Skip to Content

Flörtar med muslimer. Men hur många muslimer går egentligen in på Systembolaget, med tanke på att islam förbjuder alkohol? Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nej, Ikea avskaffar inte julen – ännu

PappersupplaganNya Tider v. 46

Vinterfest? Vintermust? Håller Ikea och Apotekarnes på att avskaffa julen? Nja, inte riktigt. Åtminstone inte ännu.

Publicerad: 15 november, 2019, 17:48

 • Svenska

Läs även

Ikeas vinterkollektion ”Vinterfest” väcker ont blod i Danmark. På Facebook skriver Peter Skaarup, gruppledare för Dansk Folkeparti i Folketinget:

”Medan de flesta danskar ser fram emot att fira en traditionell dansk jul, har Ikea börjat pynta till ’vinterfest’. Jag gillar Sverige och svenskarna, men den politiska korrektheten från vårt grannland börjar att bli lite ansträngande.”

Ikeas kommunikationschef försvarade sig med att kollektionen är ”bunden till årstiden snarare än specifika helgdagar” och att man på Ikea fortfarande använder ordet jul i vissa sammanhang.

Nej, Apotekarnes håller inte på att byta ut julmusten – vintermust är istället det nya namnet på deras tidigare ”årsmust”. Att få bort specifikt svenska, nordiska, europeiska och kristna traditioner från offentligheten är dock en ofrånkomlig del av det mångkulturella samhället. Foto: Nya Tider

När nyheten togs upp i Sverige via sociala medier pekade många även på att Apotekarnes hade ”bytt ut” sin älskade julmust mot det nya påfundet ”vintermust”. Detta visade sig vara en anka – det som bytt namn var inte julmusten utan den närbesläktade drycken årsmust. Men alltsammans väckte frågan om julen nu ska bytas ut för att vi inte ska stöta oss med våra ovälkomna bosättare från främmande kulturer.

Några pekade också på att Ikea, som för att strö salt i såren, inte har några problem med att fira den muslimska högtiden Eid.
Så, kommer man att byta ut julen mot ”vinterfest”? Nja, inte ännu, men helt klart håller man på att smyga in det. Trots Ikeas förnekanden i dag, var det nämligen exakt det motiv man angav när man först började experimentera med ”vinterfest” istället för jul. Även då var det danskar som reagerade först och Peter Høgsted, vd for Ikea Danmark, försvarade beslutet i tidningen Politiken:

– Vi vill vara en arbetsplats för de många, och då kan vi inte ha traditioner som bara är för några, sade han då.

Kommer företagen att avskaffa julen när kundunderlaget förändras? Svaret är varken entydigt ja eller entydigt nej. Vad som händer är att julen håller på att likställas med andra kulturers och folkslags högtider. Med politiskt korrekt språkbruk genomför vi vissa små förändringar för att vara ”mer inkluderande”. Den som inte firar jul ska inte behöva känna sig utanför, är motiveringen.

Med andra ord, ingen kommer att hind­ras att fira jul, men precis som man i USA inte längre får ett ”Merry Christmas” av butikspersonalen utan istället ett ”happy holidays” för att inkludera dem som istället firar andra högtider, kommer man i Sverige att övergå till att säga ”glad vinter” eller något liknande.

Vad många tycks missa är att denna utveckling är tämligen självklar i ett mångkulturellt samhälle. I den offentliga sfären reduceras saker och ting till minsta gemensamma nämnare – till att bara inkludera det som inte riskerar att göra någon grupp upprörd eller kränkt.

Exempelvis kristna kors, kyrkor och Jesus. Man kan tycka att ordet ”jul” borde kunna förbli orört eftersom dess betydelse gått förlorad i tidens dimmor (det fanns i Norden redan före kristendomen och ingen vet vad det egentligen betydde, mer än just ”vinterfirande”) men samtidigt är själva ordet en mer än tusenårig tradition som binder samman nordbor och därmed ”exkluderar” andra.

När allt kommer omkring vill du knappast att dina skattepengar ska gå till muslimska firanden – och detsamma gäller omvänt, muslimer vill inte att deras skattepengar ska gå till kristna firanden. Alltså kan inga skattepengar användas till något som påminner om religion. Och samma sak kan sedan hävdas beträffande kultur: som svensk vill du inte att dina pengar används till afrikanska firanden – och vice versa. Inga juldekorationer som inte är fullständigt kulturneutrala kan således tillåtas på platser som helt eller delvis finansierats med skattemedel.

Om någon, någonstans i Sverige, kan känna sig kränkt av ordet jul måste det bort från offentliga sammanhang, ty sådan är mångkulturens obönhörliga logik.

Den amerikanska tv-serien South Park kommenterade detta fenomen för ett antal år sedan (med sin säregna blandning av smart samhällssatir och under bältet-humor) i ett avsnitt som börjar med att en judisk kvinna blir upprörd över att hennes son ska spela en kristen roll i ett julspel på skolan. Sagt och gjort, man ställer in julspelet för att inte kränka judar. Därefter avskaffas i rask takt Jesus, tomten, mistlar och precis allt som kan tänkas kränka muslimer, svarta, homosexuella eller någon annan grupp. Till slut är ”Mr Hankey, julbajskorven” det enda som återstår och som alla kan samlas kring.

Allt eftersom Sverige blir mer mångkulturellt kommer de delar av julen som är specifikt svenska, nordiska, europeiska och/eller kristna att bli allt mindre av en angelägenhet för det offentliga Sverige och allt mer av en privatsak. Det kommer med andra ord att vara upp till oss själva att bevara våra rika traditioner inom ramarna för familjen, släkten och den etniska gemenskapen. Vi uppmanar våra läsare att göra så.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Kasper K

  Jag har alltid älskat julen. Och för varje attack mot denna vår kanske käraste högtid och tradition lovar jag heligt(!) att bara bli allt ”juligare”.
  Till att börja med ska jag exempelvis aldrig mer irritera mig på affärernas tjuvstart redan i slutet av oktober utan instämma helhjärtat och helt utan ironi i Adolphson&Falks fullträff i ämnet:

  Jag vill ha mer jul ge mig mer jul
  Tusen stjärnor som tindrar glitter så långt jag ser
  Av juleljus som glimmar vill jag ha mer
  En show glöms bort om den bara visar opp
  Effekter som man knappast anar
  Så ge mig trettio grader kallt tomtar överallt
  Och en skog av gröna granar
  Jag vill ha snötyngda hus tusentals ljus
  Kulörta kulor i drivor
  Bjällerklang som ackompanjemang
  På alla julens skivor
  Ge mig mer jul…
  Ge mig en svårknäckt nöt, sötare gröt, djupare dopp i grytan
  Glittrigare glim och grötigare rim och mer Arne Weise i rutan
  Jag vill ha rymligare säck, segare knäck, fetare fläsk från grisen
  Krimsigare krams, längre långdans och raskare räv på isen
  Jag vill ha mer jul…

 • Tp

  För IKEA handlar det givetvis inte om ett ett politiskt ställningstagande utan ren och skär bra affärsmannaskap, att skapa en produkt som kan sälja en hel säsong istället för enbart till jul, dvs allt från halloween till jul och nyår, är naturligtvis mycket billigare och driver upp volymerna på produkten, vilket i sig är en av de helt avgörande faktorerna varför IKEA kan erbjuda bra priser till oss konsumenter.

  • Est

   Bra priser? Det kan du glömma.

   • Tp

    Ok lägre priser, bättre?

    • Est

     ha, ha : )

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend