Skip to Content

Interneringscentret Holot ska läggas ner och migranterna deporteras till tredje land. Under åren före 2012 kom uppskattningsvis 64 000 afrikanska migranter till Israel. Trots hårda påtryckningar för att få dem att ”frivilligt” deportera sig själva är över 40 000 fortfarande kvar i landet. Foto: Wikipedia
UTRIKES

Netanyahu: Dags att deportera 40 000 afrikaner

PappersupplaganNya Tider v. 48

Ett beslut från Israels högsta domstol har minskat möjligheterna att genom internering sätta press på illegala invandrare att lämna landet. Regeringens svar är att stänga interneringscentret Holot och tvångsdeportera de över 40 000 afrikanska migranter som befinner sig i Israel illegalt.

Publicerad: 29 november, 2017, 18:28

 • Svenska

Läs även

De flesta av de afrikanska migranterna i Israel kom dit via Egypten före 2012, innan man hunnit byta ut det låga och rostiga gamla gränsstängslet mot ett fem meter högt stålstängsel med skärtrådsrullar, övervakningskameror, rörelsesensorer och radarsystem. Afrikanerna har alltså befunnit sig i Israel i flera år, men nu har regeringen tröttnat och vill deportera dem som fortfarande är kvar i landet trots alla försök att bli av med dem.

‒ Detta kan genomföras tack vare ett internationellt avtal jag slutit, som tillåter oss att deportera de kvarvarande 40 000 infiltratörerna mot deras vilja, förklarade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tal i Knesset den 19 november, enligt Jerusalem Post.

Premiärminister Netan­yahu. Regeringspartiet Likud har skakats av korruptionsanklagelser men trots detta lyckats vända en nedåtgående opinionstrend. En av förklaringarna är partiets hårdföra invandringspolitik, enligt flera analyser i israelisk media. Foto: ryska presidentkansliets presstjänst

I konservativa israeliska medier har de afrikanska invandrarna, merparten av dem från Eritrea och Sudan, konsekvent kallats just ”infiltratörer” och pekats ut som ett hot mot landets säkerhet och judiska karaktär. Detta har ifrågasatts av liberala tidningar med den välkända Haaretz i spetsen, där debattörer pläderat för att man istället ska integrera afrikanerna i det israeliska samhället.

Invandringsliberalism är dock impopulärt i Israel. Efter att Likudpolitikern Miri Regev i maj 2012 kallat afrikanska migranter ”en cancersvulst i samhällskroppen” visade en undersökning av tankesmedjan Israel Democracy Institute att 52 procent av tillfrågade judar instämde med uttalandet.

En tredjedel ställde sig även bakom direkta våldshandlingar som ägt rum under demonstrationer i Tel Aviv, där afrikanska invandrare misshandlades och afrikanska butiksägare fick skyltfönster krossade.

Regeringen fördömde våldshandlingarna, men har uppenbart varit mer bekymrade över vad som egentligen ska krävas för att få migranterna att lämna landet ”frivilligt”, något många vägrat göra trots att man satt hårt tryck på dem.

Internering

Av juridiska och praktiska skäl har man hittills inte tillgripit fysisk deportering av afrikanska migranter. För att ta sig förbi den juridiska diskussionen om man får utvisa till Eritrea och Sudan, har den israeliska regeringen istället slutit avtal med Uganda och Rwanda om att ta över migranterna i utbyte mot ekonomisk kompensation.

Migranterna själva har fått ett repatrieringsbidrag motsvarande 23 000 kronor om de gått med på att deporteras dit. De som vägrat har satts i fängelse i tre månader och sedan förpassats till ”öppna interneringscentra” i den ödsliga Negevöknen.

– Syftet med vår politik är att få de illegala invandrarna att ge sig av, sade inrikesminister Sa’ar i en intervju i israelisk TV den 6 januari 2014.

Antalet eritreaner och sudaneser som faktiskt fått uppehållstillstånd är totalt 14 personer av de tusentals som sökte asyl 2009-2015, enligt Times of Israel.

Sa’ars förhoppningar kom emellertid på skam ‒ allt färre afrikaner gick med på ”frivillig” deportering, trots att man lockade med pengar och hotade med fängelse och internering. Tidigare domstolsbeslut har begränsat interneringstiden till tolv månader och vartefter migranterna ”suttit av” den tiden har de i­stället hamnat i fattiga områden i framför allt södra Tel Aviv, där stadsborna pekat ut dem som ansvariga för ökad brottslighet och otrygghet.

Deportering

I augusti 2017 slog Israels högsta domstol fast att regeringen kan fortsätta med ”frivillig deportering” av afrikanska migranter, men begränsade interneringstiden för dem som vägrar till sextio dagar, från de tolv månader som hittills har gällt.

‒ Högsta domstolen tog ifrån staten dess möjligheter att sätta press på de illegala infiltratörerna. Den gjorde [migranternas] bristande samarbetsvilja till en belöning. Vi kommer att kämpa emot detta tills vi uppnår de nödvändiga resultaten, sade justitieminister Ayelet Shaked enligt Times of Israel.

Egypten-Israelbarriären. Den 25 mil långa gränsen mot Egypten läckte tidigare som ett såll, men år 2012-2013 uppgraderade man gränsstängslet och lade till kameror, sensorer och radarsystem. Benjamin Netanyahu förklarade att stängslet var avsett att ”säkra Israels judiska och demokratiska karaktär” genom att förhindra illegal afrikansk invandring, enligt BBC. Foto: Wikipedia

Samtidigt slog domstolen emellertid fast att det är lagligt att fängsla illegala invandrare inför kommande tvångsdeportering, förutsatt att man har avtal med ett tredje land ‒ något som fick hårdföra invandringskritiker att jubla. Yonatan Jakubowicz, talesperson för tankesmedjan Israeli Immigration Policy Center, sade att domstolens beslut var ”mycket positivt”, och uppmanade regeringen att ”agera skyndsamt för att få fram ett reviderat avtal om att deportera de infiltratörer som saknar juridiska eller moraliska skäl för att vara kvar i Israel”.

Mycket riktigt lade regeringen i en ny växel efter beskedet. Den 31 augusti gjorde Benjamin Netanyahu ett besök i södra Tel Aviv där han lovade de judiska invånarna att regeringen står på deras sida. Vid sin sida hade han säkerhetsminister Gilad Erdan och kulturminister Miri Regev.

‒ Vi är här med uppdraget att ge tillbaka södra Tel Aviv till de israeliska invånarna. Jag har lyssnat på invånarna, och vad jag hör är smärta och kris. Människor är rädda för att lämna sina hem, sade Netanyahu enligt Times of Israel.

Regev liknade inte migranterna vid en cancersvulst denna gång, men uttryckte sin vilja att utvisa dem snarast möjligt.
‒ De är infiltratörer. Det är invånarna i södra Tel Aviv som blivit flyktingar i sitt eget land, sade hon.

Redan ett par veckor senare rapporterade ugandiska nyhetstidningen Sunday Vision att ”Israel skickar 1 400 flyktingar till Uganda” som ett första steg. James Tumusiime, redaktör på ugandiska The Observer, hävdade i en debattartikel i Haaretz att avtalet mellan länderna även innefattar vapen­leveranser till Uganda.

Netanyahus tal den 19 november föranleddes av nästa steg i processen, nämligen regeringens beslut att stänga interneringscentrumet Holot där några tusen afrikanska migranter fortfarande är internerade. Det kommer att stängas om tre månader och internerna får då välja mellan att lämna landet eller sättas i fängelse till dess att de kan tvångsdeporteras. Huruvida juridiken fortfarande kan sätta käppar i hjulet återstår att se.

FN:s flyktingorgan UNHCR sade sig i ett uttalande vara ”bekymrade över att [de deporterade migranterna] inte har funnit adekvat trygghet eller en hållbar lösning på sina svårigheter och att många efteråt har försökt sig på farofyllda fortsatta förflyttningar inom Afrika eller till Europa”. Även diverse vänsterorienterade tankesmedjor och människorättsorganisationer har uttryckt sitt ogillande.

Tilltalar kärnväljarna

Regeringspartiet Likud har under 2017 skakats av en korruptionsskandal och andra kontroverser. Analytiker i flera israeliska tidningar menar att detta gjort det desto viktigare för premiärministern att visa sig handlingskraftig i invandringsfrågan och andra frågor som tilltalar deras konservativa kärnväljare.

Opinionsmätningarna tycks ge dem rätt ‒ om det hållits val i våras så hade Likud förlorat sin position som största parti till Yesh Atid, som är betydligt liberalare än Likud vad gäller ekonomi och kulturfrågor och säger sig vilja föra en mindre aggressiv utrikespolitik, men ungefär lika hårdfört i invandringsfrågan. I dag leder istället Likud med ganska bred marginal, trots pågående korruptionsutredningar mot bland andra Netanyahu själv.

Yair Netanyahu, premiärministerns son, lade upp detta mem på Facebook där George Soros framställs som en mästermanipulatör som till och med styr de ödlemänniskor som vissa konspirationsteoretiker anser styr världen i hemlighet. Soros brukade tidigare försvaras av Israel, men är numera hatad av många konservativa judar. Bild: Okänd

Förutom att bli allt hårdare i sin retorik mot de afrikanska migranterna har Netanyahu också pekat ut delar av vänstern som en direkt samhällsfara, inte minst de grupper som stöttas av den omstridde samhällsomstörtaren och mångmiljardären George Soros. I flera årtionden har israeliska tjänstemän och politiker varit snabba att angripa Soros ickejudiska kritiker för antisemitism, men efter att det framkommit att denne bedriver sin samhällsundergrävande verksamhet även i Israel har det blivit and­ra besked.

När Ungern tidigare i år inledde en informationskampanj riktad mot Soros kallades den i vanlig ordning antisemitisk av flera judiska grupper inklusive Israels ambassadör i Ungern, men Israels utrikesdepartement dementerade detta med eftertryck, enligt uppgift på order från Netanyahu.

I september hamnade även premiärministerns son, Yair Netanyahu ‒ som anses vara en stigande stjärna inom politiken ‒ i blåsväder efter att ha lagt upp en humoristisk bild på Facebook. Bilden var tydligt inspirerad av antisemitiska mem som cirkulerar på nätet och framställde en frimurare, en ödlemänniska och slutligen Soros själv som manipulatörerna bakom Israels vänsterliberaler.

Yair tog visserligen ner bilden men vägrade be om ursäkt, även då vänsterliberala medier påpekade att ”välkända antisemiter” som den amerikanske politikern David Duke hyllade honom för tilltaget.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Lunkentuss

  Helt rätt!
  Så agerar en statsman som värnar sitt lands identitet, mycket bra!
  Men man undrar samtidigt varför omvärlden verkar tyst, tänk om det varit ett land i Europa som agerat likadant?

  • skitsamhälle

   Alla länder i Europa agerar likadant utom Sverige förstås med vår könslösa regering.

   • Lunkentuss

    Nä tyvärr, Sverige är inte ensamt om idiotin.
    Om så vore fallet hade allting känts en aning lättare.

  • KrugalSvylse

   Ja, tänk om vi haft en regering som kallat massinvällarna för “infiltratörer” och “ett hot mot Sveriges demokratiska och svenska karaktär” samt krävt deras snara massdeportering till tredje land.

   En sak som gör mig irriterad är dock att judiska organisationer förmodligen hade varit de första att gå i taket, ropa nazism och börja dra paralleller till judeförföljelserna för 75 år sedan ifall svenska politiker gjort det. Väldigt typiskt att de stöttade Soros så länge han bara förstörde länder med ickejudisk befolkning. Men det är ju bra att många judar tycks ha tagit sin hand ifrån honom nu åtminstone, när det gått upp för dem att fanskapet bara är lojal mot finanseliten och globalisterna.

   • Lunkentuss

    Håller med, de hade rasat över Sveriges, enligt deras synsätt, inhumana och människofientliga politik, samma gamla dubbelmoral alltså.

 • Erik

  Men man ska deportera kriminella, det är nog bara Sverige som belönar kriminella.

Boken Sju år som spionchef – om den danska underrättelsetjänsten

KULTURNär mörkret upptar större delen av dygnet är det lämpligt att läsa något riktigt spännande och dessutom inga fantasier. Vad journalisten Morten Skjoldagers bok handlar om är kal­la fakta. Och fakta fick han från den danske PET-chefen Jakob Scharf, som talar ingående om inrikes och utrikes operationer för att stoppa islamiska terrordåd. För sin frispråkighet blev Scharf för ett år sedan dömd till fyra månaders fängelse. Flera fall har kopplingar till Sverige.

Svenska barnfamiljer flyr Stockholmsregionen

INRIKESSedan år 2018 krymper Stockholm, det är fler som flyttar ut än som flyttar in i regionen. Enligt färska siffror från Statistikmyndigheten (SCB) syns ett nytt flyttmönster. Medan utomeuropeiska invandrare stannar kvar väljer svenskfödda med barn att lämna storstaden för mer natur, trygghet och möjlighet att vara i sociala nätverk som kulturellt känns hemma.

Förorten röstar på Socialdemokraterna – vare sig de vill eller ej

OPINION: PETER LATIFIDet har länge pågått en upplösning av socialdemokratins kärnväljare. Successivt har den svenska arbetarklassen gått över till andra partier då man tycker att Socialdemokraterna inte längre representerar arbetarnas intressen. Och skrapar man på ytan får man dessutom uppfattningen att det finns en mörk agenda där förortens invandrare indirekt tvingas rösta på partiet. Den förda migrationspolitiken har implicit garanterat makten för Socialdemokraterna. Man kan säga att Socialdemokraterna straffat svenskarna med budskapet att ”röstar ni inte på oss, så tar vi in folk som gör det”. Men varför lyckades Socialdemokraterna och inte Vänsterpartiet i förorterna?

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

INRIKESTvå romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

UTRIKESNazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

Expressen och konsten att fuska med rubriker

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETExpressenkrönikören Fredrik Sjöshult vill påskina att invandringen inte har något samband med gängbrottsligheten genom att citera polisens siffror om att ingen av de kriminella gängledare man har under uppsikt är nyanländ. Det enda han lyckas visa är att invandringen var en katastrof för Sverige redan innan migrationsvågen 2015. Hundra procent av gängledarna har nämligen utländsk bakgrund.

AfD kvar i Hamburgs delstatsparlament trots massiv hatkampanj

UTRIKESSöndagen den 23 februari hölls delstatsval i Tysklands näst största stad Hamburg. Både mainstreammedier och politiskt etablissemang hade unisont hoppats på att nationalkonservativa AfD skulle åka ur delstatsparlamentet i skuggan av vansinnesdådet i Hanau tidigare i veckan då elva personer dödades. Trots en massiv hatkampanj från både medier, politiska partier och regelrätta vänsterextremister klarar sig dock AfD med god marginal kvar i Hamburgs delstatsparlament.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Gå till arkivet

Send this to a friend