sin vaccinationsplan, eftersom man menar att ingen koppling mellan vaccination och dödsfallen har kunnat beläggas. Jeong Eun-kyeong, chef för Sydkoreas myndighet för förebyggande och kontroll av smittsamma sjukdomar, sade i parlamentet:
– Antalet dödsfall har ökat, men vi ser sannolikheten som låg att dödsfallen beror på injektionerna.

Landets hälsominister Park Neung-hoo sade i samband med att han bekräftade att programmet skulle fortsätta:
– Jag förstår och beklagar att folk känner oro inför vaccinet. Vi undersöker orsakerna, men kommer ännu en gång att gå igenom hela processen där olika myndigheter är involverade, från produktion till distribution.

Enligt planen ska 19 miljoner tonåringar och äldre personer tilldelas vaccinet. Sydkorea har ökat influensavaccinationerna, för att förhindra det de kallar en ”tvillingepidemi”, där personer med influensa får komplikationer av coronaviruset och överbelastar sjukvården under vintern.

Koreanska medicinska förbundet, en inflytelserik sammanslutning av läkare, uppmanade regeringen att tillfälligt stoppa programmet för att stilla oro hos allmänheten och säkerställa att vaccinerna är säkra. Även oppositionsledaren Kim Chong-in vill pausa programmet fram tills dess att dödsorsakerna fastställts.

Enligt sydkoreanska myndigheter har 8,3 miljoner människor vaccinerats sedan programmet återupptogs den 13 oktober.

Källor:

https://www.yahoo.com/news/singapore-halts-flu-vaccines-48-011440204.html

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/10/22/south-korea-sticks-flu-vaccine-plan-despite-safety-fears-25/

 

[email protected]

Demonstrant i London: ”Regeringen dödade mitt företag”

Publicerad: 28 oktober, 2020, 07:48

Lördagen den 24 oktober demonstrerade tusentals britter i London mot coronarestriktionerna, under parollen ”Stoppa det nya normala”. Till nättidningen Breitbart säger en kvinnlig demonstrant att hon ”till 100 procent” håller regeringen ansvarig för att hennes företag håller på att gå under. Kvinnan, som arbetar i skönhetsindustrin, förklarar att hon visserligen nu får lov att återvända till sin arbetsplats, men att kunderna uteblir då de inte längre går ut lika mycket. Hon tycker att lockdown är onödigt:
– Det finns en flockimmunitet, jag har ett immunförsvar, jag är inte rädd för viruset. Jag säger inte att det inte finns något virus, utan att jag inte är rädd för det. [Lockdown] dödar ekonomin, dödar människor, hindrar folk från att besöka människor på sjukhus och ålderdomshem, det förstör livets alla områden.

På frågan varför regeringen inför dessa restriktioner, svarade kvinnan:
– De vill ha kontroll över alla. Detta är bara första steget, att sätta en mask på alla, sedan blir det vaccinet, som man inte kan resa utan. Alltihop handlar bara om kontroll.

Mellan april och juni, då restriktionerna var som hårdast, minskade den brittiska ekonomin med 19,8 procent, vilket var mer än vad som någonsin tidigare uppmätts. Mellan maj och juli steg arbetslösheten till 4,5 procent, samtidigt som antalet uppsägningar var 114 000, den högsta nivån sedan 2009. I september ansökte 2,7 miljoner britter om arbetslöshetsstöd, en ökning med 1,5 miljoner sedan restriktionernas början.

James Smith, vid tankesmedjan Resolution Foundation, varnar för ännu värre följder framöver:
– Jag skulle inte bli förvånad om fjärde kvartalet blir en minskning av nuvarande kvartal, så det finns definitivt en risk för en recession med dubbel nedgång.

Källa:

https://www.breitbart.com/europe/2020/10/27/watch-the-government-killed-my-business-says-anti-lockdown-protester-in-london/

 

[email protected]

Brittisk hälsoexpert varnar för ekonomiska följder av nedstängning

Publicerad: 27 oktober, 2020, 07:47

Barry McCormick, professor vid Oxford och tidigare chefsekonom vid det brittiska hälsoministeriet, tar i en debattartikel i dagstidningen The Times upp den avvägning som måste göras mellan att rädda liv och undvika alltför negativa ekonomiska följder.

McCormicks inlägg var en reaktion på en rapport från SAGE, en myndighet som ska bistå regeringen med råd vid nödsituationer. I rapporten föreslår forskarna att Storbritannien ska införa en kort nationell nedstängning, för att snabbt få ned smittokurvan, vilket enligt deras uppskattningar skulle rädda 7 800 liv under återstoden av året. McCormick påpekar att det scenariot rent ekonomiskt inte skulle motsvara den skada ett sådant beslut innebär.

Genom att multiplicera hälsoministeriets maximala utbetalning för ett års liv, 30 000 pund, med antalet levnadsår som skulle räddas, 70 200, kommer han fram till ett ekonomiskt värde för de räddade liven på drygt 2 miljarder pund, eller 24 miljarder kronor. Den ekonomiska kostnaden för en nationell nedstängningi två veckor beräknas dock uppgå till 7,3 miljarder pund, baserat på den nedgång på 13 procent av BNP som skedde vid vårens nedstängning. McCormick medger att vissa ekonomiska fördelar också kan följa med en nedstängning, men att dessa inte skulle göra slutresultatet positivt.

Åsikterna i Storbritannien om lämpliga åtgärder är splittrade. David King, tidigare rådgivare i vetenskapsfrågor för Labour-regeringar och ordförande för SAGE, menar att landet ”måste ha en nedstängningså snart som möjligt”, eftersom regeringen inte lyckats skapa ett effektivt system för smittspårning och testning som skulle ha minskat smittotalen. Samtidigt menar skeptiker att anhängare till nedstängningunderskattar kostnaderna för en sådan, även sett till förlorade liv då människor inte kan få tillräcklig vård för andra åkommor.

Källor:

https://www.thetimes.co.uk/article/on-balance-a-circuit-breaker-lockdown-doesnt-make-sense-5m7fxz2m5

https://www.rt.com/uk/504578-circuit-breaker-cost-benefit/

 

[email protected]

Spanien inför nationell nedstängning

Publicerad: 26 oktober, 2020, 09:09

Från och med söndagen den 25 oktober råder ett nationellt undantagstillstånd i hela Spanien, och utegångsförbud mellan 23.00 och 06.00. Premiärminister Pedro Sánchez lät också meddela att han kommer att be parlamentet att förlänga de nya restriktionerna, som nu gäller i 15 dagar, till sex månader. Bland annat förbjuds sammankomster med fler än sex personer från olika hushåll. Vid en presskonferens efter beslutet, sade Sánchez bland annat:
– Vi befinner oss i en extrem situation. Det är den allvarligaste hälsokrisen under det senaste århundradet.

Åtgärderna kommer att gälla samtliga regioner, utom Kanarieöarna. Regionala styren kan besluta om restriktioner för resande mellan olika distrikt, och de får justera tiden för utegångsförbudet en timme fram eller tillbaka.

Till skillnad från åtgärderna som infördes i våras, kommer medborgarna inte att vara tvungna att hålla sig isolerade i hemmet, något man denna gång vill undvika genom att i stället ha restriktioner för socialt och nattligt umgänge.

Premiärministern hoppas denna gång kunna samla tillräckligt stöd för sitt förslag för att det ska kunna avgöras i en runda, i stället för att genomgå den besvärliga parlamentariska process som krävdes i våras. Sánchez leder en koalitionsregering, bestående av hans eget socialdemokratiska PSOE och det nyare vänsterpartiet Unidas Podemos, som dessutom saknar egen majoritet i parlamentet. Regeringen är därför tvungen att få stöd från andra partier, ett stöd som vittrade sönder i våras och omöjliggjorde en förlängning av undantagstillståndet på nationell nivå, vilket ledde till att beslutet flyttades till regionerna.

Källor:

https://english.elpais.com/society/2020-10-25/spanish-government-planning-a-new-state-of-alarm-that-will-last-several-weeks.html

https://www.bbc.com/news/world-europe-54682222

 

[email protected]

IMF varnar för lång återhämtningsperiod för Mellanöstern och Centralasien

Publicerad: 25 oktober, 2020, 13:47

I sin senaste rapport om regionen, justerar Internationella valutafonden (IMF) ned förväntningarna för Mellanösterns och Centralasiens ekonomiska återhämtning efter coronakrisen. Ekonomierna förutspås minska med 4,1 procent, vilket är 1,3 procentenheter sämre än prognosen från april i år.

I rapporten slås fast att både oljeexporterande länder, vars inkomster till stor del består av energiexport, och oljeimporterande länder, som ser en nedgång i turism- och tjänstesektorerna, kommer att drabbas av pandemins ekonomiska konsekvenser. Man menar dock att oljeexportörerna kommer att drabbas dubbelt, då de påverkas av både sjunkande oljepriser och de negativa följderna av lockdowns.

IMF menar också att länderna ifråga är särskilt sårbara, genom sina redan befintliga svagheter:
”Coronapandemin kan få en djupare och mer långvarig ekonomisk påverkan än tidigare recessioner i Mellanöstern och Centralasien, eftersom den globala pandemins unika egenskaper kolliderade med regionens mångåriga sårbarhet.”

Enligt prognosen kan regionens ekonomier ligga 12 procent lägre än innan krisen, och BNP därmed ligga under tidigare nivåer i minst ett årtionde framöver. Jihad Azour, chef för IMF:s avdelning för Mellanöstern och Centralasien, ser en väg ut ur krisen, sannolikt framför allt riktad till oljeexporterande länder:
– Jag tror att det som är viktigt för regionn framöver är att vi nu har en situation där det är tydligt att en diversifiering av ekonomin är det bästa sättet att komma ur denna kris.

 

[email protected]

Våldsamma protester i Neapel efter tal om nya restriktioner

Publicerad: 24 oktober, 2020, 14:39

Läs även

På fredagskvällen den 23 oktober trotsade demonstranter utegångsförbudet och gick till angrepp mot poliser i Neapel, efter att regionen Kampaniens guvernör Vicenzo De Luca uttalat sig för en ny lockdown. De Luca menade att en ”omedelbar” lockdown krävdes, och att denna skulle kunna pågå i upp till 40 dagar. I ett tv-tal sade han bland annat att ”nuvarande uppgifter om smittspridningen visar att varje form av partiell lockdown är ineffektiv”, och att det därför är nödvändigt att stänga ned ”allt”, förutom samhällsviktiga tjänster, samt förhindra resor mellan regioner.

Under rop som ”Frihet!” tågade upprörda demonstranter genom Neapels gator, samtidigt som vissa av dem kastade flaskor, rökbomber och andra föremål mot poliser. Försök gjordes också att bygga barrikader av sopcontainrar och sätta eld på dem. Polisen svarade med tårgas, men tvingades på vissa platser tillbaka av folkmassan.

Italien var det första landet i världen som införde en nationell lockdown, den 9 mars, efter att sjukvården blivit överbelastad av coronafall i regionen Lombardiet. Restriktionerna kom sedan att successivt lättas, för att under de senaste månaderna åter skärpas.

Den 21 oktober uppmanade premiärminister Giuseppe Conte italienarna att göra ”små uppoffringar” för att stoppa viruset, som att undvika onödiga resor. Den 23 oktober rapporterades 19 143 nya fall av Covid-19 i Italien, en uppgång från föregående dags 16 079 fall.

Källa:

https://www.rt.com/news/504447-naples-protesters-smash-cars/

 

[email protected]

Storbritannien ska smitta unga frivilliga för utveckling av vaccin

Publicerad: 23 oktober, 2020, 10:44

Den brittiska regeringen kommer att satsa 350 miljoner kronor för att finansiera så kallade ”utmaningsförsök”, där friska, unga frivilliga smittas med Covid-19 för att påskynda arbetet med att ta fram ett vaccin. En fördel ska vara att man på detta sätt kan få information om infektionen direkt efter smitta, vilket är omöjligt vid normala fall.

Många forskare är skeptiska till att utsätta frivilliga för ett virus mot vilket det ännu inte finns något botemedel, men förespråkarna menar att riskerna är låga för unga och friska personer, samtidigt som vinsterna för samhället är stora.

Försöken ska inledas i januari på sjukhuset Royal Free i London, där första fasen handlar om att fastställa vilken virusdos som krävs för att smitta försöksobjektet med Covid-19. Enligt Andrew Catchpole, forskningschef för hVivo, företaget som genomför testerna, kan studiens första fas ta mellan två och fyra månader. Till dagstidningen The Guardian säger han:
– Vi försöker inte göra försökspersonerna riktigt sjuka. Precis det motsatta, faktiskt. Vi försöker verkligen få fram just tillräckligt för att kunna hitta viruset. Vi skulle kunna nå målet med så få som 10, 20 eller kanske 30 personer…och sedan kan vi gå vidare till testning av vaccinet.

Trots riskerna strömmar frivilliga till, och uppgår hittills till 2 500 i Storbritannien. De som väljs ut kan förvänta sig en ersättning på runt 45 000 kronor för sitt deltagande. En av de frivilliga säger till The Guardian:
– Jag är ung och frisk. För mig är riskerna inte obetydliga, men små. Jag tror helt enkelt inte att ett eller två vaccin kommer att räcka för att stoppa pandemin under de kommande åren. Och utan utmaningsförsök ser jag ingen annan praktisk väg för att få fram så många vaccin som vi behöver.

Källa:

https://www.theguardian.com/world/2020/oct/20/covid-firm-secures-10m-to-infect-young-volunteers-to-hasten-vaccine

 

[email protected]

Frivillig i test av AstraZenecas vaccin avlider

Publicerad: 22 oktober, 2020, 10:43

En 28-årig man från Rio de Janeiro i Brasilien, som deltog i Oxford-universitetets tester av AstraZenecas coronavaccin, har avlidit i komplikationer av Covid-19, uppger den brasilianska hälsovårdsmyndigheten ANVISA.

Det är fortfarande okänt om mannen tillhörde gruppen som fick vaccinet, eller kontrollgruppen som fick placebo. Enligt ANVISA hålls dessa uppgifter hemliga för att skydda studien och dess deltagare.

Studien genomförs i Brasilien, Storbritannien, Indien och Sydafrika, och är nu i sin tredje fas. I september pausades försöken i Storbritannien, efter att en av deltagarna drabbats av en ospecificerad sjukdom.

I ett uttalande skriver en talesperson för Oxford-universitetet, Alexander Buxton, att ”det finns ingen oro för de kliniska testernas säkerhet” efter dödsfallet i Brasilien, samt att ”den oberoende granskningen, liksom den brasilianske tillsynsmyndigheten, har rekommenderat att testerna ska fortsätta”.

Efter att nyheten om dödsfallet tillkännagavs sjönk AstraZenecas aktiekurs kraftigt, för att senare under samma dag återhämta sig.

Källa:

https://www.rt.com/news/504174-covid-vaccine-astrazeneca-volunteer-dies/

 

[email protected]

Brittiska regeringen tvingar Manchester till lockdown

Publicerad: 21 oktober, 2020, 09:19

Efter att förhandlingar mellan den brittiska regeringen och Stor-Manchesters ledare kollapsat den 20 oktober, införde premiärminister Boris Johnson strikta restriktioner i landets näst största stadsområde. Stor-Manchesters borgmästare Andy Burnham har krävt statlig kompensation för de förluster som invånare och affärsrörelser har drabbats av genom de hårda restriktionerna.

I ett antal dagar har en strid mellan regeringen och lokalpolitiker rasat över det system med tre risknivåer som införts av Johnson, och dess effektivitet. Förutom Manchester, är sedan tidigare även Liverpool och Lancashire i nordvästra England klassificerade som nivå 3.

Till reportrar sade Johnson efter införandet att han beklagade att behöva göra detta, men att regeringen hade presenterat ”ett generöst och omfattande erbjudande” för att stödja regionens affärsrörelser, men att borgmästare Burnham hade vägrat. Burnham hade krävt ungefär en miljard svenska kronor för att hjälpa människor igenom vintern, men det är okänt hur mycket regeringen var beredd att betala.

I ett uttalande påpekade Burnham att Manchester hade levt med någon form av restriktioner i flera månader, och att en ytterligare skärpning ”definitivt skulle öka fattigdomsnivåerna, hemlöshet och umbäranden i vår stadsregion”. Till reportrarna sade han vidare:
– Det kan inte vara rätt att stänga ned folks arbetsplatser, att stänga ned någons företag, utan att ge dem riktigt stöd. Det är brutalt, ärligt talat, eller hur? Så kan man inte styra ett land under en nationell kris.

Nivå 3 innebär:
– Pubar och barer tvingas stänga, med undantag om de också fungerar som restaurang.
– Bröllopsfester förbjuds.
– Människor får inte träffa någon utanför sitt eget hushåll, varken hemma eller på offentliga platser.
– Människor ska inte resa till eller från områden klassificerade som nivå 3, med undantag för arbete eller studier.
– Människor från sådana områden ska undvika att spendera natten i andra delar av landet.

Den brittiska regeringen bestämmer hälsoreglerna för endast England, medan Skottland, Wales och Nordirland kontrollerar sina områden, och även de har infört olika former av restriktioner.

Källa:

https://apnews.com/article/virus-outbreak-england-manchester-boris-johnson-london-ea582d3c81bec97adda69845ea732f5d

 

[email protected]

Irland inför hård lockdown

Publicerad: 20 oktober, 2020, 08:34

Läs även

Från och med midnatt den 21 oktober kommer en av Europas hårdaste nedstängningar att gälla i Irland, inledningsvis i sex veckor. Regeringen har beslutat att införa restriktioner enligt nivå 5, vilket innebär att allmänna sammankomster förbjuds, de flesta affärer tvingas stänga och rörelsefriheten inom landet begränsas.

De enda sammankomster som tillåts är begravningar med maximalt 10 deltagare och bröllop med maximalt 25. Restauranger, kaféer och pubar kommer endast att få bedriva hemleveranser och take away. Allmänheten uppmanas stanna hemma, med undantaget att motion upp till 5 kilometer från hemmet tillåts.

Enligt landets premiärminister Micheál Martin togs beslutet för att ”bevisen för att en potentiellt allvarlig situation uppstår under de kommande veckorna nu är för starka”. Skolorna kommer dock att hållas öppna, med motiveringen att barn behöver sin utbildning och ”vi kan inte, och kommer inte, tillåta våra barns och våra ungas framtid att bli ännu ett offer för denna sjukdom”.

För att dämpa effekterna av social isolering ges de som bor ensamma eller är ensamstående föräldrar möjligheten att gå samman med ett annat hushåll i en ”stödbubbla”. Martin sade också:
– Jag förstår, och känner mycket personligen och djupt, känslan av besvikelse, ensamheten och kanske till och med den förtvivlan, som detta besked kommer att ge många.

Enligt de officiella uppgifterna fick Irland 1 283 nya coronafall dagen före beslutet, men antalet dödsfall förblir mycket lågt och var samma dag endast tre.

Källa:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8856059/Ireland-considering-six-week-lockdown-stopping-travelling-3-miles-home.html

 

[email protected]

Twitter raderar inlägg av amerikansk regeringsexpert

Publicerad: 19 oktober, 2020, 11:14

Twitter har avlägsnat ett inlägg av Dr Scott Atlas, medlem av den amerikanska regeringens särskilda arbetsgrupp för coronaviruset, med hänvisning till att inlägget ska ha brutit mot plattformens regler mot desinformation kring viruset.

I sitt inlägg skrev Atlas ”Fungerar masker? NEJ”, för att sedan nämna uttalanden från ett antal personer vid hälsovårdsmyndigheter, där dessa ifrågasatte maskanvändningens effektivitet. Bland de citerade fanns Dr Carl Heneghan, chefredaktör för en medicinsk tidskrift, som på tidningens nätsida skrev:
”Det verkar som att, trots två decennier av förberedelser inför en pandemi, det finns en avsevärd osäkerhet kring betydelsen av att bära mask.”

I ett senare inlägg på Twitter förklarade Dr Atlas att han inte tog ställning mot masker, utan menar att de endast är effektiva i situationer där man är nära personer i riskgrupper, eller där man inte kan iaktta social distansering.

Enligt Twitter handlar förbudet mot ”missledande information” om att ta bort ”uttalanden eller påståenden som har bekräftats som felaktiga eller missledande av experter på området, som hälsomyndigheter”.

Dr Scott Atlas har överklagat beslutet att avlägsna hans inlägg och kommer inte att kunna posta något på Twitter under tiden då hans överklagan behandlas.

Källor:

https://www.rt.com/usa/503861-scott-atlas-covid-masks-twitter/

https://www.cebm.net/covid-19/masking-lack-of-evidence-with-politics/

 

[email protected]

Nederländernas kungafamilj trotsade reseavrådan

Publicerad: 18 oktober, 2020, 13:24

I Nederländerna, där en partiell lockdown har återinförts och människor uppmanas att avstå från alla resor, väckte nyheten om kungafamiljens semesterresa till Grekland den 16 oktober upprörda känslor. Kritik kommer även från politiker över hela skalan. I en debatt i parlamentet samma dag sade Jesse Klaver, gruppledare för vänsterpartiet GroenLinks:
– Regeringen uppmanar människor att hålla sig hemma så mycket som möjligt och avstå från allt möjligt som de har sett fram emot. Då blir det inte bättre av att det kommer uppgifter om att kungafamiljen tar flyget till Grekland.

Joost Sneller, från liberala D66, kallar resan ”oförståndig och obegriplig”. Kristdemokraten Harry van der Molen säger å sin sida:
– Myndigheternas coronaregler gäller alla. Det är olyckligt om det uppstår en diskussion om det. Bilden som nu framträder väcker frågor hos många människor. Jag ber premiärministern att skapa klarhet i frågan.

Skarp kritik riktas också mot premiärminister Mark Rutte, som man menar borde ha stoppat resan. Ronald Raak, från Socialistiska partiet, menar att kungen inte ”förstår tidsandan” och sade i kammaren:
– Det här var inget bra beslut av kungen. Han har en roll som förebild. Jag tycker att Rutte borde ha hållit tillbaka kungen.

Attje Kuiken, ledamot för socialdemokratiska PvdA, kallade resan ”oförståndig och inte en bra förebild för andra nederländare”, och riktade också kritik mot Rutte:
– Frågan är varför premiärministern inte tagit sitt ministeransvar och skyddat kungen från detta, när han denna vecka uppmanade alla nederländare att vänta med semester.

Efter den kraftiga kritiken beslöt kungafamiljen att avbryta sin resa. Den 18 oktober skrev premiärminister Rutte i ett brev till parlamentet att han ”har gjort en felaktig bedömning” och att han ”bär det fulla ministeransvaret”.

Källor:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2029595614/ergernis-in-tweede-kamer-over-vakantie-koning-willem-alexander

https://www.ad.nl/binnenland/koning-willem-alexander-breekt-vakantie-griekenland-af-na-ophef-rutte-wist-van-vliegreis~a3dd206a/

 

[email protected]

Ny rapport: Skyddsmasker förhindrar inte smittspridning

Publicerad: 17 oktober, 2020, 17:41

En rapport från Centers for Disease Control and Prevention (CDC), USA:s nationella folkhälsomyndighet, visar att bärande av skyddsmask inte är effektivt för att motverka spridning av Covid-19. En studie av 154 bärare av smittan, jämförd med en ungefär lika stor kontrollgrupp utan smitta, visade att över 70 procent av de smittade blev sjuka trots att de sade sig alltid bära mask. Rapporten konstaterar:
”Under de 14 dagarna före sjukdomens början, uppgav 71 procent av sjukdomsfallen och 74 procent av kontrollgruppen att de alltid använt tyg som täckte ansiktet eller andra typer av masker när de var ute bland folk.”

14 procent av de sjuka sade sig ”ofta” ha burit mask, och endast 4 procent ”aldrig”.

I rapporten konstateras vidare att en del av de maskbärande sjuka kan ha smittats vid de få tillfällen då de tog av sig masken för att äta eller dricka, men enligt CDC finns det inget sätt att fastställa den exakta tidpunkten då smittan överfördes:
”Att uppskatta exponeringen i samhället kan vara svårt, när omfattande överföring sker, särskilt från asymptomatiska personer i grupper som är naturligt sammanbunda.”

Dessutom, säger rapporten, ”kan riktning, ventilation och luftströmmars intensitet påverka virusöverföring, även om social distansering och maskanvändning tillämpas enligt de nuvarande riktlinjerna”.

Trots dessa resultat fortsätter både CDC och USA:s statsepidemiolog Anthony Fauci att uppmana människor att bära mask. Vissa stater och städer har rentav gjort bärandet obligatoriskt, eftersom de ser maskerna som ett av de främsta verktygen för att begränsa smittspridningen och hålla ned smittotalen.

Källa:

https://thefederalist.com/2020/10/12/cdc-study-finds-overwhelming-majority-of-people-getting-coronavirus-wore-masks/

 

[email protected]

Trump vill inte göra vaccination obligatorisk

Publicerad: 16 oktober, 2020, 12:47

Läs även

I ett telefonsamtal med tv-kanalen Fox Business lät president Donald Trump veta att han inte har för avsikt att göra vaccination mot Covid-19 obligatorisk, utan hellre ser att människor själva får avgöra:
– Jag tror inte att jag någonsin kommer att göra ett vaccin obligatoriskt. Jag tror helt enkelt inte att jag skulle göra det, att man måste ta det, eftersom det är många människor som känner mycket starkt för hela situationen.

På frågan om vilka som först skulle erbjudas ett kommande vaccin, svarade Trump ”samhällsviktiga arbetare” och ”äldre personer”.

Opinionsundersökningar visar att runt 50 procent av USA:s invånare skulle avböja ett sådant vaccin, många för att de anser att hela processen för att ta fram och godkänna det har varit alltför påskyndad. För närvarande ser det ut som att ett vaccin skulle kunna godkännas av de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna i december, och rullas ut i större skala under de följande veckorna och månaderna.

Källa:

https://www.rt.com/usa/503649-trump-no-mandatory-vaccine/

 

[email protected]

Ryska myndigheter kommer inte införa en andra lockdown

Publicerad: 14 oktober, 2020, 09:30

Läs även

Anna Popova, epidemiolog och chef för hälsomyndigheten Rospotrebnadzor, varnar för att stänga ned ekonomin för att bekämpa coronaviruset. Vid ett anförande på universitetet RANEPA i Moskva den 13 oktober förklarade hon att eftersom Ryssland har ett lågt antal smittade per capita, bör man inte vidta drastiska åtgärder:
– Trots att vi ser en ökning av antalet fall i Ryssland i dag, överväger vi inte att blockera ekonomin. Vi ser ingen mening med det.

I Ryssland finns det få restriktioner, och barer, restauranger och affärer hålls öppna. Samtidigt utförs lika många tester som tidigare. Enligt myndigheterna har 51 miljoner tester utförts, vilket endast överträffas av länder med betydligt större befolkningar; Kina, USA och Indien. Antalet nya fall av smitta ligger på förhållandevis låga 8 per 100 000 invånare, vilket kan jämföras med exempelvis Frankrikes 28 och Nederländernas 27.

Under våren sattes landet dock i lockdown, då invånarna i exempelvis Moskva endast fick lämna sina bostäder för att köpa mat, söka vård eller gå ut med hunden. Den 16 juni lättades dessa restriktioner, då caféer och restauranger återigen fick öppna sina terrasser.

Enligt Dmitrij Peskov, talesperson för den ryska regeringen, finns det inte en tanke på att införa en andra lockdown, men han uppmanar invånarna att bära mask och ta hänsyn till andra åtgärder.

Källa:

https://www.rt.com/russia/503385-covid-no-shutting-down-economy-russia/

 

[email protected]

Ledande företrädare för WHO kritiserar länders nedstängningar

Publicerad: 13 oktober, 2020, 14:25

David Nabarro, Världshälsoorganisationens (WHO) speciella sändebud i frågor rörande Covid-19, uppmanar nu världens ledare att sluta använda lockdowns som metod för att bekämpa smittspridning. Till den brittiska veckotidningen The Spectator sade han den 9 oktober:
– Vi i Världshälsoorganisationen förespråkar inte lockdowns som det huvudsakliga sättet att kontrollera detta virus. Det enda tillfället då vi anser att en lockdown är motiverad är för att köpa tid för att omorganisera, omgruppera, omfördela sina resurser, skydda sin utarbetade vårdpersonal, men på det hela taget skulle vi helst inte använda det.

Han pekade sedan ut ett antal negativa konsekvenser av lockdowns, som förstörelse av turistindustrin, och ökad hunger och fattigdom, och fortsatte:
– Titta bara på vad som hände med turistindustrin i Karibien, till exempel, eller i Stilla havet, för att människor inte åker på semester. Titta på vad som hände med småbönder över hela världen. Titta på vad som hände med fattigdomsnivåer. Det verkar som att vi mycket väl kan få se en fördubbling av världens fattigdom nästa år. Vi kan få se minst en fördubbling av undernäring hos barn.

Den 7 oktober undertecknade 6 000 forskare ett upprop där de krävde ett slut på lockdowns, med hänvisning till den ”irreparabla skada” de har orsakat. De skrev bland annat:
”Som epidemiologer och hälsovårdsforskare är vi allvarligt bekymrade över den skadliga påverkan den nuvarande Covid-19-politiken har på den fysiska och mentala hälsan, och vi rekommenderar en metod vi kallar fokuserat skydd. Nuvarande lockdown-åtgärder har förödande effekter på den allmänna hälsan, på både kort och lång sikt.”

Fokuserat skydd innebär enligt forskarna:
”Den mest medkännande metoden, som väger risker och fördelar med att nå flockimmunitet, är att låta de som löper minst risk att dö att leva sina liv på ett normalt sätt för att bygga upp immunitet mot viruset genom naturlig smitta, samtidigt som vi skyddar de som löper störst risk på ett bättre sätt.”

Källor:

https://www.washingtonexaminer.com/news/who-official-urges-world-leaders-to-stop-using-lockdowns-as-primary-virus-control-method

https://www.washingtonexaminer.com/news/irreparable-damage-over-6-000-scientists-sign-petition-calling-for-end-of-coronavirus-lockdowns

 

[email protected]

Moské nonchalerar coronarestriktioner

Publicerad: 12 oktober, 2020, 17:42

Läs även

Enligt en lokal källa har en moské i Huddersfield i Storbritannien i hemlighet hållit bönestunder, trots att ledningen hävdat att byggnaden varit stängd sedan två besökare testat positivt. Visselblåsaren säger sig också varit chockerad av den nonchalanta inställningen, där imamen och andra medlemmar har underlåtit att isolera sig, trots att de har haft närkontakt med smittade. En annan källa sade till den lokala nyhetssidan YorkshireLive News:
– Det är allmänt känt i området att det har varit samlingar utomhus, där folk har skakat hand och kramats. Det är en väldigt slapp inställning. Vi känner till medlemmar som har haft coronafall i sin familj, men besökt moskén, när de egentligen borde isolera sig.

En talesperson för moskéns ledning förnekar dessa påståenden och sade till samma nyhetssida:
– Det finns personer, som har nycklar, som kommer dit för att koordinera städningen, och imamen som går in för att göra böneutropet för de fem dagliga bönestunderna, men ingen medlem av allmänheten besöker moskén, eftersom det inte sker några gudstjänster eller liknande sammankomster.

I Storbritannien har etniska minoriteter haft högre smittotal, något som vänstern tenderar att förklara med ”strukturell rasism”, snarare än skillnader i beteende. I april sade Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan:
– Vi kan inte bortse från den diskriminering och strukturella rasism som finns i vårt samhälle, vilket bidrar till att etniska minoriteter är mer utsatta för lidande.

Andra har påpekat att stora sammankomster har skett, mot reglerna, där grupper av män har fyllt gatorna i Manchester för att fira Pakistans och Afghanistans självständighetsdagar. På sociala medier har videor från dessa sammankomster dykt upp, där folkmassor har klättrat på bilar, dansat på gatorna och viftat med flaggor från muslimska länder.

Källa:

https://www.breitbart.com/europe/2020/10/12/open-knowledge-community-huddersfield-mosque-breaking-covid-rules-claims-source/

 

[email protected]

Brittiska skolor förbjuder födelsedagssånger

Publicerad: 11 oktober, 2020, 13:21

För att minska spridning av Covid-19 har hittills pubar och kyrkor i Storbritannien förbjudit sjungande, eftersom man menar att det ökar mängden droppar med virus i luften. Nu har även ett antal skolor förbjudit sång vid elevers födelsedagar, för att i stället övergå till klappande, uppläsning av sångens text eller uppspelning av samma sång på YouTube.

Till den brittiska dagstidningen The Sun säger tvåbarnsmamman Christine Brett:
– För några månader sedan uppmanade man barnen att sjunga ”Happy Birthday” medan de tvättade sina händer. Nu har även detta förbjudits, precis som att ta med sig godis till sina klasskamrater. I stället för att de har glädje av sin bemärkelsedag, kommer de inte längre få dessa dyrbara minnen, och krisens påverkan på barnens välbefinnande på lång sikt kommer att bli rädslan som vi ger dem.

Utbildningsdepartementet påpekar att det inte finns något nationellt förbud mot sång i klassrummen, utan att det är upp till varje skola att själv bestämma. Emellertid uppmanar regeringen skolor att införa ”säkerhetsåtgärder” när de sjunger eller spelar instrument.

Dessutom kommer elever utsättas för kyla i klassrummen, då skolorna enligt regeringens riktlinjer ska ha öppna fönster för att minska smittspridningen. En undersökning utförd av en föräldragrupp visar att det också förekommer att elever tvingas sitta i timmar med blöta gymnastikkläder, eftersom regeringen även har infört ett förbud mot att byta kläder i skolan.

Källa:

https://www.thesun.co.uk/news/12893520/kids-banned-happy-birthday-school/

 

[email protected]

Var tredje svensk kommer vägra coronavaccin

Publicerad: 10 oktober, 2020, 16:44

Enligt en undersökning från DN/Ipsos uppger 36 procent av de tillfrågade att de troligen eller helt säkert inte kommer att vaccinera sig om och när ett vaccin mot Covid-19 finns tillgängligt. 33 procent svarar att de troligen kommer att vaccinera sig, medan 21 procent säger att de helt säkert kommer att göra det. 11 procent vet ännu inte hur de ska göra. Minst negativa till vaccinering är personer över 60 år.

En del av motståndet i Sverige beror sannolikt på erfarenheterna från svininfluensa för tio år sedan, då vaccinet ledde till att 500 barn och unga drabbades av narkolepsi. I undersökningen ställdes också frågan hur de tillfrågade ser på risken för biverkningar. 45 procent ser risken som ganska eller mycket stor, medan endast 24 procent tror att risken är ganska eller mycket liten. En majoritet ser ett särskilt problem med att detta vaccin tas fram ovanligt snabbt. Till Dagens Nyheter säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos:
– Det är inte konstigt att det finns frågetecken för det som är nytt och som tas fram snabbt och med nya metoder. Det upplevs inte som lika tryggt som de vacciner som de flesta har fått mot barnsjukdomar och som det finns lång erfarenhet av. Dessutom finns erfarenheterna efter svininfluensan, med allvarliga biverkningar.

I undersökningen har de tillfrågade även fått uppge partisympatier. Särskild skeptiska till vaccin är Sverigedemokraternas väljare, som generellt sett har mindre tilltro till myndigheter.

I nuläget testas 40 olika vacciner mot Covid-19 på människor och tio sägs vara i den sista fasen. Enligt regeringens samordnare Richard Bergström ska svenskar kunna börja vaccineras i början av nästa år.

Källa:

https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-var-tredje-sager-nej-till-coronavaccin/

 

[email protected]

Polis i Australien attackerar strandbesökare

Publicerad: 5 oktober, 2020, 12:35

Läs även

I en video kan ses hur australiensiska poliser konfronterar en grupp människor på en strand i Melbourne, med anledning av att de inte bar skyddsmask. En kvinna, som var på stranden med sina barn, och vägrade uppge sin identitet, belades med handfängsel och arresterades. Samtidigt överöstes poliserna med skällsord och ifrågasättanden som ”Hon har tagit sina barn för att simma, och ni arresterar henne för vadå?”. Kvinnan anmäldes för tre förseelser, bland annat för att ha befunnit sig mer än fem kilometer från hemmet, och även andra medlemmar av gruppen fick böter. Enligt samma grupp ska polisen ha knuffat en gravid kvinna, och motat bort en man som försökte hjälpa henne.

En talesperson för polisen i delstaten Victoria lät meddela:
– Victorias polis kommer fortsätta att proaktivt patrullera offentliga miljöer och kommer inte att tveka inför att bötfälla de som uppenbarligen bryter mot direktiven utfärdade av statssekreteraren vid hälsodepartementet.

Fredagen den 3 oktober rapporterade australiensiska medier om hur tusentals personer utan mask sökte sig till Victorias stränder. Delstatens premiärminister Daniel Andrews kritiserade strandbesökarna, och sade till journalister följande dag:
– Ja, det är soligt, och folk älskar att gå till stranden när det är soligt, men det pågår en global pandemi.

Han menade att det nu gäller att få en normal situation innan sommaren börjar på allvar:
– Jag tror att det har gjort många människor arga, när de gör det rätta. De är arga eftersom de kan se hur nära vi är. Att spendera tid på stranden utan mask och utan social distansering nu kommer bara innebära att du inte får gå till stranden under hela sommaren.

Enligt Daniel Andrews kan de nuvarande restriktionerna lättas, förutsatt att alla följer dem nu. På lördagen rapporterades åtta nya fall av coronasmitta, och tre döda, i delstaten. Målet är att under två veckor ha fem eller färre fall innan detta kan ske.

Källa:

https://au.news.yahoo.com/shes-pregnant-dramatic-coronavirus-arrest-woman-beach-015827108.html

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend