Skip to Content

Interneringscentret Holot ska läggas ner och migranterna deporteras till tredje land. Under åren före 2012 kom uppskattningsvis 64 000 afrikanska migranter till Israel. Trots hårda påtryckningar för att få dem att ”frivilligt” deportera sig själva är över 40 000 fortfarande kvar i landet. Foto: Wikipedia
UTRIKES

Netanyahu: Dags att deportera 40 000 afrikaner

PappersupplaganNya Tider v. 48

Ett beslut från Israels högsta domstol har minskat möjligheterna att genom internering sätta press på illegala invandrare att lämna landet. Regeringens svar är att stänga interneringscentret Holot och tvångsdeportera de över 40 000 afrikanska migranter som befinner sig i Israel illegalt.

Publicerad: 29 november, 2017, 18:28

  • Svenska

Läs även

De flesta av de afrikanska migranterna i Israel kom dit via Egypten före 2012, innan man hunnit byta ut det låga och rostiga gamla gränsstängslet mot ett fem meter högt stålstängsel med skärtrådsrullar, övervakningskameror, rörelsesensorer och radarsystem. Afrikanerna har alltså befunnit sig i Israel i flera år, men nu har regeringen tröttnat och vill deportera dem som fortfarande är kvar i landet trots alla försök att bli av med dem.

‒ Detta kan genomföras tack vare ett internationellt avtal jag slutit, som tillåter oss att deportera de kvarvarande 40 000 infiltratörerna mot deras vilja, förklarade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tal i Knesset den 19 november, enligt Jerusalem Post.

Premiärminister Netan­yahu. Regeringspartiet Likud har skakats av korruptionsanklagelser men trots detta lyckats vända en nedåtgående opinionstrend. En av förklaringarna är partiets hårdföra invandringspolitik, enligt flera analyser i israelisk media. Foto: ryska presidentkansliets presstjänst

I konservativa israeliska medier har de afrikanska invandrarna, merparten av dem från Eritrea och Sudan, konsekvent kallats just ”infiltratörer” och pekats ut som ett hot mot landets säkerhet och judiska karaktär. Detta har ifrågasatts av liberala tidningar med den välkända Haaretz i spetsen, där debattörer pläderat för att man istället ska integrera afrikanerna i det israeliska samhället.

Invandringsliberalism är dock impopulärt i Israel. Efter att Likudpolitikern Miri Regev i maj 2012 kallat afrikanska migranter ”en cancersvulst i samhällskroppen” visade en undersökning av tankesmedjan Israel Democracy Institute att 52 procent av tillfrågade judar instämde med uttalandet.

En tredjedel ställde sig även bakom direkta våldshandlingar som ägt rum under demonstrationer i Tel Aviv, där afrikanska invandrare misshandlades och afrikanska butiksägare fick skyltfönster krossade.

Regeringen fördömde våldshandlingarna, men har uppenbart varit mer bekymrade över vad som egentligen ska krävas för att få migranterna att lämna landet ”frivilligt”, något många vägrat göra trots att man satt hårt tryck på dem.

Internering

Av juridiska och praktiska skäl har man hittills inte tillgripit fysisk deportering av afrikanska migranter. För att ta sig förbi den juridiska diskussionen om man får utvisa till Eritrea och Sudan, har den israeliska regeringen istället slutit avtal med Uganda och Rwanda om att ta över migranterna i utbyte mot ekonomisk kompensation.

Migranterna själva har fått ett repatrieringsbidrag motsvarande 23 000 kronor om de gått med på att deporteras dit. De som vägrat har satts i fängelse i tre månader och sedan förpassats till ”öppna interneringscentra” i den ödsliga Negevöknen.

– Syftet med vår politik är att få de illegala invandrarna att ge sig av, sade inrikesminister Sa’ar i en intervju i israelisk TV den 6 januari 2014.

Antalet eritreaner och sudaneser som faktiskt fått uppehållstillstånd är totalt 14 personer av de tusentals som sökte asyl 2009-2015, enligt Times of Israel.

Sa’ars förhoppningar kom emellertid på skam ‒ allt färre afrikaner gick med på ”frivillig” deportering, trots att man lockade med pengar och hotade med fängelse och internering. Tidigare domstolsbeslut har begränsat interneringstiden till tolv månader och vartefter migranterna ”suttit av” den tiden har de i­stället hamnat i fattiga områden i framför allt södra Tel Aviv, där stadsborna pekat ut dem som ansvariga för ökad brottslighet och otrygghet.

Deportering

I augusti 2017 slog Israels högsta domstol fast att regeringen kan fortsätta med ”frivillig deportering” av afrikanska migranter, men begränsade interneringstiden för dem som vägrar till sextio dagar, från de tolv månader som hittills har gällt.

‒ Högsta domstolen tog ifrån staten dess möjligheter att sätta press på de illegala infiltratörerna. Den gjorde [migranternas] bristande samarbetsvilja till en belöning. Vi kommer att kämpa emot detta tills vi uppnår de nödvändiga resultaten, sade justitieminister Ayelet Shaked enligt Times of Israel.

Egypten-Israelbarriären. Den 25 mil långa gränsen mot Egypten läckte tidigare som ett såll, men år 2012-2013 uppgraderade man gränsstängslet och lade till kameror, sensorer och radarsystem. Benjamin Netanyahu förklarade att stängslet var avsett att ”säkra Israels judiska och demokratiska karaktär” genom att förhindra illegal afrikansk invandring, enligt BBC. Foto: Wikipedia

Samtidigt slog domstolen emellertid fast att det är lagligt att fängsla illegala invandrare inför kommande tvångsdeportering, förutsatt att man har avtal med ett tredje land ‒ något som fick hårdföra invandringskritiker att jubla. Yonatan Jakubowicz, talesperson för tankesmedjan Israeli Immigration Policy Center, sade att domstolens beslut var ”mycket positivt”, och uppmanade regeringen att ”agera skyndsamt för att få fram ett reviderat avtal om att deportera de infiltratörer som saknar juridiska eller moraliska skäl för att vara kvar i Israel”.

Mycket riktigt lade regeringen i en ny växel efter beskedet. Den 31 augusti gjorde Benjamin Netanyahu ett besök i södra Tel Aviv där han lovade de judiska invånarna att regeringen står på deras sida. Vid sin sida hade han säkerhetsminister Gilad Erdan och kulturminister Miri Regev.

‒ Vi är här med uppdraget att ge tillbaka södra Tel Aviv till de israeliska invånarna. Jag har lyssnat på invånarna, och vad jag hör är smärta och kris. Människor är rädda för att lämna sina hem, sade Netanyahu enligt Times of Israel.

Regev liknade inte migranterna vid en cancersvulst denna gång, men uttryckte sin vilja att utvisa dem snarast möjligt.
‒ De är infiltratörer. Det är invånarna i södra Tel Aviv som blivit flyktingar i sitt eget land, sade hon.

Redan ett par veckor senare rapporterade ugandiska nyhetstidningen Sunday Vision att ”Israel skickar 1 400 flyktingar till Uganda” som ett första steg. James Tumusiime, redaktör på ugandiska The Observer, hävdade i en debattartikel i Haaretz att avtalet mellan länderna även innefattar vapen­leveranser till Uganda.

Netanyahus tal den 19 november föranleddes av nästa steg i processen, nämligen regeringens beslut att stänga interneringscentrumet Holot där några tusen afrikanska migranter fortfarande är internerade. Det kommer att stängas om tre månader och internerna får då välja mellan att lämna landet eller sättas i fängelse till dess att de kan tvångsdeporteras. Huruvida juridiken fortfarande kan sätta käppar i hjulet återstår att se.

FN:s flyktingorgan UNHCR sade sig i ett uttalande vara ”bekymrade över att [de deporterade migranterna] inte har funnit adekvat trygghet eller en hållbar lösning på sina svårigheter och att många efteråt har försökt sig på farofyllda fortsatta förflyttningar inom Afrika eller till Europa”. Även diverse vänsterorienterade tankesmedjor och människorättsorganisationer har uttryckt sitt ogillande.

Tilltalar kärnväljarna

Regeringspartiet Likud har under 2017 skakats av en korruptionsskandal och andra kontroverser. Analytiker i flera israeliska tidningar menar att detta gjort det desto viktigare för premiärministern att visa sig handlingskraftig i invandringsfrågan och andra frågor som tilltalar deras konservativa kärnväljare.

Opinionsmätningarna tycks ge dem rätt ‒ om det hållits val i våras så hade Likud förlorat sin position som största parti till Yesh Atid, som är betydligt liberalare än Likud vad gäller ekonomi och kulturfrågor och säger sig vilja föra en mindre aggressiv utrikespolitik, men ungefär lika hårdfört i invandringsfrågan. I dag leder istället Likud med ganska bred marginal, trots pågående korruptionsutredningar mot bland andra Netanyahu själv.

Yair Netanyahu, premiärministerns son, lade upp detta mem på Facebook där George Soros framställs som en mästermanipulatör som till och med styr de ödlemänniskor som vissa konspirationsteoretiker anser styr världen i hemlighet. Soros brukade tidigare försvaras av Israel, men är numera hatad av många konservativa judar. Bild: Okänd

Förutom att bli allt hårdare i sin retorik mot de afrikanska migranterna har Netanyahu också pekat ut delar av vänstern som en direkt samhällsfara, inte minst de grupper som stöttas av den omstridde samhällsomstörtaren och mångmiljardären George Soros. I flera årtionden har israeliska tjänstemän och politiker varit snabba att angripa Soros ickejudiska kritiker för antisemitism, men efter att det framkommit att denne bedriver sin samhällsundergrävande verksamhet även i Israel har det blivit and­ra besked.

När Ungern tidigare i år inledde en informationskampanj riktad mot Soros kallades den i vanlig ordning antisemitisk av flera judiska grupper inklusive Israels ambassadör i Ungern, men Israels utrikesdepartement dementerade detta med eftertryck, enligt uppgift på order från Netanyahu.

I september hamnade även premiärministerns son, Yair Netanyahu ‒ som anses vara en stigande stjärna inom politiken ‒ i blåsväder efter att ha lagt upp en humoristisk bild på Facebook. Bilden var tydligt inspirerad av antisemitiska mem som cirkulerar på nätet och framställde en frimurare, en ödlemänniska och slutligen Soros själv som manipulatörerna bakom Israels vänsterliberaler.

Yair tog visserligen ner bilden men vägrade be om ursäkt, även då vänsterliberala medier påpekade att ”välkända antisemiter” som den amerikanske politikern David Duke hyllade honom för tilltaget.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Big Tech konsoliderar sin makt genom att angripa motståndare

UTRIKESFlera av de största internetföretagen har gått samman för att försöka krossa en snabbväxande konkurrent till dem under förespeglingen att man motverkar ”uppmaningar till våld”. Det rör sig om den sociala medieplattformen Parler. Medan Amazon stängde ner deras servrar plockade Google och Apple bort appen från sina tjänster. Kritiker till agerandet menar att det sker för att behålla en monopolställning bland sociala medier, som alla gör stora inskränkningar av yttrandefriheten baserat på användarens politiska åsikter. Parler tar däremot tydlig ställning för yttrandefrihet och används främst av konservativa i USA.

Tyskland fortsatt nedstängt

UTRIKESFörbundskansler Angela Merkel beslutade häromdagen att utvidga och förlänga nedstängningen av det tyska samhället, då regeringens test-strategi visat att coronaviruset, trots den stränga restriktionspolitiken, fortsatt breder ut sig.

Läraren som skal­la­de och ströp elev jobbar som lärare igen

INRIKESLäraren och Mp-politikern Pascal Fall flög på en elev, skal­la­de honom i ansiktet och tog stryptag på honom när han låg ner. Straffet blev anmärkningsvärt lågt med hänvisning till bland annat att gärningsmannen fått lämna sitt jobb vid Samskolan i Saltsjöbaden. Men Pascal Fall har redan nytt jobb som lärare på Kunskapsskolan i Tumba. Systemmedia har fortfarande inte skrivit en rad om domen, som nu har överklagats av båda sidor.

Zimbabwe vill betala kompensation till fördrivna vita farmare

UTRIKESZimbabwes regering säger sig nu vilja kompensera de vita farmare som fördrevs från sina ägor under den förre presidenten Robert Mugabes styre. Landet har dock inte råd att betala utan kommer att vända sig till internationella finansiärer för att få ihop pengarna.

Påven: Rätten att äga privat egendom saknar stöd i kristen tradition, WEF: ”Du kommer ingenting äga och du kommer att vara lycklig”

UTRIKESI månadsskiftet november-december gjorde påven ett utspel som beskrivits som chockerande av många. Han hävdade att kristendomen inte stödjer rätten till att äga ett eget hem. Det ledde till förvånade och upprörda reaktioner, där flera påtalade att den som tvingas hyra eller tigga tak över huvudet aldrig kan vara fri. Nya Tider kan här avslöja att påvens uttalande ligger i linje med de planer globalisteliten sedan länge diskuterat och även mer eller mindre tydligt kommunicerat med allmänheten, något som gått de flesta förbi. Vi presenterar bland annat World Economic Forums 8-punktsvison för 2030. Dessa världsomvälvande planer börjar på olika sätt materialisera sig nu, bland annat i Kina.

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

CENSURFöretaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Gå till arkivet

Send this to a friend