Skip to Content

Interneringscentret Holot ska läggas ner och migranterna deporteras till tredje land. Under åren före 2012 kom uppskattningsvis 64 000 afrikanska migranter till Israel. Trots hårda påtryckningar för att få dem att ”frivilligt” deportera sig själva är över 40 000 fortfarande kvar i landet. Foto: Wikipedia
UTRIKES

Netanyahu: Dags att deportera 40 000 afrikaner

PappersupplaganNya Tider v. 48

Ett beslut från Israels högsta domstol har minskat möjligheterna att genom internering sätta press på illegala invandrare att lämna landet. Regeringens svar är att stänga interneringscentret Holot och tvångsdeportera de över 40 000 afrikanska migranter som befinner sig i Israel illegalt.

Publicerad: 29 november, 2017, 18:28

 • Svenska

Läs även

De flesta av de afrikanska migranterna i Israel kom dit via Egypten före 2012, innan man hunnit byta ut det låga och rostiga gamla gränsstängslet mot ett fem meter högt stålstängsel med skärtrådsrullar, övervakningskameror, rörelsesensorer och radarsystem. Afrikanerna har alltså befunnit sig i Israel i flera år, men nu har regeringen tröttnat och vill deportera dem som fortfarande är kvar i landet trots alla försök att bli av med dem.

‒ Detta kan genomföras tack vare ett internationellt avtal jag slutit, som tillåter oss att deportera de kvarvarande 40 000 infiltratörerna mot deras vilja, förklarade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tal i Knesset den 19 november, enligt Jerusalem Post.

Premiärminister Netan­yahu. Regeringspartiet Likud har skakats av korruptionsanklagelser men trots detta lyckats vända en nedåtgående opinionstrend. En av förklaringarna är partiets hårdföra invandringspolitik, enligt flera analyser i israelisk media. Foto: ryska presidentkansliets presstjänst

I konservativa israeliska medier har de afrikanska invandrarna, merparten av dem från Eritrea och Sudan, konsekvent kallats just ”infiltratörer” och pekats ut som ett hot mot landets säkerhet och judiska karaktär. Detta har ifrågasatts av liberala tidningar med den välkända Haaretz i spetsen, där debattörer pläderat för att man istället ska integrera afrikanerna i det israeliska samhället.

Invandringsliberalism är dock impopulärt i Israel. Efter att Likudpolitikern Miri Regev i maj 2012 kallat afrikanska migranter ”en cancersvulst i samhällskroppen” visade en undersökning av tankesmedjan Israel Democracy Institute att 52 procent av tillfrågade judar instämde med uttalandet.

En tredjedel ställde sig även bakom direkta våldshandlingar som ägt rum under demonstrationer i Tel Aviv, där afrikanska invandrare misshandlades och afrikanska butiksägare fick skyltfönster krossade.

Regeringen fördömde våldshandlingarna, men har uppenbart varit mer bekymrade över vad som egentligen ska krävas för att få migranterna att lämna landet ”frivilligt”, något många vägrat göra trots att man satt hårt tryck på dem.

Internering

Av juridiska och praktiska skäl har man hittills inte tillgripit fysisk deportering av afrikanska migranter. För att ta sig förbi den juridiska diskussionen om man får utvisa till Eritrea och Sudan, har den israeliska regeringen istället slutit avtal med Uganda och Rwanda om att ta över migranterna i utbyte mot ekonomisk kompensation.

Migranterna själva har fått ett repatrieringsbidrag motsvarande 23 000 kronor om de gått med på att deporteras dit. De som vägrat har satts i fängelse i tre månader och sedan förpassats till ”öppna interneringscentra” i den ödsliga Negevöknen.

– Syftet med vår politik är att få de illegala invandrarna att ge sig av, sade inrikesminister Sa’ar i en intervju i israelisk TV den 6 januari 2014.

Antalet eritreaner och sudaneser som faktiskt fått uppehållstillstånd är totalt 14 personer av de tusentals som sökte asyl 2009-2015, enligt Times of Israel.

Sa’ars förhoppningar kom emellertid på skam ‒ allt färre afrikaner gick med på ”frivillig” deportering, trots att man lockade med pengar och hotade med fängelse och internering. Tidigare domstolsbeslut har begränsat interneringstiden till tolv månader och vartefter migranterna ”suttit av” den tiden har de i­stället hamnat i fattiga områden i framför allt södra Tel Aviv, där stadsborna pekat ut dem som ansvariga för ökad brottslighet och otrygghet.

Deportering

I augusti 2017 slog Israels högsta domstol fast att regeringen kan fortsätta med ”frivillig deportering” av afrikanska migranter, men begränsade interneringstiden för dem som vägrar till sextio dagar, från de tolv månader som hittills har gällt.

‒ Högsta domstolen tog ifrån staten dess möjligheter att sätta press på de illegala infiltratörerna. Den gjorde [migranternas] bristande samarbetsvilja till en belöning. Vi kommer att kämpa emot detta tills vi uppnår de nödvändiga resultaten, sade justitieminister Ayelet Shaked enligt Times of Israel.

Egypten-Israelbarriären. Den 25 mil långa gränsen mot Egypten läckte tidigare som ett såll, men år 2012-2013 uppgraderade man gränsstängslet och lade till kameror, sensorer och radarsystem. Benjamin Netanyahu förklarade att stängslet var avsett att ”säkra Israels judiska och demokratiska karaktär” genom att förhindra illegal afrikansk invandring, enligt BBC. Foto: Wikipedia

Samtidigt slog domstolen emellertid fast att det är lagligt att fängsla illegala invandrare inför kommande tvångsdeportering, förutsatt att man har avtal med ett tredje land ‒ något som fick hårdföra invandringskritiker att jubla. Yonatan Jakubowicz, talesperson för tankesmedjan Israeli Immigration Policy Center, sade att domstolens beslut var ”mycket positivt”, och uppmanade regeringen att ”agera skyndsamt för att få fram ett reviderat avtal om att deportera de infiltratörer som saknar juridiska eller moraliska skäl för att vara kvar i Israel”.

Mycket riktigt lade regeringen i en ny växel efter beskedet. Den 31 augusti gjorde Benjamin Netanyahu ett besök i södra Tel Aviv där han lovade de judiska invånarna att regeringen står på deras sida. Vid sin sida hade han säkerhetsminister Gilad Erdan och kulturminister Miri Regev.

‒ Vi är här med uppdraget att ge tillbaka södra Tel Aviv till de israeliska invånarna. Jag har lyssnat på invånarna, och vad jag hör är smärta och kris. Människor är rädda för att lämna sina hem, sade Netanyahu enligt Times of Israel.

Regev liknade inte migranterna vid en cancersvulst denna gång, men uttryckte sin vilja att utvisa dem snarast möjligt.
‒ De är infiltratörer. Det är invånarna i södra Tel Aviv som blivit flyktingar i sitt eget land, sade hon.

Redan ett par veckor senare rapporterade ugandiska nyhetstidningen Sunday Vision att ”Israel skickar 1 400 flyktingar till Uganda” som ett första steg. James Tumusiime, redaktör på ugandiska The Observer, hävdade i en debattartikel i Haaretz att avtalet mellan länderna även innefattar vapen­leveranser till Uganda.

Netanyahus tal den 19 november föranleddes av nästa steg i processen, nämligen regeringens beslut att stänga interneringscentrumet Holot där några tusen afrikanska migranter fortfarande är internerade. Det kommer att stängas om tre månader och internerna får då välja mellan att lämna landet eller sättas i fängelse till dess att de kan tvångsdeporteras. Huruvida juridiken fortfarande kan sätta käppar i hjulet återstår att se.

FN:s flyktingorgan UNHCR sade sig i ett uttalande vara ”bekymrade över att [de deporterade migranterna] inte har funnit adekvat trygghet eller en hållbar lösning på sina svårigheter och att många efteråt har försökt sig på farofyllda fortsatta förflyttningar inom Afrika eller till Europa”. Även diverse vänsterorienterade tankesmedjor och människorättsorganisationer har uttryckt sitt ogillande.

Tilltalar kärnväljarna

Regeringspartiet Likud har under 2017 skakats av en korruptionsskandal och andra kontroverser. Analytiker i flera israeliska tidningar menar att detta gjort det desto viktigare för premiärministern att visa sig handlingskraftig i invandringsfrågan och andra frågor som tilltalar deras konservativa kärnväljare.

Opinionsmätningarna tycks ge dem rätt ‒ om det hållits val i våras så hade Likud förlorat sin position som största parti till Yesh Atid, som är betydligt liberalare än Likud vad gäller ekonomi och kulturfrågor och säger sig vilja föra en mindre aggressiv utrikespolitik, men ungefär lika hårdfört i invandringsfrågan. I dag leder istället Likud med ganska bred marginal, trots pågående korruptionsutredningar mot bland andra Netanyahu själv.

Yair Netanyahu, premiärministerns son, lade upp detta mem på Facebook där George Soros framställs som en mästermanipulatör som till och med styr de ödlemänniskor som vissa konspirationsteoretiker anser styr världen i hemlighet. Soros brukade tidigare försvaras av Israel, men är numera hatad av många konservativa judar. Bild: Okänd

Förutom att bli allt hårdare i sin retorik mot de afrikanska migranterna har Netanyahu också pekat ut delar av vänstern som en direkt samhällsfara, inte minst de grupper som stöttas av den omstridde samhällsomstörtaren och mångmiljardären George Soros. I flera årtionden har israeliska tjänstemän och politiker varit snabba att angripa Soros ickejudiska kritiker för antisemitism, men efter att det framkommit att denne bedriver sin samhällsundergrävande verksamhet även i Israel har det blivit and­ra besked.

När Ungern tidigare i år inledde en informationskampanj riktad mot Soros kallades den i vanlig ordning antisemitisk av flera judiska grupper inklusive Israels ambassadör i Ungern, men Israels utrikesdepartement dementerade detta med eftertryck, enligt uppgift på order från Netanyahu.

I september hamnade även premiärministerns son, Yair Netanyahu ‒ som anses vara en stigande stjärna inom politiken ‒ i blåsväder efter att ha lagt upp en humoristisk bild på Facebook. Bilden var tydligt inspirerad av antisemitiska mem som cirkulerar på nätet och framställde en frimurare, en ödlemänniska och slutligen Soros själv som manipulatörerna bakom Israels vänsterliberaler.

Yair tog visserligen ner bilden men vägrade be om ursäkt, även då vänsterliberala medier påpekade att ”välkända antisemiter” som den amerikanske politikern David Duke hyllade honom för tilltaget.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Lunkentuss

  Helt rätt!
  Så agerar en statsman som värnar sitt lands identitet, mycket bra!
  Men man undrar samtidigt varför omvärlden verkar tyst, tänk om det varit ett land i Europa som agerat likadant?

  • skitsamhälle

   Alla länder i Europa agerar likadant utom Sverige förstås med vår könslösa regering.

   • Lunkentuss

    Nä tyvärr, Sverige är inte ensamt om idiotin.
    Om så vore fallet hade allting känts en aning lättare.

  • KrugalSvylse

   Ja, tänk om vi haft en regering som kallat massinvällarna för ”infiltratörer” och ”ett hot mot Sveriges demokratiska och svenska karaktär” samt krävt deras snara massdeportering till tredje land.

   En sak som gör mig irriterad är dock att judiska organisationer förmodligen hade varit de första att gå i taket, ropa nazism och börja dra paralleller till judeförföljelserna för 75 år sedan ifall svenska politiker gjort det. Väldigt typiskt att de stöttade Soros så länge han bara förstörde länder med ickejudisk befolkning. Men det är ju bra att många judar tycks ha tagit sin hand ifrån honom nu åtminstone, när det gått upp för dem att fanskapet bara är lojal mot finanseliten och globalisterna.

   • Lunkentuss

    Håller med, de hade rasat över Sveriges, enligt deras synsätt, inhumana och människofientliga politik, samma gamla dubbelmoral alltså.

 • Erik

  Men man ska deportera kriminella, det är nog bara Sverige som belönar kriminella.

Bybor rekommenderas av militären att evakuera byn Njonoksa inför missiltest

UTRIKESByborna uppmanas att träffas klockan 5 på morgonen den 7 juli för att gå ombord på bussar som kommer att föra dem på säkert avstånd från den ryska flottans testområde vid Vita havets kust i norra Ryssland. En varning till fartyg har utfärdats för ett stort område i Vita havet från Njonoksa mot Kaninhalvön.

Erdoğan avvisar kritik om konverteringen av Hagia Sophia

UTRIKESKritik mot Turkiet över en eventuell konvertering av Istanbuls landmärke Hagia Sophia från ett museum till en moské ”är ett angrepp på Turkiets suveränitet” sade president Erdoğan på fredagen.

USA intensifierar trycket på Tyskland gällande Nord Stream 2

UTRIKESUSA stör frihandeln och har infört extraterritoriella sanktioner för att försöka stoppa den fria försäljningen av energi på världsmarknaden säger doktor Bruno Bandulet, tidigare redaktör på den tyska dagstidningen Die Welt.

Turkiska flottan låser målradar på fransk fregatt i Medelhavet

UTRIKESTurkiet, som stöder den ”officiella” regeringen i Tripoli, har inte tvekat att bryta mot det vapenembargo som landet undertecknade för att öka sitt inflytande i regionen. En fransk fregatt avslöjade överträdelsen.

San Francisco-polisen slutar publicera foton på arrestanter ”för att motverka fördomar”

UTRIKESPolisen i San Francisco kommer inte längre att publicera porträttfoton av personer som gripits för brott i ett försök ”att motverka rasistiska stereotyper” meddelade stadens polischef på onsdagen.

Ryssland röstar för traditionalism

RYSSLANDÄktenskapet är till för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning den 1 juli. Ändringarna i konstitutionen innebär även att politiker inte får ha konton i utländska banker eller ha dubbla medborgarskap. Detta gör att ryska oligarker får det svårare att utmana den ryska regeringen från exil.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Gå till arkivet

Send this to a friend